Blokáddal kezdődött, hazaárulózással végződött - Így zajlottak a kormányellenes tüntetések

2011.12.23., 9:27

Többezres kormányellenes tüntetés volt péntek délután a Kossuth téren, miközben bent a Parlamentben sorban fogadott el a kormánypárti többség több fontos törvényt. A demonstrációt az LMP hirdette meg, és hivatalosan fél 6 körül véget ért ugyan, sokan maradtak még a téren, és a kormányt bíráló jelszavakat skandáltak (részletek itt).

Délelőtt az LMP-nek már volt egy demonstrációja, amikor a párt képviselői és szimpatizánsai leláncolták magukat a bejáratokhoz, hogy így tiltakozzanak a kormányzati intézkedések ellen. A résztvevőket - összesen 43 embert, köztük 15 országgyűlési képviselőt - a rendőrök előállították, még a demonstrációhoz csatlakozó Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfőt is. Később mindannyiukat elengedték (részletek itt).

Eközben a parlament rohamtempóban fogadta el a családvédelmi, az új választási rendszert megalkotó, a felsőoktatási, valamint a pénzügyi stabilitási törvényt pénteken - ez utóbbi kétharmados jogszabályban rögzítené az egykulcsos szja-t (részletek itt). Kövesse végig a fordulatos nap történéseit!

17.42 |

Nem akar hazamenni a tüntetők egy része

A tüntetés végén több száz résztvevő elindult a Parlament épülete felé, és a parkolót körülvevő lánchoz felsorakozva azt kiabálták, "Orbán, takarodj", és azt, hogy "demokráciát". Egyre gyakrabban kiabálják azt is a Parlament felé: "Bóvlik vagytok!" Tudósítónk szerint ekkor mintegy száz rendőr jelent meg a lánc másik oldalon, és felsorakoztak a tömeggel szemben.

17.41 |

Elfogadták a felsőoktatási törvényt

243 igen, 37 nem szavazattal elfogadta a parlament az új felsőoktatási törvényt, és megszavazta a sürgős kihirdetést is.

17.29 |

Jön a felsőoktatási törvény

Elfogadták a "befektetési alapkezelőkről és a kollektív befektetési formákról" szóló törvényjavaslatot, és az államháztartásról szóló törvényjavaslatot is, mindkettőt sürgősen ki kell hirdetnie a köztársasági elnöknek. A következő törvényjavaslat az új felsőoktatási rendszerről szól. A törvényről - amelynek megszületését éles viták és tüntetések kísérték - mindent megtudhat itt, az összesen 11 oldalas javaslatot pedig itt olvashatja el.

17.25 |

Már csak négy törvény

A víziközmű-szolgáltatásról szóló törvényjavaslat zárószavazását elhalasztották, ezért már csak négy törvény van hátra, ezek közül a befektetésialap-kezelőkről és a kollektív befektetési formákról szóló következik.

17.22 |

Véget ért a tüntetés a Kossuth téren

A tüntetésnek vége, a demonstrálók közösen elénekelték a Himnuszt. A közönség ezután sokáig skandálta, hogy "folytatjuk". A bemondó úgy búcsúzott: "menjetek haza békével, és vigyétek magatokkal az ellenállást tüzét". Nagy-Navarro Balázs, a MTVA székháza előtt napok óta éhségsztrájkoló szakszervezeti vezető lépett még a mikrofonhoz, és azt mondta: "ne feledjétek, le kell váltani Orbán Viktort".

17.21 |

Kiengedték az aktivistákat a Gyorskocsi utcából

A "reggeli hősöket" elkezdték kiengedni a fogdából - jelentette be a színpadon a bemondó. A bemondó szerint ezért nincs szükség arra, hogy a tüntetők átmenjenek a Gyorskocsi utcába. A közönség hangos éljenzéssel válaszolt.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

17.19 |

Már csak hat törvény van hátra

Megszavazták a csődeljárásról szóló törvényt is, már csak hat törvény záróvitája és zárószavazása van hátra a pénteki napirendből.

17.14 |

"2012 a szembesítés éve lesz"

Az LMP összefogást hirdet az emberekkel a kiszolgáltatottság ellen - mondta Schiffer András. "Várunk mindenkit az urnák előtt jövőre, mert egy népszavazáson kívánjuk szembesíteni Orbán Viktort a nép akaratával. 2012 a szembesítés éve lesz" - jelentette be az LMP-s frakcióvezető, aki hozzátette: "meg akarjuk kérdezni az embereket, kívánják-e a munkavállalói jogok és az oktatás felszámolását. A szavazófülkékben találkozunk" - mondta Schiffer.

17.11 |

Sokan biciklivel jöttek tüntetni - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]

17.08 |

Megvan a szabálysértési törvény is

Megszavazták a szabálysértési törvényt is, 237 igen, 36 nem szavazattal. A csődeljárásról, felszámolásról, cégnyilvánosságról szóló törvényjavaslat következik.

17.06 |

Schiffer szerint Orbán uralkodni akar

Schiffer szerint "Orbán Viktor uralkodni akar, mert kormányozni nem képes". Az LMP-s frakcióvezető szerint ami most történik az országban, megtörtént már a Fideszben, ahol Orbán szerinte felszámolta a belső demokráciát. "Nem baj a kétharmados többség önmagában, az a baj, ha olyan párt kap kétharmados többséget, amelyben már felszámolták a demokráciát" - jelentette ki Schiffer.

Nem hagyjuk, hogy Orbán Viktor vagy a narancsos oligarchák elvegyék a magyar nép szuverenitását. Schiffer arra céloz, hogy az egykulcsos adót a Fidesz kétharmados törvénybe foglalta, és így a következő választásokon erről szerinte nem dönthetnek a választók. A közönség erre hosszan skandálta, hogy "demokráciát".

17.00 |

Guy Fawkes-álarc a Kossuth téren - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A V mint vendetta című filmből ismert, az ellenállók által viselt álarc az LMP tüntetésén 

16.57 |

Gyurcsány érdekében szólt egy jobbikos

Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselő azt mondta a parlamentben, hogy a gyülekezés szabadságának korlátozása akkor sincs rendben, ha ebben a jogában a "bűnös Gyurcsányt" korlátozzák - mondta arra utalva, hogy délelőtt több LMP-s képviselővel együtt Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnököt is előállították a rendőrök a Parlament előtt.

16.56 |

Fideszes fenyegetésről beszél Schiffer

Sokan vagyunk, és talán egyszer elegen is leszünk - kezdte felszólalását Schiffer András frakcióvezető. Szerinte azonban a legfontosabb, hogy "követeljük a bebörtönzött aktivisták szabadon bocsátását". Schiffer azt mondta: ma délelőtt az egyik fideszes képviselő azzal fenyegette meg, hogy "Jól nézzétek meg, ezek után milyen házszabályt fogunk adni". A Fidesz és a KDNP kapott egy esélyt, hogy megfelelően képviselje a magyarokat, de "ezt az esélyt eljátszották".

16.52 |

Megszavazták a nemzeti vagyonról szóló törvényt

Megszavazták a nemzeti vagyonról szóló törvényjavaslatot, 259 igen szavazattal 36 ellenében. Megszavazták a sürgős kihirdetését is. A következő törvény a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szól.

16.50 |

"Ellenzéki kerekasztalt" hív össze a Szolidaritás

A Magyar Szolidaritás Mozgalom összehívja az ellenzéki kerekasztalt - jelentette ki a színpadon Székely Tamás, a Magyar Szolidaritás Mozgalom társelnöke. A tanácskozásra mindenkit meghívnak, aki le akarja váltani a kormányt. Árok Kornél, a Szolidaritás másik társelnöke azt mondta, hogy erre azért van szükség, mert "ma megmutatta magát a diktatúra", és a Fidesz politikája szerinte csődbe viszi az országot. Hozzátette, szerinte szakértői kormányra van szükség.

16.47 |

A nemzeti vagyonról dönt a parlament

A nemzeti vagyonról szóló törvényjavaslat záróvitája és zárószavazása kezdődik a parlamentben, amely az alaptörvénnyel kapcsolatos jogszabály-módosítások végére ért. Fónagy János államtitkár beszél róla.

16.43 |

"Nem az IMF-től, hanem tőletek kell félniük"

Ennek az országnak akkor van jövője, ha ti nem féltek - mondta a közönségnek Karácsony Gergely. "Nem félünk" - skandálta erre a közönség. A képviselő szerint azoknak kell félniük, akik ma igennel szavaznak a parlamentben, és szerinte felszámolják a demokráciát. Karácsony hozzátette, hogy "nem az IMF-től, hanem tőletek kell félniük".

16.41 |

Tetszik a keménység a tüntetőknek

Tudósítónk szerint a közönség nagy üdvrivalgással fogadta a szónoklatokat, és leginkább arra reagálnak lelkesen, amikor keményebb mondatok hangzanak el, például ellenállásra szólítanak fel. Hangosan fütyülnek viszont, amikor szóba kerül Orbán Viktor vagy a Fidesz. Többször felhangzott az is, hogy "Orbán, takarodj!"

Fotó: Hajdú D. András [origo]

16.38 |

Szelíd ellenállást kér Kaufer Virág

Sosem gondoltam, hogy törvényesen választott képviselőként lesz először dolgom a rendőrséggel - mondta a színpadon Kaufer Virág. "Törvényt sértve a saját testemmel védtem a demokráciát" - jelentette ki a képviselő, majd hozzátette: "Milyen ország ez? Kinek az országa ez?". Kaufer azt mondta: "Az urak ott bent a parlamentben megmutatták, mit tesznek ezzel az országgal, erőszakot tesznek. Erre a legjobb válasz a szelíd ellenállás." A képviselő szerint az LMP mai akciója az új ellenállás része, és azt mondta, hogy mindenkinek szembe kell fordulnia a rendszerrel. A közönség erre azt skandálta: "Orbán, takarodj!"

A Parlamentben közben a felvidéki magyarok kárpótlásáról folyik a vita.