Blokáddal kezdődött, hazaárulózással végződött - Így zajlottak a kormányellenes tüntetések

2011.12.23., 9:27

Többezres kormányellenes tüntetés volt péntek délután a Kossuth téren, miközben bent a Parlamentben sorban fogadott el a kormánypárti többség több fontos törvényt. A demonstrációt az LMP hirdette meg, és hivatalosan fél 6 körül véget ért ugyan, sokan maradtak még a téren, és a kormányt bíráló jelszavakat skandáltak (részletek itt).

Délelőtt az LMP-nek már volt egy demonstrációja, amikor a párt képviselői és szimpatizánsai leláncolták magukat a bejáratokhoz, hogy így tiltakozzanak a kormányzati intézkedések ellen. A résztvevőket - összesen 43 embert, köztük 15 országgyűlési képviselőt - a rendőrök előállították, még a demonstrációhoz csatlakozó Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfőt is. Később mindannyiukat elengedték (részletek itt).

Eközben a parlament rohamtempóban fogadta el a családvédelmi, az új választási rendszert megalkotó, a felsőoktatási, valamint a pénzügyi stabilitási törvényt pénteken - ez utóbbi kétharmados jogszabályban rögzítené az egykulcsos szja-t (részletek itt). Kövesse végig a fordulatos nap történéseit!

16.33 |

Közeledik az MSZP a tüntetőkhöz - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az MSZP képviselői a Margit hídtól villamosoznak a Kossuth tér felé,
hogy csatlakozzanak a tüntetőkhöz

16.31 |

"Beláttuk, hogy ki kell mennünk az utcára"

Kukorelly Endre LMP-s képviselő mond beszédet a Kossuth téren. Azzal kezdte, hogy "megható és felemelő", hogy ilyen sokan eljöttek ebben a hidegben. Az LMP szerinte konstruktív magatartást tanúsított a parlamentben az elmúlt másfél évben, de a Fidesz ezt nem értékelte. Kukorelly kijelentette: "Beláttuk, hogy ez a politika nem elégséges, és ki kell mennünk az utcára". Szerinte szabadság-hiány keletkezett az országban, amit kikér magának. A tüntetésről ebben a cikkünkben olvashat további részleteket.

16.28 |

Papírhalmok a padlón az ülésteremben - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]

16.26 |

Fáradnak a tabletet nézegető képviselők - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]

16.22 |

Újabb szavazások az alaptörvényről

A parlament a végére ért az alaptörvény átmeneti rendelkezéseinek, ezután az alaptörvénnyel összefüggő egyes törvénymódosítások záróvitájára tértek rá.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Hiányzik az ellenzék nagyobbik része

16.14 |

A Gyorskocsi utácba vonul majd a Kossuth téri tömeg

Az LMP-s aktivisták zöld sípokat osztottak ki a tüntetők között, akik már legalább kétezren vannak, és hatalmas hangzavart csapnak tudósítónk szerint. Szél Bernadett, az LMP szóvivője a színpadon arról beszélt, hogy az embereknek karácsony előtt egy nappal nem a téren lenne a helyük, de ezt a forgatókönyvet nem ők, hanem a Fidesz írta, amely egy sor fontos törvény próbál az ünnep előttt átnyomni. Az LMP viszont ezt nem tűri tovább, meghirdeti az új ellenállást - mondta.

Szél Bernadett szerint délelőtt "jelképesen" blokád alá vonták a Parlament épületét. A rendőrség intézkedésének a jogszerűségét nem vitartják, viszont felszólítják a hatóságokat, hogy engedjék szabadon azokat az aktivistákat, akik az információik szerint még mindig őrizetrben vannak a Gyorskocsi utcában. Ezért a Kossuth téri tüntetés után fáklyás felvonulással a Gyorskocsi utcához fognak vonulni - jelentette ki.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
LMP-sek a színpadon

16.04 |

"Orbán, takarodj!" - skandálják a Kossuth téren

Ezernél is többen gyülekeznek már a Kossuth téren az LMP által meghirdetett demonstráción, és folyamatosan érkeznek az újabb tüntetők - jelentette tudósítónk a helyszínről. A rendezvény még nem kezdődött el, a színpad mögötti kivetítőn egyelőre a délelőtti LMP-s akció során készült fotókat mutatják. A tömeg spontán skandálni kezdte először azt, hogy "demokráciát", később viszont már azt kiabálták: "Orbán, takarodj!"

Vágó Gábor LMP-s képviselő - akit délelőtt előállítottak a rendőrök a Gyorskocsi utcába - azt mondta tudósítónknak, hogy szerinte még a rendőrök sem tudják, hogy milyen tényállás alapján gyanúsítják majd meg őket, de az biztos, hogy valamilyen bűncselekmény gyanújáról lesz szó, nem pedig egyszerű szabálysértésről.

15.58 |

Már százak gyülekeznek a Kossuth téren

Kijöttek az MSZP-s képviselők a Gyorskocsi utcából, és azt mondták, átmennek a Kossuth térre a BKV-járatokkal, hogy csatlakozzanak az ott kezdődő tiltakozáshoz. Ott négy órakor kezdődik az LMP tüntetése, helyszíni tudósítónk szerint több százan, talán ezren is gyülekeznek. Közben a Parlamentben újabb név szerinti szavazás zajlik az alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti rendelkezésekkel kapcsolatban.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője

15.52 |

Elkóboroltak a képviselők a helyükről

Véget ért a név szerinti szavazás, a levezető elnök azért küzd, hogy minden elkószált képviselő foglalja el a helyét, hogy a szavazásokat folytatni lehessen.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

15.35 |

Rendőrök erővágóval - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Rendőrök a Parlamentnél

15.23 |

Most az alaptörvény következik

Véletlenül Novák Ödönnek nevezte Novák Elődöt a házelnök, akitől Novák ügyrendben kért felszólalási lehetőséget, majd Lázár János szavaira kezdett el reagálni a választási törvénnyel kapcsolatban, de az elnök megvonta tőle a szót. Az alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló javaslatról szavaznak, ezekhez kétharmados többség kell, azaz legalább 258 igen szavazat. A Fidesz és a KDNP frakcióvezetője által benyújtott javaslat egyéves határidőt szab a korhatár előtti nyugdíjak átalakítására, és tartalmaz egy, közvetve az MSZP elleni vádiratot is. A salátatörvényben szereplő szabályok szerint a jövőben a költségvetési lyukakat különadókkal is be lehet majd foltozni, az önkormányzati választások ötévente lesznek, a kommunizmus nevében elkövetett bűnöket pedig újra megvizsgálják.

Az LMP kérésére az egyik pontról név szerinti szavazást tartanak, ez lassít az elnök által eddig diktált tempón.

15.21 |

Elfogadták az új választási törvényt

Lázár beszédének végével Latorczai János, az ülést vezető elnök ismét hadarni kezdett, egy perc alatt megszületett a döntés: 256 igen, 36 nem, tartózkodás nélkül elfogadták az új választási rendszert létrehozó törvényt.

 

15.07 |

Lázár szerint igazságos választási rendszer születik

Az előttem szólókkal ellentétben úgy gondolom, hogy valóban igazságos és arányos választási rendszer jön létre - jelentette ki Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az előterjesztő képviseletében a választási törvényről. A rendszer garantálni fogja, hogy minden szavazat számítson - tette hozzá hosszú beszéde végén.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

15.03 |

Senki nem felelt Nováknak

Novák Előd (Jobbik) másodszor is szót kért, és úgy kezdte felszólalását: "Tisztelt Országgyűlés, tisztelt Kubatov Gábor!" A Fidesz pártigazgatójától azt kérte, "ha ma eljött gombot nyomogatni, akkor kérem, hogy reagáljon" az állítólagos Kubatov-listákról szóló hangfelvételre. Novák Orbán Viktort is szerette volna szóra bírni, hiába, a kormánypártok részéről nem akart senki hozzászólni, így az elnök lezárta a vitát.

14.50 |

Kubatovot támadta Novák Előd

Kubatov Gábort szeretné szóra bírni Novák Előd, aki magyarázatot kér arra a hangfelvételre, amely a választókról vezetett állítólagos listákról szól. Azt kérte, hogy Kubatov, aki eddig egyszer sem szólalt fel a parlamentben, az előző ciklusban is összesen csak egyszer, végre "valljon színt", és mondja el, mire használják a listákat. Novák szerint Orbán közben a kezével jelezte a fideszeseknek, hogy nem kell reagálni a felszólalásra.

14.49 |

Orbán a családi törvény ellen szavazott

A családok védelméről szóló törvényt 298 igen, egy nem szavazattal fogadták el, a parlament honlapja szerint Orbán Viktor kormányfő szavazott egyedül nemmel. A kormányfő valószínűleg véletlenül szavazott nemmel. Erről itt olvashat bővebben. 

14.46 |

"Aki Gyurcsány közé keveredik, megeszik a disznók"

Az LMP tiltakozásának van joga és helye, hiszen felháborító, ami az Országgyűlésben zajlik - mondta Vona Gábor, a Jobbik elnöke, de szerinte nem a parlamenti működés az ország legnagyobb problémája. A Jobbik képviselői a pártelnök szerint azért vettek részt minden vitában és szavazáson pénteken, mert "a lényegi kérdésekkel kívánnak foglalkozni".

Az LMP akciója ugyanakkor Vona szerint több okból is hiteltelen: egyrészt az LMP is üdvözölte a Nemzetközi Valutaalap visszatérését, vagyis "Magyarország ellen politizál". Másrészt szerinte Gyurcsány Ferenc megjelenése is hitelteleníti az eseményt. "Aki Gyurcsány közé keveredik, megeszik a disznók" - mondta Vona Gábor.

14.42 |

Kósa: Politikai paródia Gyurcsány akciója

Galád módon Gyurcsány Ferenc az LMP elől elvitte a show-t - mondta sajtótájékoztatóján Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, miután a kormánypárt elnöksége tanácskozott a pénteki, Parlamentnél történt eseményekről. Kósa szerint az egész egy "politikai paródia, az a verseny alakult ki az ellenzéki pártok között, hogy ki tudja magát letartóztattatni".

Kósa azt mondta, hogy szerinte sem az utcán tiltakozóknak, sem a parlamentből kivonuló szocialistáknak nem volt értelmezhető követelésük. "Az pedig végképp mókás, hogy amikor valóban rendőri brutalitás volt Budapest utcáin, akkor senki sem féltette a demokráciát" - jelentette ki az alelnök. Kósa kérdésre azt mondta, hogy az események nem befolyásolják a parlament munkáját, az pénteken szerinte azért lesz a tervezettnél hosszabb, mert az MSZP-frakció tizenkét név szerinti szavazást kért, "amelyen nem is fognak részt venni". "Nem vettek be a csapatba, de a pöttyös labdát kiszúrom" - mondta Kósa Lajos.

14.41 |

"Ez nem törvény, ez választási csalás"

"Megszakítom a hadarást" - kezdte felszólalását a jobbikos Novák Előd a választási törvény záróvitájában. "Ez csak látszólag választási törvény, valójában egy választási csalás" - fogalmazott, és arról beszélt, hogy a választókerületek kialakítása a Fidesz érdekeinek megfelelően, a "Kubatov-listák" alapján történt. Novák azt kérte, a kormánypártok gondolják végig, hogy mit is akarnak "a karácsony leple alatt" elfogadni. A korábbi javaslatuknál is aránytalanabb választási rendszer jönne létre, ha a zárószavazás előtti módosító indítványokat is elfogadnák. Bár ez a módszer nem szokatlan a Fidesztől, tette hozzá.

14.36 |

Még egy törvényt elfogadtak

Elfogadták a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló törvényt is. Következik az új választási törvény, az elnök, Latorczai János már alig kap levegőt, olyan gyorsan beszél.