Blokáddal kezdődött, hazaárulózással végződött - Így zajlottak a kormányellenes tüntetések

2011.12.23., 9:27

Többezres kormányellenes tüntetés volt péntek délután a Kossuth téren, miközben bent a Parlamentben sorban fogadott el a kormánypárti többség több fontos törvényt. A demonstrációt az LMP hirdette meg, és hivatalosan fél 6 körül véget ért ugyan, sokan maradtak még a téren, és a kormányt bíráló jelszavakat skandáltak (részletek itt).

Délelőtt az LMP-nek már volt egy demonstrációja, amikor a párt képviselői és szimpatizánsai leláncolták magukat a bejáratokhoz, hogy így tiltakozzanak a kormányzati intézkedések ellen. A résztvevőket - összesen 43 embert, köztük 15 országgyűlési képviselőt - a rendőrök előállították, még a demonstrációhoz csatlakozó Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfőt is. Később mindannyiukat elengedték (részletek itt).

Eközben a parlament rohamtempóban fogadta el a családvédelmi, az új választási rendszert megalkotó, a felsőoktatási, valamint a pénzügyi stabilitási törvényt pénteken - ez utóbbi kétharmados jogszabályban rögzítené az egykulcsos szja-t (részletek itt). Kövesse végig a fordulatos nap történéseit!

14.30 |

Orbánnak saját fotóit mutatják - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Szijjártó Péter mutatja Orbánnak Orbán fotóit

14.24 |

Máris túl vannak a stabilitási törvényen

Az elnök néhány perc alatt lezavarta a stabilitási törvény megszavazását, máris a családok védelméről szóló törvény záróvitája és zárószavazása következik. Az előterjesztő, Harrach Péter (KDNP) sem akart hozzászólni, a módosítókról egyszerre szavaztak, majd Halász János államtitkár négyszavas hozzászólása után - "a kormány a javaslatot támogatja" - már el is fogadták a családvédelmi törvényt. Mindez csupán néhány percig tartott.

14.19 |

Hadarva próbálja siettetni a szavazást az elnök

A stabilitási törvény módosítóiról szavaz a parlament. A házelnök nagyon siet, néha egészen elfúló hangon hadarva sorolja az ajánlási pontokat, és kéri a szavazást. A legtöbb esetben nincs ellenszavazat, legfeljebb tartózkodás, miután az ellenzék nagyobbik része nem tartózkodik a parlamentben. A törvényt - amely egyike volt azoknak az okoknak, amely miatt az LMP pénteki akcióját megszervezte - elfogadták. A törvényről itt olvashat részletesen.

14.16 |

Matolcsy: Van mit stabilizálni

Lezárták a stabilitási törvény záróvitáját, Matolcsy György gazdasági miniszter szólal fel. Ma már Magyarországon stabilizálni lehet, mert végrehajtottuk a pénzügyi konszolidációt - fogalmazott a miniszter, aki kérte a törvény megszavazását.

14.13 |

Orbán is az ülésteremben van

A stabilitási törvényről fogunk dönteni, amely bebetonozza a kétkulcsos adórendszert, mondta egy jobbikos Orbán Viktor kormányfőnek, majd előhozakodott a törvényre vonatkozó módosító javaslatával - amely a termelői szféra megsegítését célozza -, és azt Orbán figyelmébe ajánlotta. A kormányfő a felszólalása közben bólogatott, és jegyzetelt. Számoljanak utána a nemzetgazdasági miniszter úrral, mert Magyarország többre menne ezzel - javasolta a jobbikos képviselő.

14.06 |

Kiterelik a Gyorskocsi utcából a tüntetőket

A rendőrök felszólítják a Gyorskocsi utcában álldogáló képviselőket, tüntetőket és a sajtó munkatársait, hogy hagyják el az utcát. "Miért? Ez nem műveleti terület" - válaszolta a rendőröknek Schiffer András, majd végül arrébb ment mindenki, most az utca sarkán állnak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

14.02 |

Járainak mégsem adnának díjazást

Egy jobbikos képviselő a Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács elnökének fizetéséről szóló javaslatot bírálta. Rogán Antal, a javaslat benyújtója viszont közölte: csak szerette volna tisztázni, hogy a Költségvetési Tanács elnöke mekkora díjazást kapjon. Ugyanakkor azóta Matolcsy György gazdasági miniszter benyújtott egy másik javaslatot, amely rögzítené, hogy a Költségvetési Tanács vezetője nem kap díjazást. Rogán szerint Matolcsy javaslata jobb, mint az övé, ezért a kérdés tárgytalan.

13.51 |

Gyurcsány: Szolidárisak voltunk az LMP-vel

Gyurcsány Ferenc a rendőrségről távozóban azt mondta, hogy panaszt tettek a rendőrségi eljárás ellen. Beszélt arról is, hogy az LMP érdeme volt az akció, és "elismerés jár nekik". "Nem kétséges, hogy az ő kezdeményezésük volt", az pedig "hogy szolidárisak voltunk, természetes" - mondta a korábbi kormányfő, aki szerint "a demokratikus nemzeti ellenállásnak ezek lesznek az építőkövei".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

13.48 |

Folytatódik a parlament ülése

Folytatódik a parlament ülése. A szünetben ülésezett a házbizottság, amely arról döntött, hogy Mesterházy Attila MSZP-frakcióvezető javaslatától eltérően nem név szerint szavaznak egyes jogszabály-tervezetekről, köztük a családok védelméről, pénzügyi stabilitásról, nemzeti vagyonról szóló törvényjavaslatról. Az ülésteremből hiányoznak az LMP és az MSZP képviselői. A pénzügyi stabilitásról szóló törvény záróvitája következik.

13.42 |

Kiengedték az LMP-seket

Tudósítónk szerint az LMP-s képviselők egymás után kijöttek a Gyorskocsi utcai fogdából. Elsőként Ertsey Katalin és Szilágyi Péter jött ki és tartott rögtönzött tájékoztatót az újságíróknak. Azt mondták, mindannyian kaptak egy igazolást arról, hogy bevitték őket a rendőrök. A képviselők azt gyanítják, hogy bűncselekménnyel akarják meggyanúsítani őket, ezért nem mondanak le a mentelmi jogukról. Ha azonban csupán szabálysértésről lesz szó - amelynek elkövetését elismerték -, akkor állnak a büntetés elébe, mondták.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Ertsey és Szilágyi a Gyorskocsi utcában

13.35 |

Szolidaritásból beültek az MSZP-sek a rendőrfurgonba

Tudósítónk szerint a Gyorskocsi utcába megérkezett MSZP-s képviselők egy csoportja is. Egy rendőrfurgonnal érkeztek, de tudósítónknak az egyikük elmondta, hogy őket nem állították elő, csak szolidaritásból beültek az LMP-sekhez csatlakozott és őrizetbe vett civil tüntetők mellé. Az MSZP-frakció az MNB-törvény módosító indítványairól szóló szavazásnál vonult ki az ülésteremből.

13.17 |

Harmadszor rendelnek el szünetet

Lázár János azt javasolja, hogy mivel jelentős törvényeket fogadnak el, üljön össze a házbizottság. Harmadszor rendelnek el szünetet.   

13.15 |

Kövér tízszer csap oda Pintérnek

Kövér nyolcadik javaslata 231 igennel átmegy. Kövér kilencedszer is átvariálja Pintér törvényét, ezt 257 egyhangú szavazattal elfogadják. A házelnök tizedik javaslata is átmegy, 276 egyhangú szavazással, a javaslatokat általában több bizottság támogatja, az emberjogi bizottság viszont nem. A végszavazás a következő ülésen lesz.

13.00 |

Schiffer: Rendőrállami fellépés volt

Megérkezett a Gyorskocsi utcai rendőrségi épülethez Schiffer András, az LMP frakcióvezetője is. Újságíróknak azt nyilatkozta, hogy ez "rendőrállami fellépés volt", és idézte a 2006-os "rendőri brutalitást" - jelentette tudósítónk.

 

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

12.55 |

Név szerint szavaznak Kövér javaslatáról

Kövér hetedik javaslatáról név szerinti szavazást kért korábban az MSZP, az ellenzéki frakció azonban nincs jelen. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője ezért először jelentéti ellenőrzést kért, a házelnök elutasítja. A képviselők név szerint szavaznak, a kormánypárti képviselők egyesével szavaznak igennel. Az MSZP-s és az LMP-s képviselők nincsenek jelen. Kövér megszavazza a saját indítványát.

12.50 |

Kövér hat helyen piszkált bele Pintér törvényébe

A másik Kövér-féle javaslatot 297 igen, 1 nemmel elfogadják. A harmadik Kövér-javaslatot 294 igennel elfogadják. A negyedik Kövér-féle javaslatot 296 igen, 2 nemmel elfogadják. Kövér ötödik javaslata 295 igen, 1 nem ellenében átment. Kövér hatodik javaslata 298 szavazattal megy át.

12.45 |

A Gyorskocsi utcába vitték az LMP-seket

Tudósítónk szerint a rendőrség Gyorskocsi utcai épületébe vitték többek között Jávor Benedek LMP-s képviselőt. A rendőrök bevittek több civil - nem képviselő - tüntetőt is.

12.40 |

Kövér csatát nyert Pintérrel szemben

A rendvédelmi törvény módosításáról szavaznak. Ennek részeként szavaznak egy olyan javaslatról is, amely miatt vita alakult ki Kövér László házelnök és Pintér Sándor belügyminiszter között a titkosszolgálatok átszervezésével kapcsolatban. Kövér korábban módosító indítványokat nyújtott be Pintér törvényjavaslatához, a szavazást viszont hétfőről péntekre napolták el. Kövér első javaslata átmegy.

12.25 |

Elfogadták Rogán jegybankos javaslatait

Rogán Antalnak a jegybanktörvényhez benyújtott módosító javaslatairól szavaznak, amelyeket Rogán az után terjesztett be, hogy az Európai Központi Bizottság (EKB) bírálta a jogszabálytervezetet. A kormány ezektől a javaslatoktól várja, hogy a törvény az EU számára is elfogadható lesz. Rogán indítványait elfogadják. A teljes jegybanktörvényről a következő ülésen szavaznak.

12.20 |

Füttykoncerttel kivonul az MSZP, teljes a zűrzavar

A Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvényjavaslatról szavaznak. Először a módosító javaslatokról szavaznak, az MSZP-s képviselők piros lapot tartanak fel hangos füttykoncert kíséretében, a házelnök nem tudja kihirdetni az eredményt, hatalmas a zűrzavar, végül kivonul a teljes MSZP-frakció. Az MSZP-s padsorok akkor is üresek, amikor a jegybanktörvényhez benyújtott MSZP-s javaslatokról szavaznak, külön az MSZP kérésére.