Blokáddal kezdődött, hazaárulózással végződött - Így zajlottak a kormányellenes tüntetések

2011.12.23., 9:27

Többezres kormányellenes tüntetés volt péntek délután a Kossuth téren, miközben bent a Parlamentben sorban fogadott el a kormánypárti többség több fontos törvényt. A demonstrációt az LMP hirdette meg, és hivatalosan fél 6 körül véget ért ugyan, sokan maradtak még a téren, és a kormányt bíráló jelszavakat skandáltak (részletek itt).

Délelőtt az LMP-nek már volt egy demonstrációja, amikor a párt képviselői és szimpatizánsai leláncolták magukat a bejáratokhoz, hogy így tiltakozzanak a kormányzati intézkedések ellen. A résztvevőket - összesen 43 embert, köztük 15 országgyűlési képviselőt - a rendőrök előállították, még a demonstrációhoz csatlakozó Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfőt is. Később mindannyiukat elengedték (részletek itt).

Eközben a parlament rohamtempóban fogadta el a családvédelmi, az új választási rendszert megalkotó, a felsőoktatási, valamint a pénzügyi stabilitási törvényt pénteken - ez utóbbi kétharmados jogszabályban rögzítené az egykulcsos szja-t (részletek itt). Kövesse végig a fordulatos nap történéseit!

12.10 |

Rendőrsorfal a Parlament előtt

A déli kapu elől is elvitték a tüntetőket a rendőrök. Rendőrsorfal állt fel Parlament bejárata körül a sorompónál.

12.08 |

Megbilincselnek egy tüntetőt

Egy tüntető ellenállt a rendőri intézkedésnek, megfeszítette magát, így négy rendőr leteperte a földre, és hátrabilincselték a kezét. A helyszínen maradt tüntetők közben azt skandálják, hogy "elég volt". Kijött a Parlamentből a tüntetésre Schiffer András LMP-s frakcióvezető is, és beállt a demonstrálók közé.

12.05 |

Elhalasztják a Biszku elítélését lehetővé tevő törvényt

Mesterházy Attila arról beszél, MSZP azt kérte, hogy vegyék le a napirendről a Nemzeti Bankról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvényt. A kormánypárti képviselők hangoskodással reagálnak. A házelnök szerint nem volt jogosultsága a felszólalásnak, mert ez a kérdés már eldőlt tegnap. Az emberiesség elleni bűncselekmények elévülhetetlenségéről szóló törvényjavaslat zárószavazását kohereciazavarra hivatkozva elhalasztják. 

12.00 |

Szavazások kezdődnek a parlamentben

Folytatódik a parlament ülése, megkezdődnek a szavazások.

11.53 |

Gyurcsányt is elvitték a rendőrök

Déli kapunál is megkezdődött az oszlatás, egyesével vezetik az LMP-s képviselőket a rendőrök. Elvitték például Kaufer Virágot, Scheiring Gábort és Jávor Benedeket. Az LMP-s képviselők helyére ezután beállt a Demokratikus Koalíció több tagja, köztük Gyurcsány Ferenc, Vadai Ágnes és Kolber István. A rendőrök odamentek a képviselőkhöz, és őket is elvitték a helyszínről. Gyurcsány Ferencet két rendőr vezette el.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

11.45 |

December 28-án tesz esküt az új fejlesztési miniszter

A Fidesz a házszabálytól eltérve, december 30-án döntene az új egyházi törvényjavaslatról, ha azonban ehhez nem lesz meg a szükséges támogatás, akkor januárt 4-ére kellene összehívni az Országgyűlést zárószavazásra - ismertette a pénteki házbizottsági ülésen történteket az MTI-vel az Országgyűlés sajtófőnöke, Altorjai Anita.

A december 28-ai és 30-ai plenáris ülés napirendjéről szólva Altorjai Anita elmondta: 28-án, az interpellációs időszakot követően egy napirendi pontként a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló törvényjavaslatot tárgyalja a Ház.

December 30-án zárószavazás lesz a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról, Magyarország alaptörvényének átmeneti rendelkezéseiről és az Országgyűlés házszabályának módosításáról szóló javaslatról.

Altorjai közölte azt is: az új fejlesztési miniszter, Németh Lászlóné december 28-án teszi le miniszteri esküjét, mert a kinevezési okmányának aláírása csak péntek este történhet meg. A köztársasági elnök ugyanis Václav Havel volt cseh elnök temetésén vesz részt.

11.40 |

Videó az LMP-s akcióról

11.25 |

Elhurcolják a rendőrök az LMP-seket

Megkezdődött az oszlatás a Kossuth téren. A rendőrök elvágták a tüntetőket összekötő láncokat, majd felemelték a demonstrálókat, akik nem állnak ellen a rendőrségi intézkedésnek. Lábánál és karjánál fogva rabomobilba tették a rendőrök Vágó Gábor, Szabó Rebeka és Ertsey Katalin képviselőket. Az északi kaputól elvitték az összes tüntetőt - jelentette tudósítónk.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

11.20 |

Megint szünetet rendeltek el

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője házbizottsági ülést kér arra hivatkozva, hogy hosszú távra szóló törvényeket akar elfogadni a kormánypárti többség. Délig szünetet rendel a levezető elnök.

11.20 |

Erővágókkal érkeznek a rendőrök

Tudósítónk szerint több tucat rendőr érkezett a helyszínre, és erővágókat is hoztak magukkal. Várhatóan hamarosan kezdődik az oszlatás.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

11.18 |

Csóti György a Fidesz frakció új tagja

Csóti György leteszi képviselői esküjét. Csóti Láng Zsolt fideszes képviselő listás helyét veszi át, aki a II. kerületi időközi választáson egyéniben szerzett mandátumot.

11.10 |

Folytatódik a parlamenti ülés

Folytatódik a parlament ülése. A levezető elnök csitítja a képviselőket. 309 képviselő van jelen.

11.05 |

Igazoltatnak a rendőrök

A rendőrök elkezdték igazoltatni azokat, akik a déli kapunál ülnek összeláncolva. Közben a jobbikos és LMP-s aktiviták azt kiabálják Gyurcsány felé fordulva, hogy "viszlát, Feri".

11.00 |

A rendőrség a tüntetés befejezésére szólít fel

Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció több tagja odament köszönni az LMP-s képviselőkhöz. Az egyik jelenlévő jobbikos ekkor azt kérdezte: "vízágyú, gumilövedék?". Közben a rendőrség hangosbemondón közli, hogy fejezzék be a tüntetést, különben intézkedni fognak.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

10.55 |

Gyurcsány is megérkezett a tüntetésre

A tüntetésre érkezett Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, aki először egy rendőrtől kérdezett valamit, majd tévéknek nyilatkozott. Az egyik LMP-s azt mondta, amikor meglátta Gyurcsányt: "most oldjátok el magatokat, és futás".

Fotó: Hajdú D. András [origo]

10.50 |

Egy MSZP-s hozza a forró teát

Hatalmas üdvrivalgás fogadta a Parlament déli kapujánál a hírt, hogy félórás szünetet rendeltek el a parlamentben. Győzelem! - kiáltottak fel többen. Ipkovich György MSZP-s képviselő forró teát hoz az LMP-s képviselőknek.

10.35 |

Fél óra szünetet rendelnek el

Latorcai János a házbizottság és több parlamenti bizottság ülésezése miatt fél óra szünetet kér, a levezető elnök elrendeli a szünetet.

10.35 |

Nem tudják megfegyelmezni a képviselőket

Hézagosak a parlamenti padsorok, a képviselők többsége még nincs jelen. Ujhelyi István levező elnök harmadszor szól a képviselőkre, hogy a beszélgetések miatt nem hallani a felszólalókat.

10.32 |

Dulakodás Osztolykánnal

A rendőrök egy pillanatra megnyitották a lánckordont az északi részen, hogy be tudjanak hajtani a képviselők autóval a parkolóba, de kisebb dulakodás alakult ki, mert Osztolykán Ágnes képviselő és egy másik aktivista lezárta a területet, és a rendőrök megpróbálták őket arrébb vonszolni. A helyszínre érkező Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselő szurkolt a tüntetőknek, és azt mondta:  "na, végre ébred a nép".

10.30 |

"Kényszerintézkedést nem tudunk tenni"

A két kapunál nagyjából százan tüntetnek. Az egyik rendőr a tudósítónk jelentése szerint azt mondta kollégáinak: "kényszerintézkedést nem tudunk tenni, dokumentáljuk az esetet".

Fotó: Hajdú D. András [origo]