Blokáddal kezdődött, hazaárulózással végződött - Így zajlottak a kormányellenes tüntetések

2011.12.23., 9:27

Többezres kormányellenes tüntetés volt péntek délután a Kossuth téren, miközben bent a Parlamentben sorban fogadott el a kormánypárti többség több fontos törvényt. A demonstrációt az LMP hirdette meg, és hivatalosan fél 6 körül véget ért ugyan, sokan maradtak még a téren, és a kormányt bíráló jelszavakat skandáltak (részletek itt).

Délelőtt az LMP-nek már volt egy demonstrációja, amikor a párt képviselői és szimpatizánsai leláncolták magukat a bejáratokhoz, hogy így tiltakozzanak a kormányzati intézkedések ellen. A résztvevőket - összesen 43 embert, köztük 15 országgyűlési képviselőt - a rendőrök előállították, még a demonstrációhoz csatlakozó Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfőt is. Később mindannyiukat elengedték (részletek itt).

Eközben a parlament rohamtempóban fogadta el a családvédelmi, az új választási rendszert megalkotó, a felsőoktatási, valamint a pénzügyi stabilitási törvényt pénteken - ez utóbbi kétharmados jogszabályban rögzítené az egykulcsos szja-t (részletek itt). Kövesse végig a fordulatos nap történéseit!

10.28 |

Gyalog érkeznek az MSZP-sek

A déli kapunál Habony Árpád, a miniszterelnök kommunikációs tanácsadója gyalog érkezett, így könnyen bejutott a Parlamentbe. Az MSZP-s képviselők is gyalog érkeznek, Tukacs Istán szocialista képviselő azt mondta az [origo]-nak: sikerült találnia egy parkolóhelyet a környéken, így már be tud jutni az épületbe.

10.25 |

Rétvári: Hiteltelen az LMP

Rétvári válaszában azt mondja: azon államok berendezkedése ellen nem tiltakozik az LMP, ahol másfajta berendezkedés van, mint Magyarországon. Nagy-Britannia is jogállam, pedig ott az LMP nem tudna mandátumot szerezni, hiszen ott csak egyéniben lehet mandátumot kapni. Minden héten temeti a demokráciát az LMP, saját szavainak értékét csökkenti ezzel - mondta. Rétvári visszautasította Schiffer kijelentéseit a független intézményekről.

10.20 |

LMP-sek ülnek az aszfalton

A déli kapunál sem tudnak bejutni a képviselők a Parlamentbe, miután több tüntető, köztük Szilágyi László képviselő leült az aszfaltra, és percek óta összekapaszkodva ülnek a földön. Az autók feltorlódtak a Kossuth téren - jelentette tudósítónk. A demonstrálók közben folyamatosan azt kiabálják: "demokráciát".

Fotó: Hajdú D. András [origo]

10.15 |

Schiffer szerint eljött a demokrácia fekete napja

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője azt mondja, a demokrácia fekete napja a mai nap. Arra utalt, hogy többek között az EU által is bírált törvényt fogad el várhatóan a parlament. Olyan gazdaságpolitikát akar elfogadni a kormány, amely csődbe viszi az országot, olyan választási törvényt akar a kormány, amelyet a Kubatov-listák alapján alkottak meg. Elvették az emberektől a jogot, hogy független intézményeknél keressenek menedéket. Senki vagyona nem lehet biztonságban a nemzeti cinizmus rendszerében. Romokban a jogbiztonság - mondta Schiffer. 

10.10 |

Rétvári: Működik a kormány civil kontrollja

Rétvári Bence a KIM államtitkára visszautasítja Tóbiás József kijelentéseit. Szerinte átláthatóbb lesz a kormányzat működése, az állampolgároknak pedig volt lehetősége, hogy elmondják a véleményüket, többek között az új alaptörvényről. Két nagy konzultáció is volt, ami a civil kontrollt erősítette. Az EU-nak stabil tagja Magyarország, az EU többi tagja is egyenrangú félnek fogadta el Magyarországot - tette hozzá.

10.05 |

Gyakorlatias embernek tartja magát a fejlesztési miniszter jelölt

Támogatta Németh Lászlóné miniszteri kinevezését az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága pénteki ülésén. A jelölt arról beszélt: gyakorlati ember, és elő tudja majd segíteni a gazdasági folyamatok felgyorsítását a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) élén.

09.52 |

A 4K! üdvözli az LMP akcióját

"A Negyedik Köztársaság mozgalom üdvözli az LMP politikai irányváltását. A 4K! örömmel fogadja, hogy az LMP feladta a "se itt, se ott nem vagyok" politikát, és belátva, hogy a köztársaság felszámolásakor nem lehet középen egyensúlyozni, csatlakozott az Orbán-rendszer ellenzékéhez" - olvasható a szervezet közleményében.

09.50 |

Tehetetlen a rendőrség az LMP-s akcióval szemben

Hasonló demonstrációt tart az LMP a parlament északi kapujánál is, itt viszont tudósítónk szerint a tüntetők meg tudták akadályozni a kormánypárti képviselők bejutását a Parlamentbe. Az akcióban többek között Karácsony Gergely, Szabó Tímea LMP-s parlamenti képviselők vesznek részt. A rendőrség egyelőre tehetetlen.

 

09.40 |

A villamos is leállt az LMP-s akció miatt

Az LMP-s tüntetők meg akarták akadályozni a bejutást a Parlament parkolójába, de tudósítónk szerint csak a kihajtást sikerült megakadályozniuk. A demonstráció kisebb fennakadást okozott, egy ideig a villamos sem közlekedett. A rendőrök azonban felszabadították az utat erőszak alkalmazása nélkül. Az LMP-s tüntetők a rendőrök mellett állnak egymással összeláncolva.

09.30 |

LMP-s képviselők a bejárathoz láncolják magukat

Az LMP képviselői megpróbálják magukat odaláncolni a Parlament bejáratához - jelentette helyszíni tudósítónk. Hat-hét LMP-s, köztük Jávor Benedek, Kaufer Virág parlamenti képviselő a parlament bejárata előtt található sorompónál áll, egymáshoz láncolták magukat, a láncot pedig egy oszlophoz kötötték. Tudósítónk szerint az akciót a rendőrök erőszak nélkül próbálják megakadályozni, megpróbálják elvenni képviselőktől a lakatot. Kaufer Virág képviselői igazolványát feltartva arról beszélt, hogy nincs más eszközük, mint elállni a bejáratot.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

09.25 |

Befutott Kövér László

Megérkezett Kövér László házelnök a Parlamenthez, maga vezette az autóját. 

09.10 |

Tüntet az LMP

Tudósítónk szerint a Kossuth tér déli kapujánál gyülekeznek az LMP által szervezett tüntetés résztvevői, körülbelül 20-30 ember. A tüntetők kormánypárti képviselők fényképeit tartják a kezükben, rajta azzal a felirattal, hogy "Ugye nem árulod el a demokráciát?"

09.00 |

Tizennégy törvényt szavazhatnak meg

Súlyos konfliktusok terhelnek több olyan törvényt is, amelyről a karácsony előtti utolsó ülésen, pénteken fognak szavazni a parlamentben. Erre az ülésre maradt az a két jogszabály, amelynek visszavonását kérte José Manuel Barroso európai bizottsági elnök, de döntenek a Pintér Sándor belügyminiszter és Kövér László házelnök közti vitás kérdésről és a kommunisták bűneiről is.

Előző
Következő »