Az ellenzéki képviselők pénteki előállítáásáról, a délvidéki magyarok megtámadásáról és a Klubrádió "elhallgattatásáról" is kérdezte az ellenzék a kormányt a parlament szerdai ülésén, míg a Fidesz az új önkormányzati törvény előnyeiről beszélt. Esküt tett a parlamentben az új fejlesztési miniszter, Németh Lászlóné, akinek a miniszterelnök kézcsókkal gratulált.

9.46
Némethné is leteszi az esküt

A napirend előtti felszólalásokkal és a miniszteri eskütétellel kezdődik az ülés. A képviselők előtt tesz esküt az új fejlesztési miniszter, Németh Lászlóné, akit a múlt héten javasolt Fellegi Tamás utódjának a miniszterelnök. Az államfő már múlt pénteki hatállyal kinevezte nemzeti fejlesztési miniszternek. Németh Lászlóné bizottsági bemutatkozásáról, és arról, hogy diploma nélkül kerül a 600 milliárd forintról döntő minisztérium élére,  itt olvashat.

9.52
Újra vitáznak az egyházakról

A képviselők az interpellációk, kérdések és azonnali kérdések után az egyházügyi törvény részletes vitáját tartják 4 óra 20 perces időkeretben. Az új egyházügyi törvényt a múlt csütörtökön nyújtotta be Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, miután az alkotmánybíróság megsemmisítette a nyáron elfogadott jogszabályt. Lázár javaslatához 21 fideszes és két KDNP-s képviseől csatlakozott. Rögtön csütörtökön meg is tartották a tervezet általános vitáját, amelyben az ellenzéki képviselők kifogásolták, hogy nem volt idejük elolvasni a javaslatot. Az általános vitában az MSZP-s Nyakó István például azt mondta, hogy a Fidesz "úgy barmolta szét a javaslatot", ahogy ő gyermekkorában a tejbegrízt.

9.55.
Pénteken lesz csak szavazás

Szerdán nem döntenek a képviselők egyetlen jogszabályról sem, a szavazásokat pénteken, december 30-án tartják. Az év utolsó előtti napján szavaz a parlament az új jegybanktörvényről, amelynek visszavonását José Manuel Barroso is kérte, és pénteken döntenek a képviselők a dohánytermékek árusításának korlátozásáról, a rendvédelmi törvény módosításáról, amely egy új szervezetet, a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központot hozza létre. Emellett pénteken lesz a zárószavazás Magyarország alaptörvényének átmeneti rendelkezéseiről is, amely például kimondja, hogy az MSZP az MSZMP utódpártjaként maga is felelős az előző rendszer bűneiért.

10.01
Lezsák elkezdte

Megérkezett Lezsák Sándor, a parlament alelnöke, és megnyitotta az ülést.

10.03
Néma felállással emlékeznek

Megemlékezéssel kezdődik az ülés. Életének 71. esztendejében vasárnap elhunyt Schmidt Ferenc, a Fidesz volt Fejér megyei országgyűlési képviselője, a Fejér Megyei Közgyűlés és Mór képviselő-testületének egykori tagja. A képviselők egyperces néma csenddel emékeznek.

10.08
"Polt Pétertől Szájernéig"

2011 összegzésével kezdi napirendi felszólalását az MSZP-s Lukács Zoltán. Szerinte a Fidesz idén felszámolta a demokráciát, pártkatonákkal töltötte fel a független intézményeket. A Fidesz szerinte pártirányítás alá vonta az igazságszolgáltatást "Polt Pétertől Szájernéig", és a kormány több milliárdot lopott el a nyugdíjpénztárakból. "Összevesznek mindenkivel, elszigetelik az országot, az új házszabállyal elhallgattatják az ellenzéket" - fogalmazott Lukács, aki azt is kifogásolta, hogy "a kormány elhallgattatta a Klubrádiót".

10.12
"Az lenne gyanús, ha tetszene"

"Nehéz dolog veszteni, nehéz a vereséget tudomásul venni, különösen, hogy olyan arányú, hogy a rendszer, amelyből eddig éltek, szétesik" - mondta válaszában Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára. "Hogy önnek nem tetszik, amit csinálunk, bizonyítja, hogy jól csináljuk, az lenne gyanús, ha tetszene" - mondta Fónagy.

10.15
Nem kér az MSZP-s provokációból Fónagy

A Klubrádióról az államtitkár azt mondta: az elmúlt évben baloldali lobbisták próbáltak nyomást gyakorolni a Médiatanácsra, amely "független szervezet". Szerinte az MSZP provokációt folytat, amikor a Klubrádió elhallgattatásáról beszél, és ezzel sérti az ország jó hírét is.

10.17
Kevesen ülnek a padsorokban

Egyelőre sok az üres szék a padsorokban, lassan érkeznek a képviselők.

10.19
LMP: Láncold Magad a Parlamenthez

Az a kifejezés, hogy LMP, nem azt jelenti, hogy "láncold magad a parlamenthez" - mondta Karácsony Gergely LMP-s képviselő, aki felszólalásának az Új ellenállás címet adta. A képviselő szerint a pártja konstruktív ellenzéki politikára készült a parlamentben, de ezzel a politikával az LMP-nek fel kellett hagynia, mert a kormány és a Fidesz nem vette figyelembe a javaslataikat. "Önök túllépték a parlamentarizmus határait, mi túlléptük a Parlament határait" - mondta, és tiltakozásukat polgári engedetlenségnek nevezte. Karácsony bejelentette, amiről Schiffer András frakcióvezető már beszélt a pénteki tüntetésen: a párt népszavazást kezdeményez a munkavállalói jogokról, korkedvezményes nyugdíjakról.

10.23
"Wittner az igazi ellenálló"

Ez nem új ellenállás, ez egy vágóképnyi ellenállás volt - mondta Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára. "Önök tudták, hogy csak a híradók lesznek tele a performansszal, és semmi bántódásuk nem eshet" - mondta Rétvári, aki szerint a parlamentben Wittner Mária vagy Horváth János az igazi ellenállók.

10.26
"MSZP-s katasztrófaturisták"

A képviselő szerint a pénteki eseményeknél "szánalmas volt, hogy megjelentek a szocialista katasztrófaturisták, akik lestoppolták a rendőrautókat, hogy felkéredzkedjenek, és eljussanak a Gyorskocsi utcába". Rétvári szerint a pénteki akció összeláncolta az LMP-t Gyurcsány Ferenccel. Rétvári hozzátette: több kérdésben, például a génmódosított növényeknél, a szemétimportnál és például a plázastop területén is figyelembe vették és "megvalósították az LMP-s álláspontot".

10.30
Papot idéz Simicskó

A KDNP-s Simicskó István a "Ki kivel van?" címet adta felszólalásának. Szerinte azoknak a nemzeteknek van esélye a fennmaradásra, amelyek képesek összefogni. Egy katolikus pap, Kolping gondolatait idézte, aki azt kérte, hogy felismerhesse saját korának gondjait, bajait. A képviselő szerint Magyarország másfél éve felismerte a bajokat, ezért bízta meg a "Fidesz-KDNP-t", hogy kormányt alakítson. Simicskó arról is beszélt, hogy szerinte az LMP december 23-án a nemzetközi pénzvilág mellé állt. A kormány részéről senki nem reagált.

10.35
Az új törvényt dicséri Láng

Az új önkormányzati törvényről beszél Láng Zsolt fideszes képviselő, aki szerint egy hatékony, a mindennapi életet segítő rendszer jön létre a változtatások után. Az új jogszabály szerinte biztosítja, hogy nem mennek csődbe az önkormányzatok. Ezután a képviselő ismertette a néhány napja elfogadott törvény részleteit.

10.42
Dicséri a törvényt Tállai is

Tállai András önkormányzati államtitkár szerint eddig csak beszéltek az önkormányzati rendszer átalakításáról, most viszont a kormány változtatott. Láng Zsolthoz hasonlóan Tállai is felsorolja az új jogszabály lényegesebb pontjait. "A kormány nem hagyja cserben az önkormányzatokat" - jelentette ki az államtitkár.

10.46
A vidékstratégia hiányát botrányosnak tartja a Jobbik

"Mezőgazdasági évértékelőnek" tekinti beszédét Varga Géza jobbikos képviselő, aki sajnálja, hogy nem tud sikerekről beszámolni a  mezőgazdaság területén. A képviselő botrányosnak tartja például, hogy a vidékstratégiai kerettörvény nem szerepel a kormány tavaszi menetrendjében.

10.53
"A magyar vidék alkotmánya lehet"

Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerint mivel nem volt az országnak az elmúlt években vidékstratégiája, nemzeti konzultációt kellett indítani. Több száz hozzászólás és megjegyzés érkezett idén a stratégiához Ángyán szerint, és ezt decemberben feldolgozták. "A stratégia a magyar vidék alkotmánya lehet" - fogalmazott az államtitkár. A tervek szerint a minisztérium a dokumentumot januárban kormány elé viszi, februárban parlament elé terjesztik. "Négyötödös többség is létrehozható stratégiáról" - mondta Ángyán.

10.55
Esküt tesz Némethné

Esküt tesz Németh Lászlóné, az új nemzeti fejlesztési miniszter. A képviselők felállva hallgatják az esküt. A miniszter az esküjét az "Isten engem úgy segéljen" fordulattal zárta.

10.57
Orbán kezet csókolt miniszterének

Az eskütétel után Orbán Viktor miniszterelnök lépett új miniszteréhez, és kezet csókolt neki. A pártok frakcióvezetői gratuláltak, és kezet fogtak Németh Lászlónéval. Semjén Zsolt kormányfőhelyettes szintén kezet csókolt.

11.00
Egyházak 4 óra 20 percben

A parlament elfogadta a napirendet, a képviselők 243 igen és 54 nem szavazattal úgy döntöttek, hogy az egyházügyi törvény részletes vitáját 4 óra 20 percben tárgyalják.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)