Kivonult a szavazások előtt a parlamentből az MSZP és az LMP az év utolsó ülésnapján, ahol az új jegybanktörvényt, az egyházügyi törvényt, az alaptörvény átmeneti rendelkezéseit és a házszabály módosítását is elfogadták a képviselők. A Jobbik szerint a spekuláció éve volt 2011, és a pártelnök "az amerikai-izraeli lobbit" emlegette, míg a kormánypártok az idei intézkedéseket dicsérték. A kormányfő megveregette Lázár János vállát a frakcióvezető felszólalása után.

9.40
Az egyházakkal kezdenek

Az egyházügyi törvényhez benyújtott módosító javaslatokról döntenek először a képviselők az Országgyűlés honlapján lévő napirend szerint. A zárószavazás délután lehet. Az új egyházügyi törvényt a múlt héten nyújtotta be Lázár János fideszes frakcióvezető, miután az Alkotmánybíróság megsemmisítette a nyáron elfogadott jogszabályt. A javaslat 14 egyházat ismerne el. Itt olvashat részleteket.

9.50
Faragnak az alaptörvényen

A jövő év első napján hatályba lépő új alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti rendelkezések elfogadásával például lehetővé válhat a jegybank és a pénzügyi felügyelet összevonása. Emellett azt is tartalmazza a jogszabály, hogy a költségvetési lyukakat különadókkal is be lehet majd foltozni, az önkormányzati választások ötévente lesznek, a kommunizmus nevében elkövetett bűnöket pedig újra megvizsgálják. Részleteket itt olvashat.

9.53
A NIBEK megalakulásáról is döntenek

Később a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló indítványhoz benyújtott módosító javaslatokról szavaznak a képviselők. Döntés születhet a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ (NIBEK) létrehozásáról is. Itt olvashatja el részletesen, miről szavaznak még a képviselők.

10.04
Elkezdődött az ülés

Jakab István, a parlament alelnöke megnyitotta az ülést, amely a napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

10.09
Alkotmányellenesnek tartja az új házszabályt Schiffer

A kormánypártok felmondták a parlamenti működést a tervezett házszabálymódosítással, és bevezetik a rendeleti kormányzást - jelentette ki Schiffer András, a Lehet Más a Politika frakcióvezetője. Szerinte az új házszabállyal a kormánytöbbség bármit egy nap alatt átverhet a parlamenten, és "szentesíti a jelenlegi gyakorlatot, hogy zárószavazás előtti módosítókkal átírhatnak bármilyen javaslatot". A frakcióvezető szerint alkotmányellenes ez a házszabály-módosítás.

10.14
"A nagykövetségek előtt tüntessenek"

A nap pozitív meglepetése, hogy itt találjuk az LMP-t a Parlament falain belül, de lehet, hogy csak azért vonulnak be, hogy kivonulhassanak - kezdte válaszát Rétvári Bence, a Közigazgatási Minisztérium államtitkára. Schiffer kifogásairól azt mondta: "Amit demokratikus deficitnek nevez, nem deficit, nyugati országokban előfordul, hogy az ellenzék egyáltalán nem szólalhat meg olyan kérdésekben, amiről itt az időkeretet kevesli az ellenzék." Rétvári ezután olasz, spanyol görög és észt példákat sorolt. "Önöknek sokkal több joguk van a parlamenti vitára, mint sok más európai uniós országban az ellenzéknek, úgyhogy a nagykövetségek előtt tüntessenek, ne a Parlament előtt" - mondta Rétvári.

10.19
Csődtömegről beszél az MSZP

Hiteltelenné vált a kormány gazdaságpolitikája - jelentette ki Józsa István, az MSZP frakcóvezetőhelyettese, aki ezután kritizálta, hogy a kormány megemelte az áfát, a jövedéki adót, az eva-kulcsot, ugyanakkor eltörli az adójóváírást. "Csökkenő bérek, emelkedő árak, ez a Fidesz kormányzásának mérlege. Csődtömeg, amit a gazdaságban elindítottak" - mondta a szocialista politikus, aki szerint Magyarország a világ nyolcadik legkockázatosabb országa a hitelezőknek. Józsa megemlítette, hogy csütörtökön nem sikerült feleannyi állampapírt sem eladni, mint tervezte a kormány.

10.23
A 2012-es kihívásokat sorolja Cséfalvay

Először a 2011-es év intézkedéseit tekinti át Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, aki szerint a bankadóval és váslágadóval időt nyert az ország, hogy kidolgozza a reformokat. Az államtitkár ezután a foglalkoztatás és az egészségügy területén történt változásokat sorolja. "Nem mondom, hogy ne lenne nagyon sok kihívás a következő évben" - mondta Cséfalvay, aki szerint 2012-ben meg kell állapodni a Nemzetközi Valutaalappal és az unióval, gyorsítani kell a növekedést és végig kell vinni a Széll Kálmán-tervet.

10.31
Az amerikai-izraeli lobbiról beszél Vona

Ez az év a spekuláció éve volt - jelentette ki Vona Gábor, a Jobbik elnöke. Szerinte a kormány csak szóban folytatott gazdasági szabadságharcot, de "külföldön ezt sem tűrték, ezért volt az IMF-koki, az ország két leminősítése, a Barroso-levél és a Hillary Clinton-levél". Vona hozzátette, hogy "miközben Clinton a Klubrádióért aggódik, mi azért a százezer civilért, akit Irakban meggyilkoltak". Szerinte "az amerikai-izraeli lobbi nem tűri a verbális szabadságharcot", amit a kormány folytatott. Szerinte kormányzati, illetve ellenzéki spekuláció is történt, amikor az MSZP úgy támadja a kormányt, hogy nincs programja ehelyett.

10.35
Piaci türelmetlenségről beszél az államtitkár

Ha már minősítené szeretné 2011-et, akkor inkább a piaci türelmetlenség vagy az euróválság éve volt - válaszolta Cséfalvay Zoltán, aki szerint nagy a bizonytalanság, a piacok idegesek, és senki nem tudhatja, hogy oldódik meg az eurózóna válsága, hogy "mi vár Európára". Az államtitkár szerint még az is bizonytalan, hogy "lesz-e egyáltalán euró jövő ilyenkor, és olyan értelemben, ahogy most beszélünk róla". Hozzátette, hogy a magyar költségvetés ebben a helyzetben is biztosítja, hogy sikeres legyen az ország.

10.42
Három kihívást említ Harrach

A kormány és a parlamenti többség három nagy kihívással nézett szembe idén - kezdte felszólalását Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője. Szerinte a törvényekkel meg kellett változtatni idén Magyarországot, például saját lábra kellett állítani a nyugdíjrendszert, értékteremető oktatást kellett létrehozni és az álegyházak működését is meg kellett akadályozni. Harrach megjegyezte, hogy "kimagasló élmény volt, amikor hajnali ötig kellett az ellenzéki obstrukcót hallgatni". A frakcióvezető szerint a kormánynak szembe kellett nézni az európai válsággal, és "mondjuk ki, hogy nagy teljesítmény volt, hogy elkerültük a csődöt". Harrach szerint a harmadik nagy kihívás a "parlamenti ellenzék viselkedésének kezelése" volt. "Amikor az ellenzéki pártok provokatív cselekményeket szerveznek, alkalmas Magyarország lejáratására" - mondta Harrach. A kormány és a parlamenti többség ugyanakkor mindhárom kihívásnak megfelelt Harrach szerint.

10.45
A kormányt dicséri Rétvári

Néhány idei kormányzati intézkedést emel ki Rétvári Bence államtitkár: megemlíti például a nyugdíjrendszer átalakítását, az új Munka törvénykönyvét, a minimálbér emelését (93 ezer forint lesz jövőre), illetve a szociális konzultációt. Rétvári megdicséri a kormányt, hogy megállapodott "konfliktusos kérdésekről" a munkavállalókkal és a munkadódkkal, illetve a Bankszövetséggel. "Ha visszagondolnak majd tíz vagy húsz év múlva 2011-re, akkor az új alaptörvény évének tartják majd" - mondta Rétvári, aki boldog új évet kívánt felszólalása végén.

10.52
Nem láncolt volna Lázár

Egészségben gazdag boldog új évet kíván Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője kormánypárti képviselőtársainak, akiknek azt üzente, hogy 2012 az ideinél is nehezebb év lesz. Az ellenzéki képviselőknek a múlt pénteki eseményekkel kapcsolatban azt mondta: "biztatnám az ellenzéki pártokat további akciókra, ez bizonyítja, hogy Magyarországon egyetlen kormányzóképes erő van, a Fidesz". Lázár ugyanakkor megjegyezte: "ami a láncolást illeti, a rendőrség túlzott reakciót fejtett ki, én ezt a véleményt képviselem". Ugyanakkor azt mondta az LMP-nek, hogy "ma láncolják oda magukat egy bankhoz, amely megnehezíti a végtörlesztőknek az ügyintézést. Ez valóban hazafias tett lenne."

10.53
Megveregette Lázár vállát Orbán

Lázár János felszólalása végén érkezett a terembe Orbán Viktor miniszterelnök, aki mielőtt a helyére ült volna, megveregette a fideszes frakcióvezető vállát.

10.55
Az egyházi módosítókkal kezdik

Elfogadták a kitűzött napirendet a képviselők, így az egyházügyi törvényhez benyújtott módosító indítványokról szavaznak a képviselők először.

11.00
Nincs LMP-s és MSZP-s a teremben

Az LMP-s és az MSZP-s képviselők nem vesznek részt a szavazásban, egyetlen képviselőjük sem ül a teremben. Az MSZP képviselőcsoportjának tagjai a napirend előtti felszólalások elhangzása után hagyták el az üléstermet. Az LMP - amely már a szerdai ülésnapon is kivonult - már korábban jelezte, hogy a parlament téli rendkívüli ülésszakából hátralévő napok érdemi munkájában nem vesz részt, a frakció tagjai csak napirend előtt szólalnak fel ebben az időszakban. A Demokratikus Koalíció is korábban jelezte, hogy nem vesz részt a szavazásokban, így a párt tíz képviselője sincs a teremben.

11.35
MNB: Sérti az ország érdekeit a jegybanktörvény

Veszélyezteti a magyar gazdaság stabilitását, ezért súlyosan sérti Magyarország érdekeit a kormány által beterjesztett, a ma elfogadás előtt álló új jegybanktörvény, valamint az új alkotmány átmeneti rendelkezéseiről szóló törvénynek a jegybank és Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonását lehetővé tévő módosítása - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Az MNB honlapján közzétett tájékoztatás szerint az új jogszabályok megteremtik a jegybanki döntéshozatal kormányzati, pártpolitikai érdekek szerinti befolyásolásának lehetőségét, ami - ahogy arra nemzetközi szervezetek, az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Központi Bank többször és hangsúlyosan felhívták a jogalkotó figyelmét - ellentétes a Magyarország által aláírt és elfogadott nemzetközi szerződéssel, az Európai Unió alapdokumentumával. A tájékoztatás szerint az európai uniós joggal összeegyeztethetetlen törvények, illetve az egyeztetések elmulasztása miatt a nemzetközi szervezetek bizonytalan időpontra halasztották a Magyarország számára nyújtandó hitelről szóló tárgyalásokat.

A Magyar Nemzeti Bank mind ez idáig pártpolitikai befolyástól függetlenül, szakmai megfontolások alapján, az ország egészének érdekében végezte munkáját. A most elfogadás előtt álló törvények együttesen összeegyeztethetetlenek a jogbiztonság elvével, és lehetőséget teremtenek arra, hogy a kormányzat saját rövid távú politikai céljainak érdekében befolyásolja a jegybanki döntéshozatal folyamatát - áll a közleményben. (MTI)

11.41
Kövért dicséri Gaudi-Nagy

A rendvédelmi tövény módosítására térnek át a képviselők. A zárószavazás előtt a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás üdvözölte, hogy az elfogadás előtt álló javaslat jóval kisebb jogokat ad a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központnak, mint a belügyminiszter szerette volna. "Pintér Sándornak nem sikerült maga alá gyűrnie a Fideszt, Kövér Lászlót támogattuk küzdelmében" - mondta Gaudi-Nagy, aki arra célzott, hogy a házelnök módosító indítványokkal szűkítette a szervezet hatásköreit.

11.50
A módosítóit magyarázza Demeter

Demeter Ervin arról beszélt, hogy a zárószavazás előtt benyújtott módosítócsomagja a koherenciazavarokat küszöböli ki. Demeter javaslata a NIBEK nemzetbiztonsági szolgálatként történő megalakítását akadályozza meg.

11.52
Sállal takarta el az arcát egy jobbikos

Szilágyi György jobbikos képviselő a felszólalása közben sálat kötött maga elé, és azzal takarta el az arcát. "Ez szabálysértés lenne az önök javaslata szerint, és 150 ezer forintba kerülne, ez a demokrácia megcsúfolása" - mondta a képviselő.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)