Míg a kormánypártok az új alaptörvényt ünnepelték az Operaházban, az ellenzéki pártok és civil szervezetek az utcán tüntettek ellene. Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédében azt mondta, az újraalapítás pillanatában van Magyarország, amikor nehéz döntéseket kell hozni. Az Operánál eközben több ezres tömeg skandálta, hogy Orbán, takarodj!, és a tüntetés hivatalos vége után is sokan a helyszínen maradtak, hogy megvárják az ünnepségről távozókat. Az ünnepség és a tüntetés részletei percről percre.

16.15
Bent gála, kint tüntetés

Hétfőn este az Operaházban ünnepi gálaestet rendeznek az új alaptörvény életbe lépésének alkalmából, amelyen többek között a kormány tagjai is részt vesznek majd, illetve beszédet mond Schmitt Pál köztársasági elnök. Ebből az alkalomból szerveztek tüntetést az Operához civil szervezetek, amelyekhez csatlakozott az LMP, az MSZP és a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) is. Ilyen széleskörű ellenzéki összefogás korábban még nem volt, bár december 23-án az LMP parlamenti blokádján mindegyik párt politikusai megjelentek. Az ellenzéki pártok egymáshoz való vistzonyáról korábbi cikkünkben olvashat.

16.20
Forgalomkorlátozások a tüntetés miatt

Változások lesznek a főváros tömegközlekedésében, mert a rendőrség az Operához tervezett demonstráció miatt hétfő délután három órakor lezárta a közúti forgalom elől az Andrássy utat a Bajcsy-Zsilinszky út és az Oktogon között - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán. A részletekről itt olvashat.

16.25
Fidesz: Magyarország kárát akarják

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője szerint hétfő este világossá válik: míg a nemzeti ügyek kormánya az emberek felhatalmazása alapján kijavítja a Gyurcsány-korszak hibáit, addig az "országot tönkretevő gyurcsányi gyűlöletkeltők" rendetlenséget, káoszt csinálnak és törvénytelenségre buzdítanak. A szóvivő az MTI-hez eljutatott közleményében úgy fogalmazott: a "Gyorskocsi utcaiak továbbra is a gyurcsányi gyűlöletkeltést folytatják, és Magyarország kárát akarják".

16.30
A Jobbik egyik oldalból sem kér

A Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy miközben soha nem látott terhek érik a magyar embereket, addig a Fidesz 13 millió forintot költ a maga és szűk holdudvara operaházi szórakoztatására - közölte hétfőn Mirkóczki Ádám országgyűlési képviselő, a Jobbik szóvivője. A közlemény szerint ugyanakkor a pártnak "végképp semmi helye az Operaház környékén tartandó tüntetésen a liberális anarchisták mellett." Mirkóczki szerint a tüntetést hitelteleníti Gyurcsány jelenléte, hiszen a volt miniszterelnök 2007-ben az Operaháznál "lényegében kijárási tilalmat rendelt el".

16.35
Ellentüntetést szerveznek a radikálisok

Radikális jobboldali csoportok ellentüntetést szerveznek az Andrássy útra, mivel nem akarják hagyni, hogy "a magyarok esküdt ellenségei" elfoglalják az utcát, amely korábban az ő terepük volt. A tüntetéshez csatlakozott többek közt az Új Magyar Gárda, illetve a terrorizmussal vádolt Budaházy György. Utóbbi egy internetes fórumon azt írta: "nem sok ünnepelni valója van Orbánnak, de ez már mégis csak sok, hogy Gyurcsány szabadon garázdálkodhat."

16.40
Gyenesei egyesülete is tüntet

A Gyenesei István korábbi önkormányzati miniszter által vezetett Somogyért Egyesület is ott lesz a civilek budapesti demonstrációján. Hétfői közleményük szerint jelenlétükkel egyetértésüket fejezik ki azokkal, "akik veszélyesnek ítélik a parlament és a kormány törvényhozásának másfél év óta tartó gyakorlatát, valamint a várható következményeket".

16.53
Kerényi megvárja az újságírókat

Már érkeznek a vendégek és a sajtó a Magyar Nemzeti Galériába, de egyelőre csak a vendégeket engedik be. Itt fog hat órakor beszédet mondani Orbán Viktor kormányfő, egy kiállítás megnyitóján. A helyszínen van már udósítónk szerint Kerényi Imre, aki személyesen biztosította az újságírókat, hogy "maguk nélkül nem megy", úgyhogy addig biztosan nem kezdi el a trlatvezetést, amíg a sajtó munkatársait be nem engedték.

16.57
Sok rendőrt kér az LMP

Az LMP fokozott rendőri figyelmet és jelenlétet tart szükségesnek az Operaház környékén, mivel oda hétfő estére két, egymással ellentétes célú tüntetést is bejelentettek. A párt közlménye szerint mindenkit arra kér, hogy nyugodtan, békésen mondja el véleményét a kormány politikájáról. "Reméljük, hogy olcsó politikai célok érdekében senki nem fog konfliktust provokálni, a rendőröket vagy más békés tüntetőket megtámadni" - olvasható a szövegben.

17.07
Kövér, Schmitt és Handó Tünde az első sorban

A Magyar Nemzeti Galériában készülő ünnepségen a következő tisztségviselőket - és házastársukat - ültetik az első sorba a székeken látható névtáblák alapján: Bekk Mária, Kövér László, Lévai Anikó, Orbán Viktor, Schmittné Makray Katalin, Schmitt Pál, Rételyi Miklós, Fazekas Sándor, Szentágotai Klára, Handó Tünde, Szájer József.

17.09
Pink Floyd az Opera előtt

Épül a színpad az Operaháznál, a Hajós utca sarkán - jelentette tudósítónk a helyszínről, ahol fél háétkor kezdődik az ellenzéki tüntetés. A hangszórók márműködnek, olyan dalokat játszanak raja, mint a Pink Floyd We don't need no education című száma, vagy a Quimbytől a Most múlik pontosan.

Az Andrássy utat lezárták az Oktogontól a Bajcsy-Zsilinszky útig, és csak a Nagymező utcán mehetnek keresztül a kocsik, de itt is rendőrök irányítják a forgalmat.

17.11
Schmuck Andor az Operánál

Tudósítónk szerint Schmuck Andor egykori politikus, a Tisztelet Társaságának vezetője tűnt fel az Operaház előtt, ahol a lezárt utcán egyelőre csak néhány tucat ember sétálgat és kíváncsiskodik.

17.18
Nemcsák Károly és Philip a Galériában

A Magyar Nemzeti Galériában megjelent Nemcsák Károly színész egy elegánsan öltözött nő társaságában, de megérkezett már Rákay Philip is.

17.23
Összevesztek a színpad előtt gyülekezők

Néhány tucat ember összeszólalkozott a színpad előtt. Tudósítónk szerint az Operaháznál gyülekező emberekhez többen odamentek, akik az Orbán-kormányt igyekeztek védeni. Azt kiabálták: "Mit akartok? Az elmúlt nyolc évet?" - erre veszekedés kezdődött.

17.28
Köves Slomó széke kétszer - fotó

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A kép a Magyar Nemzeti Galériában készült (Galériáért kattintson!)

17.29
"Hősök, királyok, szentek" kiállítás - fotó

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A háttérben Munkácsy 13,5 méter hosszú Honfoglalás című festménye (Galériáért kattintson!)

17.31
Egymás mellett a korona másolata és a Rákosi által aláírt alkotmány

Az első teremben Munkácsy gigantikus, 13,5 méter hosszú Honfoglalása fogadja a látogatókat a "Hősök, királyok, szentek" című kiállításon. A képet a Parlamentből szállították át erre a kiállításra. A teremben több honfoglalás témájú kép is van, köztük Benczúr Gyula Vajk megkeresztelése. A második teremben egymás mellé került a szent korona másolata és az 1949-es alkotmány Rákosi Mátyás és Szakasits Árpád által aláírt példánya, és ott vannak a Himnusz es a Szózat eredeti példányai is.

17.37
Gyurcsányék foglalják a gárdisták helyét

Az Andrássy és a Nagymező utca sarkán egyelőre nincs nyoma az ellentüntetésre készülő Új Magyar Gárda tagjainak, akik ide hirdették meg a gyülekezőjüket, ellenben a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) szimpatizánsai itt kezdtek el gyülekezni a transzparenseikkel együtt.

17.38
Lekerítették az újságírókat

A Magyar Nemzeti Galériában az újságírók nem mozoghatnak szabadon: bekerítették őket egy körülbelül ötször öt méteres helyre szalagkordonnal. A vendégek egyelőre alig szállingóznak.

17.40
Szijjártó tétlenül bóklászik

Szijjártó Péter kezében egy mappával tétlenül bóklászik a még nagyrészt üres székek es a lépcső között.

17.48
Idősek ültek le a névtábla nélküli székekre

Idősebb emberek foglalták el azokat a székeket, amelyeken nem volt névtábla. Tudósítónk Kopp Mária orvos-pszichológust látta közöttük.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)