A hátsó kijáraton távozott Orbán az Operából - így zajlott a tüntetés elejétől a végéig

2012.01.02., 16:57

Míg a kormánypártok az új alaptörvényt ünnepelték az Operaházban, az ellenzéki pártok és civil szervezetek az utcán tüntettek ellene. Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédében azt mondta, az újraalapítás pillanatában van Magyarország, amikor nehéz döntéseket kell hozni. Az Operánál eközben több ezres tömeg skandálta, hogy Orbán, takarodj!, és a tüntetés hivatalos vége után is sokan a helyszínen maradtak, hogy megvárják az ünnepségről távozókat. Az ünnepség és a tüntetés részletei percről percre.

8.00 |

Videósszefoglaló a tüntetésekről

23.04 |

Megszűnt a rendőrsorfal, szinte minden tüntető hazament

Feloszlott a rendőrsorfal, a tüntetők nagy része is hazament, csupán tucatnyi ember maradt az Opera előtt. Az Andrássy utat takarítják még, de már megindult a forgalom.

23.01 |

Rendőrök az Opera előtt - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képeinkért kattintson!

22.57 |

Megindult a forgalom az Andrássy úton

Már csak néhány tucatnyi tüntető maradt a helyszínen, és tudósítónk szerint őket felnyomták a rendőrök a járdára. Ezt követően meg is indult a forgalom az Andrássy úton.

22.44 |

Még kitartanak az Operánál a tüntetők

Nagyjából százan még mindig ott vannak az Opera előtt a kormányellenes tüntetés résztvevői közül, velük szemben továbbra is ott állnak a rendőrök. A tüntetők kitartóan skandálják, hogy "Orbán takarodj!", meg, hogy "Bóvli". A mellékutcákban több tucat rendőrt látott tudósítónk.

22.31 |

Már csak száz tüntető maradt

Alig maradt 100-150 tüntető a helyszínen, akik továbbra is lelkesen kiabálnak, de a rendőrök már egyértelműen többen vannak, mint ők. Az utolsók között távozott Schmidt Mária, Péterfalvi Attila és Fónagy János is az Operából.

22.20 |

Két vendég megnézte az Andrássy utat

Kun Miklós és Gereben Ágnes történészek az Operából távozóban elsétáltak az Andrássy út felé, a tüntetőket nézték, majd inkább mégis hátrafelé vették az irányt. Gereben Ágnes tudósítónknak azt mondta, nagyon szép volt a műsor az Operában, és "szépek voltak a fiatal hangok" is.

22.11 |

"Ha arra mennek, szétszedi magukat a tömeg"

Oldalt távozott a vendégek nagy része az Operából. A többség lesütött szemmel vagy telefonálva lépett ki az ajtókon, nem is néztek az Andrássy út felé, ahol a tömeg folyanatosan skandálja: "megbuktatok, megbuktatok". Tudósítónk hallotta, amint a mindenkit a hátsó utcák felé terelő rendőrök azt mondták a vendégeknek, hogy ne menjenek az épület eleje irányába, mert "szétszedi" őket a tömeg.

Az Andrássy úton közben fogyatkoznak a demonstrálók, lassan több rendőr van már az Operaház környékn, mint tüntető. Azért még így is több százan maradtak.

22.08 |

Orbánt a hátsó kijáraton vitték ki

Tudósítónk szerint az Operaház Révay utca felőli hátsó oldalsó kijáratához állt fel szorosan Orbán Viktor kisbusza. A kisbusz több száz méterre volt a tömegtől, de a kormányfő sűrű rendőrsorfal között ugrott be a kocsiba.

21.54 |

Két kézzel mutat be a maszkos tüntető - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Kattintson a galériáért!

21.49 |

Oldalt és hátul távoznak a vendégek

Nem elöl, ahol bementek, hanem az Opera oldalsó és hátsó kijáratán át távoznak a vendégek a gálaestről - jelentették tudósítóink. A tüntetők ettől függetlenül meglátták őket, fújolnak, és azt kiabálják nekik: "sunnyogjatok, sunnyogjatok" vagy gyáváknak nevezik őket. Többek között távozott már Gíró-Szász András kormányszóvivő, Réthelyi Miklós miniszter és Németh Lászlóné, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium frissen kinevezett vezetője is.

21.40 |

Tüntetők tízezreiről írnak a külföldi lapok

A Reuters és az AFP hírügynökségek, valamint a tudósításaikat átvevő külföldi lapok is több tízezer budapesti tüntetőről írnak. Beszámol az eseményekről a New York Times, a Guardian, a Chicago Tribune és több más angol nyelvű lap is.

21.32 |

A vendégek távozására készül a rendőrség

Tudósítónk szerint feltehetően a vendégek távozására készül a rendőrség. A tüntetők előtt álló sorfalat még sűrűbbre vonták, most már rohamsisakos rendőrök álltak fel egy újabb sorba. Több mint száz rendőr áll már sorfalat, a tömeg pedig lassan fogyatkozik.

 

21.24 |

Pintér elment, a tömeg csendesedik

Tudósítónk szerint némileg csökkent a tüntetők lelkesedése, és néha percekig csendben vannak. Időközben Pintér Sándor elvonult az épület háta mögé. Az Operaházban ezekben a percekben ért véget a gálaünnepség.

21.17 |

Rendőrök és árpádsávos tüntetők néznek farkasszemet - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Galéria kattintásra!

21.08 |

Rendőrök és tüntetők - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Galériáért kattintson!

21.05 |

A tömeg megvárná az előadás végét

Tudósítónk szerint a több száz fős tömegben arról beszélgetnek, hogy az operaházi előadás végéig mindenképpen az épület előtt maradnak.

21.01 |

Pintér szerint nincs szükség rendőri beavatkozásra

Tudósítónk villáminterjút készített az Opera bejárata mellett álló, a kint zajló tüntetést figyelő belügyminiszterrel. Pintér Sándor először azzal hárította el a kérdést, hogy most nem ér rá, mert "dolgozik". Erre tudósítónk megkérdezte, hogy részt vesz-e a rendőri akció irányításában, vagy csak érdeklődésből nézi az eseményeket, mire elnevette magát. A kérdésre, hogy szükség lesz-e komolyabb rendőri fellépésre, azt felelte: "Nézze meg: nyugodt emberek, nyugodt rendőrök, higgadt vezetők... szerintem nem." Még annyit mondott, hogy neki tetszett Schmitt Pál köztársasági elnök beszéde az Operában.

20.58 |

Pintér a helyszínen figyel - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a galériáért!

Előző
Következő