Kevés érv hangzott el, sok indulat került a Magyarországról szóló európai vitába Orbán Viktor miniszterelnök szerint. Kemény kritikákat kapott a kormány, sok képviselő viszont azzal érvelt, hogy az EU nem szólhat bele az ország életébe. Egyik legkeményebb kritikusa kiabálva osztotta ki Orbánt, Áder János a nők nevében szólalt fel, Bokros Lajos törte az angolt. A vita a végére kisiklott, a képviselők elkezdtek Európa identitásáról vitatkozni.

13.00
Mi lesz ma? - előzetes

Durva szócsatára készülhet Orbán Viktor, aki szerdán ellátogat az Európai Parlament (EP) ülésére, hogy beszálljon abba a vitába, amelyet a képviselők a magyarországi politikai eseményekről tartanak. A vita várhatóan kemény lesz, az EP-ben általában nem olyan langyos a hangulat, mint a magyar parlamentben, a képviselők a személyeskedéstől sem tartózkodnak, sokszor felemelik a hangjukat, lehurrogják egymást. De kemény kérdésekre készülhet Orbán azért is, mint tavaly ilyenkor járt már az EP ülésén, ahol összeakaszkodott több őt provokáló képviselővel is.

A magyar miniszterelnök tavaly januárban, az EU-elnökség átvétele után válaszolt a neki címzett kritikákra. Akkor több önkritikus megjegyzést tett, többek között azt mondta, Magyarországnak nemzeti hitelességre van szüksége a sikeres elnökséghez. A képviselők közül többen keményen megsorozták. Volt, aki Hugo Chávez venezuelai államfőhöz hasonlította, mások a médiatörvényt egy porcelánboltba tévedt elefántnak nevezték.

Forrás: MTI/EPA/Christophe Karaba
Az Európai Parlament 2011. január 19-i plenáris ülésén már válaszolnia kellett Orbánnak kemény kérdésekre. További képekért kattintson!

Beszédének elején a parlament több képviselője leragasztotta a száját, feltehetően a magyar médiatörvény elleni tiltakozásul. Orbánt az akció nem billentette ki, a történteket performansznak minősítette, majd beszéde végén azt mondta: "tudatában vagyok annak, hogy mindannyian politikusok vagyunk ebben a teremben [...] azzal a tiszteletteljes javaslattal fordulok önökhöz, hogy legyen bármilyen véleményük is a magyar belpolitikáról, ne keverjék össze erről alkotott véleményüket az EU következő 6 hónapjáról alkotott véleményükkel" (a tavaly januári ülésről itt olvashat részleteket).

Orbán nem maradt adósa a keménykedő képviselőknek sem. Láthatóan szenvedélyesen, néha rekedtes hangon kiosztotta néhányukat válaszában. Egy német képviselő kritikájára azzal reagált, hogy a német médiatörvény "egy jottányit sem demokratikusabb", mint a magyar, majd közölte, nem fogadja el senkitől, hogy "csak azért, mert diktatúrában éltünk 40 éven keresztül, bárki megkérdőjelezze a magyar nép demokratikus elkötelezettségét".

"Önök számára nem a médiatörvény jelent problémát, hanem hogy Magyarországon a magyar nép kétharmados többséget adott egy politikai erőnek" - mondta. Orbán szerint a magyar médiatörvényt "lehet és kell is kritizálni [...], de nem lehet sértegetni egy nemzetet [...] Mi ez, ha nem a magyar nép megsértése?" - kérdezte, szavaival nagy hangzavart váltva ki a képviselők körében (a tavaly januári kemény vitáról itt olvashat részletesen).

Szerdán, a délután 3-kor kezdődő szakaszban foglalkozik az Európai Parlament Magyarországgal. "A közelmúltbeli magyarországi politikai fejlemények" címen futó vitát megelőzi a parlamenti questorok megválasztása, ami után élőben közvetítjük az eseményeket az [origo]-n (az Európai Parlament napirendjét itt, a parlamenti ülés élő közvetítését pedig itt találja).

Orbán helyzetét nehezíti, hogy kedden az Európai Bizottság három jogi eljárást indított Magyarország ellen, mert megítélése szerint a jegybanktörvény, a bírák korhatár előtti nyugdíjazása és az adatvédelmi hivatal átalakítása sérti az EU működésének alapelveit. A kormány korábban kitartott mindegyik intézkedése mellett, egyre több kormányzati nyilatkozat (például Orbán a Bild című német bulvárlapnak adott interjúja) is arra utal, a magyar kormány kénytelen lesz meghátrálni.

Az ülés elején a képviselők meghallgatják az Európai Bizottság képviselőjét, valamint az uniós tagországok kormányait képviselő Tanács, ez után jönnek a hozzászólások. Az Európai Parlament kedden megválasztott új elnöke, Martin Schulz üdvözölte, hogy Orbán részt vesz a vitában. "Szerdán kemény vitánk lesz. Adjunk helyt Orbán kérésének, ha a dán EU-elnökség ezt elfogadja, hogy szót kaphasson. Pontosan erre gondolok én magam is: az Európa helyzetéről folytatott kemény viták helyszíne az Európai Parlament kell hogy legyen. Ezért jó, ha Orbán holnap eljön" - fogalmazott Schulz keddi strasbourgi sajtótájékoztatóján.

Az ülés előtt Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyi államtitkára elmondta, hogy tisztességes bánásmódot és a reagálás jogának biztosítását várják az EP-képviselőktől a plenáris vitán. Egyben hozzátette, hogy hasonló hozzáállást várnak a nemzetközi sajtótól is.

Kövesse a vitát az [origo]-n!

14.32
Orbán beszél a vita után

Orbán Viktor sajtótájékoztatót tart az EP-vita után, amelyet élőben lehet követni a kormany.hu-n. A sajtótájékoztató várhatóan 16 óra 30 perc körül kezdődik.

14.34
Orbán jelezte Barrosónak, hogy készen áll

Az Európai Bizottság elnöke szerdán délután Strasbourgban bejelentette, hogy a magyar miniszterelnök levélben jelezte készségét arra, hogy megoldásokat találjanak az Európai Bizottság által előző nap bejelentett kötelezettségszegési eljárásokban felvetett problémákra.

Barroso megerősítette, hogy az Európai Bizottság következetes és szigorú akar maradni annak biztosításában, hogy valamennyi EU-tagállam teljes mértékben betartsa az uniós joganyagban szereplő előírásokat.

14.59
Gyülekeznek a képviselők

Már nagy a mozgolódás az Európai Parlamenti üléstermében. Aki szeretné élőben követni a videóközvetítést, az mégse az EP oldalán tegye, mert az nagyon lassú. Itt egy gyorsabb link: http://ec.europa.eu/avservices/ebs/live.cfm?page=2

15.01
Schultz megnyitotta az ülést

Martin Schultz, az EP új elnöke megnyitotta az ülést. Már ismertetik is a questorok megválasztásáról szóló szavazás eredményét, aztán jön Magyarország. Schultzról részletek itt.

15.05
Túl bonyolult a szavazás

Egyik jelölt sem kapott elég szavazatot a questorok közül, úgyhogy új szavazási kört kell tartani. Schultz magyarázza, hogyan lehet voksolni, de a rendszer annyira bonyolult, hogy ő is elbizonytalanodott párszor, és a tolmácsok sem pontosan értik, mi történik.

15.08
Az EU-ban sem minden fenékig tejfel

Sokadszorra tudták csak megnyitni a questorokról szavazást. Schultz már a technikusokat hívta.

15.11
Schultz magyaráz, Barroso figyel - kép

Forrás: AFP/Georges Gobet
A dán miniszterelnök, Schultz és Barroso az EP-ben. További képekért kattintson!

15.14
Kik azok a questorok?

A Quaestorok Kollégiuma az EP-képviselőket közvetlenül érintő hivatali és pénzügyi kérdésekkel, valamint munkakörülményeikkel foglalkozik. Ők biztosítják, hogy a képviselők rendelkezésére álljanak a munkájukhoz szükséges felszerelések és szolgáltatások. A testületnek összesen öt tagja van, az Európai parlament választja őket, megbízatásuk két és fél évre szól.

15.15
Másodszor sem sikerült

Második körben sem kapott egyik questor jelölt sem elég támogatást. Jön a harmadik forduló.

15.16
Kifütyülték Schulzot

Az EP ülését vezető Schultz bejelentette, hogy a questorokról szóló szavazás harmadik köre este 8-kor lesz. Sok képviselő fütyülni, fújolni kezdett, vagy az asztalt verte. Schultz engedett, azt mondta, most, hogy ilyen jól begyakorolták a rendszert, letudják a szavazást most.

15.19
Kivonulnak a magyar napirendi pont előtt

Sokan kivonultak a teremből, amikor Schultz bejelentette, hogy jön a magyarországi eseményekről szóló napirendi pont.

15.22
Barrosót ismétli a tanács képviselője

Megkezdődött a vita Magyarországról. Az európai állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács álláspontját ismertető felszólaló megismételte, amit Barroso mondott korábban: minden tagállamra vonatkoznak az EU szabályai.

15.23
Kétirányú utcában van Magyarország

A tanács szerint nem csak lehetőség az EU-tagság, de kötelezettség is, ezért indult eljárás Magyarország ellen kedden. A bizottság a megoldást keresi a felszólaló szerint.

15.26
Barroso: rendkívül kényes ügy

Barroso beszél, rendkívül kényes ügynek nevezte a Magyarország ellen indult eljárást. Szerinte a magyar hatóságok nem vették figyelembe a bizottság aggályait, amelyeket a magyar sarkalatos törvények technikai elemzése alapján küldtek, majd a kormány is figyelmen kívül hagyta azokat.

15.28
Jogi elemzés után indult az eljárás

Barroso szerint a kifogásolt törvények elfogadása után jogi elemzést végzett a bizottság és ennek ismeretében indította meg a kötelezettségszegési eljárást. Ha a kormány nem működik együtt, akkor Barroso szerint további retorziókra számíthat.

15.29
Orbán mosolyog

Orbán Viktort mutatta a kamera, miközben Barroso beszélt. Orbán hallgatja a beszédet és visszafogottan mosolyog.

15.31
Barroso: konszolidálni kell a magyar demokráciát

Barroso szerint a jogsértési eljárás politikai problémákra világít rá, a törvényekről szóló vita azt mutatja, hogy konszolidálni kell a magyar demokráciát. Barroso szerint meg kell védeni a magyar állampolgárok jogait.

15.32
Barroso: Magyarországért folyik a vita

Barroso szerint nem Magyarország ellen folyik a vita, hanem Magyarországért. Azt kéri a magyar kormánytól, hogy mutassa meg, elkötelezett a demokrácia és a szabadság mellett. Barroso a végére belelendült, nagy lelkesedéssel beszélt.

15.34
Orbánt összekeverték egy románnal


Az Európai Parlament közvetítő rendszerében Orbán Viktor magyar kormányfőt - ahogy a fenti képen látható - összekeverték Leonard Orban román politikussal. Leonard Orban az Európai Bizottság tagja volt az előző, 2009-ben véget ért ciklusban.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)
Ezek is érdekelhetnek
hirdetés
hirdetés
hirdetés