Orbán: Magyarország többet érdemel - percről percre

2012.02.07., 13:41

Európa nehéz helyzetéről és a magyarok lelki alkatáról is beszélt kedden délután 14. évértékelő beszédében Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint Magyarország akkor lehet sikeres, ha nem másokra próbál hallgatni, és újszerű megoldásokkal elébe megy az eseményeknek. A beszédet a kormánytagok mellett élőben hallgatta többek között Csányi Sándor, Demján Sándor, Reviczky Gábor és Nemcsák Károly is. Tudósítás percről percre.

.

16.35 |

Összefoglaló

Élő tudósításunk véget ért, az évértékelő összefoglalóját ebben a cikkünkben olvashatják.

16.14 |

Képgaléria az évértékelésről

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Nézze meg az évértékelésen készült fotóinkat a képre kattintva!

16.10 |

Reviczky örül, hogy Orbán nem populista

Tiszta volt az évértékelő beszéd, és mentes a populizmustól - mondta tudósítónknak a Millenárison Reviczky Gábor színész, de hozzátette: ő eddig sem gondolta azt, hogy Orbán populista lenne. Nem volt csalódott a tavalyi, elrugaszkodásról szóló beszédhez képest sem, mert szerinte tudomásul kell venni, hogy még annál is nagyobb a baj, mint amiről Orbán beszél, Európa a szakadék szélén áll.

16.03 |

Nemzeti szín alatt a közönség - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

16.02 |

Az előremutatást értékeli egy idős nő

Orbán beszéde után a közönség rögtön elindult kifele, tudósítónk egy idős hölgyet kérdezett meg, aki azt mondta, nagyon tetszett neki az egész beszéd, értékelte a "vonalát" és az előremutatást is.

16.00 |

"Nem tudtak jönni a betegeink" - videó

15.58 |

Oda korcsolyázunk, ahol a korong lesz

A sikeres jövő nem ajándék, nem nyeremény - mondta Orbán, aki szerint az a lényeg, hogy ne másra figyeljünk, hanem magunkra. "Ne oda korcsolyázz, ahol a korong van, hanem ahol lesz" - mondta Orbán, aki a szokásokhoz híven a Hajrá Magyarország, hajrá magyarok! fordulattal zárta a beszédét.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15.54 |

Jobbat érdemelnénk, mint amit kapunk

Honnan veszi a nemzet az erejét? - tette fel a kérdést Orbán. Szerinte ázsia gazdasági teljesítménye mögött is olyan szellemi, lelki mozgatórugók húzódnak meg, amelyek nem magyarázhatóak gazdasági okokkal. Szerinte mi magyarok mélyebben vagyunk annál, kevesebb és kisszerűbb megbecsülést kapunk, mint amit érdemelnénk. Jobbat érdemelnénk, ha azt nézzük, mennyit dolgozunk - mondta. Orbán szerint bántja az igazságérzetünket, amit történik velünk, ez magyarázza, hogy bármilyen nehéz helyzetben is van az ország, mindig jönnek százak, akik nem akarnak beletörődni, mert meg vannak győződve arról, hogy ennél jobbat érdemelünk. "A kérdés már csak az, hogyan" - mondta Orbán.

15.53 |

Majd az élet megjutalmaz

Ne a gazdasági és politikai elit szabja meg az ország erejét, hanem azok, akik tenni akarnak valamit érte - mondta Orbán, aki szerint a fő irányvonalat az embereknek kell meghatározni.

Az olyan helyekre vezető utakat, ahova érdemes eljutni, nem lehet lerövidíteni - mondta Orbán, aki szerint a nem a más nemzetek dicséretét kell várni, "majd az élet megjutalmaz" minket. Orbán megéljenezte Litvániát és Lengyelországot.

15.52 |

Túl a Tenkes kapitányán

Akik tőlünk balra állnak, azok a teljes önfeladásban szeretnek jeleskedni, akik mindent eladtak, amit lehetett, és bárkivel bármiről megegyeznek. Akik pedig tőlünk jobbra állnak, azok senkivel nem hajlandók megegyezni, ezért nem vehetőek komolyan. Mi hajlandóak vagyunk megegyezni, de a megegyzés eszköz, és nem cél - mondta Orbán, aki szerint ők már túl vannak A nagy indiánkönyvön és a Tenkes kapitányán.

15.49 |

Mindenki megkapja a magáét

Orbán szerint sokan mondják, hogy Magyarország következmények nélküli ország, de az elmúlt két évben nem volt olyan nagy bűncselekmény, amiért ne kaptak volna büntetést, a kormány felvette a harcot az uszorásokkal szemben is, és már nem fordulhat elő, hogy bűnözőket a származásukkal mentegessenek - mondta.

15.48 |

A bot rossz végén vagyunk

Az adósság jó üzlet, ha az ember a bot megfelelő végén van - mondta Orbán.

15.45 |

Felelősen gazdálkodó kormányt érdemelnek az emberek

A felelős gondolkodás az új Magyarország fontos alapja - mondta Orbán. A felelősen gazdálkodó emberek felelősen gazdálkodó kormányt érdemelnek. Ha a költségvetés hiánya 2,8% alatt van, akkor az államadósság csökken, ha felette van, akkor nő - mondta Orbán, és azt ígérte, felelősen fognak gazdálkodni.

15.43 |

Bölcsődéket, óvodákat ígér Orbán

A miniszterelnök azt mondta, bölcsődékkel, óvodákkal kell segíteni a nők munkavállalását. A nyugdíjasokat is megvédi szerinte a kormány, és betartották azt az ígéretet is, hogy a 40 évet ledolgozott nők elmehetnek nyudíjba. "Ezt a sikerünket a nemzetközi tárgyalásokon is meg fogom védeni".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15.39 |

Nem adjuk a legjobb koponyákat

A szakképzést és a felsőoktatást is át kell alakítani. Évekig tömegek jöttek ki úgy kezükben a felsőoktatásból, hogy azt hitték, kezükben van a jövőt biztosító papír, de ez nem volt igaz; közben pedig a legképzetebb emberek elmentek külföldre. "Norvégiának, Angliának képeztük a legjobb koponyákat" - mondta Orbán. A közönség megtapsolta, amikor azt mondta, hogy az állami ösztöndíjjal tanuló diákoknak pár évet itthon kell tölteniük.

15.38 |

Kevés a 48 ezer forint

Igaz, hogy a 46 ezer forintos Start-munkabér kevés, de több, mint a 28 ezer forintos segély - mondta Orbán, aki szerint az a baj, hogy még mindig vannak, akik nem akarnak visszatérni a munka világába.

15.35 |

2013-tól a szegényeknek is több marad

Végső soron csak kétféle adórendszer van: az egyik jutalmazza, a másik bünteti a munkát. Igazságos az Orbán szerint, hogy aki többet dolgozik, az többet fog keresni. Szerinte a középosztályt csak az egykulcsos adóval lehet védeni. "Tudom, sokan, főleg a szerényebb jövedelműek úgy érzik, kevesebb marad a zsebükben" - mondta Orbán, és elismerte, hogy ez most még így van. Azt mondta, az új adórendszer csak 2013 elején indul be teljes fordulatszámon, akkor már mindenki érezni fogja az előnyeit.

15.33 |

Elviselhető terheket ígér a devizahiteleseknek

"Azt nem fogadhatjuk el, hogy sok évi fizetés után az emberek a lakásuk helyett a deviza-jelzálogukat hagyják a gyerekeikre" - mondta, és hozzátette, a végtörlesztésnek köszönhetően félmillió ember kiszabadult a devizahitel fogságából, és hamarosan a többieknek is elviselhetőek lesznek a terhei. Csökkent az államadósság is Orbán szerint, a Széll Kálmán terv végrehajtása 83%-on áll, de még mindig nincs biztonságban az ország.

15.31 |

Új középosztályt akar Orbán

Új középosztályi életet, biztos munkát és megélhetést szeretne Orbán. Az a kérdés, hogy akik ezt már elérték, hogyan tudják megőrizni - mondta Orbán, aki szerint "visszavonhatatlan tény", hogy Magyarország már új alapokon áll, amelyet nem lehet kiütni, elpusztítani.

Előző
Következő