Nem kérte Matolcsy a 47 ezer forintot - parlament percről percre

2012.02.13., 13:03

Orbán Viktor napirend előtti felszólalása nyitotta meg hétfőn a parlament tavaszi ülésszakát. A miniszterelnök a múlt heti évértékelőjét ismételte röviden, az EU-paktum támogatását kérte a parlamentről, és burkoltan az MSZP-t és a Jobbikot is bírálta. Matolcsy Györgynek küldtek 47 ezer forintot, de nem fogadta el. Szó volt a narancsos oligarchákról, a tengerészekről és a végtörlesztő elitről is. Nyakó István pulcsiban, Selmeczi Gabriella átlátszó blúzban kezdte a munkát. Az ülés percről percre.

17.05 |

A Malévről vitáznak tovább

A parlament most tért át a kérdések tárgyalására. A parlament honlapján olvasható napirend szerint szó lesz a "Duna menti innovációs tengely egyik központjáról", a Malévről és a közfoglalkoztatásról, de erről már nem tudósítunk élőben. A kérdések után határozathoztal következik, a döntésekről későbbi cikkeinkben beszámolunk.

17.01 |

Borjakat hamisítottak

Szürreális történetet ad elő V. Németh Zsolt, a vidékfejlesztési minisztérium államtitkára: szerinte az elmúlt időszakban nem magyar, jelöletlen borjakat jelöltek meg magyar származásúként kacifántos csalások során, úgy, hogy az itthoni borjúszüléseket ikerszülésnek tünették fel, így minden igazi magyar borjú mellé hozzácsaptak egy külföldi jelöletlen állatot. Az államtitkárt a gazdák védelméről kérdezték.

16.50 |

Kinek jó az új adórendszer?

Az új adórendszer igazságosságáról vitatkozik Volner János jobbikos képviselő és Navracsics Tibor miniszter, Volner szerint a szegényeket sújtja az egykulcsos adó, Navracsics szerint a középosztály felemelkedését segíti. Nem jutottak közös nevezőre.

16.38 |

Szerencsére lelkiismeretesek az orvosok és nővérek

Az egészségügyben dolgozók fognak a jövőben is az egészségügyben dolgozni - válaszolta Halász János államtitkár arra a szocialista azonnali kérdésre, ki fog a jövőben az egészségügyben dolgozni, ha az alacsony bérek miatt mindenki elmegy külföldre dolgozni. Halász szerint az a szerencse, hogy az egészségügyben dolgozók sokkal lelkiismeretesebbek, mint a kérdező MSZP-s, Garai István, akit egyszerűen lehazugozott, mert szerinte elhallgatja, hogy az államtitkárság növelte a fizetéseket az elmúlt hónapokban is. "Mi dolgozunk, ön pedig csak riogat, kérem, ne tegye" - mondta Halász. 

Garai István Levente MSZP-s képviselő viszontválaszában viszont-lehazugozta Halászt, mert szerinte "amit ön itt mond számokat, az nevetséges". Halász erre azt hozza fel, hogy Garai megszavazta a vizitdíjat is, míg a mostani kormány elkötelezett az egészségügyi dolgozók helyzetének javítására.

A felszólalás után kis közjáték történt, az ülést vezető Jakab István kiabálva kért valakit, hogy üljön le, mire egy képviselő hangosan azt kiabálta az alelnöknek, hogy "bohóc".

16.27 |

Gina kutya is végigjárta az éhségmenetet

Sok szocialista politikust látni az éhségmenet budapesti rendezvényén. Itt van például Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, de a közönség soraiban látni Lamperth Mónikát és Veres Jánost is - jelentette tudósítónk. A menet több résztvevője is megjelent és beszélt egy kicsit a színpadon, volt köztük kohász, munkanélküli és polgármester is. "Nem csak magunknak kérünk munkát és kenyeret, hanem az ország összes munkanélkülijének és szegény emberének" - mondta egyikük. Végül a színpadra szólították Nyakó István és Gúr Nándor MSZP-s képviselőket, és egy Gina nevű kutyát is, aki végigkísérte a menetet.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

16.21 |

Navracsics nem válaszolt

Navracsics előbb megköszönte Scheiringnek, hogy nem mondott le a képviselőségről a doktori disszertációja miatt, és "most ilyen kérdésekkel szórakoztat", majd közölte, hogy ő nem a miniszterelnök, nem is a gazdasági miniszter, és nem is káderfelelős a kormányban. Navracsics a kudarcokkal szemben sikertörténeteket sorolt fel, és nem válaszolt Scheiring kérdésére.

16.18 |

Mikor menesztik végre Matolcsyt?

Scheiring Gábor LMP-s képvielő Orbán Viktortól szerette volna megkérdezni, mikor meneszti végre Matolcsy Györgyöt. A miniszterelnök azonban már nincs a parlamentben, így Navracsics Tibor válaszol a kérdésre. Scheiring szerint megbukott a gazdaságpolitika. "Ne bújkáljanak tovább a felelősség elől" - mondta a képviselő, aki megkérdezte, mikor váltják le végre Matolcsy Györgyöt.

16.14 |

Pintér előre szólt

Kontrát Károly államtitkár válaszok, szerinte Pintér Sándor már kinevezése előtt, a parlamenti meghallgatásán azt mondta, hogy az első időben nőni fog a bűncselekmények száma, mert a rendőrség többet derít fel, az emberek pedig jobban bíznak a rendőrségben, és többször kérik a segítségüket.

16.13 |

Miért több a bűncselekény?

Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő Pintér Sándort szeretné kérdezni arról, miért nőtt az elmúlt időszakban a bűncselekmények száma. Szerinte a rendőrség azt mondta, hogy "eltérő kultúrájú bűnelkövetők" követtek el több bűncselekményt. A képviselő azt szeretné tudni, "mit értenek eltérő kultúrájú bűnelkövetőkön", és miért nem fedik a rendőrség statisztikái a valóságot.

16.08 |

Hoffmann inkább köszönetet vár

Hoffmann Rózsa szerint a felvételi meghosszabbítása miatt inkább köszönetet érdemelének, a helyzet pedig egyáltalán nem olyan drámai, mint amilyennek Hiller lefesti. Hiller szerint a jelentkezők többségének fogalma sem volt az új rendszerről, ezért döntöttek úgy, hogy meghosszabbítják a határidőt. Hiller kérdéséből az tűnik ki, ő nem látja garantáltnak a felvételi folyamatát. Hoffmann megnyugtatta, hogy nincs ok aggodalomra.

16.05 |

Réthelyi és Hoffmann egyeztet - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Képünk még egy korábbi interpelláció alatt készült

16.03 |

Hilleré az első azonnali kérdés

Az azonnali kérdések következnek, elsőként Hiller István kérdezi a felvételiről a nemzeti fejlesztési minisztert. Réthelyi helyett Hoffmann Rózsa fog válaszolni. Hiller azt szeretné tudni, miért nem tudják tartani a felvételi határidőket.

16.02 |

Gazdátlan 47 ezer forint - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

15.58 |

Megérkezett az éhségmenet a Kossuth térhez

Megérkezett meg az éhségmenet a Kossuth tér, Alkotmány utca sarkára. A menetelőket nagyjából százan várták, és tapssal, köszöntötték őket, majd percekig skandálták, hogy "Munkát, kenyeret!" A menet résztvevői azzal válaszoltak, hogy "Megjöttünk, megjöttünk". A jelenlévők magyar és uniós zászlókat tartanak a fejük fölé, de az MSZP és a Szolidaritás zászlói is feltűnnek - jelentette tudósítónk a helyszínről. Az Alkotmány utca végén egy kisebb színpadot állítottak fel, ahol majd az éhségmenet néhány résztvevője fog felszólalni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az éhségmenet a Keleti Pályaudvarnál

15.58 |

Wittner Mária keresztrejtvényt fejt - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

15.55 |

Végtörlesztést vagy pénzmosás?

Még mindig a devizahitelesekkel foglalkozik a Jobbik, most Egyed Zsolt interpellálja a végtörlesztés témájában Matolcsy Györgyöt Végtörlesztés vagy pénzmosás? címmel. Szerinte a végtörlesztéssel pont azok nem tudtak élni, akiknek szükségük lett volna a segítségre, viszont a kormánypárti képviselők közül sokan tízmilliókat fizettek vissza kedvezménnyel.

A képviselőnek Cséfalvay Zoltán államtitkár válaszol, és igyekszik számokkal bizonyítani, hogy nemcsak az "elit" élt a lehetőséggel, hanem "mindenki, akinek volt mozgósítható pénze".

15.52 |

Nem a tehetősekről beszélünk

Z. Kárpát Dániel szerint ahogy félretájékoztatták a válaszadó személyéről, úgy tájékoztatja félre a kormány az embereket a Nemzeti Eszközkezelőről is. Fónagy előtte azt mondta, minden bajba jutott család segítséget fog kapni.

"Nem a tehetősekről beszélünk, jó reggel kívánok" - mondta Z. Kárpát, aki szerint már több mint 140 ezer ember tartozik a bankoknak a törlesztőrészletekkel. Nem fogadta el a választ, de az országgyűlés igen.

15.52 |

Nyakó csíkos pulóvere - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

15.46 |

Németh Lászlóné lepasszolta az választ

Z. Kárpát Dániel jobbikos képviselő a Nemzeti Eszközkezelőről a nemzetgazdasági miniszternek, de az ülés vezetője bejelentette, hogy a tavaly év végén kinevezett nemzeti fejlesztési miniszter, Németh Lászlóné fog neki válaszolni. Miután a képviselő elmondta az interpellációt, kiderült, hogy nem is Némethné, hanem Fónagy János államtitkár válaszol helyette.

A jobbikos képviselő egyébként azt panaszolta, hogy szerinte pont a legrászorultabbaknak nem fog segíteni a Nemzeti Eszközkezelő abban, hogy megtarthassák a lakásukat.

Előző
Következő