Szócska Miklós bányamentőnek érzi magát - tudósítás a parlamentből

2012.03.26., 13:08

Az egészségügy átalakítása volt a slágertéma a parlament hétfői ülésén- Szócska Miklós államtitkár a föld alatt rekedt chilei bányászokéhoz hasonlította az ágazat helyzetét, az ellenzék viszont aggódott, hogy nem lesz pénz a beígért béremelésekre. Hétfőn is sokat emlegették a földbérleti szerződéseket és a zöldbárókat, Lamperth Mónika pedig arról kérdezte a közigazgatási államtitkárt, hogy törvényt sértette-e Lázár János Hódmezővásárhely polgármestereként.

16.26 |

Szünetet tart az Országgyűlés

A kérdések végére értek a képviselők, az elnöklő Lezsák Sándor szünetet rendelt el. Percről percre közvetítésünk ezzel véget ért, de a parlament fontos döntéseiről később is beszámolunk az [origo]-n.

16.24 |

Titkos-e az egészségügyi reform?

Miért nem nyilvános a fekvőbeteg-ellátás átalakításának a terve? - kérdezte a szocialista Tukacs István, aki szerint jelenleg semmit nem lehet tudni erről, mert a tárca titkolózik, közben pletykák terjednek. Halász János a képviselő szemére vetette, hogy annak idején támogatta a "betegellenes" szocialista intézkedéseket, és válaszokat igért, ha erre hagy időt neki a képviselő.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

16.21 |

Lesz-e több munkahely?

Egyre nagyobb arányban terveznek elbocsátásokat a kis- és középvállalkozások - mondta egy felmérésre hivatkozva az MSZP-s Tóth Csaba, aki szerint az árbevétel helyett csak a bérterhek növekednek. Közben pedig a szakemberek külföldre mennek, így munkaerőhiány is kialakulhat. Hogyan kívánják megállítani a munkahelyek megszűnését? - kérdezte a képviselő.

Czomba Sándor munkaügyi államtitkár szerint idén jelentősen javultak az üzleti vállalkozások várakozásai, egy általa idézett felmérés szerint jelentős foglalkoztatásbővítés lehet. Munkahelyteremtésre az új Széchenyi-terv tízmilliárd forintot szán, míg a munkahelyek megőrzésére másfél milliárdot. A szakképzés átalakítása az államtitkár szerint épp azt szolgálja, hogy ne legyen hiány szakemberekből.

16.15 |

Nem lehet egyház a szcientológia

Az egyházi státusz elvesztése után is használhatják-e a szcientológusok az "egyház" megnevezést" - kérdezte a jobbikos Németh Zsolt, aki szerint nagyon helyes volt, hogy az új egyházügyi törvény kizárta ezt a kártékony szervezetet az egyházak sorából. Rétvári Bence államtitkár szerint a szcientológusoknak egyesületként kell magukat bejegyeztetniük a bíróságokon, de csak megfelelő névvel, így hivatalosan nem lehetnek egyház, mert az megtévesztő elnevezés lenne.

16.10 |

Járási központ lesz-e Devecser?

A kormány nem a közösség céljaira fordította a vörösiszap-katasztrófa után összegyűlt adományokat - mondta a jobbikos Ferenczi Gábor, aki szerint Devecser fellendítéséhez többek közt arra lenne szükség, hogy a város 2013-tól valóban járási központ lehessen.

Ha a kérdéséből levonjuk a politikai epeömlést, akkor néhány szóban lehet jellemezni a kormány céljait - válaszolt Fónagy János, aki szerint Devecsernek és Kolontérnak külön kereteket különítettek el a pályázatokon, fejlesztik a nyugati elkerülő utat, és segíti a fejlesztést az is, hogy a leghátrányosabb térségek közé sorolták a kistérséget.

16.04 |

Egyházi iskolákért aggódik az LMP

Mikor oldódik meg az egyházi iskolák finanszírozása? - kérdezte az LMP-s Szabó Tímea, aki szerint még mindig nem született meg az erről szóló kormányrendelet. A képviselő szerint az egyházak is kifogásolják a rendeleti kormányzás miatt kialakult helyzetet, ami bizonytalanságot okoz. Halász János azt mondta: megkezdődött a korábbi kormányok által visszatartott négymilliárd forint kifizetése, az egyházi iskolák finanszírozását pedig eddig is kormányrendelet szabályozta.

16.00 |

A Közgép a láthatáron

Nagykanizsa elkerülő útjait hiányolja a szocialista Göndör István, aki szerint csak öt kilométert kellett volna megépíteni ahhoz, hogy az átmenő forgalom elkerülje a várost, de a határidő 2011 végén lejárt, a munkák mégis torzóban vannak. Az a cél, hogy a vállalkozó felmondja a szerződést és a Közgép végezhesse a munkát? - kérdezte Göndör.

Fónagy János államtitkár szerint a kivitelező konzorciummal 2009-ben írtak alá szerződést, és 20 százalék előleget is kifizettek. A vállakozónak ennek ellenére pénzügyi gondjai támadtak, és még az előleget sem dolgozta le, sőt, a csúszás miatt az állami infrastruktúrafejlesztő követel kötbért. Ha elkerülhetetlen, valóban új pályázatot kell kiírni.

15.51 |

Eltűnt a honvédelmi miniszter

A jobbikos Staudt Gábor a honvédelmi minisztert kérdezte volna, de várnia kellett, mert sem Hende Csaba, sem az államtitkára nincs jelen a teremben. Miután a miniszter előkerült, a képviselő azt kifogásolta, hogy a Honvédelmi Minisztérium a jelenlegi nyomott ingatlanpiaci árak mellett próbál eladni 88 ingatlant, köztük balatoni nyaralókat. Mi indokolja ezek eladását, és mire költik a bevételt? - kérdezte Staudt, aki szerint nem lenne szerencsés a "családi ezüstöt" lyukak betömésére használni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A Magyar Honvédség hatalmas ingatlanállományt örökölt a Néphadseregtől - mondta Hende Csaba, aki szerint ezek nagyrészt fölösleges ingatlanok, se most, sem a jövőben nem lesz rájuk szükség, viszont évi egymilliárdba kerül az őrzésük. A bevétel a miniszter szerint idén nem a költségvetésbe folyik be, hanem a Honvédség technikai fejlesztésére szolgál majd.

 

15.48 |

Megszűnnek a vonatok, de nem a vonalak

A vasúti közlekedés tervezett leépítéséről kérdezi a kormányt az MSZP-s Garai István Levente, aki kifogásolja, hogy Kiskunfélegyháza környékén több mint harminc vonatot szüntetnének meg. Fónagy János államtitkár szerint nem lehet egy-egy járatot kiragadni a vasút és a buszközlekedés összetett rendszeréből. Változatlanul elsődleges szempont a vasút előnyben részesítése, de csak azokon a vonalakon, ahol ez megvalósítható. A legalacsonyabb forgalmú vonalakon csökken a vonatok száma, ezzel párhuzamosan felülvizsgálják, kell-e sűríteni a buszjáratokat. Egyetlen vonalat nem fogunk bezárni - ígérte az államtitkár.

15.43 |

Ismét Némethnét kérdezné az MSZP

A múlt heti kérdésmaraton után ismét Németh Lászlónét kérdezné egy szocialista képviselő, hogy "hol volt a fejlesztési miniszter?" Mivel Némethné nincs jelen, a képviselőnek várnia kell a soron következő harmadik ülésig.

15.38 |

Eltűntek-e a felvételizők?

Jelentősen, 20 százalékkal visszaesett az egyetemekre jelentkezők száma - mondta az LMP-s Osztolykán Ágnes, aki szerint ezt a hirtelen csökkenést nem lehet demográfiai adatokkal magyarázni, ezt az állami finanszírozás visszavágása okozta. Súlyosan negatív következményekkel jár, ha a fiatalok feladják továbbtanulási szándékukat - mondta a képviselő, aki szerint beérett a felsőoktatási reform, eltűntek a felvételizők.

Hoffmann Rózsa szerint a felsőoktatás túlburjánzott, szétaprózott és gazdaságtalan, azért generális átalakításra, modernizációra van szükség. Osztolykán szerint viszont nem modernizálták a felsőoktatást, és az ország csak akkor lehet sikeres, ha nem lehetetlenítik el azt. Hoffmann szerint még nem zárult le az átalakítás, még nincs elegendő adat ahhoz, hogy a képviselőhöz hasonló állításokat fogalmazzanak meg.

15.32 |

A Jobbik is ügynöklistákat akar

Az ügynökakták nyilvánosságra hozatalának elmaszatolását kifogásolja Novák Előd, a Jobbik képviselője. Szerinte a Fidesz az MSZP-hez hasonlóan valójában nem akarja nyilvánosságra hozni, csak áthárítja a felelősséget az egyelőre ismeretlen összetételű Nemzeti Emlékezet Bizottságára. A képviselő emlékeztett, hogy a Jobbik már korábban, az alaptörvény vitájában is javasolta, hogy mindent nyilvánosságra kell hozni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szerint a kérdésről vita van a Fidesz soraiban, ezért türelmet kért a képviselőtől. Navracsics szerint óvatosnak kell lenni, mert lehetnek hamisítások és hiányok az iratok közt. Ha ez a probléma könnyen megoldható lenne, akkor már megoldották volna - mondta a miniszter.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15.24 |

Kik nyerhetnek állami földeket?

Lehet-e 30 hektáron 1500 birkát tartani Magyarországon? Lehet-e termőföld nélkül tehenészetet működtetni? - kérdezte Gőgös Zoltán szocialista képviselő, utalva az állami földbérleti pályázatok visszásságaira, például arra, hogy működő gazdaságoktól veszik el a földet. Fazekas Sándor szerint az állami földek hasznosítási programjában minden esetben helyben lakók nyertek, akiknek vállalni kellett állattartást is. Nem csak az államtól lehet földet bérelni - mondta a miniszter, aki szerint nem érhette felkészületlenül a szerződések lejárta a gazdálkodókat.

Gőgös Zoltán szerint teljesen érthetetlen, hogy nyerhet egy 19 éves, kezdő vállalkozó egy működő tehenészet előtt. "Ki kell mondani, hogy aki eddig szerpelt az ágazatban, az mostantól nemkívánatos személy" - mondta a képviselő. A miniszter szerint viszont pártatlan, szakmai alapú pályázatok vannak, aki pedig ennek felülvizsgáltát szeretné, az meg akarja akadályozni a családi gazdálkodók földhöz juttatását.

15.20 |

Steiner várni fog Pintérre

Az MSZP-s Steiner Pál továbbra is várja, hogy Pintér Sándor belügyminiszter ráérjen és megkérdezhesse tőle, miért állt le vitatkozni Vona Gábor Jobbik-elnökkel a Corvinuson.

15.08 |

Mi lesz az Arany Alkony idősotthonokkal?

Az Arany Alkony időotthonok jövőjéről kérdezett az LMP-s Szabó Tímea, aki szerint a korábban egyházi fenntartó által működtetett nyolc idősotthonban 1300 idős ember ellátása került veszélybe azzal, hogy a fenntartó elvesztette egyházi státuszát. A képviselő elismerte, hogy bonyolult problémáról van szó és ki kell szűrni a bizniszegyházakat, de az ellátottak érdekében azt kérdezte, milyen megoldást tud ajánlani a kormány.

Soltész Miklós szociális államtitkár szerint a cél az, hogy az idős emberek ugyanabban az épületben maradhassanak, ahol eddig éltek. Szabó Tímea kifogásolta, hogy nem kapott választ arra, hogy érik el ezt a célt és hogyan segítenek annak az országszerte 60 ezer embernek, akit a döntés érintett. Az államtitkár szerint három percben ezt nem lehet elmondani, ehelyett inkább arról beszélt, korábban milyen sok pénzt vett fel az idősotthonok fenntartója.

15.03 |

A kormány miatt drága a tojás?

A tojás árának emelkedése miatt kérdez a jobbikos Magyar Zoltán. A drágulás egyik oka a tojáshiány, aminek oka a képviselő szerint az, hogy a kormány meg sem próbálta felkészíteni a termelőket az uniós szabályok teljesítésére. A másik ok Magyar szerint az üzemanyagok drágulása.

Óriási tévedés, hogy nem tettünk semmit - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, aki szerint a támogtások hatására a termelők öt százalékának kellett csak feladnia a korábbi ketreces tartást. A miniszter szerint a dráguló tojás valószínűleg kedvet csinál majd a több tyúk tartásához, így kiegyenlítődik  a piac.

Magyar Zoltán szerint fontosak az állatjóléti intézkedések, de a szigor csak arra jó, hogy teret nyerjen az import. "Most mutassák meg, hogy nem leszünk gyarmat" - mondta a képviselő. A miniszter viszont tájékozódást ajánlott neki, mert álltólag Magyarország tojásexportőr és nem -importőr ország.

14.58 |

Megvárják Orbánt a jobbikosok

Varga Géza és Balczó Zoltán jobbikos képviselő is Orbán Viktort szeretné kérdezni, de a kormányfő nincs jelen. Mindkét képviselő úgy döntött, megvárja a miniszterelnököt.

14.56 |

Oktatásügyi időutazás 1978-ba

Véget értek az interpellációk, az azonnali kérdések következnek. Elsőként a szocialista Hiller István kérdezi Hoffmann Rózsát a Nemzeti alaptantervről (NAT). A korábbi oktatási miniszter olyan szakmai véleményeket idéz, amelyek elfogadhatatlannak tartják a NAT-ot, és amelyek szerinte azt jelzik, hogy "ez a szöveg megbukott". Visszavonja-e ezt a szöveget? - kérdezte Hiller.

Hoffmann szerint jelenleg is folyik a több ezer, a NAT-hoz beérkezett véleméyn feldolgozása, illetve a tervezet kijavítása. Lehet, hogy valóban kissé túlburjánzott lett az első verzió, ezért csökkenteni fognak a tananyag mennyiségén.

Hiller szerint már 1978-ban, az MSZMP Központi Bizottságának határozatára megszűnt a központi tanterv, mert már akkor is elavultnak tartották azt, amit most a kormány visszahozna. Hoffmann szerint 1978 után sem volt az iskoláknak szabadságuk, mert a csökkentett központi anyag is elvette minden idejüket.

14.44 |

Hódmezővásárhely adósságai

Kinek a dolga számon kérni Lázár Jánoson a törvénysértést? - kérdezte az MSZP-s Lamperth Mónika, aki az Állami Számvevőszék jelentésére hivatkozva támadta Hódmezővásárhely gazdálkodását. Az ÁSZ jelentése többek közt azt írja, hogy jelentősen nőtt az önkormányzat úgynevezett lejárt tartozásainak mértéke, ami napi finanszírozási problémákat okoz, de a polgármester ennek ellenére sem kezdeményezte az adósságrendezési eljárás megindítását. Lamperth szerint ez már bűncselekmény gyanúját is felveti.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Szabó Erika államtitkár szerint tiszteletben tartják ugyan az ÁSZ jelentését, de intézkedési jogkörük nincs. Az államtitkár kifogásolta, hogy a képviselő nem tett feljelentést, csak hangulatot kelt. A jelentés alapján Szabó szerint nem állapítható meg bűncselekmény, hiszen az a tényállás még nem is létezett, amire Lamperth hivatkozik. A képviselő szerint viszont az nem igaz, hogy nincs a minisztériumnak hatásköre, mert kezdeményezhetett volna törvényességi felügyeleti eljárást. Lamperth nem fogadta el a választ, a parlamenti többség viszont igen.

Előző
Következő