Schmitt Pál új dolgozatot ír

2012.03.30., 8:11

Schmitt Pálnak elvették a doktori címét, de pénteken este a köztévének adott interjújában azt mondta, le fog doktorálni. Nem jelentette ki, hogy nem mond le, szerinte köztársasági elnöki címe és a doktori dolgozata között nincs összefüggés, és most mindenki meglátta, hogy becsületes. Az ellenzéki pártok nevetve és megdöbbenéssel hallgatták a szavait, jobbikos fiatalok még a Lánchidat is lezárták mérgükben. A nap eseményei percről percre az [origo] tudósításában.

21.59 |

Közvetítésünket lezárjuk

Elcsendesedett a város, a Fideszen és a KDNP-n kívül minden párt reagált Schmitt Pál beszédére, más esemény ma már nem várható, így közvetítésünk véget ér.

21.37 |

A Jobbik szerint az LMP-vel kivételeznek a rendőrök

Néhány tüntető még ül a füvön a hídnál. Tudósítónk tudott beszélni a Jobbik helyszínen lévő képviselőjével, aki azt mondta, tudomása szerint 12 embert állítottak elő a rendőrök, egy embert pedig elvitt a mentő, őt előállítás közben állítása szerint a földön húzták, és az ágyékába térdeltek. Szilágyi kifogásolta, hogy a rendőrök ugyanúgy járnak el, mint 2006-ban, "bezzeg az LMP-sekkel úgy bánnak, mint a hímestojással, amikor pedig a jobbikosok tüntetnek, erővel lépnek fel".

21.34 |

Mentő is van a Lánchídnál

Egy ember biztosan megsérült, meg egy mentő is van a helyszínen. Az egyik jobbikos képviselő megpróbálta megtudni a rendőröktől, hogy mi történt, de tudósítónkat nem engedik a közelébe, így nem tudja megkérdezni tőle, hogy mi történt. A tünetők már nagyrészt elvonultak a térről.

Fotó: Kovács Áron [origo]

21.23 |

Rendőrök a Lánchídnál - kép

Fotó: Kovács Áron [origo]

Tudósítónk lefényképezte a Lánchídnál gyülekező rendőröket. Egyelőre még igazoltatják a Jobbik ifjúsági tagozatának tagjait.

21.22 |

Átköltöztek a fűre a sátrazók - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

21.12 |

Jobbikosok tüntetnek a Lánchídnál

Tudósítónk szerint a Jobbik ifjúsági tagozata spontán akcióként a köztrásasági elnök beszéde után kivonult a Lánchíd pesti hídfőjéhez, leültek az útra és elzárták a Lánchidat. A rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre, tíz-tizenöt embert előállítottak. Tudósítónk szerint még mindig sok rendőr van a téren.

21.06 |

Jobbik: Schmitt Pál D-209-es és Gyurcsány nyomdokain

Közleményben reagált Schmitt Pál interjújára Vona Gábor, a Jobbik elnöke is, és már a címben azt írja: "Schmitt Pál a D-209-es és Gyurcsány nyomdokain". Vona szerint Schmitt "mai magyarázkodásával az államfői tisztség becsületét és méltóságát tiporta sárba".

"A Jobbikot hidegzuhanyként érte a köztársasági elnök megátalkodottsága, hiszen az egyetlen erkölcsös és felelős döntés, a lemondás fel sem merült benne, de még a bűnbánat legapróbb jeleit sem lehetett tapasztalni nyilatkozatában. Orbán Viktor miniszterelnök kiengedte Schmitt Pál szellemét a palackból, amellyel már láthatóan nem tud mit kezdeni. Az elnök hivatalban maradása egyértelműen Orbán Viktor szégyene. Schmitt Pálnak sportemberként joga van megvédeni saját, de nincs joga tönkretenni az ország becsületét" - írta Vona.

"Schmitt Pál ugyanazt az utat járja, mint Medgyessy Péter (D-209) és Gyurcsány Ferenc, akik hozzá hasonlóan ragaszkodtak hivatalukhoz az ügynökmúlt, illetve az őszödi hazugságbeszéd nyilvánosságra kerülése után. A Jobbik sajnálatosnak tartja azt is, hogy az izzadságszagú magyarázkodásra egy lakájinterjú keretében került sor" - írta Vona.

A Jobbik szerint Schmittnek le kell mondania, a köztársasági elnököt pedig közvetlenül kell választani.

20.45 |

Nézze újra a teljes interjút!

20.43 |

Milyen feltételekkel doktorál Schmitt?

A doktori iskolákról szóló 2007-es kormányrendelet szerint a következő feltételekkel lehet doktori címet szerezni:

"A doktori szigorlat teljesítése a doktori fokozat megszerzésére irányuló eljárás része, a doktori eljárásban részt vevő személy tudományágában szerzett ismereteinek összefoglaló, áttekintő jellegű számonkérési formája.

(3) A doktori szigorlatot - legfeljebb a kérelem benyújtásától számított két éven belül - nyilvánosan, bizottság előtt kell letenni. A szigorlat eredményét közvetlenül a szigorlat után ki kell hirdetni. A doktori szigorlatról jegyzőkönyvet kell felvenni.

(4) A doktori védésre a doktori szigorlat után kerülhet sor.

10. § (1) A doktori téma olyan kutatási részterület, amely alkalmas arra, hogy kidolgozása folyamatában a doktorandusz - a témavezető irányításával - elsajátítsa a tudományos módszerek alkalmazását, értékelhető tudományos eredményhez jusson, és erről tudományos közlemények, tudományos előadások, majd doktori értekezés formájában bizonyosságot tegyen.

(2) A doktori értekezést a kérelem benyújtásával egy időben vagy a kérelem elfogadását követő két éven belül kell benyújtani. A doktori értekezés benyújtásakor a doktorjelölt írásban nyilatkozik arról, hogy értekezését korábban más intézményben nem nyújtotta be és azt nem utasították el".

20.41 |

Hétfőig maradnak a téren

Tudósítónk szerint az LMP és a Szolidaritás fél tucat képviselője most jelentette be a téren, hogy maradnak, amíg a Schmitt Pál le nem mond - de legalábbis hétfőig.

20.36 |

Maradókat toboroznak a Sándor-palotánál

A Sándor-palotánál a Szolidartás tagjai azt kérdezgetik az emberektől, ki marad ott a téren addig, amíg le nem mond Schmitt Pál.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a fotóra és nézze végig a Várban készült képeinket!

20.35 |

Tünetők a palotánál - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a fotóra és nézze végig a Várban készült képeinket!

20.27 |

Amputáltakból és sporttörténetből doktorálnak Schmitt diáktársai?

Schmitt Pál újraírja szakdolgozatát, feltehetően a Semmelweis Egyetemen, mivel arról beszélt, hogy tisztázni akarja azt az intézményt is, ahol visszavont doktori címét szerezte. A Semmelweis Egyetem doktori iskolájának honlapján szerepel egy lista, amiből kiderül, miről írtak dolgozatot a most vizsgázó hallgatók. Sporttudományból például ilyen címek szerepelnek: Amputáltak testtudata és állásbiztonsága; Kolozsvár sport-kultúrtörténete Trianon előtt (1868-1920). A teljes listát itt nézheti meg.

20.27 |

A rendőrség is elvonul

A rendőrök is levonulnak, de lényegében vége van a rendezvénynek - jelentette tudósítónk a Dísz térről.

20.25 |

Az LMP nem adja fel

Az LMP nem adja fel - mondta Vágó Gábor, a párt képviselője a beszéd után. Azt mondta, hogy minden alkotmányos eszközt megmozgatnak majd azért, hogy lemondásra bírják a köztársasági elnököt. Hétfőn megpróbálják rávenni a képviselőket, hogy induljon el a megfosztási eljárás, ehhez 78 képviselő aláírása kell (ez nincs meg az ellenzéknek együtt sem). A téren feladják a sátorozást, de úgy fogalazott, hogy Schmitt Pál gyáván itthagyta a hivatalt, és mi nem fogunk egy üres épületet őrizni, de az ígérte, hogy Schmitt nyomában lesznek.

20.22 |

TEK: nem emelték a terrorkészültséget

A Terrorelhárítási Központ (TEK) cáfolja azokat az interneten terjedő híreket miszerint "azonnali hatállyal berendelték a vidéken tartózkodó TEK-eseket". A szervezet pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a TEK nem erősítette meg sem a köztársasági elnök, sem a miniszterelnök személyi védelmét, nem emelte a terrorkészültséget és nem rendelte fel vidéki egységeit. Hajdu János, a TEK főigazgatója szerint a Terrorelhárítási Központ állománya a normál, hétköznapi rendnek megfelelően végzi feladatait.

20.19 |

Az MSZP megdöbbent

"Az MSZP megdöbbenéssel fogadta az "álamfő" kínos magyarázkodását. Magyarország ma este már csupán egy rövid és lényegre törő bejelentést, egy lemondó nyilatkozatot várt Schmitt Páltól: a mai nappal lemondok köztársasági elnöki tisztségemről. Megdöbbenéssel fogadtuk, hogy Schmitt Pál ma sem merte meghozni az egyetlen morálisan elfogadható döntését. Így Orbán Viktor dolga és felelőssége eltávolítani őt a székéből, hiszen ő volt az is, aki oda ültette. Elvárjuk ezért Orbán Viktortól, hogy azonnal mondassa le Schmitt Pált" - áll a párt közleményében, amit Mesterházy Attila pártelnök írt alá.

20.17 |

"Szégyen"

Az első szó, ami eszembe jutott, a szégyen - mondta Vágó Gábor, az LMP képviselője a Sándor-palota előtt tudósítónknak. Szerinte ezért elsősorban Orbán Viktor a felelős.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a fotóra és nézze végig a Várban készült képeinket!

20.14 |

Egy igen népszerű ember

"Ön egy igen népszerű ember" - mondta az interjú közben a riporter Schmitt Pálnak. Az egyik blogon azonnal posztolták a Medián felméréseiről készült összesítő képet, ami szerint egyetlen köztársasági elnök sem volt olyan népszerűtlen, mint Schmitt Pál.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a fotóra és nézze végig a Várban készült képeinket!

Előző
Következő