Schmitt Pálnak elvették a doktori címét, de pénteken este a köztévének adott interjújában azt mondta, le fog doktorálni. Nem jelentette ki, hogy nem mond le, szerinte köztársasági elnöki címe és a doktori dolgozata között nincs összefüggés, és most mindenki meglátta, hogy becsületes. Az ellenzéki pártok nevetve és megdöbbenéssel hallgatták a szavait, jobbikos fiatalok még a Lánchidat is lezárták mérgükben. A nap eseményei percről percre az [origo] tudósításában.

07.04
Út a doktori cím elvételéig

A Semmelweis Egyetem szenátusa csütörtökön délután 33-4 arányban úgy döntött, hogy megfosztja doktori címétől Schmitt Pál köztársasági elnököt. Az indok: nem volt tudományos munka a doktori dolgozat mögött. Schmitt Pál csütörtök este ért haza dél-koreai látogatásáról, frankfurti repülőtéren értesült doktori címének visszavonásáról. A döntésre nem kívánt reagálni, mondván az indoklását még nem ismeri.

Schmitt Pál kisdoktori értekezését még janárban kérdőjelezte meg a hvg.hu cikke, amely azt állította, hogy az olimpiai mozgalom történetéről írt értekezés nagy része megegyezik egy bolgár sportkutató munkájával. A plágiumgyanú kivizsgálására az egyetem öttagú tényfeltáró bizottságot állított fel, amely két hónapon keresztül vizsgálta Schmitt dolgozatát. A testület kedden nyilvánosságra hozott jelentésében azt állapította meg, hogy a doktori eljárás hiányosságokkal ugyan, de formailag megfelelt az akkor még önállóan működő Testnevelési Egyetem gyakorlatának. A testület megállapította azt is, hogy az egyetem szakmai hibát követett el, amikor a szövegazonosságokat nem tárta fel időben. Schmitt Pál ekkor azt nyilatkozta, hogy nem mond le.

A doktori cím sorsáról a bizottság semmit nem írt a jelentésében. A bizottság egyik tagja, Fluck Ákos ügyvéd viszont különvéleményt csatolt a jelentéshez, amelyben azt írta, hogy javasolt megvizsgálni a doktori cím visszavonásának lehetőségét. Az egyetem a bizottság jelentést elküldte a nemzeti fejlesztési minisztériumnak, Réthelyi Miklós azonban bontatlanul küldte vissza a csomagot az egyetemre azzal az üzenettel, hogy nem ő illetékes dönteni az ügyben.

07.45
Orbán Viktor: csak Schmitt Pál dönthet

A miniszterelnök ahhoz az alkotmányos rendelkezéshez tartja magát, amely szerint a köztársasági elnök személye sérthetetlen. Az ország érdeke ugyanis, hogy az államfő sérthetetlen legyen - válaszolta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arra a kérdésre, hogy le kell-e mondania az elnöknek, miután a Semmelweis Egyetem szenátusa úgy döntött, visszavonja Schmitt Pál kisdoktori címét. Arra a felvetésre, hogy tehát Schmitt Pálé a döntés, a kormányfő a rádióinterjúban azt válaszolta: "egyértelműen, senki más nem dönthet".

(MTI)

07.52
Szijjártó: Az alaptörvényhez tartjuk magunkat

A miniszterelnök szóvivője szerint az alaptörvényt tiszteletben tartva kell eljárni azok után, hogy a Semmelweis Egyetem megfosztotta doktori címétől Schmitt Pált. Szijjártó Péter megismételte azt, amit Orbán Viktor mondott: az alaptörvény szerint a köztársasági elnök személye sérthetetlen.

08.08
Tarlós: a kirobbantó az igazi károkozó

A főpolgármester szerint nem az államfőnek, hanem az országnak okozott igazi kárt az, aki kirobbantotta a plágiumügyet. "Az, aki huszonvalahány év után vette a fáradtságot, és Isten tudja meddig járt azután, hogy Schmitt Pálnak kárt okozzon, az jobb ha arra is gondol, hogy az országnak több kárt okozott, mint Schmitt Pálnak" - jelentette ki Tarlós István az m1 Ma Reggel című műsorában pénteken. A főpolgármester elmondta: nem hivatott állást foglalni abban a kérdésben, hogy Schmitt Pálnak le kellene-e mondania visszavont kisdoktori címe miatt. Ez egy végtelenül kényelmetlen helyzet - fogalmazott Tarlós István, hozzátéve: nem érez indíttatást arra, hogy megmondja, kinek mikor kell vagy nem kell lemondani. Semmelweis Egyetem szenátusa csütörtök este döntött arról, hogy visszavonja Schmitt Pál 1992-ben megszerzett kisdoktori címét.

(MTI)

08.10
Többször felbukkan ma Schmitt

Több nyilvános szereplése is lesz ma Schmitt Pálnak. 10.15-kor a Sándor palotánál fogadja udvariassági látogatáson Karl Viktor Erjavecet, a Szlovén Köztársaság külügyminiszterét az MTI szerint. 11-től pedig a parlamentben bukkan fel egy nyilvános eseményen, a XX. magyar innovációs nagydíj ünnepélyes átadásán.

08.25
Orbán jókedvű - kép

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

08.28
50 ezerből 45 ezer szavazat a lemondás mellett

Le kell-e mondania Schmitt Pálnak? - a kérdést csütörtökön reggel, a Semmelweis Egyetem doktori tanácsánák javaslata, de még a szenátus döntése előtt tettük fel olvasóinknak. Pénteken reggelig több mint ötvenezer szavazat gyűlt össze. Olvasóink 89 százaléka szerint Schmitt Pálnak le kell mondania. 4118-an (ez a szavazók 8,2 százaléka) voksoltak arra, hogy nem kell lemondania a plágiumbotrány miatt a köztársasági elnöknek, 2,8 százalék nem tudta eldönteni a kérdést, vagy úgy gondolta, hogy "ugyan mindegy".

08.37
A KEH honlapján még doktor Schmitt Pál

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) honlapjkán péntek reggel még doktorként szerepelt Schmitt Pál: mind a címlapin, mind az államfő hivatalos életrajzában ott volt a neve előtt a cím. Az életrajzban a Semmelweis Egyetem szenátusának csütörtöki döntése után is ott áll: "Doktori cím Testnevelési Egyetem (1992)".

Forrás: [origo]/KEH

09.10
Lemondták Schmitt Pál összes mai programját

A Köztársasági Elnöki Hivatal lemondta Schmitt Pál összes pénteki programját. Több nyilvános szereplése is lett volna ma Schmitt Pálnak. 10.15-kor a Sándor palotánál fogadta volna udvariassági látogatáson Karl Viktor Erjavecet, a Szlovén Köztársaság külügyminiszterét. 11-től pedig a parlamentben bukkant volna fel egy nyilvános eseményen, a XX. magyar innovációs nagydíj ünnepélyes átadásán.

09:35
Besötétítik a Sándor-palota ablakait

Az [origo] helyszíni tudósítója szerint spalettákat helyeznek a Sándor-palota ablakaira, így sötétítve el azokat. Schmitt Pál negyed 11-kor fogadta volna a szlovén külügyminisztert, de a találkozót lemondták. Nemrég volt őrségváltás, egyébként nyugodt a köztársasági elnök hivatalának környezete.

09:43
Új köztársasági elnökről fog beszélni Gyurcsány
Gyurcsány Ferenc országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció elnöke 11-kor sajtótájékoztatót tart "Az új köztársasági elnökről" címmel.
09:45
Spalettákat szerelnek a Sándor-palota ablakaira

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson!

09:53
LMP-sek ültek a KEH kapuja elé

Egy tucat LMP-s tüntető sátrakat állított fel közvetlenül a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) északi kapuja előtt - jelentette az [origo] tudósítója. A tüntetők egy része a sátrakban ül, a többiek mellette állnak, és "Orbán vidd a haverod", "Orbán szégyene, az ország szégyene", "Nemzet fénymásolója" feliratú táblákkal tüntetnek. Az egyik tüntető Dorosz Dávid LMP-s országgyűlési képviselő.

10:05
Nem kommentálja a MOB Schmitt ügyét

Nem nyilatkozik a Magyar Olimpiai Bizottság Schmitt Pál doktori címének visszavonásának ügyében. Schmitt 2010-ig volt a MOB elnöke, jelenleg pedig a szervezet tiszteletbeli elnöke.

10:09
Rámozdult az ellenzék Schmitt Pálra a parlamentben

Az államfő lemondását követelő ellenzéki pártok már csütörtök este javaslatokkal bombázták a parlamentet: Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, Hiller István korábbi oktatási miniszter és Tóbiás József frakcióigazgató például benyújtott egy határozati javaslatot "Magyarország államfőjének a tisztségére való méltatlansága megállapításáról" címmel. A határozati javaslat értelmében az Országgyűlés megállapítaná, hogy Schmitt Pál "a tisztségére méltatlan", és felkérné az államfőt, hogy "tisziségéről haladéktalanul mondjon le".

Hasonló határozati javaslatot terjesztett be Molnár Csaba független képviselő (a DK megválasztott frakcióvezetője). E szerint "az Országgyűlés tisztelettel felkéri a köztársasági elnököt, hogy Magyarország, valamint a magyar tudományos élet tekintélyének megóvása érdekében fontolja meg köztársasági elnöki tisztségről való lemondását."

Molnár egy másik szintén csütörtöki keltezésű javaslattal már az államfő lemondására készül: úgy módosítaná a köztársasági elnök jogállásáról szóló törvényt, hogy ha az államfő "erkölcsi integritásával vagy egyes cselekményeinek jogszerűségével összefüggő körülményre tekintettel" mond le posztjáról, az Országgyűlés - bármely képviselő javaslatára - egy kétharmados szavazással megfoszthatná a volt köztársasági elnököt egyébként megillető juttatásoktól.

Még drasztikusabb eszközhöz nyúlna az LMP: csütörtökön Karácsony Gergely és Schiffer András képviselők bejelentették, hogy indítványozzák, az Országgyűlés haladéktalanul indítsa meg Schmitt Pállal szemben az úgynevezett megfosztási eljárást. Ezt a képviselők ötöde, vagyis 78 képviselő kérheti, ennyi mandátummal viszont az LMP nem rendelkezik. Az eljárás során egyébként a parlament kétharmados többséggel az Alkotmánybíróságtól kérheti, hogy fossza meg hivatalától a köztársasági elnököt.

10:11
A szlovének mondták le a találkozót Schmittel

Schmitt Pál és a Budapestre látogató szlovén külügyminiszter pénteki találkozóját a szlovének mondták le - értesült az [origo] egy a találkozó szervezésére rálátó diplomáciai forrásból. Szlovénia budapesti nagykövetségén megkeresésünkre közölték, hogy az ügyben a nagykövetség nem kíván nyilatkozni, tájékoztatást a találkozó lemondásáról a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) adhat. A KEH-ben közölték, hogy az államfő lemondott programjairól telefonon nem nyilatkoznak, csak írásban elküldött kérdésre válaszolnak, ami viszont időbe telik.

10:16
Tüntetők a Sándor-palota előtt

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson!

10:22
"Addig maradunk, amíg le nem mond"

"Addig maradunk, amíg le nem mond" - mondta az [origo]-nak Dorosz Dávid LMP-s képviselő, aki jelenleg tucatnyi társával a Sándor-palota előtt tüntet. A nyakában egy tábla lóg azzal a felirattal, hogy "Ország Orbán elnöke". Az ország szó át van húzva a táblán.

10:23
Rendőrök jelentek meg a Sándor-palota előtt

Az [origo] tudósítója szerint öt rendőr érkezett a Sándor-palota elé. Hárman a tér sarkánál állnak, ketten pedig odamentek a tüntetőkhöz és megkérdezték tőlük, hogy hányan, illetve hogy saját jószántukból vannak-e ott. Ezután komor képpel távoztak.

10:26
Sátrakban ülnek a tüntetők

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson!

17