Kétnapos ülésbe kezdett hétfőn a parlament: napirendre kerül az alaptörvény első módosítása, és a képviselők gyorsított eljárásban tárgyalják meg a Magyar Export-Import Bank államosításáról szóló javaslatot. A napirend előtti felszólalások többsége az új adókról és a Széll Kálmán-terv 2-ről szólt. Az LMP-s Vágó Gábor szerint ahol a Fidesz pénzt szagol, ott megszorít, Cséfalvay Zoltán államtitkárnak babérlevelet és fűszerpaprikát akart adni egy jobbikos, az ülést vezető Lezsák Sándor pedig kínosnak nevezte a képviselők viselkedését. Orbán Viktor egyik válaszában úgy fogalmazott: előfordulhat, hogy a választók lapátra teszik, hiszen ez egy ilyen szakma.

10.10
Bemutakozik Balog

Hétfőn kezdődő kétnapos ülésén kezdi tárgyalni az alaptörvény első módosítását, illetve a jegybanktörvény ahhoz kapcsolódó változtatását az Országgyűlés. Reggel kilenc órakor a parlament ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottsága, majd a nemzeti összetartozás bizottsága előtt ismerteti programját Balog Zoltán felzárkóztatásért felelős államtitkár, aki a csütörtökön lemondott Réthelyi Miklós helyét veszi át a Nemzeti Erőforrás Minisztérium élén. Balog miniszterként is megtartja a felzárkóztatási ügyeket, sőt az egyházügyi államtitkárság is átkerül a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz (Nefmi), így végképp mamutszervezetté válik az eddig is legnagyobbnak számító csúcsminisztérium; az oktatással, egészségüggyel, kultúrával, szociális és családügyekkel, illetve sporttal együtt így ugyanis már hét önálló területet felügyel majd a tárca, illetve az azt vezető miniszter.

10.12
Vörösterror Devecserben

A napirend előtti felszólalásokat egyértelműen a Jobbik uralja majd hétfőn. Volner János szerint a Bokros-csomagon is túlmenő megszorításokra készül a kormány, Nyikos László a közpénzkezelés hazai elszámoltatási kultúrájának alacsony színvonaláról szóló történet hetedik részét adja elő. Az LMP-s Jávor Benedeknek "Még két év megszorítás - itt az újabb Orbán-csomag" címmel nyílik lehetősége felszólalásra.

10.23
Ismét a mobiladó a téma

Az újabb adókról, a fiatalok idegennyelv-ismeretének javításáról és a hazai termékekről is interpellálnak a hétfői plenáris ülésen az ellenzéki képviselők. Hiller István, volt oktatási miniszter a Diákhitel 2-ről kérdezi a nemzeti erőforrás minisztert. Az MSZP-s Baja Ferenc és az LMP-s Vágó Gábor is mobiladóról faggatja majd Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert.

10.32
Horgászok a pácban

Rendőrbiznisz lett az iszapból? - címmel kérdezi a belügyminisztert Ferenczi Gábor, a Jobbik képviselője. A kérdések között szó esik a pácban levő horgászokról, az akadálymentesítésről, és az egészségügy feltámadásáról is.

10.40
A közadatok újrahasznosításáról is vitáznak

Késő délutántól összesen nyolc új, vagy korábban tárgyalni kezdett javaslat tárgyalását kezdik meg a képviselők. Ezek között szerepel az az indítvány is, amely közvetlen állami tulajdonba helyezné a Magyar Export-Import Bank Zrt.-t és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.-t. De tárgyalnak még az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank létrehozásáról szóló megállapodás módosításáról, továbbá részletes vitára bocsátják a közadatok újrahasznosításáról szóló törvényjavaslatot, és folytatják a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjáról, az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramokról, valamint a köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló javaslatok korábban kezdett vitáját.

11.14
A közmunkások bérét védte Balog

Támogatták az Országgyűlés ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának tagjai Balog Zoltán kinevezését a Nemzeti Erőforrás Minisztérium élére. A Balog a bizottsági meghallgatáson többek között arról beszélt, hogy aki szerinte 16 éves koráig nem végzi el az iskolát, az reménytelen. A politikus a bizottsági tagok előtt védelmébe vette a közmunkások 47 ezer forintos bérét, és azt mondta, fontosnak tartja, hogy a szociális ellátásoknak legalább egy részét Erzsébet-utalványban fizessék ki. Balog szerint naiv dolog azt hinni, hogy a miniszteren múlik, mire mennyi pénz jut, elsősorban a gazdaságtól függ, hogy mikor lesz béremelés a szociális szektorban.

12.50
Kiderül, milyen vastag a titkokat védő fal

Közel tíz éves uniós szabályra hivatkozva forgatná fel az állami hivatalokban keletkező vagy azokhoz köthető adatok megismerését és felhasználását a fejlesztési minisztérium a közadatok újrahasznosításáról szóló törvényjavaslattal. Bár a kormány szerint nem gyengülhet a közérdekű adatok megismerhetősége, a javaslatot bíráló jogvédők szerint ez lehet az egyik hatása a törvénynek. A javaslat lényege az indoklás szerint az, hogy rendezze az állami fenntartású intézményekben keletkező, minden magyar állampolgárt érintő információk újbóli felhasználását és megismerésének módját, amit egy európai uniós szabály tesz szükségessé.

13.03
Lezsák már kocogtat

A képviselők készülődnek a hétfői ülésre. Folyamatosan érkeznek a terembe, Lezsák Sándor már meg is kocogtatta a csengőjét.

13.06
Hülyének nézik az embereket

A kormány a megszorítások terén már túl is tesz Bokros Lajoson - kezdi napirend előtti felszólalását a jobbikos Volner János. Uniós rekordot döntött Magyarország a rekordmagas áfával is, és ezek után még itt van a Széll Kálmán-terv 2 - mondja Volner. "Hülyének nézi-e a kormány a magyar embereket?" - teszi fel a költői kérdést a politikus.

13.08
Volner hadonászik

Volner folytatja: pénzügyi tranzakciós adó, elektronikus útdíjfizetés, és még a gyógyszerkasszából is kivesz az állam - ez utóbbi évente 50 ezer forinttal terheli majd az embereket. A képviselő olyannyira felháborodott az újabb adókon, hogy erősen hadonászik a kezével, miközben beszél. "Önök csak arra koncentrálnak, hogy milyen módon lehet újabb és újabb közterheket behajtani az embereken" - mondja Volner, aki véletlenül közteremnek nevezi a közterhet.

13.10
Cséfalvay a Bokros csomagot elemzi

Cséfalvay Zoltán államtitkár reagál az elhangzottakra. Azzal kezdi, hogy felsorolja a Bokros csomag egyes elemeit. Ez láthatóan nem hozza lázba a teremben ülőket, ugyanis egyre nő a zaj. "Azt javaslom a képviselő úrnak, hogy értelmezzük a Széll Kálmán-terv 2.0-át" - mondja az államtitkár a jobbikos képviselőnek.

13.14
Nem figyelnek az államtitkárra

Harangozó Gábor az előtte ülővel diskurál, Hende Csaba tollával kopogtat az asztalon, miközben Cséfalvay a Széll Kálmán-tervet méltatja.

13.15
Kínosan viselkednek a képviselők

Lezsák Sándor házelnök eddig bírta szó nélkül: tisztelettel megkér mindenkit, hogy legyenek halkabbak, mert kínos pillanatokat él meg, miközben nézi képernyőjén nézi, hogy a televízió előtt ülők mit is látnak a parlamenti ülésből.

13.18
Kitűnően halad a honosítás

A jól haladó honosítási eljárásról beszél napirend előtti felszólalásában Pótápi Árpád János, fideszes képviselő, aki az új alaptörvényre is hivatkozik, amelynek szerinte nagy szerepe van a sikerekben, majd a módosított állampolgársági törvény által felkínált lehetőséget először kihasználókra emlékezik vissza. Pótápi köszönetet mond a honosítási kérelmek elbírálásában résztvevőknek.

13.22
Volner a megszorításokról - kép

Fotó: Hirling Bálint [origo]

13.23
Tanzániából is kértek honosítást

Még Tanzániából is adtak fel honosítási kérelmet - mondja válaszában Rétvári Bence KDNP-s képviselő. Egy máramarosi féri 103 évesen kérte, hogy magyar állampolgár lehessen.  Rétvári szerint úgy próbálták a rendszert kiépíteni, hogy az eljárás ne vegye el senkinek a kedvét.

13.27
Saját farkába harap a kígyó

Soha nem látott érdeklődés övezte az Orbán Viktor által, két hete Brüsszelben átadott konvergenciaprogramot - mondta Szekeres Imre, MSZP-s képviselő. A tervezett intézkedéseknek groteszk hülyeségük van, és az egész olyan, mint amikor a kígyó a saját farkába harap - véli a szocialista képviselő.

13.30
Rétvári válaszol - kép

Fotó: Hirling Bálint [origo]

13.33
Időt nyerünk az új adókkal

Nem érti Cséfalvay, hogy miért tesz fel ilyen kérdéseket Szekeres Imre, hiszen a nagyon súlyos államháztartási hiányt pont az MSZP idézte elő. Az új adókkal az ország időt nyer, ezért vetette ki a kormány ezeket - mondja az államtitkár.

13.35
Lezsák csenget

A hangzavar ismét kezdi átvenni az uralmat az ülésteremben. Az államháztartás hiánya nem köti le a képviselők figyelmét. Lezsák már a csengőjét üti.

14