Áder János csütörtökön hivatalosan is átvette a köztársasági elnöki posztot, és azt mondta, már ma nekilát, hogy lélekben újra egyesítse a nemzetet. Schmitt Pál vidám volt és kíváncsi, Makray Katalin puszikat osztott, Orbán Viktor pedig a feleségével beszélt a legtöbbet. Az ünnepség percről percre az [origo]-n!

09.05
József Attila-verssel és imával lép hivatalba Áder

Csütörtökön foglalja el hivatalát Áder János köztársasági elnök. Ebből az alkalomból ünnepséget rendeznek a Sándor-palotában. A rendezvény a Himnusz közös eléneklésével kezdődik, majd Tiba István, az Országgyűlés jegyzője ismerteti az Áder Jánost köztársasági elnökké választó parlamenti határozatot. Ezt követően Blaskó Péter színművész szavalja el József Attila A Dunánál című versét, a négy történelmi egyház vezetője pedig közösen kér áldást Magyarországra. Az ünnepség Áder János beiktatási beszédét követően a Szózattal zárul.

09.10
A magyar érdekek szószólója lenne

Az Országgyűlés május 2-i titkos szavazáson, 262 igen szavazattal választotta köztársasági elnökké Áder Jánost, aki ezt követő parlamenti beszédében úgy fogalmazott, a magyar érdekek és a magyar értékek szószólója lesz. Első beszédében emellett felszólalt a durva politikai megosztottság ellen, szerinte a kemény viták között sem szabad megfeledkezni egymás tiszteletéről.

09.28
Kék ruhás takarítók és Farkas Flórián

Tudósítónk szerint Farkas Flórián érkezett meg először a vendégek közül. A színpadon még kék ruhás takarítók porszívóznak és söprögetnek.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

09.33
Kövér László már megérkezett

Megérkezett a Sándor-palotához Kövér László, aki Schmitt Pál lemondása óta ideiglenesen ellátta a köztársasági elnöki teendőket. Nem ült le a vendégeknek fenntartott helyre, hanem bevonult az épületbe kíséretével - jelentette tudósítónk.

09.37
Mádl Dalma napszemüvegben ül az udvaron

Megérkezett Mádl Dalma asszony, aki fekete szövetnadrágot és szürke hosszú zakóba öltözött. Napszemüveg is van rajta, egyelőre egyedül üldögél a második sorban.

A vendégeknek fenntartott, nem névre szóló helyek már kezdenek megtelni.

09.40
Orbánék tapsot kaptak

Megérkezett Orbán Viktor, és felesége, Lévai Anikó, a közönség megtapsolta őket. Orbán váltott pár szór Mádl Dalmával, majd leült felesége mellé, aki sötétkék kosztülüt, hozzá illő táskét és napszemüveget visel. Korábban befutott Németh Lászlóné fejlesztési miniszter is, aki szokás szerint szürkébe öltözött.

09.46
Orbán Viktor Szőcs Gézával beszélget

Folyamatosan érkeznek a vendégek, Orbán Viktor az első sor előtt áll, és folyamatosban beszélget valakivel - az imént épp Szőcs Gézával váltott pár mondatot.

09.48
Schmitt Pált tapssal köszöntik

Megérkezett Schmitt Pál is a Sándor-palotához, a vendégek nagy tapssal fogadták. Makray Katalin babarózsaszín kosztümfelsőben van, a szoknyája is pasztell színű, nagyon csinos - jelentett tudósítónk. Orbán Viktor kezet csókolt a volt köztársasági elnök feleségének, majd leültek egymás mellé.

09.51
Pintér Sándor túl nagy öltönyt vett fel

Pintér Sándor belügyminiszter a szokásos, két mérettel nagyobb öltönyét vette fel - jelentett tudósítónk. Közben Makray Katalin is végigjárja a sorokat, és üdvözöl mindenkit. O

09.51
Orbán megsimogatta Lévai Anikó vállát

Orbán Viktor többnyire a feleségével beszélget, az előbb megsimogatta a vállát is - jelentette tudósítónk.

09.51
Kövérnek még ujjongtak is

Kövér Lászlót megtapsolták, és még ujjongattak is a vendégek, amikor kijött a Sándor-palotából.

09.54
Schmitt Pálnak nagyon jó kedve van

Schmitt Pálnak láthatóan nagyon jó kedve van - jelentette tudósítónk.

09.56
Készülődnek a katonák - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

09.58
Áder János még sehol

Már csak egy hely van üresen az első sorban, oda fog ülni Áder János. A felesége fekete ceruzaszoknyában, fekete cipőben és tyúklábmintás zakóban ül Orbán Viktor mellett. A haját összefogta, és ő is napszemüveggel készült.

09.59
Kövér érkezik - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

10.00
Sokan nem jöttek el

Legalább 20-30 szék üresen maradt a hátsó sorokban - jelentette tudósítónk, aki szerint nézelődők sincsenek sokan a téren.

10.01
Színész konferálja fel Ádert

Kautzky Armand vezeti a műsort.

10.02
Fanfárok hangjára vonul be Áder János

Katonai tiszteletadás mellett, a Klapka-induló hangjaira vonult be Áder János. A vendégek vigyázban állnak.

10.04
Áder lekezlet Kövérrel és Orbánnal

Kövér Lászlóval és Orbán Viktorral fogot kezet először Áder János, amikor az őt kísérő katona társaságában odaért a helyére.

10.06
Jönnek a történelmi zászlók

Lassan vonulnak be a katonák a történelmi zászlókkal, aztán tisztelegnek is nekik.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)