Pottyantós budira panaszkodnak a közmunkások - parlament percről percre

2012.05.21., 12:56

Sürgősen módosítani kell a médiatörvényt, ezért a héten a szokásos kettő helyett három napon át ülésezik a parlament. Kövér László a parlament hétfői ülésén felháborítónak nevezte, hogy a Jobbik két év után sem tud viselkedni az ülésteremben. Az ellenzéki párt képviselők ugyanis transzparanseket tartottak a magasba egyik frakciótársuk beszéde alatt. A kereszténydemokraták kifejtették, hogy nem tetszik nekik az abortusztabletta, Gőgös Zoltán ismét a földbérletek pályáztatása miatt kelt ki magából, az LMP-s Szél Bernadett arról beszélt, hogy embertelen körülmények között, szinte rabszolgaként dolgoztatják a közmunkásokat Pusztaottlakán, de több képviselő is az Erzsébet-utalvány és a Szép-kártya miatt panaszkodott. Az [origo] percről percre tudósítása.

17.50 |

Videós összefoglaló az ülésről

17.04 |

Szünet

Vége a kérdéseknek, húszperces szünet következik. Percről percre tudósításunk véget ér.

16.57 |

Csak egy számot kell megjegyezni

Az illetékes államtitkár válaszában azt mondja, a 112-es rendszer bevezetésével csak egyetlen számot kell megjegyezniük a segítséget kérőknek. Az új rendszerben képzett kezelők fogadják a hívásokat, akik sikerrel szűrik ki a telefonbetyárokat.

16.56 |

Veszélyes 112

A 112-es egyéséges segélyhívó miatt emelkedett szóra a jobbikos Bertha Szilvia, aki szerint bizonyítottan emberéleteket veszélyeztet a rendszer. Az EU csak annyit ír elő, hogy a 112-es hívószámnak is működnie kell a meglévők mellett, ennek ellenére Magyarországon kizárólagossá tették a segélyhívót. Miért van ez? - kérdezi Bertha.

16.52 |

A turizmust védik

Ismét Cséfalvay Zoltán válaszol, aki szerint azért döntöttek a vízi közlekedés mellett, mert itt egyértelműen kimutatható, hogy turisztikai jellegű az igénybevétel. Ellenkező esetben megnyitnának egy olyan területet, amely közvetlenül nem a turizmushoz kapcsolódna.

16.50 |

Hajóra igen, vonatra nem

"Miskolcról hajóval a Balatonhoz?" címmel intéz kérdést a nemzetgazdasági miniszterhez az MSZP-s Pál Béla. A politikus szerint a legkedveltebb nyári úti cél a Balaton lesz idén is a magyar családok körében. A Szép-kártyát sokmindenre fel lehet használni, többek között hajón történő utazásra is, a vonaton vagy a buszon azonban már nem lehet fizetni vele. A képviselő arra kiváncsi, hogy lesz-e lehetőségük az előbb említett két járművön felhasználni a kártyát, vagy pedig azzal kell próbálkozniuk, hogy hajóval jussanak el a Balatonhoz.

16.40 |

Majd a háziorvosok intézik

Kiporzás van az új technológia miatt - mondja Halász János államtitkár, a helyzetet vizsgálják, az érintett lakosság egészségi állapotának ellenőrzése a helyi háziorvosok útján megnyugtatóan biztosítható.

16.37 |

Eltűnt szűrőközpont

A Devecserben szállingozó vöröspor miatt kérdezi a belügyminisztert Ferenczi Gábor jobbikos politikus, aki szerint érthetetlen, hogy miért nincs a településen szűrőközpont.

16.34 |

Nem szakadt be a metró

A repülőgép beszerzésének nyomós indoka volt - válaszol Kontrát Károly belügyi államtitkár a szocialista képviselő szavaira. A jármű szállítása során minden szükséges engedélyt beszereztek, az pedig nem igaz, hogy baja esett a 3-as metrónak. "Kérem, rémhíreket ne terjesszen" - mondja Kontrát, aki még azt is hozzáteszi, hogy spóroltak is a repülőgép megvásárlásával, így sok mindenről lehet beszélni, de pénzherdálásról nem.

16.33 |

Közröhej a TEK

A terrorelhárítók ismét közröhej tárgyává tették magukat - mondja az MSZP-s Harangozó Tamás, aki szerint egyértelmű pénzherdálás a TEK által vásárolt újabb repülőgép és az annak szállítása közben megsérült 3-as metró.

16.27 |

Cséfalvay és a hiány

Valóban félidő felé halad a kormány - állapítja meg válaszában Cséfalvay Zoltán. "A kormány képes tartani az államháztartási hiányt" - mondja el már sokadszorra az államtitkár. Cséfalvay szerint a jövedelemadók aránya a GDP-hez viszonyítva 2007-ben 25,5 százaléka volt, ez 2013-ra jelentősen csökkenni fog. "A telefonadó egy forgalmi típusú adó" - fejezi be válaszát az államtitkár.

16.25 |

Még hány bőrt húznak le?

A jobbikos Bana Tibor azt kérdezi a nemzetgazdasági államtitkártól, hogy meddig folytatja még a kormány a megszorítások politikáját. Szóba kerül az igazságtalan egykulcsos adó, és a képviselő szerint az IMF és az EU elvárásainak megfelelő, úgynevezett megszorító csomagot vet ki a kormány az emberekre. "Milyen újabb megszorításokat tervez a kormány? Hány bőrt kívánnak még lehúzni az emberekről?" - kérdezi Bana.

16.20 |

Illés egyszer kirúgott valakit

Illés Zoltán államtitkár megköszöni a zöldpárti képviselőnek, hogy kérdésével lehetővé teszi, hogy beszélhet a témáról. Illés szilárd anyagok hígitásáról és anyagok koncentrációjáról beszél, meg valakiről, akit ő rúgott ki még anno.

16.18 |

Szilágyi és a botrányos ügy

A veszélyes hulladékok Duna közelében történő kezelését firtatja Szilágyi László. Az LMP-s képviselő szerint Magyarországon a szabályok és a hatóságok unortodox módon működnek. Szilágyi tározókról és a vörösiszapról beszél, de a fonalat nehéz felvenni, a végén valamilyen botrányos ügyet is megemlít.

16.11 |

Csekély érdeklődés - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

16.07 |

Törvény előtti egyenlőség

A jobbikos Rubi Gergely azt kérdezi a belügyminisztertől, hogy visszavonták-e már a Pannon Guard őrző-védő cég működési engedélyét. Kontrát Károly államtitkár válaszában azt mondja: Magyarországon törvény előtti egyenlőség van. Rubi nem adott támpontot azonnali kérdésében, így részletes válaszra sem tarthat igényt - teszi helyre az államtitkár a jobbikos politikust.

16.02 |

Cséfalvay igényes ember

Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint nincsenek problémák, az Erzsébet-utalvány jól működik, több tízezer család számára nyílik valóban kedvezményes üdülési lehetőség. Pál Béla MSZP-s képviselő viszontválaszában méltatlankodik, szerinte nem kaptak kérdést a feltett kérdéseikre. "Én tudom, hogy ön igényes ember, vizsgáltassa meg, hogy mi történik az ügyben a tárcájánál" - mondja Pál.

16.00 |

Ki futtatja Erzsébetet?

Nemény András szerint több, mint kínos, hogy drágán kínálja az állam a kedvezményes üdülést a rászorult gyerekeknek. A szocialista képviselő bement az ingatlanokat kezelő céghez, hogy megkérdezzék a nyaraltatás feltételeit, akkor senkitől sem kaptak választ. "Miért kerül többszörösébe az államilag támogatott nyaralás? Ki futtatja Erzsébetet?" - kérdezi Nemény.

15.48 |

Jó helyre megy a pénz

Soltész Miklós államtitkár először is megköszöni, hogy a zöldpárti képviselő elfogadta őt válaszadóként Balog Zoltán miniszter helyett. Soltész szerint is fontos a nyomortelepeken élők képzése, felzárkóztatása, Szabó pedig mondjon konkrét programokat, ahol nem a kijelölt célra költik a pályázati pénzeket.

Előző
Következő