Sürgősen módosítani kell a médiatörvényt, ezért a héten a szokásos kettő helyett három napon át ülésezik a parlament. Kövér László a parlament hétfői ülésén felháborítónak nevezte, hogy a Jobbik két év után sem tud viselkedni az ülésteremben. Az ellenzéki párt képviselők ugyanis transzparanseket tartottak a magasba egyik frakciótársuk beszéde alatt. A kereszténydemokraták kifejtették, hogy nem tetszik nekik az abortusztabletta, Gőgös Zoltán ismét a földbérletek pályáztatása miatt kelt ki magából, az LMP-s Szél Bernadett arról beszélt, hogy embertelen körülmények között, szinte rabszolgaként dolgoztatják a közmunkásokat Pusztaottlakán, de több képviselő is az Erzsébet-utalvány és a Szép-kártya miatt panaszkodott. Az [origo] percről percre tudósítása.

10.23
Hosszú szavazás kezdődik

Három napot is ülésezik a héten az Országgyűlés: a szokásos hétfői és keddi ülésnapok mellett csütörtökre is beiktattak egy ülésnapot, hogy elfogadhassák a médiatörvények módosításáról szóló jogszabályt. Hétfő délután hosszú szavazásba kezd a parlament, tucatnyi törvényt és határozati javaslatot fogadhatnak el, illetve döntenek módosító indítványokról is, többek között megváltoztatják az idei költségvetést is. Szintén a hét első ülésnapján fogadhatják el a képviselők Koszorús László fideszes képviselő törvényjavaslatát, amely a lakcímnyilvántartásról szóló törvényben rögzítené, hogy a kormánynak joga van kikérni a polgárok nevét, címét, születési helyét és idejét, illetve családi állapotát.

10.50
Fél nap alatt lezavarják az adókról szóló vitát

Kedden általános viták lesznek, ennek keretében három adóvitát kell lefolytatnia a parlamentnek az évközi adócsomagról, a pénzügyi tranzakciós illetékről (közismertebb nevén a csekkadóról) és a biztosítási adóról. Az évközi adócsomag annyira sürgős a kormánynak, hogy a részletes vitával nem várják meg a következő hetet, hanem már csütörtökön lebonyolítják, így a jövő héten már szavazni lehet a módosító indítványokról.

11.04
Mit rejteget a kormány?

A kereszténydemokrata Nagy Kálmán napirend előtti felszólalásában a napokban forgalombahozatali engedélyt kapott abortusztablettáról értekezik. Horváth István fideszes képviselő tiszta vizet kíván önteni a pohárba, a jobbikos Gyöngyösi Márton pedig azt próbálja megfejteni napirend előtt, hogy mit rejteget, mitől fél a kormány.

11.12
Rabszolgaként dolgoztatott közmunkások

Az LMP-s Szél Bernadett a belügyiminisztert interpellálja a szerinte rabszolga módon dolgoztatott helyi közmunkásokról. Lukács Zoltán, szocialista képviselő az emberi erőforrások miniszterét faggatja "A Nemzeti Kormány Nemzeti Galériája" címmel benyújtott interpellációjában. A diákmunka rendszerben tapasztalható visszaélések miatt aggódik felszólalásában a jobbikos Farkas Gergely. Képviselőtársa, Z. Kárpát Dániel pedig szintén Balog Zoltántól vár választ arra, hogy mikor állhat meg a népesedési mélyrepülés.

11.46
Miskolcról hajóval a Balatonhoz

A devecseri szűrőközpont felállításáról és az automata gyógyszerelési rendszerről kérdezik az illetékes minisztereket jobbikos képviselők. Az MSZP-s Harangozó Tamás azt kérdezi Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy meddig kell még tűrni az esztelen pénzherdálást, míg a szintén szocialista Pál Béla rejtélyes, "Miskolcról hajóval a Balatonhoz?" címmel kérdezi Matolcsy Györgyöt.

12.47
Jobbikosok tüntetnek a Parlament előtt - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

12.50
Az oligarcha-bizottságról döntenek

Várhatóan hétfőn kora délután dönt a parlament arról, hogy napirendre vegyék-e "a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt körüli, valamint a Fidesz-kormány mögött álló gazdasági cégbirodalom állami megrendeléseinek jogszerűségét átvilágító országgyűlési vizsgálóbizottság" létrehozásának kérdését. A vizsgálóbizottság felállítását Vona Gábor, a Jobbik-elnök kezdeményezte május 8-án, mivel szerinte Simicska Lajos és Nyerges Zsolt kormányzati kapcsolataitól és állami megrendeléseitől (ezekről részletek ezekben a cikkekben) "hangos a média és a politika". A pártelnök utalt arra is, hogy a parlamentben Orbán Viktor kormányfő is kapott kérdést a Fideszhez kötődő üzletemberekről, és Vona szerint a miniszterelnök nem oszlatta el a felmerült gyanút az állami megrendelések törvénytelenségeivel kapcsolatban.

13.08
Kezdődik az ülés

Kövér László nyitja meg a heti ülést. A képviselők kezdik elfoglalni helyeiket, közben egymással beszélgetnek, Jávor Benedek, LMP-s képviselő még elintéz egy telefont.

13.09
Élménygazdag Magyarország

A litván törvényhozás elnökét és delegációját köszönti a díszpáholyban Kövér. A házelnök élményekben gazdag magyarországi tartózkodást kíván a vendégeknek.

13.12
Elutasítjuk az abortuszt

A KDNP-s Nagy Kálmán kezdi a napirend előtti felszólalásokat. Az abortusztabletta forgalombahozatali engedélyt kap Magyarországon - kezdi beszédét a képviselő, aki leszögezi: a KDNP az abortusz minden formáját elutasítja. "Magyarországon 100 élveszületésre 43 abortusz jut" - mondja Nagy, aki más európai országokat hoz fel példának. "Ez az adat annyira megdöbbentő, hogy minden embert meg kell, hogy rázzon ebben az országban" - hívja fel a figyelmet a kereszténydemokrata politikus.

13.15
Nem is gyógyszer

A képviselő folytatja: szerinte az sem teljesen biztos, hogy az abortusztabletta egyáltalán gyógyszernek minősül-e. Nagy a méh kiürüléséről és a pszichés megterhelésről beszél, majd hozzáteszi: hogy a tabletta ára 70 euró. A képviselő azt is vitatná, hogy terhességmegszakítás egyáltalán a nők önrendelkezési joga-e.

13.17
Szócska nyugtat

Szócska Miklós válaszol a kormány nevében. Az államtitkár a készítmény regisztrációjáról és az európai gyógyszerkódexről beszél. A magzati élet védelmével kapcsolatos szabályozás egyik eleme sem változik - nyugtatja meg koalicíós partnerét Szócska. Még csak a folyamat első részénél tartunk - teszi hozzá.

13.21
Pusztulásba taszított baromfik

"Öntsünk tiszta vizet a pohárba" címmel beszél napirend előtt a fideszes Horváth István. A képviselő szerint egyértelművé kell most már tenni, hogy mi a helyzet nemzeti kincsünkkel: a földdel. Magyarország felemelkedésének egyik kulcskérdése a vidék felemelkedése - árulja el a nagy titkot Horváth. "Mekkora károkat okozott az a korábbi gondolkodás, amely a külföldi multikat támogatta, és leépítette a feldolgozóipart"? - mondja a fideszes politikus, aki szerint ennek köszönhető, hogy pusztulásba taszították a baromfi- és sertéstenyésztést.

13.24
"Úgy van"

Aggodalomra semmi ok: a hibák kijavítását 2010 tavaszán megkezdte az új vidékfejlesztési tárca - mondta Horváth. "Nem mindenki örül a nyertes pályázókkal kötött korrekt szerződéseknek" - teszi hozzá. A képviselő szavait egy hangos "úgy van"-nal nyugtázza a mellette ülő egyik fideszes politikus.

13.26
Kemény meló

Fazekas Sándor reagál az elhangzottakra. Azt mondja, hogy örömére szolgál, hogy az Országgyűlés falain belül is tisztázni tudják az állami földek bérbeadásával kapcsolatos félreértéseket. A miniszter szerint nem érzelmek, hanem száraz jogi tények alapján zajlik a bérbeadás, amely ráadásul mindössze egy százaléknyi földet érint. A tárcavezető is előveszi a szocialistákat: a mostani kormány nem árusítja ki a földeket. "A kulcsszó a keménységen van, a föld ugyanis nem jó biznisz, hanem kemény munkával biztosít egy átlagos megélhetést" - világosítja fel Horváthot a miniszter.

13.32
A szocialisták zászlaja

Mit rejteget a kormány? - kérdezi a jobbikos Gyöngyösi Márton. A képviselő szerint a rendszerváltás korszakának egyik fő kérdése az volt, hogy milyen mértékben fonódott össze a politikai hatalom és a gazdasági érdekcsoportok. Gyöngyösi úgy véli: a Fidesz arra kapott felhatalmazást két éve, hogy végleg leszámoljon a paktumokkal, ennek ellenére "Önök más zászló alatt folytatják azt, amit a szocialisták elkezdett". A képviselő ezután a Közgépről bevételeiről és működéséről tart előadást.

13.34
Szokják meg, hogy kisebbségben vannak

A képviselő beszéde közben jobbikos politikusok transzparenseket tartanak a magasba, többek között "Ne féljetek az oligarchabizottság felállításától"  felirattal. Gyöngyösinek lejárt az ideje, ezért Kövér beléfagyasztotta a szót. A házelnök felháborítónak tartja amit a Jobbik csinál, "két év után kezdjék megszokni, hogy önök kisebbségben vannak ebben a parlamentben, és ez egy darabig így is marad" - tanácsolja Kövér az ellenzéki pártnak.

13.40
Jobbikos akció az ülésteremben - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

13.42
Fideszes öngólok

Az LMP-s Jávor Benedek az egykulcsos adóról beszél, szerinte az új adó a fogyasztás visszaesését hozta. "Magyarország így kapja sorban az öngólokat a Fidesztől" - fogalmaz a politikus, aki rémiszítő GDP-adatokról, csökkenő reálbérről és nem csökkenő államadósságról beszél. Az LMP egy új növekedési paktumot javasol: ennek eleme lenne például a közös eurókötvények kibocsátása.

13.47
Igenis csökken az államadósság

Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint a piacokat nem értesítették arról, hogy néhány európai ország nemet mondott a megszorításokra. Államháztartási stabilitásról, pénzpiaci bizalomról és gazdasági növekedésről beszél Cséfalvay, aki úgy véli: nem járható út a Jávor Benedek által felvetett ötlet. Az MSZP-s Mesterházy Attila bőszen irogat valamit az előtte fekvő papírlapokra. Az államtitkár közben világossá teszi: csökkenő tendenciát mutat az államadósság, úgyhogy senki ne állítsa ennek ellentétét.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)