Bár a kormány képviselői már unják a földügyeket, az ellenzékiek nem hajlandók leszállni róla, kedden is ebben az ügyben hangzott el a legtöbb kérdés. Lázár János azzal búcsúzott a Fidesz-frakció éléről, hogy tiltott, külföldi pártfinanszírozással vádolta meg az ellenzéket. A Horthyt támadó Vadai Ágnesbe a fideszesek kiabálással próbálták belefojtotani a szót. Ez történt kedden a parlamentben.

12.43
Lázár napirend előtt értékeli a két évet

A pünkösd miatt ezen a héten kedden és szerdán ülésezik az Országgyűlés. A keddi nap a második Orbán-kormány megalakulásának második évfordulója, ami meg is látszik a napirend előtti felszólalások bejelentett címein: Lázár János, a Fidesz leköszönő frakcióvezetője (akinek helyét Rogán Antal V. kerületi polgármester veszi át) "Két év" címmel szólal fel, Jávor Benedek, az LP frakcióvezetője viszont a "Padlógázzal a zsákutcába" címet adta a felszólalásának.

12.47
A földügyek és az oligarchák érdeklik az ellenzéket

A napirend előtti felszólalások után, az interpellációk közt továbbra is az állami földek bérleti pályázatai, illetve az ellenzék által oligarcháknak nevezett nagyvállalkozók ügyei a legnépszerűbb témák. "Valóban minden rendben van a földpályázatok körül?" - kérdezi például a szocialista Gőgös Zoltán a vidékfejlesztési minisztertől. A jobbikos Németh Zsolt interpellációjának címe pedig: "Baranyában sem védi meg a földet a Fidesz, vagy mindegyiket fideszes képviselők családtagjainak szánják?"

Hasonló lesz a tematika a kérdések sorában is:  "Oligarchák mindenütt?" - kérdezi majd a szintén jobbikos Szilágyi György, párttársa, a korábban környezetvédelmi területen dolgozó Kepli Lajos pedig arról érdeklődik, hogy "az oligarchák már a szemétben vannak?" Az LMP-s Szabó Rebeka pedig a Börzsöny északi részén található Csarna-völgyért aggódik, ahol az állami erdészet a környezetvédők tiltakozása ellenére újra akarja indítani az üzleti célú fakitermelést.

12.52
A módosító indítványok napja

A képviselők legfontosabb feladata kedden az lesz, hogy szavazzanak a különféle törvényekhez benyújtott módosító indítványokról. Ezek közül kiemelkedik a tavaly áprilisban elfogadott, és január 1-től hatályba lépett alaptörvény, illetve a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosítása. Eredetileg mindkettő azt a célt szolgálta, hogy az Európai Unió elvárásainak megfelelően erősítsék a jegybank függetlenségét, de azért az alkotmánymódosításba becsempésztek mást is (a részletekről itt olvashat).

12.56
Kitolnak a gyűlöletbeszéd miatt aggódó MSZP-vel

Áprilisban még Orbán Viktor miniszterelnök is támogatta az MSZP határozati javaslatának tárgysorozatba vételét, amely etikai bizottság létrehozását javasolja "a szélsőségesség, a rasszizmus és az idegengyűlölet egyes formái" ellen. A javaslat kiváltó oka az volt, hogy a jobbikos Baráth Zsolt egy napirend utáni felszólalásában felelevenítette az úgynevezett tiszaeszlári vérvádat. Azt állította, hogy az 1882 áprilisában eltűnt Solymosi Eszter ügyében indult per során a bíró biztos volt abban, hogy a (zsidó származású) vádlottak ölték meg Solymosi Esztert, de külső nyomásra kénytelen volt kihirdetni a felmentő ítéletet. (Cikkünkben korábban tévesen az szerepelt, hogy Baráth Zsolt a vitában azt állította, hogy az 1882 áprilisában eltűnt Solymosi Esztert a helyi zsidók ölték meg, csak az igazságszolgáltatás ezt igyekezett elkendőzni. A tévedésért olvasóink és az érintett elnézését kérjük.)

A kormánypártok azonban valószínűleg úgy támogatják a szocialista javaslatot, hogy annak lényegét, a szankciókat is alkalmazó etikai bizottság felállítását, kihúzzák belőle. A fideszes Berényi László módosítója - amelyet a bizottságok és a kormány is támogattak, az előterjesztők viszont nem - csak annyit írna a helyére: a parlament üdvözli, hogy a nemrégiben elfogadott, az Országgyűlésről szóló törvény értelmében a mentelmi jog már nem terjed ki a közösség elleni izgatás, nemzeti jelkép megsértése, illetve a nemzetiszocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűncselekményekre.

Berényi indoklása szerint "az idegengyűlölet egyes szélsőséges megnyilvánulásokban tapasztalható mértéke már nem etikai kérdés, hanem bűncselekmény, így akként is kezelendő", illetve a kiemelt bűncselekmények esetén "büntetőeljárás lefolytatására van lehetőség, melynek eredményeképpen az országgyűlési képviselő akár szabadságvesztéssel is sújtható, mely büntetés kiszabása a mandátum elvesztésével is jár". A képviselő tehát úgy látja - és ebben a kormány is támogatja - hogy a parlamentnek nincs dolga a zsidózó képviselőkkel, őket a rendőrségre és az ügyészségre kell bízni.

12.58
Olcsó Sziget-jegy, vállalkozó rokkantak

Szintén szavazni fognak hétfőn az úgynevezett évközi adócsomaghoz benyújtott módosító javaslatokról. A gazdasági bizottság például máris módosítaná a nemrég megszavazott telefonadót, hogy idén még kisebb legyen az egy előfizetés után beszedhető adó maximuma: magánszemélyek esetében idén még 400 forint lenne a plafon (jövőre már 700 forint), míg az üzleti előfizetők esetében idén 1400 forint lenne a maximum (jövőre 2500 forint).

A bizottság egy másik javaslata a kedvezményes, 18 százalékos áfakulcs alá sorolná az "alkalmi szabadtéri rendezvényeket", vagyis a nyári fesztiválokat. Az indoklás szerint a hazai zenei fesztiválok "nemzetközi jelentőségűek", amelyeknek versenyképességét biztosítani érdemes azzal is, hogy a szálláshelyekhez hasonló, kedvezményes áfakulcsot alkalmaznak a belépőjegyekre. Ha megszavazzák, a módosító 9 százalékponttal mérsékelheti például egy Sziget-jegy árát.

A költségvetési bizottság egyik, az adócsomaghoz benyújtott módosító indítványa vállalkozásra ösztönözné a rokkantakat is: ez előírná, hogy a minimálbér kétszereséig nem kell 27 százalékos szociális hozzájárulási adót (ezt korábban társadalombiztosítási járuléknak hívták) fizetni azoknak az egyéni vállalkozóknak, vagy bt.- és kft.-tagoknak, akik korábban rokkantnyugdíjasok voltak, illetve idén január 1-jétől úgynevezett rokkantsági ellátásban részesülnek.

13.03
Fél házzal kezdődik az ülés

Kövér László házelnök már a helyén van, hamarosan kezdődik az ülés, de a képviselőknek csak még mintegy a fele van bent a teremben. A kormányt kedden is Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium, Kontrát Károly, a Belügyminisztérium és Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára képviseli.

13.06
Jobbik: Öngerjesztő folyamat a megszorítás

Volner János, a Jobbik képviselője kezdi a napirend előtti felszólalások sorát, ő is mérleget kíván vonni az Orbá-kormány két éve után. Szerinte a Fidesz egyetlen célja az volt, hogy megteremtse a költségvetési egyensúlyt, de a megszorítások miatt beindult egy öngerjesztő folyamat: az adóemelések visszafogják  gazdaság teljesítményét, kevesebb adó folyik be, amit a kormány újabb és újabb adóemeléssekkel próbálja ezt kompenzálni. Ennek a pályának az eredménye lett, hogy 1,5 százalékkal visszaesett a gazdaság - mondta Volner, aki példaként említette, hogy az energetikai ágazatban négy erőmű ment csődbe, csökken a magyar termelés aránya a villamosenergia-ellátásban. A képviselő szociológusokra hivatkozva azt mondta: négymillió ember él a létminimum alatt, a 30 év alattiak fele pedig kivándorlást tervez. Egy londoni elemzőre hivatkozva Volner azt állította, 25 százalékkal lehetne mérsékelni az államadósságot, ha újratárgyalnák azt a hitelezőkkel.

13.11
Cséfalvay: Az adósság az ellenség

"Lássuk tisztán, hogy egy eladósodott országot örökölt ez a kormány!" - reagált Cséfalvay Zoltán, aki szerint nem véletlen, hogy első számú közellenségként az adósságot jelölték meg. A kormány szerinte az elmúlt két évben megtette azokat a lépéseket, amelyek az adósság csökkentéséhez szükségesek, és az Európai Bizottság előrejelzése is azt mutatja, hogy 2010 után megfordult  a trend, és idén a GDP 78 százaléka lesz az államadósság, és a devizahitelek végtörlesztésével a lakosság is elkezdett megszabadulni a terheitől.

13.16
Jávor: Padlógázzal a zsákutcába

Két éve sokan nagy reményekkel és várakozásokkal néztek az új kormány működése elé, mások inkább féltek a kétharmad miatt - mondta Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője, aki szerint két éve azt remélték, hogy a kormány végre neki tud állni az egészségügy, a nyugdíjrendszer vagy az oktatás rendbetételének. Ehelyett szerinte csökkentették a hozzáférést az oktatáshoz, elkezdték kifosztani a gyógyszerkasszát, nyugdíjreform helyett pedig csak lenyúlták a magán-nyugdíjpénztári vagyont. A kiszámítható gazdaságpolitikahelyett napi adóötletelés, 30 új adónem jött, amivel recesszióba taszította a gazdaságot, félmillióra növelte a munkanélküliséget. A legnagyobb bűn Jávor szerint az, hogy a 30 év alattiak majdnem fele ki kíván vándorolni. A korrupció elleni fellépésből semmi nem lett, a Fideszhez közeli cégek mindent visznek, illetve nem lett semmi a pártfinanszírozás rendbetételéből - mondta a frakcióvezető.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

13.22
Rétvári: A boxutcában vagyunk

Nem a zsákutcában, hanem a boxutcában vagyunk - reagált Rétvári Bence, aki szerint új kerekekre és tele tankra van szükség, hogy padlógázzal elindulhassanak végre. Rétvári szerint az új alaptörvény megteremtette a felzárkózás alapjait, látszik, hogy az LMP nem is tudott komoly fogást találni a kormány politikáján, amely nem a legkisebb keresetűektől, hanem a multiktól vette el a szükséges pénzt. Az államtitkár szerint nőtt a foglalkoztatottak száma, az egykulcsos adó 160 milliárd forintot hagyott az emberek zsebében, a társasági adó pedig százezernyi vállalkozásnak kedvezett. Az államtitkár azzal vádolta meg az LMP-t, hogy külföldi támogatók pénzelik, akik nem érdekeltek a kormány rendteremtő politikájában.

13.27
Magyar-chilei szenátort köszönt Kövér

A díszpáholyban helyet foglaló Antonio Horvath-Kisst, magyar származású chilei szenátort köszönti Kövér László.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

13.29
A pünkösdnek örül a KDNP

A csíksomlyói búcsút méltatja Vejkey Imre KDNP-s képviselő, aki hosszan részletezi, miről szól a pünkösdi ünnep: a félénk, bezárkózó apostolok megkapták a lélek erejét, így kimehettek a világba, hirdetni az evangéliumot. A képviselő párhuzamot vont azzal, amikor Lengyelországban II. János Pál pápa azt mondta: Ne féljetek!

13.32
Kik a kurucok és kik a labancok?

Már csak két év van hátra a nemzeti oligarchák kormányának idejéből - mondta a szocialista Lukács Zoltán, aki szerint a gazdaság motorjait sikerült beindítani, csak a sebességváltót hagyták hátramenetben. A kudarcba fulladt gazdaságpolitikát leginkább az építőipar szenvedte meg, több mint 40 százalékkal esett vissza a megrendelésállomány, egyedül a Közgép tud növekedni a 300 milliárdos állami megrendelésekből. Helyben is támogatják az oligarchákat, Tatabányán például a közterületi reklámfelületeket adták Simicska Lajos cégének, a futballcsapat felét pedig Mészáros Lőrincnek - mondta a képviselő, aki szerint azért mennek tízezrével csődbe a kis- és közepes vállalkozások, mert mindent a Fidesz-közeli oligarchák visznek. "Önök kuruc gúnyában folytatnak labanc politikát, de ez a két év elég volt, hogy lekopjon önökről" - mondta Lukács.

13.38
Cséfalvay: Hitelből futott az építőipar

Az építőipar akkor kezdett erősen növekedni, amikor ezt devizahitelekből finanszírozták - reagált Cséfalvay Zoltán, aki szerint ez nem volt fenntartható. A gazdaságpolitikának kitüntetett része, hogy erős kis- és középvállalkozói réteg jöjjön létre - mondta az államtitkár, aki szerint ezt szolgálja a társasági adó és az adminisztrációs terhek csökkentése. Az állami megrendelésekről Cséfalvaynak csak az jutott eszébe, hogy az újraelosztás folyamatosan csökken Magyarországon, karcsú és hatékony állam a cél.

13.43
Lázár: Az MSZP egy strómanpárt

Ha meg akar ismerkedni igazi oligarchákkal, forduljon hátra! - szólt oda az MSZP-nek Lázár János, a Fidesz leköszönő frakcióvezetője. Lehet, hogy komoly hiba volt, hogy ahelyett, hogy csődöt jelentettünk volna, átvettük a kormányzást - viccelődött Lázár -, mert ha csődöt jelentettünk volna, akkor vagy a népharag, vagy az igazságszolgáltatás viszi el a szocialistákat. Lázár leginkább arra büszke, hogy megadóztatták a bankokat, amit a szocialisták soha nem mertek megtenni, mert az MSZP születése óta egy strómanpárt. A Közgép emlegetésére Lázár azzal vágott vissza: arra kellene vizsgálóbizottságot felállítani, igaz-e, hogy az uniós beruházások 60 százalékát külföldi cégek nyerik el. Ebben a parlamentben ülnek olyan pártok, amelyeket külföldiek pénzelnek - támadta indulatosan Lázár az ellenzéket -, mi viszont magyar pénzből magyaroknak csinálunk politikát.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

13.47
Fegyelmezés után gyászszünet

Kövér László a szocialistákat figyelmezteti, hogy legyenek csendben, mert olyan bejelentést kell tennie, ami méltóságot követel. A házelnök a szombaton elhunyt Székelyhidi László volt képviselőre emlékezett, a parlament pedig néma felállással tisztelgett az elhunyt előtt.

13.50
Kövér is gratulált Rogánnak

Kövér megköszönte Lázár János munkáját, és sok sikert kívánt Rogán Antalnak, a Fidesz új frakcióvezetőjének.

13.52
Nem szavaznak a szakképzési törvényről

A kormánypártok továbbra sem engednek napirendre ellenzéki javaslatokat: 25. alkalommal sem vette napirendre a kormánypárti többség a Jobbik javaslatát a szocialista nyugdíjprivilégiumok megszüntetéséről. A többség emellett leszavazott még két jobbikos indítványt, a kormány javaslatára viszont belement, hogy a keddi ülésen még ne szavazzanak az egészségügyi salátatörvény módosító indítványairól és ne kerüljön sorra a szakképzési törvény zárószavazása se.

13.55
Le kellene menni vidékre!

Az interpellációk következnek. A szocialista Gőgös Zoltán a vidékfejlesztési minisztert kérdezi arról, hogy valóban minden rendben van-e az állami földbérleti pályázatokkal. A képviselő azt kifogásolja, hogy a pályázati rendszerben túl sok pontot lehet adni az üzleti tervre, így szubjektív módon lehet földet adni valakinek, míg egy állattartótól elveszik a az általa korábban használt legelőt.

Budai Gyula államtitkár szerint a képviselők jobban jártak volna, ha elmennek a Mezőségbe, ahová egy fórumra hívták. Budai szerint az ellenzéki képviselők nem veszik a fáradságot, hogy végigjárják a gazdaságokat és a gazdák szemébe nézzenek. Az államtitkár szerint a gazdáknak semmi bajuk nincs, a problémát a parlamentben generálják.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Államtitkár úr, az a baj, hogy ön összevissza hazudik - mondta Gőgös, aki csütörtökön fél nyolckor Kaskantyún várja az államtitkárt egy gazdálkodónál, akinek a tanyája mellől a földet odaadták egy három faluval arrébb lakó embernek. A képviselő nem fogadta el a választ, de a parlamenti többség igen.

14.03
Külföldi földbirtokosok és összeférhetetlenség

A földbérleti pályázatokat emlegeti a jobbikos Szilágyi György is, aki konkrét példákat sorol arról, hogy közvetett módon külföldi kézbe is kerülhet termőföld. Fejér megyében emellett megtörtént, hogy egy, a Vidékfejlesztési Minisztériumban dolgozó nő 88 hektár haszonbérletét nyerte el Felcsúton. A képviselő azt kérdezte: hogyan érvényesülnek az összeférhetetlenségi szabályok.

Fazekas Sándor miniszter szerint pusztán politikai haszonszezési akció áll a földbérleti ügyek körül keltett hisztéria mögött. A több száz szerződésből 5-10 ügy melegen tartásával próbálják megerősíteni a vidéki támogatottságukat. A külföldi érdekeltség szerinte egy felvidéki magyar lány, aki a 20 hektár földet elnyerő cég tulajdonosához ment férjhez. A minisztériumi dolgozók pedig nincsenek kizárva a pályázati rendszerből, sőt, Fazekas külön büszke rá, hogy a minisztériumban olyanok dolgoznak, akik meg is tudják csinálni, amiről beszélnek.

Szilágyi nem fogadta el a választ, szerinte a minisztériumban dolgozó hölgy családja az egyik legnagyobb birtokos lett Felcsút környékén. A képviselő nem fogadta el a választ, de a parlamenti többség igen.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)