Orbán az ötmillió bűvkörében - parlament percről percre

2012.06.04., 11:01

A nemzetközi nyomásnak engedve elhalasztották a jegybanktörvény hétfőre tervezett zárószavazását a parlamentben, az alaptörvényt azonban módosították, így Schmitt Páltól már senki sem veheti el járandóságait. A nemzeti összetartozás emléknapján tette le a miniszteri esküt Varga Mihály. A szocialisták távolmaradásukkal tüntettek az ünnepi megemlékezés alatt, a KDNP-s Harrach Péter pedig nem kapott szót a házelnöktől, ezért később már fel sem akart szólalni. Orbán Viktor az oligarchákat firtató ellenzéki kérdésre úgy felelt: először ez a kormány volt képes olyan szabályokat alkotni, amelyek kizárják az off-shore cégeket a közbeszerzésekből.

19.09 |

Vége a kérdéseknek

Véget értek a kérdések, ezzel tudósításunk is befejeződött.

19.07 |

Fónagynak is fontos

Fontos a kormánynak is a vasúti összeköttetés biztosítása - mondja Fónagy János államtitkár. Szlovénia részéről kell tisztázni bizonyos részleteket, hogy elindulhasson az építkezés.

19.05 |

Vasút sincs

Nincs vasúti összeköttetés Lendva városa és Magyarország között - panaszolja Bana Tibor jobbikos képviselő. "A labda a magyar térfélen pattog" - közli Bana, aki szerint a trianoni emléknap fényében különös jelentősége van kérdésének.

19.03 |

Majd megnyit

Rétvári Bence a kormány nevében azt mondja: szeretnék, ha újra megnyitna az eszéki konzulátus, ennek időpontjára azonban nem tudott konkrét választ adni.

19.01 |

Hiányzik a horvátországi konzulátus

Az eszéki magyar konzulátus újbóli megnyitásáról faggatózik a jobbikos Németh Zsolt. A konzulátust a szocialisták 2006 szeptemberében bezáratták, és azóta sem nyitották meg újra, holott voltak ígéretek erre bőven. A horvátországi magyarok számára rendkívül fontos lenne, ha újra működne a konzulátus - mondja a baranyai képviselőként dolgozó képviselő. Az érintettek várják a helyzet megnyugtató rendezését.

18.57 |

Fel lesz újítva

Fónagy János államtitkár elismeri, hogy sok útszakasz bizony felújításra szorul. "Tudjuk, hogy a kátyúzás műszakilag nem jelent megoldást" - mondja Fónagy. A felújítások 2014-re befejeződnek, idén az előkészítő munkák kezdődnek meg.

18.56 |

Mély keréksüppedések

"Mikor szüntetik meg az életveszélyt a 31-es és 33-as út Heves megyei szakaszain" - kérdezi Sós Tamás MSZP-s képviselő. Meg kellene előznie a komolyabb baleseteket, mielőtt valaki még meghal ott - mondja az ellenzéki politikus. Mély keréksüppedések is vannak az utakon - közli a riasztó tényeket Sós. Nem lehet várni az út felújításával, miközben 2,2 milliárd forintos ökoparkot húznak fel.

18.49 |

Együtt a gyerekekért

Halász János államtitkár szerint a rendelkezésekkel a helyi gazdákat támogatják, nőtt a támogatási összeg is, júniusban mindenkinek elküldik a pénzt. "A kormány eddig is figyelt a rászorulókra, és a jövőben is ezt teszi. Ebben pedig segített az ön kérdése is, köszönöm szépen" - mondja Halász.

18.47 |

Éhező gyerekekkel riogat Szabó

A rászoruló gyerekek nyári étkezése miatt aggódik az LMP-s Szabó Tímea. A helyi termelésből származó nyersanyagoknak és a helyben főzés feltételeinek sajnos nem tud minden intézmény megfelelni, emiatt pedig eleshetnek az állami támogatástól - mondja keserűen Szabó. A politikus azt kéri: fokozatosan vezesse be a kormány a két új feltételt. "Ne hagyjuk, hogy gyerekek éhezzenek" - fogalmaz Szabó.

18.44 |

Mindenre van válasza

A válaszadásra jogosult államtitkár a jobbikos képviselő minden kérdését megválaszolja, pontról pontra. Rétvárinak narancssárga nyakkendője van, ha eddig nem mondtuk volna.

18.42 |

Murányi csak darálja

"Milyen konkrét lépéseket tett eddig, illetve kíván tenni a jövőben a kormány a délvidéki magyarok számára sérelmes kérdések rendezése érdekében" kérdezi Murányi Levente jobbikos képviselő. "Az 1944-45 telén végrehajtott népirtással" kezdi Murányi. A temerini fiúkról ma már volt szó, de a kérdést mi sem kerülhetjük meg - mondja a jobbikos politikus. Nemrég zajlott le Szerbiában a választás, amelynek eredményeként "soviniszta, magyarellenes erők kerültek hatalomra" - emlékeztet mindenkit Murányi, aki történelmi mulasztással riogatja a kormányt, és szóba kerül Glatz Ferenc is. Csak úgy záporoznak a kérdések Rétvári Bencére.

18.39 |

Már Balczó sem figyel

Cséfalvay a szerződés felmondásának eseteit sorolja papírjából. A fonalat elvesztettük, Balczó Zoltán is inkább párttársával beszélget.

18.37 |

Mi erről a véleménye?

Simon Gábor a nemzetgazdasági minisztert kérdezi arról, hogy mi a véleménye Matolcsynak az Európai Bizottság döntéséről, ami alapján a bankok egyoldalú szerződésmódosítása után lehetőséget kell teremteni a szerződés felmondására. Tudnak-e a devizahiteleseknek kedvező bármilyen hírrel szolgálni - kérdezi az MSZP-s képviselő.

18.33 |

Stadionokra bezzeg jut

Farkas arra volt kíváncsi, hogy mikor emelik meg az összegeket, erre azonban nem kapott választ az államtitkártól. "Stadionokra van pénz" - teszi hozzá a jobbikos politikus.

18.31 |

Minden rendben

Rétvári Bence emlékeztet rá, hogy az utalások rendszere megváltozott, júniusban megindulhat a folyósítások támogatása. Az államtitkár kiemeli, hogy a Bethlen Alapítvány munkatársai milyen kiemelkedő munkát végeztek. Sőt, tavaly óta az óvodásokra is kiterjesztették a támogatások rendszerét.

18.30 |

OTP-s számlát kellett nyitniuk

Azon határon túli magyar családok, akik magyar oktatási intézménybe járatják gyermeküket, 20 ezer forint támogatást kapnak. Farkas Gergely jobbikos képviselő szerint a rendszer nem működik tökéletesen, csúsznak a kifizetések, OTP-s számlanyitásra kényszerítették a támogatást igénybevevő családokat.

18.25 |

Ti vettétek el a szocpolt!

Balog Zoltán örül, hogy a család témát sikerült felfedeznie a szocialista pártnak, miután Varga Zoltán MSZP-s képviselő a családi adókedvezményről kérdezte az emberi erőforrások miniszterét. Balog csak sorolja, sorolja, hogy az elmúlt két évben milyen intézkedések bevezetésével segítette elő a kormány a családok anyagi helyzetének javulását. "Bizonyára emlékszik rá, hogy melyik kormány volt az, amelyik megszüntette a szocpol-támogatások rendszerét" - zárja beszédét az új miniszter.

18.19 |

Kizárták az off-shore cégeket

Orbán büszke arra, hogy először ez a kormány volt képes olyan szabályokat alkotni, hogy off-shore cégek nem vehetnek részt a közbeszerzésekben. "Mindenkinek fel kell fednie a kilétét, aki a közmunkából részesedni szeretne" - mondja a kormányfő.

18.17 |

Műfaji vita Orbán és Karácsony között

Itt nem azonnali beszélgetésről van szó, hanem azonnali kérdésről. Úgy tűnik, oligarchákra inkább önöknél van igény. Ha egyetlen olyan ügyet is talál, ahol összefonódást vagy szabálytalanságot feltételez, kötelessége jogi lépéseket tenni - mondja Orbán, aki szerint Karácsony kérdése után inkább azon kéne elgondolkodnia az LMP-nek, hogy miért a külföldi cégeket akarja preferálni a magyarokkal szemben.

Előző
Következő