A parlament hétfői ülésén az ellenzéki politikusok többek között az új nemzeti alaptanterv miatt aggódtak, a független Vadai Ágnes egyenesen nyilas tantervnek titulálta azt. Az LMP-s Vágó Gábor szerint Matolcsy tündérmeséje valójában egy megrázó thriller, a Jobbik újfent a halálbüntetés visszaállítása mellett emelte fel a szavát, és a közelgő sárga veszedelemmel riogatott. Késő délután dönthetnek a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött két törvényjavaslatról, továbbá rögzíthetik az egészségügyi dolgozók béremelését. Az [origo] percről  percre tudósítása.

10.23
Képviselői helycsere

Hétfőn megkezdődik a parlament rendkívüli ülésszaka, a héten rögtön három napon is üléseznek a képviselők. A hosszabbításra azért van szükség, mert Orbán Viktor azt szeretné, ha a parlament még a nyáron elfogadná a jövő évi költségvetés alapjait.

A délután egy órakor kezdődő parlamenti ülésnap elején a fideszes Horváth Zoltán teszi le képviselői esküjét, aki az Európai Parlamentbe - Áder János köztársasági elnök megürült helyére - távozó Bánki Erik helyét foglalhatja el a parlamentben.

Az interpellációk után a képviselők dönthetnek arról a két, korábban már elfogadott törvényjavaslatról, amelyeket az államfő küldött vissza megfontolásra. Áder - a médiaszabályozás módosításához hasonlóan - eljárási és formai kifogásokat fogalmazott meg. Szerinte a kisajátításról szóló törvény módosítását az Országgyűlés a házszabályba és a jogalkotási törvénybe ütköző módon fogadta el, a sportcélú ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló jogszabályban pedig koherenciazavar van.

10.40
Egészségügyi dolgozók béremelése

Az Országgyűlés ugyancsak hétfőn szavaz az újabb egészségügyi salátatörvényről, amely rögzítheti a dolgozók visszamenőleges, illetve beépülő béremelését, a gyógyszerhamisítás irányelvének átültetését, és leírhatja a minőségi egészségügyi szolgáltatás alapvető feltételeit.

Új törvényt hozhatnak a termékek piacfelügyeletéről, amely szeptember 1-jei hatállyal kimondaná, hogy Magyarországon csak biztonságos termék hozható forgalomba vagy üzemeltethető, a biztonságról pedig a gyártó köteles gondoskodni.

Zárószavazásra lehet számítani az idén elfogadott munka törvénykönyvének hatálybalépésével összefüggő átmeneti rendelkezésekről és törvénymódosításokról, továbbá új jogszabályt fogadhatnak el a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról is. Várhatóan kihirdethetik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) alapokmányának módosítását, amely Magyarország részvételi kvótájának megemeléséről is rendelkezik.

A határozathozatalok után még az esti órákban napirendre kerül annak a törvényjavaslatnak a vitája, amely kimondja, a kultúráért felelős miniszter egyúttal a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöke is, és ezt a funkcióját nem ruházhatja át másra. A törvényjavaslat egyik beterjesztője az NKA elnöki tisztét eddig betöltő L. Simon László, a kultúráért felelős államtitkári poszt várományosa, aki az újonnan létrehozandó alelnöki posztot fogja betölteni az NKA-nál.

10.56
Thriller és Rió

Tündérmese helyett thriller címmel szólal fel hétfőn napirend előtt az LMP-s Vágó Gábor. A szocialista Tóbiás József "Aktuális kérdések"- ről beszél majd, míg a kormánypárti Harrach Péter a most kezdődő Rió+20 konferenciáról beszél.

11.10
"Nyilas Alaptanterv"

"Miért nem segít a magyar külügy a Mongóliában tönkretett magyar munkavállalókon?" címmel interpellálja a külügyminisztert Németh Zsolt jobbikos képviselő. Vadai Ágnes és Molnár Csaba független képviselők Balog Zoltán, emberi erőforrások miniszterét kéri számon "Nyilas Alaptanterv" címmel. A fideszes Pócs János azt firtatja, hogy vajon húzóágazat lehet-e a magyar vetőmagtermelés. Apáti István, a Jobbik parlamenti képviselője a miniszterelnöktől kérdezi: "Életre vagy halálra ítélni?"

12.45
Szaúd-arábiai látogatás

Németh Lászlóné fejlesztési miniszternek tesz fel azonnali kérdést a jobbikos Bana Tibor "Az Önök részéről is csak jól hangzó kampányígéret volt a 86-os út négysávossá tétele?" címmel. Az MSZP-s Sós Tamás a pedagógusok foglalkoztatásában jelentkező zavarokról beszél, a KDNP-s Kalmár Ferenc pedig azt kérdezi Némethnétől, hogy milyen eredményekkel zárult Kovács Pál államtitkár szaúd-arábiai látogatása.

13.05
Indul a rendkívüli ülésszak

Kezdődik a parlament rendkívüli nyári ülésszaka. Kövér László már a házelnöki székben ül, a képviselők a székeik felé tartanak, Semjén Zsolt egy kölcsönkért tollal éppen aláír valamit.

13.08
Gond van a kártyákkal

Következik Horváth Zoltán fideszes képviselő parlamenti eskütététele. Előtte Rubovszky György, a mandátumvizsgáló bizottság elnöke tájékoztatja a jelenlevőket, hogy Horváth kapta a mandátumot. Az Országgyűlés  most arról szavaz, hogy igazolják-e Horváth Zoltán mandátumát, de valami probléma van a kártyákkal, ezért meg kell ismételni a voksolást.

13.12
Mehet az eskü

225 kártya jelenlétét jelzi a rendszer, fennáll a határozatképesség, ezért megismétlik az előző szavazást. A képviselők 207 igen szavazattal igazolta Horváht mandátumát, aki a páholyból a terem közepére lépve leteszi esküjét. A képviselők felállva hallgatják.

13.16
Fejbe dobták a mentőövvel

Aktuális kérdésekről beszél napirend előtt Tóbiás József, MSZP-s képviselő. A politikus szerint a költségvetés a bizonytalanság jeleit hordozza magán. "Önök azt ígérték, hogy mentőövet dobnak az egészségügynek. Most már tisztán látszik, hogy fejbe dobták az egészségügyi dolgozókat" - mondta Tóbiás. Sem védőnök, sem az otthoni szakápolók egy forint béremelésre nem számíthatnak 2013-ban - teszi hozzá.

13.20
Gazdagok útja

Magyarországon kétszintű egészségügy fog kialakulni - vizionálja Tóbiás, aki szerint ezek közül az egyik a szegények egészségügye lesz, évekig tartó várólistákkal. "Van a gazdagok útja, ahol a kapcsolatok, az ismerősök és a pénz dominál" - mondja Tóbiás, aki azt kéri, tegyék közadattá Balog Zoltán telefonszámát, így talán a szegények is fel tudnak mutatni az ellátáshoz szükséges jó kapcsolatokat.

13.22
A feleségével megtörtént

Szócska Miklós arra inti Tóbiást, hogy csak óvatosan a megjegyzésekkel, mert "olyan szintű banalitásról van szó, amelyről inkább ne beszéljünk". Tóbiás ingerülten kiabálja oda az államtitkárnak, hogy a példa, amelyet beszédében felhozott, a mellette ülő képviselőtársa feleségével történt meg. Szócska generikus árversenyről és a szocialisták egészégügyi politikusairól beszél.

13.25
Szócska csak mondja

A kétszintű egészségügyre vonatkozó ellenzéki vádakat kikéri magának az államtitkár. "Összekavart ellátási térképet örököltünk meg" - állítja Szócska. Kövér megüti csengőjét, az államtitkár annyira bele lendült mondókájába, hogy úgy tűnik, be sem akarja fejezni.

13.28
Előre szólt, hogy unalmas lesz

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője napirend előtti felszólalása elején mindenki számára világossá teszi: bizony olyan témát érint majd, amelyben egyetértenek a parlamenti pártok, így aki a vitát szereti, az most "nyugodtan dőljön hátra és olvasson újságot". Harrach egyébként a hamarosan kezdődő riói konferencia témakörét boncolgatja. "Az ökológiai probléma antropológiai eredetű" - mondja a kereszténydemokrata képviselő. Rogán valamin nevet, a többség egymással beszélget.

13.32
Jön a globális összeomlás

A kormány nevében Illés Zoltán, környezetvédelmi államtitkár reagál. "Vajmi kevés történt az elmúlt húsz évben környezetvédelem tekintetében" - ábrándítja ki Harrachot az államtitkár, aki globális összeomlással fenyeget: ökológia lábnyom, reménytelen célok - sorolja.

13.35
Példát mutatunk a világnak

A zöld gazdaság támogatása az, amit az Európai Unió Magyarországgal egyetemben támogat - mondja Illés. Magyarország példát akar mutatni az egész világnak a vízügyek kezelésében.

13.36
Matolcsy thrillere

Matolcsy György tündérmeséjéből egy megrázó thriller lett - mondja az LMP-s Vágó Gábor. A képviselő szerint nem lehet tudni, hogy mi következik. "Sokaknak nem a hónapról-hónapra, hanem a napról-napra élés jelenti a mindennapokat" - mondja.

13.37
Leteszi az esküt - kép

Fotó: Mudra László [origo]

13.40
Ideális Magyarország

Van kiút a thrillerből: kormányváltásra és adórendszer-váltásra van szükség - vázolja fel a megoldást a zöldpárti politikus. Vágó ezek után felvázolja, hogyan képzelik el párttársaival az ideális Magyarországot.

13.41
Bőszen olvasnak - kép

Fotó: Mudra László [origo]

13.44
Budai a szocialistákkal viccelődik

Cséfalvay Zoltán államtitkár egy másik thrillerről beszél, amely Spanyolországban játszódott a 2008-2009-es években. "2011-ben már 8,5 százalékos hiánya volt az országnak" - élő példaként itt áll Spanyolország - mondja az államtitkár. Vágó üveges tekintettel néz maga elé, Budai Gyula közben Tóbiás Józseffel kacag valamin.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)