Orbán nem akar romkocsmában merengő bölcsészeket

2012.06.25., 13:01

Néhány azonnali kérdés erejéig Orbán Viktor is megszólalt hétfőn a parlamentben, a miniszterelnök szerint az ő kormáény a kis- és közepes gazdaságokat támogatja, a szocialisták viszont a nagybirtokok pártján állnak. Az Országgyűlés egész héten ülésezik, hiszen kezdődik a jövő évi költségvetés vitája. Cséfalvay Zoltán államtitkár viszont már hétfőn elismerte, hogy nehéz költségvetés lesz a 2013-as.

16.40 |

Szünetet tart a parlament

Véget értek a kérdések, az elnöklő Jakab István szünetet rendelt el. Percről percre tudósításunk véget ért, de az Országgyűlés fontos döntéseiről folyamtosan beszámolunk.

16.35 |

Átveszik-e az érpataki modellt?

Pintér Sándor belügyminiszter által a német Frankfurter Algemeine Zeitungnak adott interjú inspirálta a jobbikos Sneider Tamást, aki azt kérdezte, a kormány hajlandó-e átvenni az úgynevezett érpataki modell elemeit. Kontrát Károly szerint nem veszik át, mert az a kényszer és az erőszak szavakkal írható le. Az államtitkár bővebben idézett az interjúból, amelyben Pintér az állam erőszakmonopóliumát megkérdőjelező szélsőjobboldali szervezetekről beszélt. Kontrát szerint az érpataki modell hosszú távon közösségromboló.

16.31 |

Ki fog dolgozni, ha mindenki nyugdíjba megy?

Hány tapasztalt szakorvost és szakdolgozót kívánnak elüldözni a 62 éves korban történő kötelező nyugdíjazással, és ki fog helyettük dolgozni? - kérdezte a szocialista Gatai István Levente, aki kifogásolta azt is, hogy befagyasztották az ügyeleti díjakat. Halász János azonban nem válaszolt érdemben, csak a korábbi kormányok hibáit emlegette, és azt állította: a kormány a lehetőségekhez képest mindent megtesz, hogy javítsa az ágazatban dolgozók helyzetét.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

16.22 |

Kékhalál lesz az egészségügyben

A kórházi rendszer átalakításáról kérdezett az LMP-s Szilágyi László is, aki attól tart, hogy az újraindításnak kékhalál lesz a vége, mint a korai Windows-verzióknál, mert több megyében kaotikusak az állapotok. Komáromból például Tatabányára irányítják a sebészeti ellátásra szorulókat. Az egynapos sebészet bűvös szó, de senki nem tudja, mit jelent ez. A dolgozók sem tudják, hogy két hét múlva hol fognak dolgozni. Halász János szerint a képviselő példái tárgyi tévedéseket tartalmaznak, az átszervezést nagyon alapos munka előzte meg, és nem lesz kórházbezárás.

16.16 |

Lesz-e Tapolcán sebészet?

Tízezer aláírással támogatták a tapolcaiak, hogy a helyi kórházban megmaradjon az aktív sebészeti és belcsógyászati ellátás - mondta a jobbikos Ferenczi Gábor, aki szerint ellenkező esetben a mentőben fognak meghalni a betegek. Halász János államtitkár szerint a képviselő igaztalan vádakkal támadja a kormányt, mert csak kiabálni tud. Halász szerint az egynapos sebészet megmarad, a belgyógyászat pedig a krónikus és járóbeteg ellátásban kap plusz támogatást.

16.12 |

A fekete utazási irodák ellen

Mit tesz a kormány az engedély nélküli utazásszervezőkkel szemben?- kérdezte a szocialista Pál Béla, aki kifogásolta, hogy az új szabálysértési törvényben nem szankcionálják a fekete utaztatást. Cséfalvay Zoltán egyetértett abban, hogy ezt a tevékenységet vissza kell szorytani. Szerinte az, hogy már nem szabálysértés a fekete utaztatás vagy közvetítés, még nem jelenti azt, hogy ne lehetne bírságolni az ilyen tevékenységet. Hamarosan a parlament elé kerül a turizmusról és vendéglátásról szóló törvény, az minden problémát rendezni fog.

16.09 |

Az államnak nem feladata megmenteni

Én azt kérdeztem, hogy miért hagyták csődbe menni a takarékszövetkezetet! - vágott vissza Szávay, aki szerint egy korábbi vizsglat 4-5 milliárd forintra tette a nem behajtható követelést. A takarékszövetkezetnek még a bezárás előtt is volt elegendő pénze, ezért a képviselő szerint megkérdőjelezhető a PSZÁF döntése is. "Az államnak nem az a feladata, hogy folyamatosan bajba jutott gazdasági szervezeteket mentsen meg" - reagált erre Cséfalvay.

16.05 |

Miért ment csődbe a soltvadkerti takarék?

Miért hagyta a kormány csődbe menni a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezetet? - kérdezte a jobbikos Szávay István, aki szerint a kormánynak két hónappal előre kellett volna tudnia, hogy baj van, és négy-ötmilliárd forintból meg lehetett volna menteni a pénzintézetet. Cséfalvay Zoltán szerint a PSZÁF korábban többször is felhívta a figyelmet a tőkehelyzet rendezésére, a rendőrség pedig jelenleg is csalás gyanúja miatt nyomoz. Az Országos Betétbiztosítási Alap megkezdte a betétesek kártalanítását.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

16.00 |

Mi lesz a Malév-dolgozók pénzével?

A Malév csődjéről kérdez a szocialista Simon Gábor, akit többek közt az érdekel: igaz-e hogy a csőd előre látható jelei ellenére sem tettek semmit. A kérdésözönben a képviselő a volt Malév-dolgozók járandóságairól, a repülőtérre kivetett telekadóról és a nemzeti légitársaság repülés jogainak kiosztáról is érdeklődött. Cséfalvay Zoltán szerint megkezdődött a bérek kifizetése, a márciusi béreket április végén kifizették, a felmondás után járó pénzt is elutalták már. A légitársaság két leányvállalata közben kikerült a felszámolás alól, így 700 munkahely megmenekült.

15.57 |

A megújuló energia is fontos cél

Jávor benedek szerint az állami pénzt nem a jól működő mobiltelefon-iparban kellene befektetni, hanem ott, ahol erre szükség van, például a megújuló energiák terén. Fónagy szerint a tárca ezt is kiemelten fontosnak tartja, tavaly például az új Széchenyi-terben több mint 30 milliárdos keret volt erre a célra, és 35 ezer lakást korszerűsítettek.

15.54 |

A fogyasztók nyernek az állami mobilcégen

Fónagy János államtitkár szerint a negyedik mobilszolgáltatót három nyereséges állami cég hozta létre, megjelenése a legnagyobb változás ezen a piacon, aminek nyertesei a fogyasztók lesznek. Mivel a cég egy telített piacra lép be, az állami cégnek innovatív megoldásokat kell kifejlesztenie.

15.51 |

Megújuló áram helyett mobiltelefon

A napokban jelentették be egy újabb MVM-leányvállalat alapítását, 9 milliárd forintért a Paksi Atomerőmű bővítésének előkészítésére - mondta Jávor Benedek, aki szerint az MVM-csoport hihetetlen virágzásnak indult, mivel a kormány mindenféle feladatot ide helyez, még mobilszolgáltatót is indít. A cégcsoport így épp az eredeti feladatával, villamosenergia-rendszer fejlesztésével, a megújuló energiák terjesztésével nem tud foglalkozni.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

15.46 |

Gyöngyöspata még mindig téma

A gyöngyöspatai közmunkaprogram miatt szólalkozott össze a jobbikos Hegedűs Lórántné és Tállai András önkormányzati államtitkár. A képviselőnő szerint a jobbiko polgármester által vezetett település nem kapott támogatást, és még meg is büntették, pedig azért csúszott a munka, mert szárazság volt, illetve az erdőgazdaság nem szállította időben az anyagot. Tállai szerint érthetetlen, hogy a képviselő azt kifogásolja: ellenőrizni merészelték a közmunkaprogramot, és nem igaz, hogy a falu nem kap állami támogatást.

15.41 |

Két helyre kerülnek a feladatok

Szabó Imre szerint az ő idejükben soha nem merült fel a kérdés, hogy megszűnjön a Vituki. Illés szerint viszont kijátszották a tárca alól a Vagyonkezelőhöz, alig tudták visszaszerezni. Az államtitkár szerint a feladatok két helyre kerülnek: minden, ami környezetvédelmi mérés, Nemzeti Környezetügyi Intézet néven a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz kerül, az árvízvédelem pedig a Belügyminisztériumhoz.

15.38 |

Illés csak 169 centi

Illés Zoltán elmondja, hogy mivel ő csak 169 centiméter magas, ezért meglehetősen szerény is. Az államtitkár állítása szerint bizonyítani tudja, hogy ő maga kérte a nemzeti vagyonkezelőt, hogy kerüljön a vidékfejlesztési minisztériumhoz a Vituki. "Mint volt miniszter, Ön félreértésben van" - mondja Illés Szabónak. Semmilyen ingatlanspekulációról nincs szó - teszi hozzá az államtitkár.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

15.35 |

Ingatlanpanama és olaj

Az MSZP-s Szabó Imre először a víz stratégiai szerepével kapcsolatban kérdezi Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkárt, majd a pozsonyi téli kikötő területén a Dunába került olaj miatt aggódik a politikus, aki akadozva olvassa fel papírjából mondandóját. Furcsa módon az ingatlanpanama kifejezés is elhagyja Szabó száját.

15.26 |

Nem lesz mindenki kutató

Jávor Benedek szerint a kormány nem csak a bölcsész szakokon csökkentette a keretszámokat, de a természettudományos szakokon is. A frakcióvezető szerint Magyarország elhagyja az európai utat, amikor az alacsonyan képzett, kiszolgáltatott munkavállalókra akar építeni. Orbán szerint viszont 45 ezer betöltetlen állás van jelenleg, ezek többségi ipari munkahely. "Nem lesz mindenkiből kutatólaboratóriumi munkatárs" - mondta a kormányfő.

15.22 |

Romkocsmák félhomályában merengő diplomások

Orbán Viktor szerint Magyarország a tudás hazája, a kormány célja pedig, hogy ezt az emberek kamatoztatni is tudják. "A romkocsmák félhomályában merengő állástalan diplomásokkal Dunát lehet rekeszteni" - mondta a miniszterelnök, aki szerint olyan képzéseket kívánnmak támogatni, amiből munkahely is lesz.

15.21 |

Kaszárnya-kapitalizmus vagy tudásalapú társadalom

Kétféle modellt lát a mai viéágban Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője, aki Orbán Viktort kérdezi: a szociálisan érzékeny, ökológiailag fenntartható, tudásalapú társadalom az egyik, a másik viszont a kaszárnya-kapitalizmus, ami csak összeszerelő szerepet szám a kiszolgáltatott munkásoknak. Magyarország szerinte Kínával próbál versenyezni az alacsony munkaterhekben, de ez nem fog menni.

Előző
Következő