Mind a négy vádlottat két év nyolc hónap fogházra ítélte szerdán a Pesti Központi Kerületi Bíróság a West-Balkánnál történt tragédia ügyében, mellékbüntetésként két évre eltiltották őket a rendezvényszervezésről, és a perköltséget is meg kell fizetniük. Az ítélet nem jogerős. Kövesse az ítélethirdetést az [origo]-n!

09.00
Elsőfokú ítéletet hirdet a bíróság

Elsőfokú ítéletet hirdet szerdán a Pesti Központi Kerületi Bíróság az úgynevezett West Balkán-ügyben, amelyben négy embert vádolt meg az ügyészség halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel. Tavaly január 15-én három fiatal lány halt meg a budapesti Nyugati téren, a Skála Metró épületében lévő - azóta bezárt - West Balkán nevű szórakozóhelyen. A klubba a Noise Night Life elnevezésű, elektronikus zenei rendezvényt hirdették meg. Az érdeklődés nagy volt, mintegy háromezer ember zsúfolódott be a szórakozóhelyre, ahol a szintek közt egyetlen lépcsőn lehetett közlekedni. Ezen a lépcsőn történt a tragédia: az áldozatok a tolongásban elestek, és a tömeg nyomásától megfulladtak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

09.11
Négy embert vádolt meg az ügyészség

Az ügyészség négy embert vádolt meg, mindegyikükre fogházbüntetés kiszabását kérte. A vád szerint Sz. Győző, a West Balkán egyik tulajdonosa és ügyvezetője, K. Tamás és Cs. József, a Noise Night Life szervezői, illetve H. István, a West Balkán biztonsági őreinek főnöke tehetők felelőssé a tragédiáért, mert nem mérték fel milyen feltételeknek kellene valójában megfelelnie egy olyan helynek, ahol ekkora tömeg van, és akkor sem állították le a beléptetést, amikor már mozdulni is alig lehetett.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

09.20
Senki nem vállalta a felelősséget

A tárgyalás során kiderült, a vádlottak egyike sem vállalja magára, hogy ő szervezte volna a bulit, amin a tragédia történt, ügyvédeik felmentést kértek a bíróságtól. A négy vádlott mindegyike azt állította: csak részfeladatokat látott el, a felelősség másoké. Sz. Győző állítása szerint csak a helyet adta bérbe, K. Tamás csak a fellépő zenészekért felelt, Cs. József pedig kizárólag a vendéglátást vállalta magára. Sz. Győző emellett azt is állította: a buli szervezői becsapták, jóval kisebb létszámról beszéltek neki, mint amekkorára számítani lehetett.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Sz. Győző és a három másik vádlott az egyik tárgyaláson

09.27
Alkalmas volt-e a szórakozóhely?

A perben az is felmerült, hogy a négyszintes szórakozóhely egyáltalán alkalmas volt-e arra, hogy ott tömegrendezvényeket tartsanak. A tragédia után a szakértők lesújtó képet festettek a West Balkánról, amelynek nem volt használatbavételi engedélye sem. Az egyik tulajdonos, az építész végzettségű A. Gábor - akit a rendőrség meggyanúsított, de az ügyészség nem emelt vádat ellene - viszont azt mondta: semmi nem veszélyeztette a vendégeket, csak túl sok embert akartak túl rövid idő alatt beengedni.

09.35
Folyik egy másik nyomozás is

A két gimnazista korú áldozat családját képviselő ügyvéd, Bálint Zoltán korábban azt mondta: szerinte több felelős is hiányzott a vádlottak padjáról. Nem vizsgálták például a hely szabálytalan működését a figyelmeztetések ellenére is elnéző az önkormányzat felelősségét. Előbb a tűzoltóság, majd a polgármesteri hivatal építési osztálya is felhívta ugyanis a figyelmet arra, hogy a West Balkán nincs kész, mégsem tiltották be a működését. Az ügyvéd kezdeményezésére elindult egy második nyomozás is, de ez egyelőre ismeretlen tettes ellen folyik.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

09.38
Csak egy vádlott ért oda

Fél órával a tárgyalás előtt a Budapesti Központi Kerületi Bíróság Markó utcai épületének kijelölt földszinti tárgyalója előtt még kevesen vannak, a vádlottak közül egyelőre csak K. Tamás jelent meg - jelentette tudósítónk. A bírósági alkalmazottak már kinyitották a termet, hogy előkészítsék a tárgyalásra, de egyelőre senkit nem engednek be. Az újságírók és az operatőrök a terem előtt gyülekeztek.

09.42
A vádlottak még sehol

Új termet jelöltek ki az ítélethirdetésre a bíróságon, feltehetőleg a nagy létszám miatt - jelentette tudósítónk. K. Tamás másodrendű vádlott valószínűleg hozzátartozóival állt félre beszélgetni, főként újságírók és a vádlottak hozzátartozói gyülekeznek a tárgyalóterem környékén.

09.46
A bírónő egyeztet

Megérkezett a bírónő és a két ülnök, egyikük, egy szakállas férfi hatalmas iratcsomót cipel magával. A bírónő egyelőre a szék háttámlájára akasztja a talárt, és a jegyzőkönyv-vezetővel egyeztet.

09.50
Se ki, se be

A talárszabályzat szerint 25 fok felett nem kell viselni a talárt - közli jó előre az újságírókkal a tanácselnök, miért nem veszi fel a fekete ruhadarabot. A bírónő figyelmeztetése szerint az ítélethirdetést fel lehet venni, de mozogni nem lehet majd. "Aki bejött, az maradjon bent, aki kiment, az ne jöjjön be!" - mondja.

09.57
Alig fért be az ügyész
Megérkezett a negyedrendű vádlott, H. István is. A folyosón közben Papp Gábor, az elsőrendű vádlott, Sz. Győző ügyvédje egy iratot tanulmányoz elmélyülten. A tárgyalóteremben felállított kameraálványok miatt az ügyész alig jutott be a nekielőírt helyre.
10.01
Hol vannak a vádlottak?

"Hol vannak a vádlottak?" - kérdezi a bírónő, mire beszólítják az időközben megérkezett vádlottakat, akik sorban felállnak az első padsor előtt. Valamennyien rezzenéstelen arccal tűrik, hogy fotózzák őket, de a bírónő figyelmezteti a fotósokat, hogy csak az elsőrendű vádlott, Sz. Győző járult hozzá, hogy róla felvételek készüljenek.

10.02
Börtönre ítélték Sz. Győzőt
Sz. Győző bűnös, ezért a bíróság 2 év 8 hónap fogházbüntetésre ítéli.
10.04
Mind a négy vádlott 2 év 8 hónapot kapott

Mind a négy vádlott 2 év 8 hónap fogházat kapott.

10.06
Kétmilliót kell fizetniük

3,4 millió forint bűnügyi költség merült fel, ebből a vádlottaknak kell megfizetniük az államnak mintegy kétmillió forintot - közölte a bíró.

10.06
Eltiltották őket a rendezvényszervezéstől
A vádlottakat mellékbüntetésként két évre eltiltották a rendezvényszervező, illetve H. István esetében a biztonsági foglalkozás gyakorlásától.
10.09
Faarccal hallgatják az ítéletet

A vádlottak faarccal hallgatták az ítéletet, egyedül Sz. Győző hajtotta le a fejét.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

10.10
A vádlottak - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]

10.19
Hamisították a nevet a szerződésre

A bírónő hosszan olvassa fel, hogyan működött a West-Balkán Kft., illetve a vele szerződésben álló más cégek tevékenysége, ki kivel kötött szerződést, illetve kinek mi volt a feladata. Sz. Győző és H. István közösen határozták meg például, mikor hány biztonsági őrnek kell jelen lenni. A biztonsági őrök nem feleltek meg annak az előírásnak, hogy szakképzettséggel és hatósági vizsgával kell rendelkezniük. A január 15-i, tragédiával végződő bulira a bérleti szerződést nem az arra jogosult írta alá, hanem Cs. József hamistotta rá az ügyvezető nevét, illetve pecsétjét. Ezért őt magánokirat-hamisítás miatt is elmarasztalták.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

10.21
Nem volt orvos, pedig kellett volna

A bérlő január 15-én hivatalosan a Diesel Music Kft. volt, de ennek a cégnek nem volt köze a szervezéshez. Sz. Győző a szerződést csak január 15-én írta alá, miközben azon korábbi dátum szerepelt. Az elsőrendű vádlott így azt sem ellenőrizte, hogy a bérlő rendelkezik-e a szükséges engedélyekkel, illetve nem tudta teljesíteni azt a kikötést, hogy egy orvosnak is jelen kell lenni a rendezvényen.

10.22
Közösen szervezték a rendezvényt

Sz. Győző, K. Tamás és Cs. József szervezte és bonyolította le a rendezvényt - mondta ki a bíróság indoklása. A bérleti díj felét K. Tamás fizette ki a West-Balkánnak.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)
Ezek is érdekelhetnek
hirdetés
hirdetés
hirdetés