Mind a négy vádlottat két év nyolc hónap fogházra ítélte szerdán a Pesti Központi Kerületi Bíróság a West-Balkánnál történt tragédia ügyében, mellékbüntetésként két évre eltiltották őket a rendezvényszervezésről, és a perköltséget is meg kell fizetniük. Az ítélet nem jogerős. Kövesse az ítélethirdetést az [origo]-n!

11.30
Lökték befele az embereket
A tíz biztonsági őrből csak négynél volt rádió, így nem tudtak kommunikálni egymással. Az őrök többségének nem volt megfelelő végzettsége, őket H. István hívta dolgozni. A foglalkozási szabályszegések egyértelműen veszélyhelyzetet teremtettek - mondta a bírónő, aki tanúkat idézett arról, hogy hatalmas tömeg volt. Szinte lökték befelé az embereket a bejáratnál, pedig a lépcsőn már se fel, se le nem lehetett menni, mert a ruhatár nem győzte a tömeget. Egyes tanúk szerint a világítás is rossz volt a lépcsőházben.
11.31
Vészhelyzetet teremtettek

A foglalkozási szabályszegések egyértelműen veszélyhelyzetet teremtettek - mondta a bírónő, aki tanúkat idézett arról, hogy hatalmas tömeg volt. Szinte lökték befelé az embereket a bejáratnál, pedig a lépcsőn már se fel, se le nem lehetett menni, mert a ruhatár nem győzte a tömeget. Egyes tanúk szerint a világítás is rossz volt a lépcsőházben.

11.34
Négy ajtó kellett volna

Legalább négy beléptető pontra és 20 biztonsági őrre lett volna szükség - állapította meg egy szakértői vélemény.

11.43
Betiltották volna, ha tudják

A West Balkán épülete számos szempontból nem volt alkalmas a rendezvény lebonyolítására - mondta ki a bíróság. Az ítélet szerint az ajtók és a lépcsők mérete alapján meg kellett volna határozni a maximális létszámot, de ezt a vádlottak nem tették meg. Ha bejelentették volna a tűzoltóságnak a rendezvényt, az megtiltotta volna a buli megtartását.

11.44
A szabályszegések miatt haltak meg

Az orvosszakértői vélemények igazolták, hogy az áldozatok megfulladtak, mivel a mellkasukat a tömeg összenyomta. A halálesetek az ítélet szerint közvetlen, ok-okozati összefüggésben vannak a vádlottak szabályszegéseivel. Az orvosszakértő szerint ugyanakkor nem biztos, hogy megmenthetők lettek volna az áldozatok, ha van a helyszínen elsősegélynyújtás, mivel valószínűleg már a lépcsőn beállt a klinikai halál.

11.47
Sok az irat - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]

11.53
Eltorlaszolták a menekülési utat

A helyszíni szemle és a helyszínen készült felvételek igazolták, hogy a ruhatár mögötti ajtókat nem lehetett volna menekülésre használni, mert el voltak torlaszolva. A helyszínt végül a rendőrség ürítette ki.

11.57
Nem csak az írott szabályok számítanak

A 2011. január 15-i rendezvényt a vádlottak együtt szervezték, mindegyiküknek megvan a maga felelőssége. Sz. Győző hanyag módon járt el a bérbeadásnál, K. Tamás és Cs. József nem győződtek meg a hely alkalmasságáról és nem jelentették be a bulit.

A foglalkozási szabályok nem csak írottak, hanem íratlanok is lehetnek - mondta ki a bíróság. Az ítélet indoklása szerint ugyan a tragédia idején még nem voltak írott szabályai a rendezvényszervezésnek, de más előírások azért érvényesek voltak rájuk is. A bírónő egy főiskolai jegyzetet idéz arról, hogy a rendezvényszervezés összetett feladat, az sokféle tevékenységet foglal magába.

12.02
Nem társtettesek

Gondatlan bűncselekmény esetén nincs társtettesség, de egyértelmű, hogy a veszélyhelyzetet a vádlottak mulasztásai együttesen idézték elő - mondta ki a bíróság.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

12.11
Az építkezés miatt nem lehetett volna buli

Bár ez nincs közvetlen összefüggésben a tragédiával, az ítélet szerint a West Balkánban építkezés folyt. Az önkormányzat a tragédia előtt ellenőrzést végzett, és az építési osztály jelezte is, hogy ott nem lett volna szabad bármilyen rendezvényt megtartani.

12.14
Fészkelődnek a védők
A védők kezdenek kényelmetlenül fészkelődni, hiszen má több mint két órája tart az ítélethirdetés.
12.15
A rendőrség is hibázott

A rendőrség is mulasztott, hiszen több bejelentés érkezett, hogy nagy a tömeg, egymást tapossák, valakit megloptak, illetve megkéseltek, de az ügyeletes lerázta őket. Ez persze nem menti a vádlottakat - mondta ki a bíróság.

12.24
Nem akartak megtorló büntetést
Súlyosbító körülményként vették figyelembe, hogy a vádlottak több szabályt is megszegtek, még ha nem is mindegyik áll közvetlen összefüggésben a tragédiával. Azért kaptak egyforma büntetést, mert egyformán gondatlanul jártak el. A büntetési tétel még így is enyhébb, mint az úgynevezett középmérték, ami ez esetben öt év lenne. Ez azonban már megtorló jellegű büntetés lenne, a cél pedig nem ez, hanem a társadalom figyelmének felhívása a kellő gondosságra - indokolta a büntetést a bírónő.
12.30
Az ügyész súlyosabb büntetést szeretne
Az ítélet nem jogerős. Az ügyész súlyosbításért, hosszabb büntetésért fellebbez. A vádlottak és védőik felmentésért fellebbeznek.
12.35
A vádlottak felmentést kértek - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]

12.37
Felpattant és elrohant

Ahogy végetért az ítélethirdetés és az indoklás, Sz. Győző felpattant a helyéről és elhagyta a termet - jelentette tudósítónk. Még a korábban mindig szívesen nyilatkozó ügyvédje, Papp Gábor is anélkül ment el, hogy nyilatkozott volna. A többi vádlott is nyilatkozat nélkül távozott.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

12.40
Keveslik a büntetést

Békefi László, az áldozatokat képviselő egyik ügyvéd a tárgyalás után azt mondta, egyetértenek azzal, hogy a bíróság megállapította, hogy bűnösök a vádlottak, de keveslik a kiszabott büntetést, ezért örülnek annak, hogy az ügyész súlyosbításért fellebbezett.

33