Fehér rózsával kedveskedett Varga István

2012.09.17., 14:09

Oroszok előtt pávaként táncoló magyarokról és a Rogán Antal szerint a közbiztonságra veszélyt jelentő night-clubokról vitáznak a képviselők a parlament hétfői ülésnapján. Az MSZP még mindig az azeri baltás gyilkos kiadatásán pörgött, Orbánt óvadékügynöknek titulálták, a közteresek hiénaként lesnek áldozatukra, Dúró Dóra pedig visszautasította a válaszadásra jogosult Navracsics Tibort. A képviselők ellenszavazat nélkül értettek egyet azzal a népi kezdeményezéssel, hogy a családon belüli erőszak külön tényállást kapjon a Btk.-ban. Az [origo] összefoglalója a hétfői ülésnapról.

17.43 |

Egyetértenek az önálló tényállással

Az Országgyűlés 336 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül döntött úgy, hogy egyetértenek azzal a népi kezdeményezéssel, hogy önálló büntetőjogi törvényi tényállása legyen a családon belüli erőszaknak. A képviselők döntését taps követte az ülésteremben. A döntés után Varga István fideszes képviselő egy szál fehér rózsát nyújtott át a karzaton ülő Halász Pálmának, a népi kezdeményezés elindítójának, az Élet-Érték Alapítvány elnökének.

16.36 |

Szünet

Vége a kérdéseknek. Az ülésben 15 perc szünetet rendelnek el.

16.33 |

Eszterlánc-körbetartozás

Tóth Csaba "Lánc, lánc, eszterlánc..." címmel kérdez, és az első pár mondat után világossá válik, hogy az építőiparban tapasztalható körbetartozásokról van szó. Az MSZP-s képviselő szerint a fedezetkezelői rendszer nem oldja meg a problémát, de ez nem is csoda, hiszen hatástanulmányok nélkül, kapkodva hívták életre a rendszert. "Kik a felelősek a lánctartozások kialakulásáért"? - kérdezi Tóth.

16.26 |

Szerdán csökken a benzin ára

"Megmondom, hogy mikor csökken a benzin ára. Szerdán" - válaszol Cséfalvay Zoltán államtitkár, aki szerint az árak ingadozása nem túl meglepő. Ettől függetlenül elismeri, hogy fontos probléma a magas ár, azt azonban a világpiaci ár befolyásolja. "Az igazi nyertesek a kőolajexportáló országok" - fejezi be az államtitkár.

16.23 |

Ki nyer a benzinen?

Az üzemanyagok ára az eget veri - mondja Göndör Istán. Az MSZP-s politikus már a választ is tudja: olajárak, gazdasági válság -ezek azonban szerinte csak a mese habbal részei. Nem ez a valódi oka annak, hogy az elmúlt egy év alatt 50 százalékkal nőtt az üzemanyagok ára. "Ki a nyertese a magas áraknak" - kérdezi Göndör.

16.15 |

Bajban a közmunkások

Az LMP-s Széll Bernadett szokásához híven a közmunkások miatt emel szót. Csapdába kerülnek azok a közmunkások, akik otthagyják a közmunkát - a program nem esélyt, hanem esélytelenséget jelent a munkaerőpiaci elhelyezkedésben - mondja Széll. Milyen lépéseket tesz a kormány annak érdekében, hogy az álláskeresőknek járó támogatások azokat is elérjék, akik éppen közmunkásként dolgoznak?  - kérdezi a zöldpárti politikus.

16.12 |

Nem sarcol itt senki

Kontrát Károly államtitkár kikéri magának azokat a vádakat, miszerint a magyar hatóságok sarcolnák az embereket. A törvénymódosítások értelmében pedig egy csomó szabálysértési eljárás díja csökkent. Bertha Szilviát láthatóan nem hozzák lázba Kontrát érvei.

16.10 |

Hiéna közteresek

Az emberek lassan úgy néznek a rendvédelmi szervekre, mint az állami terrorintézményekre. A közterület-felügyelők hiénaként lesik a legkisebb szabálytalanságokat is - mondja a jobbikos Bertha Szilvia.

16.08 |

Munkacsoport is lesz

Halász János államtitkár válaszol, aki olyan gyorsan olvassa fel papírjából a választ, hogy alig lehet követni. A lényeg, hogy a kormány kezdeményezi egy munkacsoport felállítását az önálló büntetőjogi tényállás részleteinek kidolgozására.

16.06 |

Még mindig ez a téma

Jönnek a kérdések. A sort az MSZP-s Pál Tibor nyitja, aki Balog Zoltán miniszternek beszél a menekülő anyákról. Minden hétre jut egy női áldozat a családon belüli erőszak miatt, havonta egy gyerek meghal a jelenség miatt. Az ellenzéki képviselő a krízisközpontok nyitásának fontosságáról beszél.

16.01 |

Tompítanak

A válaszadásra jogosult Navracsics Tibor szerint a válság nem mostanában kezdődött, hanem 2008 elején. A mostani helyzetben a válság hatásának tompítása a cél.

16.00 |

Összeomlik Magyarország

Volner János emlékeztet rá mindenkit, hogy csökken a gazdasági teljesítmény, szakadunk le a régió országaitól, az eurózóna országairól már nem is beszélve. "Sereghajtók lettünk" - mondja a jobbikos politikus. Az adóváltozásoknak összesen nagyjából 600 ezer kedvezményezettje van, a többiek már a csekkjeiket sem tudják befizetni. "Összeomlás szélén áll a magyar állam" - riogat Volner, aki azt is sérelmezi, hogy a kormány arrogánsan utasítja vissza a párt által kidolgozott megoldási javaslatokat.

15.55 |

Mi a baja?

Ez területi lobbi, semmi más - mondja Navracsics, aki felszólítja az ellenzéki képviselőt: tegye világossá, hogy valójában mi a baja.

15.53 |

Sértődött polgármester

"Én értem, hogy a budaörsi polgármester rendkívül sértett ember" - mondja válaszában Navracsics, aki szerint ennek egyik oka lehet, hogy volt szabaddemokrataként úgy, ahogy van, utálja a járási rendszert. A miniszterelnök-helyettes szerint semmilyen hátrány nem éri majd a budaörsi lakosokat, a budakeszieknek viszont sokkal jobb lesz.

15.52 |

Miért Budakeszi?

A járási rendszer miatt emelte fel hangját az LMP-s Szilágyi Péter. A témán belül is a járási székhelyek szúrják a szemét, a budaörsi önkormányzat csak a sajtóból értesült arról, hogy a körzet székhelyét nem ők adják majd, hanem a fele annyi lakossal rendelkező Budakeszi. Utóbbi városban még működő vasúti közlekedés sincs - mondja Szilágyi.

15.47 |

Két perc hírnevet akart

"Nehéz kibogozni kérdése értelmét" - mondja válaszában Navracsics Tibor, aki szerint Novák felszólalásának más célja nem lehetett, mint hogy két percig szóhoz jusson az ülésteremben. A miniszterelnök-helyettes ezután világossá teszi, hogy mi értelme is van a nemzeti konzultációnak, ha Novák nem akar válaszolni a kormány kérdéseire, ne tegye.

15.46 |

Megakadt a portán Novák

Az emberek előbb fizetnének be Alföldi Róbert legújabb előadására a Nemzeti Színházba, mint, hogy részt vegyek a kormányzati konzultációkon - mondja Novák Előd. A jobbikos politikus arról beszél, hogy nem tekinthetett be az adatfeldolgozás folyamatába, annak ellenére, hogy a képviselői igazolványa szerint bármilyen államigazgatási szervbe belépést nyerhet. "A portánál tovább nem jutottam" - fájlalja Novák.

15.42 |

Nézelődik - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

15.41 |

Dolgoznak a tapasztalatokon

Szócska Miklós államtitkár szerint az egész gazdasági modell kiértékelése jelenleg is zajlik, dolgoznak a tapasztalatok feldolgozásán, és a gazdasági hatások kiszűrésén. "Folytatom majd, de most lejárt az időm, abbahagyom" - fejezi be a csengő megszólalása előtt Szócska. Tukacs udvarias mondatoknak titulálja az államtitkár szavait.

Előző
Következő