Orbán nem jött ki a sodrából - parlament percről percre

2012.10.01., 15:50

Ismét háromnapos ülésbe kezdett hétfőn a parlament. Folytatják a vitát az előzetes választási regisztrációról, és az új Polgári törvénykönyv is terítéken lesz. A hétfői plenáris ülésen dönthetnek a kormány munkahelyvédelmi akcióterv megvalósításáról szóló javaslatokról is. Az őt kérdőre vonó ellenzéki képviselők felvetéseit udvariasan és viccelődve utasította el Orbán Viktor miniszterelnök, akit nem sikerült csőbe húzni sem a tandíj, sem az oligarchák emlegetésével, sem cigányozással.

17.06 |

Jönnek a szavazások

Véget ért a kérdések órája. Negyed hatig újabb szünetet rendelt elk Balczó Zoltán, azután pedig szavazáésok kezdődnek. Az elnök azt kérte, addigra mindenki érjen be a terembe. Élő közvetítésünket befejezzük, a fontosabb szavazásokról, döntésekről tudósítunk.

17.01 |

Folytatódik az ülés

Újra kezdődött az ülés, Ferenczi Gábor elmondhatja a felszólalását arról, hogy iskolatejet az egykorú gyerekek csak tíz százaléka kap. Arra kíváncsi, hogy miért nem juthat hozzá minden magyar gyerek - és óvoda és iskola - a napi ajánlott két és fél deciliter tejhez. Illés Zoltán államtitkár válaszol.

16.57 |

A diadalittas MSZP - kép

Botka László, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) képviselője, Szeged polgármestere napirend előtti felszólalásában mutatta be Horváth Zsoltot, Dunaföldvár új független polgármesterét, az MSZP Tolna megyei elnökhelyettesét, aki a képen a páholyból integet.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Horváth Zsolt független önkormányzati képviselő a szavazatok 57 százalékának megszerzésével nyerte meg a dunaföldvári polgármester-választást a Fidesz-KDNP jelöltjével, Jákli Mihállyal szemben. Az MSZP úgy értékelte a győzelmét, hogy a Fidesz jelöltjei legyőzhetők.

16.53 |

Az LMP nem vitázik a félkarú rablókról

Az LMP nem vesz a pénznyerő játékautomaták működésének megszüntetéséről szóló kivételes sürgős eljárás során a parlament munkájában  - mondta egy újságírói kérdésre válaszolva Schiffer András a parlamentben. Az LMP-s politikus hangsúlyozta, a jogszabály céljával személy szerint egyetért, de frakciójuk továbbra sem vesz részt a kivételes, sürgős eljárásokban, mert az a "parlamentarizmus megcsúfolása". Schiffer azt mondta, "az ember mindig gyanakszik", amikor a fideszes képviselők sürgős és kivételes eljárással nyújtanak be egy javaslatot. Kiváltképp gyanús ha sürgős eljárás során a "szerencsejáték törvénnyel buherálnak" - tette hozzá a képviselő, aki emlékeztetett arra, hogy a jogszabályhoz tavaly szeptemberben és novemberben zárószavazás előtti módosítóval nyúlt hozzá a kormányoldal. A képviselő kijelentette, mindenkiben joggal merül fel a kérdés: kinek az érdekét szolgálja ez a sürgősség.

A pénznyerő játékautomaták működtetésének megszüntetését javasolja a kormány, gépeket a jövőben kizárólag koncessziós kaszinókban lehetne üzemeltetni - jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfői budapesti sajtótájékoztatóján, a kabinet rendkívüli ülése után. A kormány a nap folyamán be is nyújtotta a parlamentnek az erre vonatkozó indítványát, amely kezdeményezi a játéktermek és az elektronikus kaszinók megszüntetését. A parlament ezért - kivételes sürgős eljárással - várhatóan már kedd délután elfogadja a kormány törvényjavaslatát, amely még ebben a hónapban hatályba léphet, így "a koncesszióban működő játékkaszinókat leszámítva" a következő hetektől Magyarországon nem működhetnek majd pénznyerő játékgépek - mondta az államtitkár. Elmondta, hogy ma három, koncessziós alapon működő játékkaszinó van az országban, és a jövőben a jelenleginél is szigorúbb feltételekhez kötik az alapításukat.

16.47 |

Kis szünet

A jobbikos Ferenczi Gábor felháborodott azon, hogy nem tudta feltenni az iskolatejről szóló kérdését, mert az illetékes államtitkár éppen nem volt a teremben, hogy válaszoljon. Az ülést vezető elnök ezért tizenöt perc szünetet rendelt el, hogy a kormány képviselőjének legyen ideje megjelenni az ülésteremben.

16.42 |

Még három kérdés

Az írásban feltett, hétfőre tervezett kérdések listáját itt találja meg. A nyolcból még három van hátra, eddig LMP-s, MSZP-s, jobbikos és fideszes kévoselők is felszólaltak. Lesz még kérdés az iskolatejről, a társasházakról és a külföldről visszatoloncolt romákról.

16.33 |

Ma van a lakhatási szegénység világnapja

Vágó Gábor (LMP) felszólalásából kiderült, hogy a lakhatási szegénységnek is van világnapja, ez ma - pontosabban minden október első hétfőjén - van.

16.26 |

Egy pátriárka ellátogatott az ülésre - kép

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Bisár Butrosz ar-Rai, Libanon maronita pátriárkája ellátogatott a parlamenti ülésre, ahol a díszpáholyban kapott helyet

16.20 |

Orbánnal együtt sokan távoznak

Az írásban feltett kérdések következnek. A miniszterelnök távozott, a képviselők egy jelentős része követte. Balczó Zoltán, az ülést vezető elnök azt kérte, akik úgy érzik, hogy Orbánnal együtt szeretnék elhagyni a termet, tegyék meg gyorsan. Később bosszúsan kérdezte, hogy valamilyen baráti kör alakul-e a patkóban éppen, mert a trécselésre nincs idő. A terem csaknem kiürült.

16.18 |

Kérem, ha lehiggad, támogasson

Orbán a válaszában azt mondta, a kurucos kifejezései ellenére nem kérdőjelezi meg Vágó jószándékát. A miniszterelnök szerint ha a fennálló intézményrendszert átalakították volna, akkor lehet, hogy nem sikerült volna azt az EU-val elfogadtatni. Fellegi Tamás minisztersége alatt ezért úgy döntöttek, hogy inkább nem nyúlnak a rendszerhez, hanem megpróbálják a meglévőt hatékonyabbá tenni. "Kérem önt, hogy amikor lehiggad, támogassa a gazdaságpolitikánkat" - mondta. Vágó viszontválaszában azt mondta, a rendszer mégis a nagyoknak kedvez, nem pedig az egyszerű vállalkozóknak. Orbán türelmesen magyarázva mondta, hogy nem nagyon vannak kifejezetten a kisvállalkozásoknak adható források, és ez a Fidesz-kormány előtti rendszer öröksége.

16.13 |

Kellenek a haverok

Vágó Gábor (LMP) szerint azt látják az egyszerű állampolgárok, hogy csak az jut itthon az uniós húsosfazékhoz, akinek "van haverja". A fideszes fejlesztéspolitika nyomán a gazdagok gazdagabbak, a szegények szegényebbek lesznek, akárcsak a szocialisták alatt.

16.10 |

Így hallgatják Orbánt

Szijjártó Péter mosolyogva simogatja a nyakkendőjét, Kocsis Máté unatkozva mered maga elé, Rogán Antal pedig a papírjaiba mélyed, miközben Orbán Viktor Volner János jobbikos képviselőnek válaszol az IMF-megállapodásról szóló kérdése. Az utolsó megjegyzését, amelyben a szocialistáknak helyez el egy fricskát, mosolyogva tapsolják meg.

16.06 |

Gyurcsány gondolkodva néz - kép

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

15.57 |

A falusiakkal viccelődött Orbán

A pártomból többen vagyunk itt, mint az önök frakciójában összesen, akik faluról kerültek egyetemre - mondta Osztojkánnak Orbán, nagy nevetést.

15.53 |

Újra a tandíjról

Osztojkán Ágnes (LMP) is a tandíjról kérdezett és a továbbtanulók problémáiról beszélt. Azt mondta, a falusi gyerekeknek szinte semmilyen lehetősége nincs már a továbbtanulásra. A szavait végig hangos beszéddel kísérték a képviselők, Osztojkán egyszer bosszúsan hátra is fordult és szünetet tartott, amíg csend lett a közelében.

15.50 |

Orbán lehűtötte a cigányozó jobbikost

Mirkóczki Ádám (Jobbik) a cigány-magyar együttélésről tesz fel kérdést, szerinte az országot elképesztő bűncselekményhullám sújtja, amelyet "csak az nem lát, aki nem akar". "Bizonyos bűnözői köröknek" nevezte a romákat. Orbán Viktor szerint nem lehet néhány percben megbeszélni ezt a kérdést. A jobbikosoktól folyamatosan általánosítást, előítéleteket, provokációt kapunk a cigányokat érintő kérdésekben. Orbán ehelyett értelmesen szeretne beszélni a kérdésről. Magyarországon nem lesz kettős mérce, sem megkülönböztetést, sem a jogok, sem a kötelezettségek terén - jelentette ki.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

15.42 |

Miért? - kérdezte Kovács László

Kovács László (MSZP) a miniszterelnöknek "Miért?" címmel tesz fel kérdést, amely az azeri baltás gyilkos kiadatásáról szól. A teremben a cím hallattán eluralkodott a derültség, a levezető elnök kénytelen volt udvariasan figyelmet kérni. Orbán azt felelte, szerinte Magyarország helyes és igazságos döntést hozott, és a törvények szellemében járt el, és ezzel a lépéssel kiszállt az örmény-azeri konfliktusból.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Kovács László kérdezi Orbánt

15.37 |

Simort hiányolta egy fideszes

A fideszes Balla György Braun Róbert tanácsadói szuerepéről szerette volna kérdezni Simor András jegybankelnököt. Azt állítja, hogy Ballán keresztül a szocialisták gyakorolnak befolyást Simorr és a jegybank irányítására. Simor nem jött el az ülésre, úgyhogy Balla azt mondta, megvárja, amíg személyesen a jegybankelnök tud neki válaszolni. Az ülést levezető elnök, Balczó a riposztra azt mondta, "ilyen hosszan még az a szó, hogy nem, nem hangzott el a Házban".

15.34 |

Pintér szerint a rendőrség él

A magyar rendőrség él, fegyelmezettebb és szakszerűbb, mint korábban bármikor volt - mondta Pintér, aki szerint nem kell aggódni a rendért és a közbiztonságért. Szabó az azonnali kérdésre adott választ nem fogadta el.

Előző
Következő