Ismét háromnapos ülésbe kezdett hétfőn a parlament. Folytatják a vitát az előzetes választási regisztrációról, és az új Polgári törvénykönyv is terítéken lesz. A hétfői plenáris ülésen dönthetnek a kormány munkahelyvédelmi akcióterv megvalósításáról szóló javaslatokról is. Az őt kérdőre vonó ellenzéki képviselők felvetéseit udvariasan és viccelődve utasította el Orbán Viktor miniszterelnök, akit nem sikerült csőbe húzni sem a tandíj, sem az oligarchák emlegetésével, sem cigányozással.

12.45
Nyugdíjaktól a szoborrongálásig

Az ellenzéki képviselők interpellációikban a nyugdíjak évközi emelését és a külföldről hazatelepült romáknak járó segélyeket kérik számon a kormányon. A kérdések között Navracsics Tibornak felelnie kell arra is, hogy vajon minden szoborrongálás társadalmilag hasznos-e.

13:06
Gyülekeznek a képviselők

Lassan megtelik a z ülésterem, egyelőre nagy a hangzavar, mindenki beszélget. Az ülésnek hivatalosan 13 órakkor kellett volna elkezdődnie.

13:08
Telefon csörög a teremben

Megérkezett Kövér László, lassan kezdődik az ülés, de a fideszes képviselők közül sokan még a számítógépükön pötyögnek. Egy telefon is hangosan cseng a teremben.

13:11
Kezdődik az ülés

Kövér László köszönti a külföldi látogatókat, például a Keleti Katolikus Egyház pátriárkáját.

13:13
Nem ünnepeljük az önkormányzati napot

Botka László (MSZP) beszél napirend előtt. Szerinte ebben az évben nincs ok az önkrományzati nap megünneplésére, mert az önkormányzatiságot a Fidesz tönkretette. "Ha egykor tudták, most miért felejtették el?" - kérdezte Botka Kövértől, aki szerinte még 1990-ben kiállt az önkormányzatok mellett.

13:16
Dunaföldvár a bizonyíték

Botka már a 2014-es választásrokról beszél, ahol szerinte az MSZP jól fog szerepelni, erre bizonyíték szerinte az is, hogy a párt megnyerte a dunaföldvári polgármesteri választást.

13:19
Tállai: Szeged úszik az adósságban

Tállai államtitkár válaszában nem 2014-ről, hanem a múltról beszél, szerinte az MSZP-nek nem volt önkormányzati koncepciója, és elég megnézni Botka városát, Szegedet, amely úszik az adósságban. Hozzátette, hogy ehhez képest 2010 óta jócskán csökkentették az önkormányzatok hitelállományát. Tállai szerint azokat a feladatokat vette el az állam az önkormányzattól, amelyeket állami pénzzel kell helyretenni, mert az önkormányzatok adósságba verték magukat miattuk.

13:24
A magzatot védené a KDNP

A KDNP-s Nagy Kálmán szerint módosítani kellene a Btk.-t, és ki kellene egészíteni a magzati veszélyeztetés fogalmával. Továbbá a szülők kötelességeit ki kellene terjeszteni a magzatokra is, mert a szülők sokszor nem törődnek a magzatokkal, nem járnak prevenciós vizsgálatokra. Nagy szerint egy nyolcéves kisfiú azt mondta neki, hogy a szülei párnapos korában otthagyták. "Önök, én, mi mindannyian felelősök vagyunk" - mondta Nagy.

13:28
Felkészít a kormány a családi életre

Az államtitkár válaszában azt mondta, hogy 2010 óta csökkent az abortuszok száma, a kormány pedig több intézkedést hozott a magzatok védelmére. Felhívták például a figyelmet arra, hogy ki hogyan vállaljon gyermeket. Szerinte fontos a családi életre való felkészítés az oktatásban is.

13:33
Ketyeg az óra Jávor szerint

2014-ben lejár a földvásárlási moratórium - mondta Jávor Benedek LMP-s frakcióvezető. Szerinte a kormánynak segítenie kellene a családi vállalkozásokat, különben azon nem tudnak majd helytállni a külföldről érkező vásárlókkal szemben. Ehelyett Jávor szerinta  kormány Fidezs-közeli gazdálkodóknak oszt állami földeket. "Nagybirtokrendszer épül" - mondta.

13:36
Összehívnák a nemzetbiztonsági bizottságot

Mile Lajos az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának LMP-s tagja hétfőn kezdeményezte, hogy azonnal hívják össze a testület rendkívüli ülését - közölte az MTI-vel a párt sajtóosztálya. A közlemény arra hivatkozik, hogy a kormány hétfőn kivételes, sürgős eljárásban kívánja megtárgyalni a szerencsejáték szervezéséről szóló 1991-es törvény módosítását. Emlékeztetnek rá, hogy az előterjesztő Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter arra hivatkozott: a terület rendezetlensége komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

13:38
Budai meglepődött, Jávor grimaszol

Budai Gyula válaszol Jávornak. "Meglepve hallom, hogy az LMP ismét aggódik a családi gazdaságokért" - mondta. Szerinte Magyarországon minden szereplőnek helye van a gazdaságban, a kicsinek, a közepesnek, és a nagynak is. Jávor Budai beszéde közben grimaszokat vág.

13:41
Budai: Ez óvodás módszer

Schiffer is beszél Budai beszéde közben. Budai azt mondta, ez óvodás módszer. Kövér is meginti az LMP-t, szerinte napirend előtt nem válaszolhatnak, "főleg nem kórusban".

13:43
Balczó: Menjen az IMF!

Balczó Zoltán (Jobbik) szerint a kormány lefeküdt az IMF-nek. Szerinte már 2008-ban is a bankszektor feltőkésítése volt a megállapodás célja. Végre szabadítsák meg a magyar társadalmat az IMF-től - mondta.

13:48
Korai még az IMF-ről beszélni

Varga Mihály miniszter szerint korai még erről beszélni, mert még nem kötöttek megállapodást az IMF-el, és a kormány világossá tette, vannak feltételek, amelyeket nem fogad el. A 2008-as megállapodást pedig rossznak tartja.

13:52
Jót tesz a kormány az idősökkel

Orbán Viktor és kormánya ismét tiszteletét tette az idősek felé - címmel a fideszes Iván Lászlóé a szó. Az első Orbán kormány szerinte biztonságot teremtett az idősöknek, utána azonban bizonytalanná vált a helyzetük. Most ismét jót tesz a kormány, például a Művészetek Palotájában osztottak díjakat a 40 éves házasoknak.

13:59
Magánnyugdíj vs. idősek

Soltész Miklós államtitkár megköszönte a hozzászólást, és abban egyetértett, hogy az előző kormányok nem hoztak jó intézkedéseket. Példának a magánnyugdíj bevezetését hozta, szerinte ugyanis ez veszélybe sodorta a idősek nyugdíjait.

14:03
A napirendről szavaznak

Vége a napirend előtti felszólalásoknak.A napirendről szavaznak, köztük a szerencsejátékszabályozás kivételess sürgős tárgyalásáról. Kétharmad szükséges hozzá.

14:06
Megtárgyalják a nyerőgépek betiltását

Elfogadták a napirend módosítását, így gyorsított eljárásban tárgyalni fogják a szerencsejátékszabályozást.

14:10
Kiss: Nyugdíjemelésre van szükség

Következnek az interpellációk, Kiss Péter (MSZP) szerint ideje lenne már megemelni a nyugdíjakat az infláció miatt. Ez szerinte novemberben lenne esedékes, de a kormány egyelőre nem hozott jogszabályt erről. "Mikor dönt a kormány a nyugdíjak évközi emeléséről? - kérdezte Kiss.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)