Háromnapos ülésbe kezdett hétfőn a parlament. Vona Gábort majdnem kiküldték az ülésteremből, Hoffmann Rózsa pedig napirend előtti válaszában jelentette ki: ő bizony le nem mond, amíg rend nem lesz a közoktatásban. Hiller István drámai hangú felszólalásokra ragadtatta magát, a kulturális államtitkártól meg is kapta, hogy paranoiás. A fideszes Balla György rátámadt a Magyar Nemzeti Bank elnökére, szerinte Braun Róbert tanácsainak meghallgatásával a szocialisták oldalára állt Simor. Az ülés elején képviselői esküt tett az LMP-s Lengyel Szilvia. Az [origo] percről perce tudósítása.

10.23
Újra előveszik választási regisztrációt

A hétfői interpellációk és kérdések után titkos szavazással megválaszthatják a képviselők Szabó Marcelt az ombudsman helyettesének. Később ismét előveszik a választási eljárási törvényjavaslatot a képviselők, és ezúttal a módosítókról szavaznak. Az alkotmányügyi bizottság módosítója szerint az alaptörvény részletesen szabályozná a választási feliratkozást. Az alaptörvény rendelkezne például arról is, hogy akinek nincs magyarországi lakóhelye, levélben és elektronikusan, míg aki Magyarországon lakik - a Fidesz eredeti javaslatával szemben - csak személyesen és elektronikusan regisztrálhatna.

10.54
Hulladéktörvény és bírák

A hétfői napirenden szerepel ismét az új hulladéktörvény zárószavazása. A hónapok óta a parlament előtt heverő javaslat elfogadására már a szeptemberi első ülésnapon is tettek egy kísérletet, de az utolsó pillanatban levették a napirendről. Hétfőn emellett elfogadhatják még például a Magyar Tudományos Akadémia 2009-2010-es munkájáról és a magyar tudomány helyzetéről szóló beszámolót, illetve a megyei múzeumokról szóló javaslatot, amely szerint az államtól a megyeszékhelyekhez kerül a megyei múzeumok és könyvtárak fenntartása.

A képviselők előreláthatólag késő este tartják a részletes vitát a bírók nyugdíjkorhatárának változtatásáról. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter javaslata szerint az alaptörvényben rögzítenék, hogy 65 évre emelkedjen a bírák nyugdíjkorhatára. A közigazgatási és igazságügyi miniszter előterjesztése kiterjedne az ügyészekre, közjegyzőkre, bírósági végrehajtókra és igazságügyi alkalmazottakra.

11.02
Tündérmeséből rémálom

A közoktatás jövőjéről beszél napirend előtti felszólalásában az MSZP-s Hiller István. Az LMP-s Jávor Benedek a kormány pénteki bejelentésére kíván reagálni: "Gyilkos megszorítások a semmiért" címmel szólal fel. Valószínűleg ezt a témát érinti hétfőn napirend előtt a Jobbik is: Vona Gábor frakcióvezető rémálommá vált tündérmeséről beszél.

11.34
Számon kérik a belügyminisztert

A jobbikos Ferenczi Gábor az emberi erőforrások miniszterét interpellálja arról, hogy "miért ítélik halálra a cukorbetegeket"? Az LMP-s Vágó Gábor arra kíváncsi, hogy vajon az otthonmentő csomag is csak lufi volt-e. A legtöbb kérdéssel Pintér Sándornak kell szembenéznie hétfőn: a jobbikosok a fészekrakós családokról és az önálló határőrség miatt interpellálják, az MSZP-s Harangozó Tamás pedig a polgárőrség támogatását kéri számon a belügyminiszteren.

12.13
Dúró és a tankönyvek

"Újabb százmilliós mutyik, ezúttal Győrben" - kérdezi majd a jobbikos Magyar Zoltán a vidékfejlesztési minisztert. Az MSZP-s Sós Tamás arra szeretne választ kapni Orbán Viktortól, hogy hol tartanak az útfelújítások 2012 szeptemberében Heves megyében. Dúró Dóra ismét a diákok miatt aggódik, frakciótársa Bertha Szilvia pedig azt szeretné megtudni a nemzetgazdasági minisztertől, hogy mi lesz az E.On-nal és dolgozóival.

13.02
Szállingóznak a képviselők

Kezdődik az ülés, a képviselők lassan szivárognak a helyükre.

13.06
Nem indul be az ülés

Még mindig sok az üres szék, a képviselők kedélyesen beszélgetnek, egymás vállát lapogatják, vagy a laptopjukba merednek.

13.10
Köszönet az Országházért

Kövér László megnyitja az ülést, egy rövid megemlékezéssel kezdenek: 110 évvel ezelőtt ezen a napon tartotta első ülését ebben az épületben a parlament. "110 esztendővel ezelőtt jött létre az Országgyűlés közössége" - mondja a házelnök, aki arra kér, emlékezzünk mindazokra, akik lehetővé tették, hogy felépüljön ez a csodás épület.

13.13
Esküt tesz Lengyel Szilvia

Lengyel Szilvia leteszi parlamenti esküjét, előtte Rubovszky György tájékoztatja a házat a mandátumvizsgálatról, amelyet igazolt a bizottság, majd egy röpke szavazás után a képviselők is. Jöhet az eskü.

13.15
Minden hivatalos

Az LMP új képviselője aláírja, amit ilyenkor kell. Fekete zakót és piros felsőt visel. Kövér szólítja a napirend előtti felszólalókat.

13.17
Káosz van

Királykék nyakkendőben kíván a közoktatásról szólni Hiller István. A szocialisták volt oktatási minisztere azt mondja: a közoktatás rendszere a működőképesség határára érkezett. Hoffmann jegyzetel valamit, nem néz túl kedvesen Hillerre. "Káosz van. A Klebelsberg Intézet nem csinál semmit, mert nem is tudja, mit kellene csinálnia" - mondja az ellenzéki politikus.

13.20
Hoffmann-nak le kéne mondania

Hiller csak sorolja, Nyitrai Zsolt a száját eltakarva beszél a mobilján. Hiller felemlegeti a pénteken történteket: bejelentették, hogy megy a kukába a pedagógusok életpályamodellje, nem emelik a tanárok fizetését. "Önnek most alapesetben le kellene mondania" - mondja Hiller Hoffmann Rózsának. Az oktatási államtitkár elereszt egy félmosolyt, a teremben hurrogás hallatszik.

13.23
Nincs itt semmi dráma

Kövér közli, hogy Hiller fél perccel lépte túl a megengedett időt, úgyhogy "méltányolja a türelmét". A sötétlila és a bordó szín keverékét viselő Hoffmann Rózsa szerint drámai hangú felszólalást hallottunk, dráma azonban nincs. Egyébként is mindenről a szocialista kormányok és a gazdasági világválság tehet. A Klebelsberg Intézet pontosan tudja, hogy mi a dolga, úgyhogy Hiller ne mondjon ilyeneket - kéri az oktatási államtitkár a papírja szélét gyűrögetve. Hiller bólogat.

13.26
Hoffmann: A helyemen maradok

"Eszem ágában sincs lemondani" - mondja Hoffmann, aki szerint csak akkor kéne, ha nem tudna a választói szemébe nézni, vagy a kormány követne el olyan hibát, amivel nem tudna egyet érteni. "A helyemen maradok egészen addig, míg a közoktatás ügyét rendbe nem tesszük" - mondja büszkén Hoffmann.

13.30
Hoffmannt védi a KDNP

A KDNP-s Michl József is a pedagógus-életpályamodellt választotta napirend előtti felszólalásának témájául. "A válságban a biztosnak látszó is bizonytalan" - olvassa papírjából a nagy okosságokat a kormánypárti képviselő. A kormánynak meg kell küzdenie a rá maradt gazdasági és erkölcsi válsággal, ami nyilván az előző kormányok hibája, mondja. A tanárok bérének nem emelése nagyon fájdalmas a kormánynak és Hoffmann Rózsának is, védi meg párttársát Michl. "Aki követi a belpolitikát, pontosan tudnia kell, hogy erről nem ő tehet" - mondja.

13.31
Lila zakó, lila irattartó - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

13.35
Emelni fognak

Pontosan tudom, hogyan élnek a tanárok - mondja megrendült hangon Hoffmann, aki két évvel ezelőttig maga is pedagógusként dolgozott. "Értelmiségi ember nettó 70 ezer forintos fizetésből nem tud dolgozni" - emlékszik vissza az államtitkár, miért döntöttek úgy, hogy emelik a tanárok bérét. Időközben azonban olyan események történtek, amik miatt halasztani kell. Ez azonban nem jelenti azt, hogy letettek volna a tanárok pénzének emeléséről.

13.42
Elhibázott gazdaságpolitika

Jávor Benedek szerint az Orbán-kormány gazdaságpolitikája alapvetően rossz. "Virtuális bevételekkel és megtakarításokkal számolnak" - mondja az LMP-s képviselő. A kormány hibáinak árát a tanárok, a szegények és a közért dolgozók fizetik meg - teszi hozzá Jávor, aki emlékeztet arra, hogy a tanárok fizetése 2010 óta reálértéken 15 százalékkal csökkent. Szóba kerül még a szegényeket sújtó segélyplafon, ami a betegeket ápolókat is ugyanúgy sújtani fogja, mint azokat, akik ellen irányul a lépés. A mögötte ülő Szabó Tímea hatalmas lila hajpánttal fogta össze a haját a mai ülésre.

13.46
Az LMP-t ekézi Cséfalvay

Cséfalvay Zoltán válaszában konkrét számokkal támasztja alá, milyen adósságot hagytak itt a szocialisták kormányzásuk után. Az államtitkár elmondja azt is, hogy eddig mennyit tudtak ebből törleszteni. "Bízunk benne, hogy 2014 elején a gazdasági növekedés lehetővé teszi a tanárok bérének emelését" - mondja az államtitkár. Megszűnik a tb-plafon - ezt azonban Jávor Benedek elfelejtette említeni, pedig ez is egy igazságos lépés - mondja az államtitkár. Ezután a LMP munkaerő-piaci stratégiáját ekézi, ami szerinte nagyon rossz és csak leszakadáshoz vezet.

13.47
Gratuláció - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)