Ötszáz diák tüntetett este a hallgatói keretszámcsökkentés ellen Budapesten. Egy délutáni hallgatói fórumon kezdték, majd az ELTE lágymányosi kampuszáról elindulva lezárták a Petőfi hidat, és végigvonultak a Kiskörúton. A Kossuth térre érve Hoffmann Rózsa államtitkár lemondását követelték, majd a Lánchídon át a Clark Ádám térre mentek. Rabok tovább nem leszünk! - skandálták. A tüntetést végig rendőrök biztosították, atrocitás nem történt, este 9 óra után a diákok szétszéledtek.

17.45
Öt pontot fogadtak el az egyetemisták

Az ELTE-nél az [origo]-nak a tüntetés szervezésében részt vevő diákok azt mondták, az egyetemhez olyan információk jutottak el, hogy a diákok el akarnak foglalni termeket, ezért zárták le az épületet. Hétfőn délelőtt Szegeden három egyetemi tanár és negyven egyetemista, köztük a Hallgatói Hálózat aktivistái, elfoglalták a Csongrád Megyei Kormányhivatal földszintjét. Bár kora este már nem voltak sokan az ELTE épületében, a diákok az [origo]-nak azt mondták, továbbra is szeretnének termet foglalni.

A tiltakozáson tudósítónk szerint mintegy ezer-ezerkétszáz diák vett részt, az egyetemi épületben rendezett fórumon öt alappontot fogadtak el. Ezek között szerepelt az is, hogy töröljék el a hallgatói szerződést, illetve, hogy egy évvel a tanévkezdés előtt legyenek nyilvánosak a felsőoktatási keretszámok.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Tiltakozók az ELTE-n. Kattintson a galériáért!

A Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzata (SZTE EHÖK) és a Hallgatói Hálózat (Ha-Ha) szegedi csoportja a múlt héten alakított sztrájkbizottságot, azt követően, hogy a kormány elfogadta az új felsőoktatási törvényt, valamint a 2013-ra vonatkozó felsőoktatási keretszámokat. Ezek alapján jövőre csupán 10 480-an vehetnének részt teljesen finanszírozott állami ösztöndíjas képzésben, ez a szám 16 670-nel kevesebb az ideinél.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

A kormány a hallgatókért csökkenti a keretszámokat

"A hallgatókért és nem ellenük irányulnak a változások" - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn délután. Azt írják, bíznak abban, hogy a diákok megértik a változásokat, és tudatosítják, hogy "ösztöndíj, részösztöndíj, diákhitel formájában az állam mindenkinek kifizeti a felsőfokú tanulmányait".  Megemlítik, hogy az állami kamattámogatással folyósított, a képzés teljes költségét fedező Diákhitel 2 konstrukció esetében a kormány garanciát vállal arra, hogy a végzést követően a közszférában elhelyezkedők hitelét az állam átvállalja, továbbá a gazdasági szereplőket adókedvezmények nyújtásával ugyanerre ösztönzi.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!


"Míg korábban 50 ezer diák tanulhatott állami segítséggel az egyetemeken, főiskolákon, mostantól a rendszer lényegében teljesen nyitottá válik, és akár 100-120 ezer diák is tanulhat ingyen" - írják. A minisztérium szerint a hallgatók és az intézmények egyaránt érdekeltté válnak abban, hogy végzettséget szerezzenek, ezért megszűnik az a jelenség, hogy a hallgatók 40-45 százaléka az előírt 4-5 év alatt nem szerez diplomát.

Az LMP hétfőn jelentette be, hogy parlamenti frakciója részt vesz a tiltakozáson. Közleményükben azt írták, hogy a Fidesz-KDNP kormányzat a korábbi ígéreteit megszegve "gőzerővel elindult a felsőoktatás elsorvasztásának útján". A kabinet az állami férőhelyeket minimálisra szűkíti, amivel gyakorlatilag "Bokros Lajos és Gyurcsány Ferenc elképzelései után Orbán Viktor kormánya is be akarja vezetni a tandíjas felsőoktatást" - fogalmaztak. A párt szerint egyértelműen kiderült, hogy a kormányfő "szemrebbenés nélkül hazudott", és "hazugság volt" a Fidesz 2008-as, tandíj elleni népszavazási kezdeményezése.

A Jobbik is részt vesz a Hallgatói Hálózat tüntetésén, szerintük a kormány a felsőoktatás átalakításával hiteltelenné vált, mert 2008-ban még a Fidesz és a KDNP szervezett népszavazást a tandíj bevezetése ellen. Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője azt mondta, a felsőoktatási hallgatóknak nincsen igényük sem a tandíjra, sem a résztandíjra, sem pedig a fiatalokat "külföldre száműző" kormányzati politikára.

18.10
Elfoglalják a Petőfi hidat az egyetemisták

A Petőfi híd elfoglalására indult az a mintegy háromszáz egyetemista, akik korábban az ELTE Társadalomtudományi Karán tüntettek a felsőoktatási keretszámok csökkentése ellen - jelentette a helyszínről az [origo] tudósítója.

18.15
Feltorlódtak a villamosok a hídon

A Petőfi hídon két villamos torlódott fel, közben az egyetemisták megindultak a Boráros tér felé, mögöttük mintegy 150 méteres dugó alakult ki. Tudósítónk szerint mintegy 300-400-an lehetnek a diákok, mögöttük az autósok folyamatosan dudálnak. A diákok azért indultak a Boráros tér irányába, hogy a Corvinus Egyetemen további diákokat állítsanak maguk mellé. Ez után három rendőrautó elzárta a Petőfi híd pesti hídfőjénél lévő lehajtót, a diákok a pesti rakparton folytatták a vonulást.

18.25
Tüntetők a Petőfi hídon

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

18.30
Nem hagyjuk!

Az egyetemisták megállították a forgalmat, egy ideig a villamos sem tudott továbbmenni, később azonban elengedték a szerelvényeket, az autósok viszont nem tudtak haladni. Tudósítónk szerint a diákok azt kiabálják, hogy "Nem hagyjuk!".

18.50
Nem tudott a tömeg elé vágni a rendőr

A Kálvin térnél egy rendőrautó próbált a tömeg elé vágni, de a dugó miatt ez nehézkes volt. Tudósítónknak a tüntetők azt mondták, azért mennek a Kossuth térre, hogy felolvassák a délutáni fórumon elfogadott öt pontot.

18.45
Fáznak az egyetemisták

Háromnegyed hétkor a tüntetőkkel vonuló tudósítónk azt jelentette, hogy a tüntetők a Kossuth térre indultak a Kiskörúton, ahol minden sávot elfoglalnak. A tömeg mintegy 400-500 fősre duzzadt, többen a 47-es, 49-es villamosokról leszállva csatlakoztak a tüntetőkhöz, de tudósítónk szerint már vannak néhányan, akik inkább beülnének valahová, mert nagyon fáznak.

 

19.05
A hallgatói fórum nem vállal felelősséget

A hallgatói fórumot szervező Hallgatói Hálózat és a csatlakozó szervezetek este közölték, hogy nem vállalnak felelősséget azokért az eseményekért, amelyek a fórum után történnek.

A Hallgatói Hálózat délután négyre tervezett tiltakozást az épület aulájába a kormány felsőoktatási keretszámai miatt. A tüntetés tervezett helyszínére bárki bemehet, de az egyetem más részeire csak ELTE-s diákigazolvánnyal lehet továbbmenni.

19.10
Diákok a Kiskörúton

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

19.15
Nem jutottak be az ELTE BTK-ra

Az egyetemisták este hét órakor az ELTE BTK kiskörúti épületébe akartak bemenni, de mivel az épület zárva volt, nem jutottak be. Így az Astoria felé vették az irányt, és továbbra is a Kossuth térre vonulnak. A diákok tömegét 8-10 rendőrautó követi, de sem hangosbemondón, sem másképp nem kezdték el oszlatni a tömeget. Közben a Deák tértől egészen a Fővám térig áll a kocsisor, a Kiskörút teljesen bedugult a tüntetés miatt.

19.20
Bedugult a Kiskörút

A Deák tértől egészen a Fővám térig áll a kocsisor, a Kiskörút teljesen bedugult a tüntetés miatt.

19.25
Egy lélek sincs a Kossuth téren

Az [origo] tudósítója senkit nem látott a Parlament előtti téren.

19.40
Megérkeztek a tüntetők a Kossuth térre

Lezárták a tér környékét nem sokkal az előtt, hogy az egyetemisták megérkeztek a Parlament épülete elé. A mintegy ötszáz diák azt skandálja, hogy "Hoffmann Rózsa mondjon le!" és hogy "Le a tandíjjal!".

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Rendőrök a Kossuth téren

19.45
Aki hülye, az is marad

Az Alkotmány utca és a Kossuth tér torkolatánál a diákok kifeszítettek egy transzparenst, amelyre azt írták: "Aki hülye, az is marad!". A diákok ugrálva azt kiabálták, hogy Hoffmann Rózsa mondjon le.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

19.50
Felolvasták az öt pontot

Egy piros sálas egyetemista hangosbemondóban elkezdte felolvasni a délutáni hallgatói fórumon elfogadott öt pontot, amelyre az ötszáz fős tömegből azt skandálják, hogy "nem hagyjuk!".

19.55
Jobbikosok és LMP-sek a tömegben

A diáktüntetők között tudósítóink találkoztak az LMP és a Jobbik politikusaival is: ott van a Kossuth téren Jávor Benedek, Szabó Tímea, Szabó Rebeka és Vágó Gábor, valamint Szávay István és Z. Kárpát Dániel is a Jobbikból. A jobbikos Szávay István azt mondta [origo]-nak, hogy tiltakozik az ellen, hogy a Fidesz szembement a saját népszavazásával. Azt mondta, akkor is tiltakozna, ha ezt az MSZP tenné, de akkor is, ha a Jobbik.

20.00
A Lánchíd lezárását tervezik

A diákok most azt találgatják, hogy melyik hidat zárják le. A legnépszerűbb a Lánchíd volt. Közben Nagy Dávid,  a HÖOK elnöke azt mondta, hogy szerdára még ennél nagyobb megmozdulást terveznek.

20.05
Fáklyákkal indultak a Lánchíd felé

Elindultak a tüntető diákok a Lánchíd felé, hogy elfoglalják. Az [origo] tudósítója szerint többen azt találgatták a tömegben, hogy vajon hány rendőr várja majd őket. Másik tudósítónk szerint páran már fáradnak.

 

20.10
Leállt a 2-es villamos

A Kossuth térnél leszállították az utasokat a 2-es villamosról, mert az egyetemisták elfoglalják a síneket. Tudósítónk szerint néhány idősebb utas felhúzta a szemöldökét, rácsodálkozva az eseményekre, de látott olyat is, aki csatlakozott a tömeghez.

 

20.18
Lezárták a Lánchidat a rendőrök

A tüntetők tömege nagy üdvrivalgással haladt át a Lánchíd oroszlánjai között, amikor a hangosbemondóba bemondták, hogy a Lánchidat lezárták a rendőrök. "Keressünk egy másik hidat, mert ezt így nem tudjuk elfoglalni" - mondta a szónok, majd felszólította tömeget, hogy menjenek az Erzsébet híd irányába.

Tudósítónk szerint a tömeg több ezresre duzzadt, ugyanis amikor a menet eleje átért a Lánchídon, a menet vége még csak az MTA épületénél járt.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)