Kevéssel kilenc óra előtt elhagyták a Kossuth teret a keretszámcsökkentés miatt tüntető diákok, akik korábban több helyen is dugót okoztak a városban. A diákok Hoffmann Rózsát és Orbán Viktor is többször élesen bírálták, de sokszor tanácstalannak tűntek, és a hideg miatt fokozatosan lemorzsolódtak. Az este komolyabb összetűzések nélkül zajlott, néhány százan a Corvinuson lévő hallgatói fórumra mentek, de onnan - épp a HÖK képviselői - elzavarták őket.

12.15
Bizsergő diákok várják Orbánt

Szerdán újabb tiltakozásra készülnek a hétfőn két hidat lezáró egyetemisták. A kormány által letagadott tandíj ellen tüntetők Orbán Viktort is várják. A hétfői akció a résztvevők szerint felemelő volt, sokan spontán csatlakoztak, de volt olyan is, aki a hídfoglalás előtt még lezavart egy zárthelyi dolgozatot. Mindenki érzi, hogy a jövőjéről van szó, délután visszatérnek a mérges egyetemisták.

Olvassa el a hétfői tüntetők élménybeszámolóit.

12.22
Az értelmiségi szakszervezet is dühös

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) határozottan elutasítja a támogatott felsőoktatási helyek, az állami ösztöndíjas keretszámok drasztikus csökkentésének szándékát és kész a közös fellépésre minden olyan demokratikus szervezettel, amely a fiatalok továbbtanulási lehetőségének megmaradásáért lép fel - közölte a szervezet szerdán az MTI-vel. A ÉSZT ügyvivő testületének állásfoglalása szerint elfogadhatatlan minden olyan megoldás, amely a magyar fiatalok jelentős részétől elveszi a továbbtanulás lehetőségét, vagy külhoni oktatási intézményekbe kényszeríti őket. A szakszervezeti tömörülés ezt mind társadalmilag, mind gazdaságilag rendkívül károsnak tartja és határozottan tiltakozik az ellen, hogy a továbbtanulás, a szakválasztás lehetősége szinte kizárólag az egyéni-családi jövedelemtől függjön.

12.34
Új fórumot akarnak a diákok

Országos Felsőoktatási Egyeztetési Fórum életre hívásáról döntött a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) választmányi ülésén - tájékoztatta Nagy Dávid, a HÖOK elnöke szerdán az MTI-t. A fórum a tervek szerint a jövő héten a fővárosban tartja első ülését, és munkájában a HÖOK mellett a felsőoktatásban érintett szakmai szervezetek, így többek között a rektori konferencia, a szakszervezetek vesznek részt - mondta el az elnök. Az első tanácskozáson a résztvevők "a minimális elvárásaikat" egyeztetik majd, arra a kormány képviselőjét még nem hívják meg.

12.45
Végvári viadalok

Az Eduline oktatási portál térképet közölt arról, hogy hol tüntettek a diákok a nem tandíjnak hívott tandíj ellen.

Itt megnézheti a térképet.

12.52
7409 like

A ma délután háromkor kezdődő BME-s fórumra már 7409 like érkezett a Facebookon, ennyien valószínűleg lesznek a fórumon. Hétfőn körülbelül ezer diák bénította meg a Belváros közlekedését.

12.54
Orbán nem mondja meg, hogy elmegy-e

A HÖOK rendezvényére a szervezők Orbán Viktort is meghívták. Megkérdeztünk a miniszterelnök sajtófőnökét, hogy elmegy-e az eseményre, aki azt válaszolta, hogy "a miniszterelnök honlapján közzétettük a miniszterelnök által a HÖOK-nak írt válaszlevelet". Erről itt olvashat.

13.01
Hatáskörüket féltik egyes szervezetek

Giró-Szász András kormányszóvivő szerint a felsőoktatási koncepció ellen tiltakozó szakmai szervezetek azért ellenérdekeltek az átalakításban, mert az új elképzelések alapján csökken a hatáskörük. A kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján példaként azt mondta, hogy a rektori konferencia mozgástere a kancellár intézményének bevezetése miatt csökken, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetéé pedig azért, mert nem kari, hanem szakszinten lesznek leosztva a keretszámok.

"A hallgatói önkormányzatok szintjén pedig az az érdekes helyzet állt elő, hogy azok a hallgatói önkormányzatok lépnek fel a felsőoktatási elképzelésekkel szemben, amelyeket nem is érint", hiszen a szabályozások a ma még középiskolába járókra vonatkoznak majd - tette hozzá. Giró-Szász szerint a kabinet szerdai ülésén a tájékoztató időpontjáig még nem tárgyalt a felsőoktatási koncepcióról, így a diákhitel kamatának csökkentéséről szóló híreket sem kommentálta.

13.05
Már Sárospatakon is mozgolódnak

A tandíj eltörlését, a keretszámok visszaállítását, a hallgatói szerződés eltörlését követelik a Miskolci Egyetem sárospataki Comenius Tanítóképző főiskolai karának hallgatói is, akik szerda kora délelőtt kezdték meg demonstrációjukat a sárospataki polgármesteri hivatal előtt.

A néhány tucatnyi fiatal attól tart, hogy az államilag finanszírozott keretszámok "drasztikus csökkenése" a sárospataki felsőoktatás végéhez vezethet. Tudomásuk szerint igen kevés diák tanulhat ingyenesen a jövőben a főiskolán, a "diákhitel kettőnek csúfolt tandíjat" pedig ebben a térségben jószerivel senki nem tudja vállalni, a kezdő pedagógusi bérből a hitelt visszafizetni nem lehet. A demonstrálókkal a hivatal előtt beszélgetett Aros János, a város fideszes polgármestere, aki forró teát is vitt nekik.

13.18
DopeMan a tüntetőkkel van

"Az emberektől már elvették a pénzt és a munkát. Megfosztották őket az álmaiktól. Most a tudást akarják elrabolni, amivel újra álmokat, munkát és pénzt lehetne teremteni, mert a tudás az igazi hatalom és az akarat a legnagyobb erő. Harcolj akarattal a tudásért mert a képmutatás elitje számára a tudással bíró, gondolkozó és kérdező emberek jelentik az egyetlen veszélyt. Ők a jobb jövő zálogai. VELETEK VAGYOK" - írta DopeMan a tiltakozás Facebook-oldalán.

13.33
Jó sok beszéd lesz

Az esemény meghívója szerint a következő szervezetek képviselői beszélnek majd a négy órakor kezdődő eseményen: a BME hallgatói, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Humán Platform, a Hallgatói Hálózat, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, a Magyar Rektori Konferencia, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, valamint a Diákellenállás a Felsőoktatásért képviselői.

13.40
Van, aki inkább nem csatlakozik

Nyílt levelet írt a miniszterelnöknek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hallgatói Önkormányzata, amiben közlik, hogy nem szeretnének csatlakozni az egyetemisták tüntetéséhez, ellenben szeretnének pontot tenni a felsőoktatás körüli heves vitákra, a hallgatóság indulatos ellenállására és tisztázni akarják az elmúlt időszak félreértéseit - írja a Klubrádió. Elengedhetetlenek tartják, hogy a kormány tisztelje meg őket érdemi válaszával. Azt is kérik, hogy legyen nyilvános egyeztetés, hogy minden szereplő megfelelően artikulálhassa véleményét.

13.44
A 4K! lélekben lesz ott

A Negyedik Köztársaság Mozgalom (4K!) üdvözli a magyar diákok országossá vált tiltakozó mozgalmát és az alulról jövő társadalmi önszerveződés ígéretes példájának tartja - írja a mozgalom közleménye. A 4K! szolidaritást vállal a hallgatók tiltakozásával a felsőoktatási reformok ellen, de a demonstrációkban a hallgatói szervezetek kérésének eleget téve pártként nem vesz részt.
 

13.56
Mindenki felajánl valamit

Szolidaritást vállal a tüntetőkkel a Nemzeti Ifjúsági Tanács - írja a szervezet elnöke szerdai közleményében. De ennél többre is hajlandóak: "országos érdekképviseleti szervként felajánljuk közreműködésünket a fiatalokat érintő kérdésekben folytatott folyamatos egyeztetések megkezdésében, fenntartásában" - írják.

14.02
Most akkor tandíj, vagy sem?

Orbán Viktor 22 éve üldözi a tandíjat, szerinte a kormány most sem ezt vezette be, bár fizetőssé tette a felsőoktatási helyek nagy részét. Szerinte a kormány előre megmondta a diákoknak, mit tervez a felsőoktatásban. Igaz, ez sem a nyilatkozataiból, sem a kormány reformprogramjaiból nem tűnik ki ilyen egyértelműen. Hogyan jutott el a miniszterelnök a szellemileg toprongyossá váló ország víziójától odáig, hogy azt bizonygassa, nem egyenlő a tandíjjal, ha fizetni kell a felsőoktatásért? Olvassa el itt!

14.09
Nézze újra, hogyan vonultak hétfőn!
14.18
Inkább tanulni kellene a vizsgaidőszakban

Az esemény Facebook-oldalán ez ellentábor is aktívan képviselteti magát: sok hozzászóló azon van felháborodva, hogy a diákok miért nem inkább a tanulással foglalkoznak vizsgaidőszakban, a tüntetés helyett.

14.30
Külföldi egyetemekre menekülnek

Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége is tiltakozik a felsőoktatásból tervezett nagymértékű forráskivonás, a teljesen államilag finanszírozott helyek drasztikus mértékű csökkentése ellen. "A teljes- és rész-térítéses helyek betöltése az idei tapasztalatok alapján csak töredékesen várható, ezért a hallgatói létszám jelentős visszaesése fog bekövetkezni, ami a felsőoktatásban oktatói állások megszűnését eredményez. A hallgatók és oktatók egymást fogják követni a külföldi egyetemekre" - írja közleményük.

14.40
Vona: Hoffmann egy terminátor

Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerint a tandíj bevezetésével Orbán Viktor ugyanolyan hazugságot követett el az egész országgal szemben, mint tette azt korábban Gyurcsány Ferenc. A politikus szerdai sajtótájékoztatóján emlékeztetett rá, hogy a Fidesz ellenzékben még népszavazást szervezett a tandíj bevezetése ellen, ehhez képest kormányra kerülve, két hónappal a felvételi jelentkezések előtt drasztikusan csökkentették az államilag finanszírozott felsőoktatási keretszámokat és lényegében bevezették a tandíjat.

A politikus hangsúlyozta: a Jobbik maximálisan szolidaritást vállal a hallgatókkal és támogatja őket a törekvéseikben, mert "ez egy becsületbeli ügy". Szerinte ez a lépés a "kormányzati arrogancia" újabb megnyilvánulása, amely az egész országnak rossz, nemcsak a felsőoktatásban résztvevők számára. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárról a Jobbik elnöke azt mondta: nem jó gazdája a területnek, hanem "egy terminátor" és a Jobbik szerint nincs más lehetősége, minthogy lemondjon a posztjáról.

14.47
Ma is közfelkiáltással döntenek - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

15.00
Nem érdekli őket a tüntetés

A helyszín felé tartva, az egyetem területén több diáktól is útbaigazítást kért tudósítónk a tüntetés helyszínéről. A találomra megállított egyetemisták többségének fogalma sem volt arról, hogy ma a hallgatók demonstrálnak. Egyikük azt mondta: "én vegyészmérnök leszek, engem csak az érdekel".

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)