Kevéssel kilenc óra előtt elhagyták a Kossuth teret a keretszámcsökkentés miatt tüntető diákok, akik korábban több helyen is dugót okoztak a városban. A diákok Hoffmann Rózsát és Orbán Viktor is többször élesen bírálták, de sokszor tanácstalannak tűntek, és a hideg miatt fokozatosan lemorzsolódtak. Az este komolyabb összetűzések nélkül zajlott, néhány százan a Corvinuson lévő hallgatói fórumra mentek, de onnan - épp a HÖK képviselői - elzavarták őket.

15.03
Még a házijukat írják a diákok

A színpadot már összeácsolták a Műegyetem K épületének aulájában, ahol négy órakor elkezdődik majd a hallgatói tüntetés - jelentette a helyszínről tudósítónk. A színpad egyetlen díszlete egy háromméteres karácsonyfa, amit szépen feldíszítettek piros, sárga, zöld és lila gömbökkel. Jelenleg mikrofonpróbát tartanak, az aulában jelenleg egy-két diák üldögél, és a házi feladatát csinálja.

15.12
Nyíregyházán is gyülekeznek

Szintén délután négy órai kezdéssel Nyíregyházán is demonstrációt tartanak. A részvételt eddig 681-en igazolták vissza a Facebookon. A szervezők tervei szerint élőlánccal vonulnak majd a tüntetők a városháza elé.

15.21
"Jó lesz az a hangszóró estére"

Még mindig tart a mikrofonpróba, közben elkezdtek gyülekezni az újságírók és a fotósok az aulában. Két fiú álarcokkal és hangszórókkal érkezett, egyikük azt mondta tudósítónknak, hogy "jó lesz az a hangszóró estére", mert szerinte ugyanolyan programra lehet számítani, mint hétfőn, vagyis, hogy a diákok megint "nyakukba veszik a várost". A fiú ott volt hétfőn is, most arra saccol, hogy sokkal többen lesznek. Szerinte ez a tüntetés nem a Műegyetem aulájában fejeződik majd be.

15.25
Orbán szavai visszhangoznak

"A tandíj a magunkfajtákat kirekeszti az egyetemről. Ha tandíj lett volna, ma nem állnék itt." - Orbán korábbi interjúiból és beszédeiből játszanak be mondatokat a szervezők. Közben az aula oldalában található kivetítőn Orbán Viktor fotóját lehet látni. Tudósítónk szerint a mondatokat hallva néhányan magukban morognak.

15:37
Két pulóver, két zokni

Folyamatosan érkeznek az aulába a diákok. Akiket kérdeztünk, azok főleg az ELTE-ről és a Corvinusról jöttek. "Két pulóver, két zokni, hídfoglaláshoz öltöztem" - mondta egy fiú, de többen mondták, hogy úgy készültek, hogy nem a Műegyetemen fog véget érni a rendezvény.

15.40
Szolidáris a Szolidaritás

Székely Sándor és Székely Tamás, a Szolidaritás szövetség két társelnöke is megjelent a Műegyetemen. Azt mondták, "szolidárisak vagyunk a diákokkal". Egy transzparenst is hoztak, de ezt a hallgatói önkormányzat kérésére nem feszítik ki.

15.43
Mindenki a diákoknak drukkol

Sorra jönnek a közlemények, hogy ki mindenki támogatja a diákokat. A Szakszervezeti Ifjúsági Szövetség, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is a diákoknak drukkol.

15.45
Ismeretlen költő verse terjed a tandíjról

A Facebookon terjedni kezdett egy ismeretlen költő műve, akit megihletett a keretszámok csökkentése.

"Ha én Rózsa volnék, sohasem hazudnék,
A tízezer helynél biztos többet adnék.
Nyílnék a bölcsésznek, és a közgazdásznak,
Felvételizőknek, sok szegény diáknak.

Ha én Hoffmann volnék, tárt karokkal állnék,
Minden tehetségnek jó esélyt én adnék,
Nem kérném azt tőled, ne legyél Te mérnök,
vagy vedd fel kényszerből a Diákhitel 2-t.

Ha államtitkár volnék, csakis olyan lennék,
Hogy a jó diák hallgatóvá váljék,
Nagy, önző szemekkel nem néznék át rajtad,
Akkor lennék boldog, ha az esélyt már megadtam.

Ha felelős volnék, ilyen sosem lennék,
Minden egyes döntést százszor megfontolnék,
És ha én miattam más kerülne bajba,
Az lennék aki mégis büszkén lemondana.

Ha én Rózsa volnék, sohasem hazudnék.
Sok politikusnak példaképe volnék.
Akkor lennék boldog, ha felvételiznétek,
S nem lennék én átka egy egész nemzedéknek."

15.46
Hosszú beszédek lesznek

Kiss Dávid, a HÖOK elnökségi tagja megmutatta a programot. Sok hosszú beszéd lesz, felszólal a pedagógusszakszervezet elnöke, a Műegyetem hallgatóinak képviselői, a Hallgatói Hálózat képviselői és a Rektori Konferencia egyik tagja is.

15.59
A szocialisták már kampányolnak

Az MSZP kormányra kerülése esetén eltörli a hallgatói szerződések rendszerét, és vállalja, hogy 2014 szeptemberében minden diák ingyenesen kezdheti meg tanulmányait a felsőoktatásban - mondta Mesterházy Attila pártelnök, az MSZP szerdai elnökségi ülése után tartott sajtótájékoztatóján.

16:01
Megtelt az aula

Öt perce félház volt a Műegyetem aulájában, de mostanra megtelt a terem és a fölötte lévő emeleti terem. Várják a kezdést.

16.05
Szegeden tömegdemonstrációra készülnek

Folytatja a tiltakozást a Szegedi Tudományegyetemen hétfőn tartott fórumot rendező csoport - közölte Medvegy Gábor szervező szerdán. Azt mondta:  álláspontjuk szerint a felsőoktatást érintő tervezett kormányzati intézkedések miatt "végveszélybe kerül" a Szegedi Tudományegyetem. Az egyetemista szerint a tervezett kormányzati intézkedés elleni tiltakozás mindenkinek közös ügye, hiszen az átalakításnak számtalan káros gazdasági következménye lesz: növeli a munkanélküliséget, a tehetséges fiatalokat pedig az ország elhagyására kényszeríti. Medvegy Gábor bejelentette, hogy december 19-én tömegdemonstrációt tartanak Szegeden.

16.06
Már Orbánt lengetik - kép

Fotó: Mudra László [origo]

16.09
Novák ma inkább otthon marad

Még mindig nem kezdődött el a rendezvény. A közönség soraiban tudósítónk találkozott Szávay István jobbikos képviselővel, egykori HÖOK-elnökkel, aki azt mondta, hogy a Jobbikból jelenleg egyedül van a helyszínen, de biztos jönnek még jobbikosok. Hozzátette, hogy Novák Előd tudomása szerint biztosan nem megy el, "mert nem hiányzik neki, hogy a képébe skandálják, hogy nácik haza".

16.10
Puhák a diákok egy angoltanár szerint

Egy budapesti középiskolában angolt tanító tanár van itt, aki puhának tartja a diákokat, mert abban bízott, hogy már jóval a rendezvény előtt a rakparton fog hömpölyögni a tömeg. Nem tudja, hová lehet ezt még fokozni, mert a hétfői tüntetés jó beharangozója volt a mai fórumnak.
.

16.12
Nevetni akarnak Orbánon

A Műegyetem előtt folyamatosan, hullámokban érkeznek az emberek a rendezvényre. Néhány vállalkozói főiskolás diák azt mondta, hogy náluk már tavaly sem volt államilag finanszírozott hely, ezért jöttek tüntetni. Orbán Viktort csak azért várják, hogy nevethessenek rajta, szeritük meggyőzni úgysem tudná őket.

16.13
Kutya a tüntetők között - kép

Fotó: Mudra László [origo]

16.16
Ünneplik magukat a diákok

Elkezdődött a rendezvény. A HÖOK elnökségi tagja azt mondta, azért a Műegyetemen tartják a rendezvényt, mert itt a diákok már egyszer megmutatták, hogy képesek kiállni a jogaikért. A hallgatóság hatalmas üdvrivalgással fogadta.

16.23
Orbánon röhögnek

Orbán Viktoron röhögnek a diákok, és hangosan fújolják a miniszterelnököt. A szervezők ugyanis lejátszották a korábbi beszédeiből összevágott felvételt, amelyen Orbán még arról beszélt, hogy ő a tandíj ellensége. A HÖOK elnökségi tagja a videó lejátszása után azt mondta, sajnálják, hogy Orbán nem jött el a mai fórumra, de megteheti legközelebb, mert fognak még ilyen rendezvényt tartani, és a miniszterelnök nem teheti meg, hogy ne jöjjön el elmondani a véleményét.

16.24
Megtelt az aula - kép

Fotó: Mudra László [origo]

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)