Beolvasták a diákok pontjait

2012.12.17., 16:41

Nagyjából kétezer ember gyűlt össze hétfőn délután az oktatási államtitkárnál, hogy újra a kormány felsőoktatási tervei ellen tiltakozzanak. Szapulták a kormány kultúrpolitikáját, szó volt arról, hogy miért hasonlítunk Fehéroroszországra, és hogy a középiskolás szlengben mit jelent az unortodox. A Parlament mellől a Nagykörúton keresztül a Rádió épületéhez vonuló tömeg menet közben több mint négyezresre duzzadt. A Rádió az esti hírekben beolvasta a követeléseiket. Estére átvonultak a Színművészetire, ahol munkacsoportokat alkotva kezdték megtervezni a következő lépéseket.

22.59 |

Összefoglaló a hétfői tüntetésről

Végre eszedbe jutott Orbán Viktor, hogy te is ingyen tanultál - ez a felirat volt olvasható az egyik tüntető transzparensén, aki hétfő délután a Szalay utcában jelent meg több ezer másik demonstrálóval. A felszólalók közül a Diákellenállás vezetője diktatúrának nevezte a kormány működését, a Hallgatói Hálózat szónoka szerint pedig Magyarország olyan, mint Fehéroroszország, mert csak ott van még röghöz kötés. Mivel nem csak a felsőoktatásról szóló fórumot hívtak össze, ezért szó volt a túl kevés gyerekorvosról és a pártállami kultúrpolitikáról is.

A tüntetők a Parlament elé vonultak, de közben kicserélődött a tömeg, az idősebbek hazamentek, jött viszont sok más, így összességében többen lettek, mint a délutáni tüntetésen. Az Országház elől vaktában indultak el, majd a Magyar Rádióhoz vonultak, hogy beolvashassák a követeléseiket. Az épület bejáratát rendőrök állták el, de végül meg tudtak állapodni a Rádióval: nem a tüntetők, hanem a hírolvasó mondta be a követeléseket az esti hírekben. A tüntetés nagyrészt rögtönzés volt, így miután elérték céljukat, a Színművészeti Egyetemre vonultak, hogy megtárgyalják a további teendőket.

 

 

Élő közvetítésünk itt véget ért.

22.56 |

Létrejött az egyeztető fórum

Megtartotta alakuló ülését hétfőn az ELTE-n az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum, amelynek résztvevői elfogadták és támogatásukról biztosították a hallgatók hat pontját. A résztvevők legalább 44 ezer állami ösztöndíjas hallgatót szorgalmaztak. A felek - a Magyar Rektori Konferencia Elnöksége, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, a Hallgatói Hálózat tagjai, az Oktatói Hálózat tagjai, a Pedagógusok Szakszervezete és Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete - a felsőoktatási reformot úgy tartják elfogadhatónak, ha a kormány velük is egyeztet.

22.31 |

Több százan dugták össze a fejüket

Munkacsoportokat alakítottak a diákok, akik közül több százan vannak a Színművészeti Egyetemen. Megpróbálják kitalálni, mik legyenek a következő lépések.

22.10 |

Segítőkészek a rendőrök

A tömeg békés, a rendőri jelenlét határozott, de segítőkész - írta a Színház- és Filmművészeti Egyetemen működő Hallgatói Önkormányzat, amely azt is közölte, hogy az egyetemfoglalást támogatták, sőt elősegítették.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

21.45 |

Videóinterjú a diákellenállás vezetőjével

21.33 |

Sós perecet osztogatnak

A diákok sós perecet kaptak és olyan prospektusokat, amelyeken az áll, hogy az egyetemfoglalás célja a tüntetések kiszélesítése, illetve az, hogy a múlt heti hídfoglalás nem jött volna létre az akkori diákfórum megtartása nélkül.

21.31 |

Itt követheti a tüntetést

A tüntetés teljes videóanyaga

21.25 |

Rögtönöznek

Az egyik szervező tudósítónknak azt mondta, nem tervezték meg a menetet, hanem rögtönöznek. A diákok éppen ezért egy fórumot fognak tartani, ahol megbeszélik a következő lépéseket.

21.20 |

Beengedték a diákokat

A Színművészeti Egyetemre a rektor beengedte a tüntetőket, átadta nekik a nagy előadót, sőt mikrofont, hangfalat is biztosított számukra. A diákok bent aludhatnak a teremben, és a büfét is megnyitják nemsokára.

21.13 |

Nagy rendőri készültség

A Rádió környékén, a Puskin utcánál nagy a rendőri készültség - közölte tudósítónk.

21.12 |

Elvonulnak fórumot tartani

A diákok elindultak a Színművészeti Egyetemre, hogy hallgatói fórumon találják ki a további teendőket.

21.10 |

Beolvasták a hat pontot

Beolvasták a hat pontot, de nem a diákok képviselője, hanem a Rádió hírolvasója. Ez nagyon nem tetszett az időközben 1,5-2 ezresre olvadt tömegnek, ahogy az sem, hogy a hírolvasó a hat pont után közölte a kormány álláspontját, idézve Balog Zoltán minisztert, hogy eltörlik a keretszámokat.

20.54 |

Rádióssal egyezkednek a diákok - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Stein Róbert tartalomszolgáltatásért felelős rádiós egyeztet (Kattintson a galériáért!)

20.40 |

Élő adásba kerülhetnek

Tóth Fruzsina, a Hallagatói Hálózat aktivistáját engedték be korábban a Rádió épületébe. Amikor kijött közölte, az este kilencórás hírekben a demonstárlók képviselője beolvashatja a diákok hat pontját. A tömeg rázendített: "megvárjuk, megvárjuk".

20.40 |

Kerítésen lógva - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a galériáért!

20.31 |

Beolvassák, csak idő kell

A Rádió illetékese azt is jelezte, hogy a diákok követlését be fogják olvasni, de még idő kell. Ezt követően a tüntetés kísérő, nagy hangfalakkal felszerelt kocsi közelebb állt a Rádió épületéhez. A diákok arról akarják hallgatni, amint beolvassák a követeléseiket. A tüntetők már nem csak a diákok hat pontját, hanem az eseményt szervező Humán Platform 25 pontját is szeretnék beolvastatni.

20.30 |

Rendőrökkel szemben

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a galériáért!

20.28 |

Egyikük bejutott

A tüntetők egyik képviselőjét beengedték az épületbe a rendőrök. A többiek azt szeretnék, hogy még két diák mehessen utána.

20.24 |

Forralt bor 600-ért

A Rádió épületénél, a sarkon két deci forralt bort árulnak 600 forintért. A diákok nincsenek oda érte, de megveszik, mert legalább meleg - jelentette tudósítónk.

Előző
Következő