Nagyjából kétezer ember gyűlt össze hétfőn délután az oktatási államtitkárnál, hogy újra a kormány felsőoktatási tervei ellen tiltakozzanak. Szapulták a kormány kultúrpolitikáját, szó volt arról, hogy miért hasonlítunk Fehéroroszországra, és hogy a középiskolás szlengben mit jelent az unortodox. A Parlament mellől a Nagykörúton keresztül a Rádió épületéhez vonuló tömeg menet közben több mint négyezresre duzzadt. A Rádió az esti hírekben beolvasta a követeléseiket. Estére átvonultak a Színművészetire, ahol munkacsoportokat alkotva kezdték megtervezni a következő lépéseket.

16.38
A Parlamenttől egy sarokra

Délután 5 órától az oktatási államtitkárság előtt, a Parlamenttől egy sarokra újra tüntetnek a kormány felsőoktatási tervei miatt elégedetlenkedők. A tüntetést a Humán Platform szervezi, amelynek képviselői jelen voltak a múlt heti többezres utcai vonulásokon is.

16.40
A rendőrök vannak többen

Tudósítónk szerint pár tucat ember lézeng az államtitkárság épületénél, amely a Parlamenttől egy sarokra, a Szalay utcában van. A rendőri készültség nagy, 10-15 fős csoportokban állnak a rendőrök. Rajtuk kívül 30-40 rendező van a környéken, az utca le van zárva, de a környező utcákban még megy a forgalom. Egy kórus próbál éppen.

16.44
Kik ezek a tüntetők?

A Humán Platformot több szervezet alapította, önmeghatározásuk szerint "a kultúra, az oktatás, a szociális és egészségügyi ellátás területén dolgozók oroszlánrészt vállalnak a társadalom működtetésében, az életminőség javításában, a társadalmi felemelkedés előmozdításában. Mi, alapító szervezetek a Humán Platformot azért hoztuk létre, hogy felismertessük a közvéleménnyel a szféra jelentőségét, és közös erővel próbáljuk kiharcolni szakmai működésünk feltételeinek javítását."

Itt írnak arról, hogy miért fogtak össze, és miért tüntetnek.

16.46
Az államtitkár kíváncsi, de nem marad

L. Simon László kulturális államtitkár azt mondta tudósítónknak a helyszínen, hogy szívesen maradna megnézni a tüntetést, de nem lesz rá alkalma, mert parlamenti szavazásra siet.

16.48
Az államtitkárnak tetszik néhány követelés

L. Simon azt mondta tudósítónknak, hogy a tüntetők több követelésével egyetért. Ilyen az a pont, miszerint kifogásolják, hogy "a minisztérium nem tartja saját határidőit a finanszírozás kiszámíthatósága érdekében". És egyetért azzal is, hogy a tüntetők kifogásolják "a Magyar Művészeti Akadémiának a többi kulturális szervezet fölé emelését". L. Simon szerint az akadémiának ezt a szerepet magának kellene kiharcolnia, szerinte nem jó folyamatokra utal, hogy ez nem így történt.

L. Simon szerint a platform többi követelése nem állja meg a helyét. Ezekről itt olvashat.

16.59
Orbán Viktor berezelt

Végre eszedbe jutott Orbán Viktor, hogy te is ingyen tanultál - olvasható az egyik Szalay utcai tüntető transzparensén. Tudósítónk szerint körülbelül ezer ember gyűlt össze a kezdésre. Az egyik tüntető azt mondta, hogy szerinte Orbán Viktor most berezelt, mert észrevette, hogy nagyon haragos a nép.

17.01
Mit is csinál a kormány?

Kicsit zavaros, hogy hogyan is zajlott a felsőoktatás átalakításához vezető kormányzati tervezés. A kormányszóvivő két hete jelentette be, hogy a kormánynak tervei vannak az államilag finanszírozott helyekkel, de konkrétumot nem mondott. Ezután lényegében kiszivárgott kormányzati tervek alapján indultak a múlt héten a tüntetések. A kormány folyamatosan tagadta, hogy tandíjat vezetne be (valójában az államilag fizetett helyek nagy részének eltörlését tervezték, aminek a neve nem tandíj, de ugyanaz a következménye), majd bejelentették a múlt héten, hogy hétvégére megoldják a problémát.

Orbán Viktor szombaton titokzatos fideszes diákokkal találkozott, akik állítólag értékes észrevételeket tettek, a kormány ellen tüntetőkkel azonban nem beszélt. Ezután a kormány vasárnap bejelentette, hogy eltörli a keretszámokat, amit már több mint egy éve készítenek elő. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár hétfőn délelőtt azt mondta, hogy az új rendszer mindenkinek nagyon jó lesz, de a végleges döntést csak szerdán hozza meg a kormány. Majd pár órával később mégis megjelent egy módosító indítvány a parlament oldalán, amelyben az új rendszer alapjai szerepelnek.

17.17
Jön a forradalom

Egy idős asszony szerint forradalomnak kellene kitörnie Magyarországon, és csak az embereken múlik, hogy mi történik majd. Egy másik szerint Orbán Viktor egyáltalán nem ijedt meg a tüntetésektől.

17.19
És jön a sztrájk

A tüntetés szónokai arról beszélnek, hogy nem jó az a rendszer, amikor úgy alakítanak át nagy rendszereket, hogy arról az érintetteket nem kérdezik meg. Egyikük szerint ha a békés tiltakozás nem vezet eredményre, akkor sztrájkokkal kell megadásra kényszeríteni a kormányt. Az ötletet kisebb üdvrivalgás fogadta a tüntetők részéről.

17.26
Iskolai szlengben diktatúra

Szerdán kettőkor országszerte néma tüntetést szervez a középiskolásokat tömörítő, a múlt csütörtökön több száz diákot a budapesti utcákra vivő Diákellenállás. A mozgalom vezetője azt mondta, hogy amit a kormány unortodox politikának hív, az iskolai nyelven valójában diktatúra.

17.27
Nem passzió - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

17.30
Olyanok vagyunk, mint a fehéroroszok

A Hallgatói Hálózat szónoka azt mondta, hogy szerinte a kormány azt hitte, hogy a diákokat nem érdekli a politika, azért ha a vizsgaidőszak előtt jelenti be a felsőoktatás átalakítását, akkor az észrevétlen marad. Erre a tömeg azt kezdte skandálni, hogy nem hagyjuk. A szónok szerint Magyarország olyan lett, mint Fehéroroszország, mivel Európában egyedül ott van a hallgatói szerződéshez hasonló röghöz kötés.

17.41
Nem kell a kockakő

A Hallgatói Hálózat szónoka szerint a kormány intézkedései egy szűk hatalmi elitnek kedveznek, de mindenki másnak elegük van belőlük. Szerinte nem kockakövekkel kell bebizonyítani az igazukat, nem megdobálni szeretnék a rendőröket, hanem maguk mellé állítani. Pont az volt jó a múlt heti tüntetésekben, hogy megmutatták, hogy békésen is lehet tiltakozni - mondta.

17.43
Megértetted, Orbán Viktor - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

17.53
Kisiklott a téma

Most látszik, hogy mennyire sokféle a tüntetést szervező Humán Platform, ami az erőforrás-minisztérium alá tartozó ágazatokat próbálja reprezentálni. Az orvosszakszervezet vezetője arról beszél, hogy túl kevés gyerekorvos és ezt nem engedhetjük meg. Ennek ugyan nem sok köze van a tandíjhoz, de a platformba belefér.

17.56
A Kossuth téren még mindig nagy a készültség

A Kossuth téren a parlamenti parkolót sűrű sorban állják körbe a rendőrök, mintegy nyolcvanan állnak a hidegben készenlétben az autók és a kordonlánc között.

17.59
Visszatér a kommunizmus

A Magyar Művészeti Akadémiát, a Nemzeti Színház élére kerülő Vidnyánszky Györgyöt és Kerényi Imrét szapulja az utolsó szónok. Szerinte a pártállami időket idézi a kormány kultúrpolitikája.

18.05
Képmutató képviselő - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

18.10
Vége a tüntetésnek, elindult a tömeg

A tüntetés végére 2000-2500 fősre duzzadt a tömeg tudósítónk szerint. A tüntetés véget ért, az emberek elindultak az Astoria felé, ott akarnak tovább demonstrálni.

18.12
Ennyien voltak - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)