Délután négy óra után kezdődött a diákok Téli Rózsás forradalomnak nevezett tüntetése, amelyen több ezer diák a kormány kapkodását kritizálta. A diákok ezután megint meneteltek a városban, és kormányellenes rigmusokat skandálva a Margit hídhoz vonultak, majd később a Lánchidat is elfoglalták. Itt este nyolc óra után a rendőrök előállítottak három diákot a gyülekezési törvény megsértése miatt, ezért a tüntetők az V. kerületi kapitányságnál folytatták a tüntetést késő este, és hajnalig maradtak. A kormány megelőző csapással próbálta elvenni a diákok kedvét az esti tüntetéstől, a kormányszóvivő bejelentette, hogy legalább 55 ezren tanulhatnak majd ingyen jövőre. A diákok viszont folytatták az akcióikat, napközben az ELTE-n leálltak a liftek, a hallgatók vezetője egy kempingszéken ülősztrájkolt, Balatonalmádiban pedig diákok álltak sorfalat.

10.30
Csak a bátor tanárok órái maradnak el szerdán

A diákok nem mennek be óráikra, a vakmerő tanárok pedig megtagadják a tananyag leadását - így készülnek a szerdai sztrájkra a kormány intézkedései ellen lázadó diákok. Több fronton is támadnak holnap: a középiskolások az MTA előtt gyülekeznek, a HÖOK a parlamentnél ülősztrájkol, az ország több pontján pedig az iskolák előtt állnak néma csendben.

Részletek itt.

10.32
Az ELTE-n nincs lift, Pécsen nincs vizsga

A Hallgatói Hálózat szerint a lágymányosi ELTE-kampusz üzemeltetői leállították a lifteket szerdára. A Pécsi Tudományegyetem magyar szakos tanárai a reggeli vizsgákról elengedték a diákokat anélkül, hogy bármilyen következménye lett volna, és új vizsgaidőpontokat is meghirdettek.

10.33
Orvossal készült az ülősztrájkra a HÖOK-elnök

Ülősztrájkba kezdett a tervezett felsőoktatási átalakítások és a keretszámok csökkentése elleni tiltakozásul a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke szerda délelőtt. Nagy Dávid a kormányülés kezdetekor foglalta el az Országgyűlés épületével szemben felállított széket, azt mondta, hogy addig sztrájkol, amíg sajtótájékoztató vagy személyes tájékoztatás keretében információt nem kap a kormány üléséről. Ha ez megtörténik, délután állampolgárként csatlakozik a diákdemonstrációhoz, ha nem, akkor akár éjszakára is marad - mondta az MTI-nek. Nagy azt mondta, rendszeres orvosi ellenőrzésben részesül.

10.35
Diáksorfal Balatonalmádiban

A végzős diákok sorfallal fogadták szerda reggel tanáraikat és az igazgatót a Magyar-Angol Tannyelvű Gimnáziumban Balatonalmádiban. A csoport azután alakult, hogy kedden az intézményben tájékozódtak a végzősök sztrájkkal és keretszámokkal kapcsolatos nézeteiről, és jegyzőkönyvezték az általuk elmondottakat. A szülők a portálnak azt mondták, hogy a gyerekeiket behívták az igazgatónőhöz, és arról faggatták őket, beszélnek-e meghirdetett sztrájkról, a tanárok buzdítják-e őket arra, a keretszámok szóba kerülnek-e közöttük. Az összegyűjtött válaszokat szerdán el kell küldeniük a Veszprém Megyei Kormányhivatalba - írta a Hvg.hu. Az MTI szerdán az üggyel kapcsolatban megkereste az intézményvezetőt, aki nem nyilatkozott. Kálóczi Beáta, a Veszprém Megyei Kormányhivatal sajtófőnöke pedig azt közölte, hogy az iskolával kapcsolatos kérdések a megyei intézményfenntartó központ hatáskörébe tartoznak, a megkereséseket továbbította nekik. Egyelőre sem a tanárok, sem a diákok nem nyilatkoznak. A helyszínről azonban az egyik szülő, Mezriczky Beáta azt megerősítette az MTI-nek, hogy valóban sorfallal várták reggel a diákok a tanáraikat.

10.47
HaHa: Balog vádaskodik

A Hallgatói Hálózat szerint nem igaz, hogy a tiltakozások okafogyottá váltak volna. A HaHa szerint, ami most zajlik, az nem a köz- és felsőoktatás reformja. Egy kétperces videoüzenet, az utána kezdődött miniszteri kapkodás és a hirtelen elfogadott törvénymódosítás nem megoldás a felsőoktatás problémáira.

Továbbra is követelik a valódi, széleskörű egyeztetésen alapuló, az érintettek bevonásával történő átlátható és előrelátható reformot. Ez nem csupán a hallgatók és az oktatók, hanem a szakszervezetek és a rektori konferencia célja is. Kiemelték, hogy a keretszámok eltörlése további bizonytalanságot eredményez, mert nem látható, hányan és milyen formában kezdhetik meg tanulmányaikat az egyes szakokon. A kormány tehát valójában a keretszámokról a ponthatárok meghatározásával fog dönteni. A rendszer nem felülről nyitott, hanem felülről irányított - írták az MTI szerint közleményükben.

Követelik az elvonások kompenzálását, a felsőoktatás ésszerű, arányos finanszírozását, a hallgatói szerződés eltörlését, az egyetemi autonómia tiszteletben tartását és azt, hogy a hátrányos helyzetű családokból is legyen esély bejutni a felsőoktatásba. A Hallgatói Hálózat szerint, amikor Balog Zoltán azt mondja, hogy a tiltakozások mögött külső tényezők állnak, a hallgatók autonóm szerveződésének lehetőségét és jogosultságát vonja kétségbe. Amikor azt állítja, hogy a hálózat képviselője azért ment el a tárgyalásra, hogy az meghiúsuljon, vádaskodik. A szervezet szerint a miniszter a hallgatók követeléseinek valódi figyelembevételére való hajlandóság nélkül ült le a tárgyalóasztalhoz.

10.48
Ülősztrájk Veszprémben

Pár száz diák tart ülősztrájkot a veszprémi Vetési Albert Gimnáziumban az Eduline oktatási portál szerint. A tiltakozás reggel nyolckor kezdődött, és várhatóan tizenegy óráig tart.

11.01
Valamire készül a kormány

A kormány közleménye szerint Giró-Szász András kormányszóvivő délben bejelentést tesz a felsőoktatásról. Hogy mi készül, azt nem tudjuk, de az eseményről tudósítunk.

11.04
A rezidensek együtt éreznek

"A Magyar Rezidens Szövetség szegedi regionális testülete, látva a felsőoktatásban zajló folyamatokat, ez úton fejezi ki szolidaritását az érdekük, jövőjük, Magyarország jövője mellett kiálló hallgatók és leendő hallgatók ügye mellett. Hisszük, hogy az aktuális gazdasági érdekek nem írhatják felül a hosszú távú építkezés alapszabályait, a megfelelő minőségű és mennyiségű felsőfokú képzés, mely révén a jövő ápolói, közgazdászai, orvosai foglalhatják el majd helyüket az egészségügyben, nem eshet áldozatául pillanatnyi költségvetési hézagoknak. Ez úton szólítjuk fel minden rezidens és szakorvostársunkat, csatlakozzanak és támogassák a diákok ügyét, hiszen a rogyadozó egészségügy jövője nem képzelhető el az így is akadozó utánpótlás nélkül" - írják közleményükben a rezidensek.

11.20
JÚK, Januárban Újra Kezdjük

Újságírók és tévéstábok gyűrűjében egyedül ül a Kossuth téren egy kempingszéken Nagy Dávid, a HÖOK elnöke. Az ülősztrájkot folytató elnök szemben ül a Parlamenttel, és napilapokat tart az ölében. Tudósítónknak azt mondta, "addig nem tágít", amíg nem kap valamilyen írásos tájékoztató a kormány felsőoktatási terveiről. Szerinte a diákok megérdemelnék, hogy úgy menjenek el az ünnepekre, hogy tudják, mi lesz velük jövőre a felsőoktatásban. Nagy Dávid azt mondta, megvárja a kormányülés végét (a kormányszóvivő délben tart sajtótájékoztatót a döntésről), és jelezte, ha a kormány nem teszi világossá, mit szeretne, vagy nem teljesítik a hallgatók hatpontos követelését, akkor - úgy fogalmazott - "JÚK, januárban újra kezdjük".

11.28
I love HÖOK - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

11.31
A nyugdíjasok nem tüntetnek

"A Honfoglalás 2000 Egyesület és a nagy létszámú CÖF Új Honfoglalás Klub arra kéri a kormányt, hogy ne engedjen a balliberális pártok által felheccelt diákok indokolatlan követelődzéseinek. Az illetékes miniszter úr legyen határozott, utasítsa vissza a diákvezérek tiszteletlen, pimasz magatartását" - olvasható az egyesület közleményében.

A kormány politikáját többször nyíltan támogató egyesület szerint "a tüntetők, sztrájkolók nem a magyar ifjúság képviselői, ám sokkal inkább a balliberális pártok kiképzett aktivistái, akik a magyar oktatási rendszer szétverésében érdekeltek. A különböző elégedetlenkedő szakmai csoportoknak (diákok?, kezdő orvosok?, pedagógusok? stb.) pedig javasoljuk, üljenek le egy asztalhoz és veszekedjenek: osszák el egymás között a bérezésükre (és egyéb igényeikre) elkülöníthető költségvetési pénzeket. A legnehezebb helyzetben lévő kisnyugdíjasok nem tüntetnek. Méltányolják és támogatják választott vezetőink erőfeszítéseit, hogy a Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai kormány által hátra hagyott romhalmazból újjáépítsék az országot. Kérjük a kormányt: ne engedjen a felforgató csoportoknak, bízzon a társadalom elsöprő többségének támogatásában!"

11.45
Sztrájk - fotó

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

11.56
Télirózsás forradalom délután

A tervek szerint délután a "Télirózsás forradalom" akcióval a diákok néma csendben várják majd a Magyar Tudományos Akadémia előtt, hogy a kormány miként dönt a felsőoktatás átalakításával kapcsolatban.

12.01
Nyíregyházán is tüntetés lesz

A nyíregyházi Kossuth téren főiskolások, középiskolások és utóbbiak szülei tüntetnek a felsőfokú oktatási intézményeket érintő kormányzati döntések ellen. A demonstráció előtt több nyíregyházi középiskolában ülősztrájkot tartanak a diákok. A tüntetést és az ülősztrájkot a nyíregyházi diákok által megalapított Felelős Diákok Szövetsége szervezi.

12.11
Ülősztrájk Veszprémben - fotó

Forrás: MTI/Nagy Lajos

12.17
55 ezer ingyenes hely lesz

A felsőfokú oktatásban az állam által finanszírozott hallgatók száma nem lehet kevesebb 55 ezernél - jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivő. A pontszámokat a szaktárca karácsonyig nyilvánosságra hozza.

12.28
Több pénzt ígér Giró-Szász

Giró-Szász elmondta azt is, hogy legalább 24 milliárd forinttal több pénz jut 2013-ban a felsőoktatásra.

12.34
Nem lesz részösztöndíj

Giró-Szász András bejelentette azt is, hogy nem lesz részösztöndíj, a bejutás egyetlen feltétele pedig a meghatározott ponthatár elérése lesz. A részösztöndíjat azért törlik el, mert a kormányszóvivő szerint szembe megy az egész rendszer logikájával.

12.41
Lázár a sajtótájékoztatón - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

12.42
Giró-Szász: Megkapták a diákok, amit akartak

Giró-Szász szerint a diákok hat követeléséből ötöt teljesített a kormány. Egyedül a röghöz kötést nem törölték el, de Giró-Szász szerint arról nem is lesz alkudozás.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)