Esőre váltott a havazás, de nyugaton még sok út járhatatlan

2013.01.17., 08:12

Hótakaró alatt küszködik az egész Dunántúl, több alsóbbrendű út is járhatatlan, sok helyen elakadt kamionok zavarják a forgalmat, több városban leállt a buszközlekedés. A havat felváltó eső sok helyütt közben elolvasztotta a délután keletkezett hótakarót.

20.02 |

Hosszú sorok a hegyeshalmi határ osztrák oldalán

15-20 kilométeres dugó alakult ki a hegyeshalmi határhoz vezető osztrák A4-es autópályán csütörtök délután az osztrák autópálya-kezelő társaság (ASFINAG) tájékoztatása szerint. A szervezet honlapján olvasható legutóbbi, este hét órás jelentés szerint változatlanul lassan araszolt a kocsisor a Gols/Weiden lehajtó és a határ között, míg teherautó-forgalom teljesen leállt. A társaság ügyeletese az MTI érdeklődésére hozzátette, a webkamerák tanúsága szerint a személygépkocsik sávjában az esti órákban valamivel már jobban haladt a forgalom, mint délután, akkor ugyanis teljesen állt a közlekedés. A Vöröskereszt munkatársai meleg teát és takarókat osztanak a várakozó kamionosoknak.

19.28 |

Feltételekkel oldották fel a kamionstopot Győr-Sopron megyében

Feltételekkel feloldották Győr-Moson-Sopron megyében a kamionok beléptetésére csütörtök reggel bevezetett korlátozást - közölte az esti órákban a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Dobos Viktória hadnagy tájékoztatása szerint a kikötés az, hogy a három reggel és két délután lezárt átkelőnél feltorlódott, hét és fél tonnánál nagyobb tömegű teherjárművek csak különösen indokolt esetben használhatják a 85-ös és a 86-os utat.

19.21 |

Összedőlt egy rendezvénysátor a hóviharban Zalakaroson

Forrás: MTI/Varga György

18.59 |

Menetrendszerinti busz akadt el Sárváron

Újabb alsóbbrendű utakat kellett lezárni a hóátfúvások miatt Vas megyében - közölte a Magyar Közút Kht. megyei igazgatóságának ügyeletese csütörtök este az MTI-vel. Kecskés Péter tájékoztatása szerint jelenleg nem lehet közlekedni a Celldömölk és Mesteri, a Karakó és Jánosháza, a Kemenessömjén és Vönöck, a Mersevát és Kemenesszentmárton, az Ölbő és Sárvár, a Pápóc és a megyehatár, valamint a Csepreg és Újkér közötti alsórendű utakon. A 84-es főúton Sajtoskál és Simaság között két kamion elakadt, emiatt feltorlódott a forgalom, a műszaki mentés miatt a közlekedőknek várakozniuk kell. Kecskés Péter szólt arról is, hogy az északi-északnyugati szél erőssége óránkénti 46 kilométeres, az éjszaka a szél további erősödésére számítanak, s az további hófúvásokat okoz. Vas megyében egyelőre nincs elzárt település.
A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közben közleményben tudatta: Sárváron egy elakadt, menetrend szerinti autóbusz, Celldömölkön pedig egy kamion mentésén dolgoznak a tűzoltók.

18.35 |

Már öt határátkelőnél áll a teherforgalom Győr térségében

Péntek reggel nyolc óráig meghosszabbította a kamionbeléptetési korlátozást a Győr-Moson-Sopron megyei védelmi bizottság. A korábban a hegyeshalmi, a rajkai és a vámosszabadi határátkelőt érintő - eredetileg csütörtök reggel nyolctól délig bevezetett, majd délután négy óráig meghosszabbított, a hét és fél tonnánál nehezebb járművekre vonatkozó - korlátozást, amelyet délután kiterjesztették a kópházi és a soproni átkelőre is, mind az öt határállomásra fenntartják. Az indoklás szerint az időjárási előrejelzések alapján a térségben tartós, fagypont alatti hőmérsékletre, jelentős mennyiségű hó lehullására is lehet számítani.

17.56 |

Részleges tanszünet a hó miatt Mosonmagyaróváron

Részleges tanszünetet rendelt el a helyi védelmi bizottság Mosonmagyaróváron, vagyis a hóhelyzet normalizálódásáig igazoltnak tekintik azon diákok hiányzását, akiknek jelentős nehézséget jelent az iskolába be- vagy onnan a hazajutás. Nagy István polgármester (Fidesz-KDNP) az MTI-nek elmondta: a védőnői hálózaton keresztül megkezdték a szülés előtt álló nők megkeresését; mindannyiuknak felajánlják, hogy akár idő előtt is költözzenek be a kórházba, nehogy a járhatatlan utak miatt késéssel jussanak orvosi ellátáshoz. Jelezte azt is: megkezdték a felkészülést arra az esetre, ha a zordra forduló idő és a hófúvások miatt a közeli M1-es autópályán utazóknak jelentősebb számban kell ideiglenes elhelyezést biztosítani. A városi kollégiumban 120 embert tudnak elhelyezni, de a szám szükség esetén növelhető - tette hozzá.A városvezető jelezte: a nagy hidegben a helyi nélkülözőket tűzifával, illetve ingyenes meleg ebéddel támogatják.

16.59 |

Mégis büntettek a hó miatt ingyenes BKV-napon

A Pest Megyei Békéltető Testület szerint érkezett hozzájuk panasz arról, hogy a hétfői havazás miatt ingyenessé tett BKV ellenére büntettek az ellenőrök.

16.38 |

Bécsben is rövid idő alatt esett nagy mennyiségű hó

Forrás: AFP/Dieter Nagl

16.20 |

Ferihegyen szálltak le a bécsi és pozsonyi gépek is

Az intenzív havazás miatt délután le kellett zárni a bécsi repülőteret, emiatt egy sor repülőgépe Budapesten szállt le, ún. kitérő állomásra. Az utasok egy részét busszal viszik át az osztrák fővárosba, más légitársaságok pedig megvárják, amig sikerül megtisztítani a hótól a schwechati futópályákat.

Eddig nyolc légitársaság gépe választotta Bécs vagy Pozsony helyett a budapesti leszállást az intenzív havazás és a síkos futópályák miatt.

Az eddigi adatok szerint a Turkish Airlines, a Finnair, az Air Berlin, a Germanwings, a Qatar Airways, a holland Transavia és az Egyptair gépe érkezett Bécs helyett Budapestre, míg a bolgár Belleair Tirana-Pozsony járata is a magyar főváros repülőterét választotta.

15.53 |

Tele vannak az árkok kamionokkal Vasban

Újabb kamionok csúsztak az árokba vagy estek a hó fogságába Vas megyében, a tűzoltók a megye több pontján is műszaki mentéseket végeznek - közölte csütörtökön a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Balogh Nikoletta elmondta: Répcelak és Beled között, Győr-Moson-Sopron megye területén szintén műszaki mentés miatt áll a forgalom, száz kamion torlódott fel a 86-os számú főúton.

Szombathelyen, a Tescónál kényszervárakoztató helyeket jelöltek ki, itt jelenleg 36 kamion várakozik. A hegyfalui körforgalomnál, a 86-os főúton, Répcelak irányába a kamionforgalmat korlátozzák - fűzte hozzá. Bükön és Tormásligeten szintén kamionok csúsztak az árokba, Uraiújfalunál pedig egy sertéseket szállító tehergépkocsi dőlt meg veszélyesen. Csánig közelében személygépkocsik akadtak el, ezek kimentése is folyamatban van - sorolta közleményében Balogh Nikoletta.

Folyamatban van annak a gázolajat szállító teherautónak a műszaki mentése is, amely Bérbaltavárnál csúszott az árokba. A korábbi közléssel ellentétben a járműszerelvény tartálya nem volt üres, abban 13 ezer liternyi gázolajat szállítottak, de szerencsére nem tapasztaltak sem gázolajfolyást, sem üzemanyag-szivárgást. A gázolajat már átfejtették, jelenleg a jármű kiemelését végzik - tette hozzá a szóvivő.

15.51 |

A hétvégén hózápor, eső, ónos eső is lehet

A hétvégén is előfordulhat még havazás, de emellett esőre, havas esőre, ónos esőre is készülni kell. Helyenként a hőmérséklet maximuma jóval fagypont alatt marad majd, néhol pedig mínusz 15 foknál is hidegebb éjszaka is lehet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki országos középtávú előrejelzésében azt írta: pénteken túlnyomóan borult lesz az ég, a hajnali óráktól délnyugat felől egyre többfelé várható havazás, délkeleten, keleten havas eső, néhol eső, a reggeli órákban ónos eső is lehet. Az északi, északkeleti szél a középső területek kivételével többfelé megerősödik, főként a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten viharos széllökések is lehetnek, emiatt többfelé hófúvásra is fel kell készülni. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 5 és 0 Celsius-fok között alakul. A nappali maximumok mínusz 5 és plusz 1 fok között várhatók.

Szombaton eleinte keleten, délkeleten hószállingózás, havazás még előfordul, másutt helyenként alakul ki hózápor. A minimum-hőmérséklet a Dunától keletre mínusz 8 és mínusz 3, a Dunántúlon mínusz 16 és mínusz 8 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 7 és mínusz 1 fok között valószínű.

Vasárnap reggelre mindenütt beborul az ég, délnyugat felől egyre több helyen valószínű csapadék. Északon kezdetben hó lehet, amelyet dél felől egyre nagyobb területen ónos eső, majd eső vált fel. A legalacsonyabb hőmérséklet többnyire mínusz 10 és mínusz 5 fok körül alakul, de az eleinte kevésbé felhős tájakon mínusz 15 fok körüli minimumokra is számítani kell. A nappali csúcsértékek várhatóan mínusz 3 és plusz 3 fok között alakulnak.

15.29 |

Óriási hócsatára készülnek Pápán

Szente Márk szervező az MTI-nek csütörtökön elmondta: az ötlet egy seattle-i hógólyozási világrendkord alapján született. Először csak a baráti kör, majd mind többen csatlakoztak a felhíváshoz, s csütörtök délutánra már százan jelezték részvételüket a pénteken fél háromkor kezdődő csatára.

A jelentkezők korösszetételétől függően korosztályi összecsapást is indítanak. A szervezők a csata előtt hóvárakat is építenek a vártkertben, s akinek kedve van, ehhez is csatlakozhat; a váraknál zászlófoglalás játékot, illetve mindenki-mindenki ellen csatát is terveznek. A szervező szerint a résztvevőknek ajánlatos megfelelő felszerelésben - síruhában és szemvédő szemüvegben - megjelenni a várkertben

15.13 |

Ennyi hó esett tíz perc alatt - kép

Forrás: [origo]
Pécelt pillanatok alatt belepte a hó

15.08 |

Árokba csúszott egy hókotró is

Teher- és személyautókat és árokba csúszott munkagépet is ki kellett menteniük a tűzoltóknak Zalában. A hó több helyen az épületek tetejéről lecsúszva okozott veszélyhelyzetet, és hóátfúvások is kialakultak - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A szervezet honlapján a csütörtöki beavatkozások között említi, hogy hajnalban Vindornyaszőlős és Karmacs között árokba csúszott egy tehergépjármű; a tűzoltóság darujával sikerült kiemelni. A helyszíntől nem messze a közútkezelő munkagépét is csak a daru segítségével tudták kicsörlőzni az út menti árokból.

Forrás: MTI/Varga György
Árokba borult tartálykocsi Vas megyében

Kora reggel Bérbaltaváron egy üzemanyag-szállító pótkocsis tehergépjármű vontatója csúszott az árokba, később Bocskán személygépkocsi sodródott le az úttestről, délben pedig Búcsúszentlászlónál egy litván kamion hajtott az árokba, részleges forgalmi akadályt okozva. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság közlése szerint délelőtt az M7-es autópályán a 201-es kilométernél egy személyautó ütközött a szalagkorlátnak, de a másutt történt balesetekhez hasonlóan ott sem sérült meg senki.

Hévíz belvárosában a hó terhe alatt megrogytak a rendezvénysátrak, tetejükről a tűzoltók vízsugárral távolították el a havat. Gelsén és Murakeresztúron az általános iskola tetejéről, Keszthelyen pedig a városi gyermekkönyvtár épületéről indult csúszásnak a nagy mennyiségű hó, a veszélyhelyzetet a tűzoltók hárították el.

Sandon és Nagybakónakon a hó súlyától kidőlt fa akadályozta a közúti közlekedést. A zalai katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a megye több pontján is hóátfúvásokat okozott az erős szél. Kora délutánig Zalaszentmihály, Zalabér és Pakod környékén fordultak elő ilyen akadályok, felszámolásukon a közútkezelő munkagépei folyamatosan dolgoztak.

14.59 |

Hókotrók a hóviharban - kép

Forrás: MTI/Máthé Zoltán
Hókotrók a Székesfehérvárt elkerülő úton csütörtökön

14.55 |

Igazolt hiányzás péntekre

Igazoltan hiányozhatnak a Veszprém megyei középiskolások pénteken - közölte a megyei kormányhivatal csütörtökön. A katasztrófavédelem korábban már bejelentette, hogy a hóhelyzet miatt pénteken nem kell iskolába menni, a kollégisták pedig már csütörtökön hazamehetnek. Az iskolákban ettől függetlenül csütörtökön és pénteken is felügyelnek azokra a diákokra, akik bemennek.

14.38 |

Elakadt autók Vas megyében - kép

Forrás: MTI/Varga György

14.37 |

Órákig állt Sopronban a buszforgalom

A leszakadó hótömeg miatt órákig állt délelőtt Sopronban a helyi tömegközlekedés - erősítette meg a Kisalföld Volán személyszállítási igazgatója csütörtökön az MTI értesülését. Mihályka Imre elmondta: fél tizenkettőtől indult újra a rendszer, de nem minden vonalon, mivel a hegyes részeken, így a Lövérekben számos szakasz járhatatlan. A megyében továbbra is Kapuvár környékén a legrosszabb a helyzet, ott a másfél órás késések sem ritkák. Más megyékbe tartó járataikat menet közben, nagyobb buszpályaudvarokon megállították, hogy az utasok legalább fűtött helyen várhassák be a továbbutazási lehetőséget.

14.31 |

BKK: Kisebb fennakadások a közlekedésben

Nem okoz jelentős fennakadást a változó intenzitású havazás Budapest közösségi közlekedésében csütörtök délután - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel. Korábban megerősítették a forgalomfelügyeleti diszpécserszolgálatot és a pályaszolgálatot, továbbá megrendelték a megállók takarítását. Jelenleg a budai hegyekben és a külső kerületekben vannak kisebb fennakadások, a BKK Facebook-oldalán azt közölte, hogy a 129-es buszok a Széher úti szakasz járhatatlansága miatt a Hűvösvölgybe terelve közlekednek.

Előző
Következő