A remény koalícióját ígérte Bajnai Gordon volt miniszterelnök, aki - Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet megelőzve - évértékelőt tartott a Millenárison, ott, ahol Orbán szokta ezt megtenni. Hamarosan párttá alakul az Együtt 2014 mozgalom, amelynek égisze alatt tartott Bajnai beszédet. Az exkormányfő azzal lelkesítette a csarnokot megtöltő, zömében nyugdíjasokból és középkorúakból álló közönségét, hogy jövőre sokan lesznek, és jobbak lesznek, mint a régi politika képviselői. Megismételte, hogy vitára hívja Orbánt. Bajnai üzent az MSZP-nek is, mondván, be kell látniuk, hogy a kormányváltáshoz összefogásra lesz szükség. "Az MSZP-nek ma nincs elég szavazója, elég hitele és elég szakértelme a kormányváltáshoz. Mindegyikből sok van, de nem elég" - hangsúlyozta.

14.26
Bajnai a Millenárison beszél

Az Együtt 2014 választói mozgalom égisze alatt Bajnai Gordon volt miniszterelnök kormányzásértékelő nagygyűlést tart a Millenárison. A rendezvényen beszédet mondanak a mozgalom társalapítói, Bajnai mellett Juhász Péter és Kónya Péter.

14.28
Bajnai megelőzi Orbánt és Gyurcsányt is

Bajnai a mai évértékelő-évindító beszédével megelőzi mind utódját, Orbán Viktort, mind elődjét, Gyurcsány Ferencet. Orbán jellemzően február elején szokta tartani az évindító beszédét (ráadásul a Millenárison, ott, ahol most Bajnai beszél), de az idén február 22-én lesz az Orbán-beszéd. Gyurcsány három nappal korábban, egy budapesti hotelben értékeli az elmúlt évet.

14.33
Zömében nyugdíjasok jönnek

Kezdés előtt egy órával harminc-negyven ember állt a Millenáris B épülete előtt. Elkezdték beengedni az embereket. Az érkezők között főként nyugdíjasok vannak, rajtuk kívül néhány kismama tologat babakocsit a parkban. Az egyik, nyugdíjasokból álló társaság az MSZP-t szidja.

14.38
Be van szarva a kormány - mondja az egyik nyugdíjas

Két, a XIII. kerületből érkező nyugdíjas már háromnegyed órával a kezdés előtt elfoglalta a helyét. Szerintük szemétség, hogy a Millenárist teleszórták a Gyurcsány-Bajnai plakátokkal, és felháborodtak azon, hogy Orbán Viktor nem mer vitázni Bajnai Gordonnal. "Be vannak ezek szarva nagyon" - mondták.

14.40
"Bajnai Gordonért a világ végére is elmennék!"

Megnyitották a kapukat, elkezdett benyomulni a javarészt nyugdíjasokból álló tömeg. "Nem kell gázolni, csak nyugodtan" - mondta az egyik résztvevő. Egy hatvan körüli férfi Nyíregyházáról utazott a budapesti rendezvényre. Arra a kérdésünkre, hogy megéri-e ekkora utat megtenni, annyit mondott: "Ne hülyéskedjen, Bajnai Gordonért a világ végére is elmennék!"

14.42
Kevés lesz az ezerötszáz szék

A teremben 1500 széket raktak ki. "Attól félek, ez kevés lesz" - mondta a Haza és Haladás sajtósa az [origo]-nak, persze gyorsan hozzátette, hogy ez egyáltalán nem baj. A székeket úgy rendezték el, hogy körbeveszik a felszólalók pulpitusát. Nem sokkal negyed három után elkezdték beengedni az embereket, a közönség többségében idős emberekből áll.

14.43
Támogatást és címet kérnek

"Milyen jó, hogy ilyen sokan összejöttünk!" - köszöntötte egy női hang a hangszórókból a gyülekező hallgatóságot, bár egyelőre maximum kétszázan vannak a teremben. A női hang ettől függetlenül elsorolta, ki mindenki jött el: a facebookos követőik, azok ismerősei, vagy akik egyszerűen csak elégedetlenek. Azt kérte, hogy aki tudja, támogassa a mozgalmaikat, vagy legalább iratkozzon fel a hírlevelükre.

A rövid felhívás után a Nem tetszik a rendszer című számot kezdték el a teremben felállított kivetítőkön.

14.44
Kevés a celeb

A pulpitus előtti sorokat fehér papírokkal lefoglalták a VIP-vendégeknek, de a sorok nagyrészt még üresek, egyelőre csak Kuncze Gábor volt SZDSZ-es és Mécs Imre volt MSZP-s képviselőt ismerte fel közöttük tudósítónk.

14.46
Kádár és Orbán találkozik

"Azt várjuk, hogy egy lépést előre lép" - mondta tudósítónknak két idősebb férfi, akik a pulpitushoz közeli széksorokban foglaltak helyet. Szentendréről érkeztek, mondták, csak azért jöttek, hogy személyesen is meghallgassák Bajnait. "Ismeri azt, hogy Orbán álmában találkozik Kádárral?" - kérdezte az idősebb férfi, majd rögtön folytatta: "Orbán megkérdezi Kádárt, árulja el, mi a titka, hogyan lehet ilyen sokáig hatalomban maradni. Fiam, csak a végén kell megbolondulni - feleli erre Kádár".

14.50
Érkeznek az emberek

Fotó: Hajdú D. András [origo]

14.52
Megérkezett Bajnai Gordon

Halk taps jelezte a teremben, hogy megérkezett Bajnai Gordon. Az első sorokban ülők gyorsan felpattantak, és fényképezni kezdtek, Bajnai pedig kezet fogott néhány nézővel. A taps gyorsan elhalt.

14.53
Heller Ágnes az első sorban

Megérkezett Bozóki András egykori kultuszminiszter is, a pulpitushoz legközelebbi széken az első sorban pedig Heller Ágnes filozófus ül. A felszólalók mögé beállított székekre viszont nem nagyon akar felülni senki, pedig a szervezők mindenkit kapacitálnak, hogy oda üljön, mert onnan lehet a legjobban látni.

14.55
Vadásszák a székeket

Tele van a terem, a székek többségét elfoglalták, már a szabad helyeket vadásszák az érkezők.

14.56
Kuncze Gábor is kíváncsi Bajnaira

Fotó: Hajdú D. András [origo]

14.58
Itt vannak a kiugrott LMP-sek

A szószékhez közel keres helyet magának Szabó Rebeka országgyűlési képviselő, az LMP-ből kivált Párbeszéd Magyarországért párt tagja is. Közben nagy hévvel megérkezett Suchman Tamás is, mindenkit hangosan üdvözöl az első sorokban.

14.59
Bozóki vigyorog

Fotó: Hajdú D. András [origo]

15.00
Heller Ágnes Mécs Imrével diskurál

Fotó: Hajdú D. András [origo]

15.02
Mindenkinek van már zakója

Rövid tapssal köszöntötték a pontosan és egyszerre érkező szónokokat: Bajnai Gordont, Juhász Pétert, a Milla vezetőjét és Kónya Péter. A korábbi rendezvényeikhez képest újdonság, hogy már nemcsak Bajnai Gordon van elegánsan felöltözve, de Juhász és Kónya is szerzett egy-egy zakót.

15.05
Egy újságvezér és egy volt miniszter is megjelent

Vörös T. Károly, a Népszabadság főszerkesztője és Draskovics Tibor, a Gyurcsány-kormány pénzügy-, majd igazságügyi minisztere is itt van.

15.09
Kicsik a képernyők

Bemelegítésnek leadják a Milla kisfilmjét, de a közönség nem sokat lát, mert négy, viszonylag kicsi kivetítőt raktak ki, amelyek alacsonyan is vannak, úgyhogy már a tizedik sorból sem nagyon lehet őket látni, nemhogy a terem hátsó részéből. A kisfilm egyébként inkább egy videoklipre hasonlít, és valamelyik Milla-tüntetésen készült felvételeket mutogatnak nagyon művészi kék árnyalatban.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)