Világnemzetet építünk - ezt nevezte a következő évtizedek "mestertervének" Orbán Viktor pénteken a Millenárison tizenötödszörre megtartott évértékelő beszédében. A miniszterelnök Schmitt Pál üdvözlésével kezdte, ostorozta a kommunistákat, a következő évekre pedig munkát, kenyeret, biztonságot és függetlenséget ígért. Szerinte a csecsemők már érzik a változást, mert kedvük lett megszületni, előbb-utóbb a felnőttek is meg fogják érezni. A fideszesek a beszéd után azt mondták, hogy konkrétumok nélkül is zseniális volt, és Orbán egyik legjobb évértékelőjét hallottuk.

15.11
Pap után beszélni nehéz

Orbán először Schmitt Pált köszönti, majd úgy kezdi a beszédét: "Miniszter után beszélni könnyű, pap után beszélni nehéz" -  mondja arra utalva, hogy Balog Zoltán lelkész is. "Mit is mondhatnék Isten szolgája után?" - folytatja.

15.12
A kisbabáknak kedvük támadt megszületni

"A kisbabáknak kedvük támadt megszületni" - mondta Orbán, aki örül annak, hogy a KSH adatok szerint nőtt a születések száma tavaly 2011-hez képest. "Lehet, hogy amit elterveztünk, 2013 valóban az emelkedés éve lesz?" - kérdezte Orbán. A kormányfő ezután azt mondta: "amit szépapáink építettek, elvitte az első világháború, amit dédszüleink építettek, elvitte a második világháború, amit nagyszüleink építettek, elvitte a kommunista rendszer, amit szüleink építettek, építettünk, elvitte a 2002 és 2010 között működő rendszer".

15.15
Orbán viccet mesél

Orbán megígéri, hogy a jövőben "elkerüljük Kádárék és az MSZP hibáját", ami azt jelenti, hogy nem fogunk hitelből élni. A magyar gazdaság 2008-as összeomlása mögött szerinte az áll, hogy az MSZP felrúgta azt a megállapodást, hogy nem veszünk fel külföldi hitelt szociális kiadásokra. "Tudom, ezt már elmondtam százszor" - mondja Orbán, majd egy viccet mesél.

15.22
Így szólt Orbán vicce

Az aranylakodalmon az asszony kérdezi a férjét, hogy miért nem mondja soha azt, hogy szeretlek. A férj azt válaszolja: "Már mondtam egyszer, ha változás lesz, szólok."

15.23
Zavaróan visszhangzik Orbán

Tudósítónk szerint a helyszínen a teremben zavaróan visszhangzik a kormányfő mikrofonja.

15.25
Széll Tamás és az A38 is a magyarok sikere

"Sokan úgy nézik a dolgokat, ahogy vannak, és azt kérdezik, miért. Sokan úgy nézik, ahogy lenniük kellene, és azt kérdezik, hogy miért ne - és nekifognak" - mondta Orbán, majd példákat is említ. "Ők Márai tanítványai, így születnek a nagy művek. A magyar ember a nehéz időkben is képes alkotni. Sakkozógép, dinamó, golyóstoll, olimpiai aranyak, matematikai Nobel-díj."  Orbán a sikereink között említi még Széll Tamást és az A38-at.

15.27
Orbán Baloggal érkezett - kép

Fotó: Mudra László [origo]

15.28
Új magyar mű születőben

A magyarok közös nagy műve volt a honfoglalás is, az államalapítás, a tatárjárás után lerombolt ország újjáépítése és a törökök megállítása, 1948 és 1956. "Most úgy áll a helyzet, hogy ismét magyar mű van születőben" - mondta Orbán, aki szerint ezt ugyan szerényen kell mondanunk, "de mondanunk kell".

15.30
Végre nem azt csináljuk, amit elvárnak

"Végre nem azt csináljuk, amit mások várnak el tőlünk" - jelentette ki Orbán. Ezután Mark Twaint idézte a betegről, aki végül a csatornába önti a gyógyszert, mert élni szeretne. A közönség nevet a hasonlaton.

15.33
Világnemzetet építünk

"Aki fél, azt megharapja a kutya, gyáva népnek nincs hazája" - mondta Orbán. A magyarok szerinte 2010-ben belátták, hogy nem szabad megalázkodni, mert az nem a megoldás, hanem maga a probléma. "Új időszámítás vette kezdetét, és azóta mindent véghezvittünk, amiről a gyengeség hívei azt mondták, nem lehet" - mondta Orbán, aki ezután nagyszabású kijelentést tett: "világnemzetet építünk".

15.36
Orbán elárulja a mestertervét

Orbán ismerteti "mestertervét", hogyan leszünk világnemzet. A következő húsz évben megszüntetjük az ország pénzügyi- és energiafüggését, megmentjük a devizaadósokat és mindenki talál majd munkát, aki keres. Orbán szerint tizenöt magyar multi lesz majd, közben ötven százalék lesz az államadósság.

15.36
Tele a terem - kép

Fotó: Mudra László [origo]

15.38
Orbán Ronald Reagant idézi

Orbán ezután Ronald Reagan amerikai elnökről mesél egy anekdotát. Eszerint Ronald Reagan egyszer kijelentette, hogy: "két dolgot utálok, az inflációt és a kommunizmust. Ezekkel kezdjenek valamit". Orbán szerint Reagannek nehezebb dolga volt, mint neki, mégis sikerült, amit akart. Hatalmas a taps.

15.40
Nem hagyja ki a rezsicsökkentést

Orbán ezután áttér a rezsicsökkentésre, és megemlíti persze, hogy jövőre tovább csökken majd a rezsi.

15.42
Vörös és narancs alsónemű

Orbán hosszan beszél a kormány eddigi sikereiről: családi adókedvezmény bevezetése, a nyugdíjak és a munkahelyek védelme, bérkommandók. Ezután Orbán megemlíti, hogy még fel kell venni a harcot a kábítószercsempészekkel, és azokkal, akik a "vörös alsóneműt narancsra cserélték, és még kilátszik". Azt nem részletezi Orbán, kire gondol.

15.43
Schmitt Pál integet valakinek - kép

Fotó: Mudra László [origo]

15.45
Együtt tették tönkre az országot

Nem mindenki örül a sikerünknek - folytatja Orbán. Szerinte azok nem örülnek, akik éveken át hasznot húztak az ország gyengeségéből. "Nem felejtjük el, hogy kik adósították el az országot, kik hazudtak reggel, délben meg este. Együtt tették tönkre az országot" - idézi szó szerint a CÖF plakátjain olvasható szlogent.

15.48
Miért kell röghöz kötni a magyarokat?

Orbán azt mondja, hogy a jövő záloga az erős Magyarország, "ezért kell röghöz kötni a magyar adófizetők pénzén képzett szakembereket, csak így tudják továbbadni saját gyerekeiknek a tudásukat" - mondta.

15.50
Vastaps Orbánnak

Azért kell változtatni, hogy ne fordulhasson elő, hogy a gyerekek kevesebb esélyt kapjanak, mint amennyit a szüleik kaptak - mondta Orbán, majd a szokásos elköszönésével zárja: "Hajrá, Magyarország! Hajrá, magyarok!". A vastapssal jutalmazott miniszterelnök után újra Balog Zoltán lépett a színpadra, de csak annyit mondott, hogy "Viszontlátásra!".

15.52
Orbán a zászlóerdőben - kép

Fotó: Mudra László [origo]

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)