Orbán Viktor volt a főszereplője a parlament hétfői ülésének: a miniszterelnök a cigányozó Dúró Dórát rasszizmusból, a szocialista Tóbiás Józsefet kommunizmusból és demokráciából, Vona Gábort pedig az Európai Unióból oktatta ki. A férfi képviselők a hétköznapokon ugyan nem nagyon tisztelik a nőket, de a nőnapot észben tartották, és már hétfőn minden nőnek virág volt az asztalán. A volt jobbikos Lenhardt Balázs már a kokárdát is kitűzte, és úgy zsidózott egy nagyot. Izgalom, szégyenkezés és büszkeség a parlamentben.

11.54
Orbán megmondja

Kétnapos ülést kezd hétfőn a parlament. A döntéshozatal előtt az azonnali kérdések során Orbán Viktor is többször fel fog szólalni, mert válaszolnia kell a hozzá intézett kérdésekre. A miniszterelnököt a jobbikos Dúró Dóra a cigánybűnözésről, a szocialista Gőgös Zoltán pedig a saját szaváról fogja kérdezni. A napirendről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

11.59
Az új minisztert már kifaggatták

A Nemzetgazdasági Minisztérium élére jelölt Varga Mihálynak már délelőtt is sok kérdésre kellett válaszolnia a parlament illetékes bizottságaiban a meghallgatásán. Varga többek között azt mondta, hogy a költségvetés módosítása - amelyre ezen a héten is rákényszerül a kormányoldal - nem a gyengeség, hanem az erő jele. (A meghallgatásokról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.) Varga azt mondta, a napokban nevezi majd meg az adó- és pénzügyekért felelős államtitkárt.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Varga Mihály a foglalkoztatási bizottság előtt

12.05
Több pénz a tudósoknak és művészeknek

Lázár János és L. Simon László azt indítványozta a parlamentnél, hogy emeljék fel a Kossuth- és Széchenyi-díjak összegét az átlagkereset ötszöröséről a hatszorosára. A parlament kulturális- és sajtóbizottsága délelőtt már rá is bólintott a javaslatra, amit a Nemzeti  Erőforrások Minisztériuma is támogat, így ha a parlament gyorsan elfogadja a javaslatot, akár már a március 15-én díjazottak is emelt összeget kaphatnak.

13.03
Kövér László már a helyén

Az ülést vezető Kövér László a jegyzőkkel együtt már fent ül a pulpituson, már a kis kalapácsát is megigazította, amivel a figyelmeztető harangját szokta kongatni, de az ülésteremben még nagy a nyüzsgés, mindenki bóklászik és tereferél.

13.06
Nőnapoznak a parlamentben

Úgy tűnik, hogy a nőket a hétköznapokon nem mindig tisztelő férfi képviselők a nőnapot nagyon észben tartják, mert ugyan csak pénteken lesz, de már most virágot adott valaki a képviselőnőknek, akiknek a padját egy-egy cserepes miniorchidea díszíti.

Fotó: Nagy Attila [origo]

 

13.09
Istenre esküdött Solymár alpolgármestere

Új képviselő tett esküt a parlamentben: az alkotmánybírónak kinevezett Salamon László lemondott a mandátumáról, helyére a 35 éves Gaal Gergely ül be a parlamentbe. Gaal Solymár alpolgármestere, aki aktív szerepet vállalt abban, hogy Solymáron is felvonják a székelyzászlót, illetve az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) alelnöke is. Képviselőként "a Kárpát-medence, a diaszpóra és az anyaország magyarsága közötti összetartozást, elsősorban a fiatalok közötti élő kapcsolatok kialakítását" szeretné tovább erősíteni. Gaal nagyon kihúzta magát, amikor az eskü szövegét mondta. Munkájához Isten segítségét kérte.

Fotó: Nagy Attila [origo]

13.14
Matolcsy György lemondott

Áder János levelet írt a parlamentnek arról, hogy Matolcsy György lett a Magyar Nemzeti Bank elnöke, így a miniszteri megbízatása megszűnt. Ezek után Kövér László azt is bejelentette, hogy Matolcsy György lemondott a képviselői mandátumáról, ezért most létszámhiányos a parlament.

13.16
Ennyi Kaya Ibrahim a világon nincs

Régen hallott nevekkel színesíti felszólalását Gőgös Zoltán MSZP-s képviselő: ennyi Kaya Ibrahim és Joszip Tot, mint itt, nincs sehol a világon - mondta, amivel azt akarta érzékeltetni, hogy szerinte sokan csalják el az áfát Magyarországon. Gőgös azt szeretné, ha a kormány csökkentené az alapvető élelmiszerek áfáját, de szerinte hiába adtak erre már javaslatokat, a kormányt jobban érdekli a stadionépítés, mint a szegény emberek problémái.

Fotó: Nagy Attila [origo]

13.20
Nagyon vizsgálják az áfacsökkentést

Olyat nem szeretnénk, amit önök egyszer már tettek - mondta erre Cséfalvay Zoltán államtitkár, aki szerint, amikor a szocialisták csökkentették az élelmiszerek áfáját, akkor 200 milliárd forint kiesett a költségvetésből, viszont nem az emberek, hanem a kereskedők nyertek rajta a legtöbbet. Cséfalvay szerint ettől függetlenül vizsgálják a kérdést, hogyan lehetne csökkenteni az alapvető élelmiszerek áfáját.

13.22
Mi történt Matolcsyval?

Lehet, hogy a Jobbikos Volner János nem olvasott híreket a múlt héten, ugyanis szerinte az történt, hogy megbukott Matolcsy György gazdaságpolitikája, ezért lemondott a miniszteri posztjáról. A helyére kerülő Varga Mihálytól a Jobbik azt várja, hogy hagyjon fel az unortodox gazdaságpolitikával, és mentse meg végre a mélybe lökött devizahiteleseket.

Fotó: Nagy Attila [origo]

13.26
A mágikus 3 százalék

A jelenleg fejetlen minisztérium részéről megint Cséfalvay Zoltán válaszol, aki visszakérdez: ki volt az a miniszter, aki három százalék alatt tudta tartani a 3 százalékos hiánycélt? A kérdést nem válaszolja meg, de Matolcsy Györgyre gondol. Cséfalvay örülne, ha a jobbikosok elmennének egy gyárba, és megnéznék, hogy megy a termelés, azt mondja, hogy a hatékony termeléshez ma már kevés ember kell.

Fotó: Nagy Attila [origo]

13.32
Tudják, hol a boldogság

Az énközpontúság önzővé tesz minket, és nem ott keressük a boldogságot, ahol az van - mondja a KDNP-s Vejkei Imre napirend előtti, Egy közülünk című napirendi felszólalásában, amiből lassan derült ki, hogy valójában miről is szól, mert egy pápai idézettől a koldusokon és az önzésen át nagy ugrásokkal jutott el a magzati élet védelméhez. A képviselő azt szeretné, ha mindenki csatlakozna az Egy közülünk című magzatvédelmi programhoz, és ha mindenki azt keresné, hol tehet többet a lelkekért. Végül nem derült ki, hol van a boldogság.

13.37
Szikora Robi már csatlakozott

Soltész Miklós szerint a kezdeményezéshez már Szikora Róbert, Pitti Katalin és Császár Gábor kézilabdázó is csatlakozott. Soltész szerint a szocialistáknak bocsánatot kellene kérniük az anyáktól és a magzatoktól azért, amit kitettek a honlapjukra.

13.40
Semjén Zsolt fújtat

Kósa Lajos az önkormányzatok adósságrendezése ügyében jelentkezett napirend előtti felszólalásra, de nem erről, hanem Bajnai Gordon egyik kijelentéséről beszél. Szerinte a volt miniszterelnök azt szeretné, hogy a jelenlegi több mint háromezer önkormányzat helyett csak kétszáz lenne. Kósa szerint Bajnaiék ezzel "a jól ismert tanácsrendszert" álmodja vissza, miközben ő maga önkormányzati miniszterként Gyurcsánnyal együtt elbukott, és az önkormányzatok ellehetetlenítésén dolgozott. A Kósa Lajos előtt ülő Semjén Zsolt a "Bajnai Gordon", "svájci frank", "hitel" szavaknál mindig fújtat egyet.

Fotó: Nagy Attila [origo]

13.44
Isten őrizzen Bajnai Gordontól!

Isten őrizzen attól, hogy Bajnai Gordon megint valamit babráljon az önkormányzati rendszeren - mondta Kósa. Tállai András államtitkár aztán számokkal próbálja alátámasztani, milyen nagy bajba sodorták Bajnaiék az önkormányzatokat, és mennyit segített már rajtuk az Orbán-kormány.

13.47
Jobbikos kupaktanács - kép

Fotó: Nagy Attila [origo]

13.54
Kövér visszautasított egy kérdést

A napirend elfogadása után Kövér László bejelentette, hogy visszautasított egy írásbeli kérdést, mert szerinte nem tartozott a Nemzetgazdasági Minisztérium hatáskörébe.

14.01
Nyakót aggasztják a jelenségek

Szabolcsban, Békés megyében és Borsodban jelentősen nőtt az ismertté vált bűncselekmények száma - mondja a belügyminiszterhez intézett interpellációjában Nyakó István, aki arra kíváncsi, mit tud tenni a szegénység miatt szaporodó bűncselekmények ellen. Nyakó minden mondatába belefűzte a jelenség szót, és jó erősen meg is nyomta. Nem értjük, mit akart ezzel mondani.

14.03
Kövér László csendet szeretne

Pintér Sándor nem fáradt be a parlamentbe válaszolni, csak Kontrát Károly államtitkárt küldte maga helyett, akire nem nagyon figyelnek a képviselők, Kövér László kongatja is a harangját, hogy megpróbáljon csendet csinálni. Kontrát elmúltnyolcévezik, majd a közmunkaprogramokat kezdi dicsérni, azt mondja, hogy 3500 új rendőr van, akik új autókat is kaptak, a bűncselekmények száma pedig nem nő, hanem éppen ellenkezően: csökken.

14.09
Drága a szemét

Kepli Lajos (Jobbik) azt mondja, január óta sokkal többet kell fizetni mindenhol a szemétszállításért, a borsodi Hejőbábán például az évi hatezer forint helyett 27 ezer forintot kell fizetni, pedig ugyanaz szállítja el, aki eddig. Kepli szerint azért lett ilyen drága a szemét, mert a kormány elhibázta a szemétügyet, drágák a lerakók, messziről viszik oda a szemetet, így aztán hiába minden, a szemét egy része az erdőszélen végzi. Kepli érdemi választ szeretne.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)