Egyre több utat nyitnak meg a rendőrök, hajnalban az M1-esen is megindult a forgalom, 14 órától pedig ismét fizetni kell az autópályákon. Nincs már elzárt település az országban. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ugyanakkor még mindig több tucat településen vannak áram nélkül. A földön fekvő vezetékeket ellopó színesfémtolvajok is nehezítik a helyreállítást. Kövesse a helyreállítást percről percre.

04.30
Így szabadult ki az ország a hó fogságából

Szombat estére kiszabadult az ország a hó fogságából, nem maradt elzárt település. Szombati tudósításunkat itt olvashatja, összefoglalónkat a tegnapi nap esményeiről pedig itt.

04.35
Megindult a forgalom az M1-esen

A rendőrség megnyitotta az M1-es autópályát Budapesttől Hegyeshalom irányába - jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata vasárnap hajnalban. A rendőrségi honlapra feltett közlemény arra kérte a járművezetőket, hogy óvatosan, körültekintően haladjanak. Szombat éjjel az autópálya Győr felé vezető szakaszán még a 67-es és 85-ös kilométerszelvények között dolgoztak az út járhatóvá tételén. Az M1-es Budapest felé vezető oldalán - rendőri felvezetéssel - a forgalom már korábban megindult.

07.30
Zalában már csak egy út járhatatlan

Az elmúlt napok rendkívüli időjárási körülményei miatt Zalában már csak egy mellékút járhatatlan, itt négyméteres magasságú hófallal küzdenek a közútkezelő gépei. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. zalai ügyelete vasárnap reggel közölte: minden fő- és mellékutat megtisztítottak a megyében, már csak a Zalaszentbalázs és Gelse közötti útszakasz járhatatlan. Ezen az útvonalon a szél két és négy méter közötti magasságú hófalat emelt, amelyet a közútkezelő gépei két irányból próbálnak megszüntetni, és reményeik szerint délelőtt ez a szakasz is járhatóvá válik.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete vasárnap arról adott tájékoztatást, hogy a megye területén már nincsenek olyan elakadt járművek, amelyek a közlekedést nehezítenék. Két jármű van, amely az útról sodródott le az elmúlt napokban - egy teherautó Pacsánál és egy személygépkocsi a 74-es főút mellett -, de miután ezek nem jelentenek forgalmi akadályt, tulajdonosaik maguk gondoskodnak a kimentésükről.

08.25
Teljes hosszában járható a 13-as út

A 13-as számú főutat Kisbértől az M1-es autópálya felhajtói között is megtisztították, így már nincs lezárt út Komárom-Esztergom megyében - közölte a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság. Az itt rekedt tehergépjárművek folyamatosan hagyják el megyét. Az utakon körültekintően, fokozott óvatossággal, az útviszonyoknak megfelelő sebességgel lehet közlekedni.

08.31
66 településen nincs még áram

Folyamatosan csökken az áram nélkül maradt települések száma, de hatvanhat településen egyáltalán vagy részben nincs áramszolgáltatás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője vasárnap reggel. Takács Judit azt mondta: az E.ON által szolgáltatott adatok alapján az üzemzavar több mint 35 ezer fogyasztói helyet érint. Bővebben itt olvashat erről.

08.41
Egy út még járhatatlan Fejér megyében

Fejér megyében jelenleg egyetlen olyan útszakasz van, amely járhatatlan, a 6209-es számú út Sárkeresztúr és Sárosd közötti szakasza van lezárva - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Németh-Kész Mónika tájékoztatása szerint a közútkezelő gépei folyamatosan dolgoznak, várhatóan délig megtisztítják az utat a hótól.

08.43
Jól halad a forgalom az M1-esen

Minden főút járható, és már csak két járhatatlan mellékút van Győr-Moson-Sopron megyében - tájékoztatott a megyei rendőrkapitányság vasárnap. A 8223-as út Pér és Győrság között, valamint a 8218-as út Lázi és a megyehatár között járhatatlan. A főutak és a mellékutak burkolatán száraz és jégbordás szakaszok váltják egymást. Az M1-es autópályán a forgalom mindkét pályatesten halad.

08.44
Minden út felszabadult Zalában

Zala megyében az utolsó elzárt utat is sikerült megtisztítani, így a megyében már nincs járhatatlan út - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője vasárnap. Pécsi Norbert Sándor közölte: munkagépeiknek a reggeli órákban sikerült felszabadítani a 7529-es jelű, Zalaszentbalázs és Gelse közötti mellékutat, így utolsóként a megyében itt is megszűnt a teljes útzár.

08.47
24 út járhatatlan az országban

Szombat éjszaka óta nincs elzárt település az országban, de 24 alsóbbrendű mellékút felszabadításán még dolgoznak - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vasárnap reggel. A szakemberek a korábbi hófúvások, havazások és reggeli fagyok utolsó nyomait is igyekeznek eltüntetni a 30 ezer kilométeres országos közúthálózatról.

Emlékeztetnek arra, hogy péntek késő délután még csaknem 200 járhatatlan út volt, vasárnap reggelre viszont már csak 24, vagyis a hófúvások elállta után több mint 170 utat tett járhatóvá a közútkezelő. A társaság munkagépei éjszaka és a reggeli órákban is folyamatosan dolgoztak, illetve dolgoznak az utak felszabadításán, Fejér megyében egy, Komárom-Esztergomban 14, Veszprém megyében három, Győr-Moson-Sopronban, Somogyban és Tolnában pedig egyaránt két-két út járhatatlan még - írják.

09.27
Megdőlt a hidegrekord

Elég nagy hidegben dolgoztak a helyreállításon, éjszaka megdőlt az országos hidegrekord. Vásárosnaményban mínusz 18,2 Celsius-fokot mértek - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A budapesti hidegrekord is megdőlt. Az ORFK összesítése szerint szombaton hatan haltak meg kihűlés miatt.

09.45
Az első pihenőig elmehetnek a kamionok

A rendőrség felhívja a 7,5 tonna megengedett össztömegű és a veszélyes árut szállító közúti járművek vezetőinek figyelmét, hogy a hétvégére vonatkozó kamionstop 2013. március 17-én 22 óráig érvényben van. Ugyanakkor a rendkívüli időjárási körülmények miatt utak mellett leállított kamionok és járműszerelvények vezetői, gépjárművükhöz visszatérve, azokkal az első pihenőhelyig közlekedhetnek - közölte az ORFK.

09.47
Szabad az út Tatán és Tatabányán

A Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság 2013. március 17-én 8 órai hatállyal visszavonta csütörtöki határozatát, amelyben közlekedési tilalmat rendelt el Kisbér, Komárom, Oroszlány, Tata és Tatabánya városok és térségük területén. A rendőrség ugyanakkor továbbra is arra kéri az állampolgárokat, hogy ha tehetik, ne induljanak útnak.

10.01
A sármelléki reptér még zárva

Valamennyi út járható Zala megyében, miután az összes hóátfúvás miatt eltorlaszolt, síkos utat megtisztították a megyében. A sármelléki repülőtér a mai nap még nem fogad és nem indít járatokat - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.

10.20
Tolnában három út járhatatlan

Jelenleg Tolna megye közútjai akadálymenetesen járhatóak, kivéve három mellékutat. A 6315-ös mellékút Hőgyész és Diósberény közötti szakasza, a 6407-es mellékút Ozora és Fürged közötti szakasza, valamint a 62136-os mellékút Györköny és Nagydorog közötti szakasza jelenleg is járhatatlan - közölte a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság.

10.47
14 órától újra fizetni kell az autópályákon

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. az utak helyreállítása és a forgalom megindítása miatt visszavonja korábbi intézkedését, melyben átmenetileg díjmentessé tette a hazai díjköteles autópálya-szakaszokat. Vasárnap 14 órától minden hazai díjköteles útszakaszt csak érvényes úthasználati jogosultsággal lehet igénybe venni - közölte az Állami Autópálya Kezelő Zrt.

11.18
Két vonalon késnek a vonatok

Kiszámíthatóvá vált a vonatközlekedés vasárnapra az elmúlt napok rendkívüli, téli időjárása által érintett térségeiben is, szinte minden vonat menetrend szerint közlekedik - közölte a Mávinform. Az országban nincsenek jelentősebb késések és fennakadások a Nyíregyháza-Záhony és a Budapest-Székesfehérvár vonal kivételével.

Budapest-Székesfehérvár vonalon átmenetileg okozott késéseket egy Budatéténynél meghibásodott szerelvény, amelyet röviddel tíz óra után sikerült elvontatni. Így mindkét vágányon megindult a vonatközlekedés Háros és Nagytétény-Diósd állomás között. A jelenleg tapasztalható, átlagosan 20-30 perces késések még a délelőtt lecsökkennek, és kora délutánig helyreállhat a menetrend szerinti közlekedés a Budapest-Székesfehérvár-Gyékényes vonalon is.

Nyíregyháza és Záhony között a felsővezeték-hálózatot szombaton délután sikerült megjavítani. Vasárnap reggeltől a menetrendben meghirdetett vonatok közlekednek, azonban a vasútvonal néhány állomásán - a térség áramszolgáltatásának hiánya miatt - a biztosítóberendezéseket nem sikerült teljes mértékben helyreállítani, ezért ezen a szakaszon a vonatok átlagosan 20-30 perces késést gyűjtenek össze.

11.34
Nincs már járhatatlan út Győr megyében

Már nincs járhatatlan út Győr-Moson-Sopron megyében - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője vasárnap délelőtt. Pécsi Norbert Sándor azt mondta, utolsóként a Pér és Győrság, illetve a Lázi és a megyehatár közötti mellékutat sikerült felszabadítani. A két útszakasz egyelőre még nehezen járható, de a szakemberek folyamatosan dolgoznak a szélesítésén.

11.46
Kézi erővel építik újjá a hálózatot

Az elakadó munkagépek miatt a kritikus helyeken kézi erővel építi újjá hálózatát az ÉMÁSZ - közölte az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. Mint az eddigi tájékoztatásokból is kiderült, az intenzív havazás és az orkán erejű szél oszlopokat tört ki és vezetékeket szakított le, megbénítva ezzel a Bodrogköz, Hegyköz, és Taktaköz áramellátását.

A térségbe irányított erőforrásoknak, a Katasztrófavédelem segítségének és a folyamatos munkavégzésnek köszönhetően hétezerre csökkent azon fogyasztási helyek száma, ahol nélkülözni kénytelenek az áramszolgáltatást. A tegnapi nap folyamán azonban a speciális munkagépek is elakadtak a belvizes területen ezért a szolgáltató szakemberei jelenleg kézi erővel építik a hálózatot. 14 bodrogközi település kivételével vasárnap délelőttre mindenhol helyreállt a szolgáltatás - közölte az ÉMÁSZ.

11.48
Színesfémtolvajok is nehezítik a helyreállítást

Az áramellátás helyreállítását nehezíti, hogy megjelentek a térségben a színesfémtolvajok, akik a földön fekvő vezetékeket próbálják eltulajdonítani, veszélybe sodorva ezzel nemcsak a helyreállítás eredményességét, hanem saját testi épségüket is - közölte az ÉMÁSZ. A rendőrség szombat este lakossági bejelentés alapján fogott el tolvajokat Tiszacsermely térségében.

Az ÉMÁSZ kéri a lakosságot, ha valakinek kétsége merül fel azzal kapcsolatban, hogy az adott helyen az ő szakemberi dolgoznak, tegyen bejelentés a rendőrségnél a 107 vagy 112-es ingyenes telefonszámon, vagy a 06-40-28-28-28-as, helyi tarifával hívható telefonszámon.

12.11
Kisebb hóbuckák és olajfoltok az M1-esen

Az M1-esen folyamatosan lehet haladni, több helyen ugyanakkor a leállósávban még vannak több méter magas hótorlaszok - közölte a Hír Tv híradója. Az úttesten a kisebb hóbuckákra és az olajfoltokra kell figyelni.

13