Orbán Viktor és Bajnai Gordon párhuzamosan tartott fórumot kedd este. A jelenlegi kormányfő a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének beszélgetésén vett részt a Győri Nemzeti Színházban, ahol arról beszélt, hogy erősebbek vagyunk, mint három éve, illetve a politika özvegyének magát. Ezzel egy időben Bajnai Gordon, az Együtt 2014-PM szövetség vezetője egy zuglói hotel negyedik emeletén sorolta, mi kellene a korszakváltáshoz, és elárulta, hogy tetszene neki akár egy női miniszterelnök is.

17.30
A keresztények hívták Orbánt

Orbán Viktort a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) győri szervezete hívta a Győri Nemzeti Színházba, mert ott tartják a 200. jubileumi kerekasztal-beszélgetésüket. A beszélgetést Lanczendorfer Erzsébet KDNP-s képviselő, a KÉSZ győri tiszteletbeli elnöke vezeti, és a kerekasztalhoz meghívták Harrach Péter KDNP-s frakcióvezetőt és Mráz Ágostont, a Nézőpont Intézet vezérigazgatóját is.

17.31
Bajnai egy hotelben találkozik a zuglóiakkal

Bajnai Gordon rendezvénye szintén hat órakor kezdődik a zuglói Hotel Ébenben. A lakossági fórumot a Magyar Szolidaritás Mozgalom szervezte, így nem véletlen, hogy felszólal Kónya Péter, a Szolidaritás elnöke, az Együtt 2014 társelnöke. A fórum témája hivatalosan: "tájékoztatás a Szolidaritás, illetve az E14 eddigi munkájáról, jövőbeni terveiről. Helyi problémák felvetése, válaszadás a jelenlévők kérdéseire".

17.35
Orbán megmondja, mit, miért, hogyan

A KÉSZ-es szervezők igazán Orbán Viktor kedvében akartak járni, ezt a címet adták ugyanis a rendezvénynek: Mit? Miért? Hogyan? Magyarország jobban teljesít. Erről fog tehát beszélni a miniszterelnök.

17.37
Bajnai a negyedik emeleten beszél

Az Örs vezér terétől néhány lépésre található Hotel Ében előtt már gyülekeznek az emberek, főleg idősebbek várják, hogy feljussanak a szálló negyedik emeletére. Az egyik Szolidaritás-szimpatizáns a liftben mosolyogva meg is jegyezte, hogy vajon melyik szobában lesz a rendezvény. Kiderült, hogy egy nagyjából százfős teremben tartják a fórumot. 20 perccel a kezdés előtt még bőven van szabad hely.

17.44
Az eső sem tántorítja el a nyugdíjasokat

Több száz ember gyűlt össze már a Győri Nemzeti Színháznál, pedig nem sokkal ezelőtt még zuhogott az eső, most is hömpölyög a víz az utcán. A fideszesek rendületlenül gyűjtik az aláírásokat a rezsicsökkentésért a színház előtt, de a többnyire idős közönség java már bent ül a színházteremben. Pálffy István KDNP-szóvivő is megérkezett már.

17.53
Mécs Imre is kíváncsi Bajnaira

Mécs Imre volt SZDSZ-es, majd MSZP-s képviselő egy fényképzeőgéppel járkál a Szolidaritás rendezvényén, ő is kíváncsi Bajnai Gordonra. Más egykori szocialista is megérkezett a terembe, eljött Hajdu László volt rákospalotai polgármester például.

17.59
Két és fél óra Orbánékból

Kérjük önöket, hogy az előadás idejére a mobiltelefonjaikat kikapcsolni szíveskedjenek - mondta be egy bársonyos férfi hang a győri Nemzeti Színházban, ahol a 640 fős nézőtér már teljesen megtelt, és a lépcsőkön is ülnek. Az újságírók is csak a lépcsőre ülhettek le. A Kisalföld című helyi lap újságírójának a szervezők azt mondták, ezek a beszélgetések két-két és fél órásak szoktak lenni.

18.01
Esőben is alá lehet írni - kép
További képekért kattintson!Fotó: Pályi Zsófia [origo]

 

18.06
Háromcsillagos fórum - kép
További képekért kattintson!Fotó: Mudra László [origo]

 

18.07
Írtam magának szerelmes levelet!

Megérkezett a színházba Orbán Viktor is. Odament a bejárat előtt a rezsicsökkentéshez aláírásokat gyűjtő pulthoz, és percekig elbeszélgetett az aktivistákkal. Befele menet üdvözölte a rá váró nyugdíjasokat is. Egy idős hölgy odakiáltotta neki: Írtam magának szerelmes levelet! 

18.08
Jól megtapsolták Bajnait

Nagy taps köszöntötte Bajnai Gordont és Kónya Pétert, a terem a kezdésre megtelt, főleg Szolidaritás-kitűzős idősebb emberek jöttek, de látunk néhány fiatalt is.

18.10
Anyák napján is volt Orbán

A Kisalföld című helyi lap újságírójának információja szerint Orbán Viktor már korábban Győrbe érkezett ma, és a beszélgetés előtt több nem nyilvános programon is részt vett: anyák napján volt például a Prohászka óvodában. A hatra meghirdetett kezdést nem tudták tartani, a többségében idősebbekből álló közönségben többen már most vadul legyezgetik magukat a bejáratnál osztott több oldalas szórólappal.

18.13
Nem is Zuglóba tervezték

A hatalom már fél - kezdte beszédét Kónya Péter, és ezen jót nevettek a résztvevők. Kónya ezt arra alapozza, hogy eredetileg nem ide, Zuglóba, hanem Újpestre tervezték a fórumot, de ott az utolsó pillanatban - szerinte politikai nyomásra - lemondták a rendezvényt.

18.14
Valaki elvesztette a kocsikulcsát

A bársonyos hangú férfi most azt mondta be, hogy valaki elvesztette a kocsikulcsát, de az előtérben átveheti. Hatszáz ember egyszerre kezdett turkálni a táskájában. Lassan negyed órája várnak a hívek a kezdésre a meleg, párás színházteremben.

18.16
Ők rendezik a Bajnai-fórumot - kép
További képekért kattintson!Fotó: Mudra László [origo]

 

18.20
Kónya diktátorozik

Kónya rögtön azzal kezdi, hogy a kormány szerinte milyen esetekben élt vissza a hatalmával, előkerül a trafikügy és a földpályázatok ügye. Ezzel szemben a Szolidaritás segíti a nehéz helyzetben lévőket, és kormányon is ezt tenné. Kónya elmeséli, hogy délelőtt megállította egy fiatalember, és azt mondta neki: "biztos abban, hogy győzni fogunk, mert ugyan Orbán Viktor szereti a focit, de olyan még nem volt egy csapat mindig a pályán maradt". Kónya hozzáteszi, hogy "a diktátorok is megbuknak egyszer".

18.21
Állótaps és vastaps Orbánnak

Megérkezett a nézőtérre Borkai Zsolt győri polgármester Pápai Lajos győri megyés püspök társaságában, majd miután leültek, széthúzódott a színpad súlyos bársolyfüggönye. A közönség már akkor tapsolni kezdett, amikor meglátták Pápai Lajost, de amikor Orbán Viktor is feltűnt a bársonyfüggöny mögött, egy emberként pattantak talpra, és tapssal, valamint Viktor, Viktor! bekiabálásokkal köszöntötték. Ezek után elénekelték a himnuszt: a hangszórókból egy ének nélküli verzió szólt, de az összegyűlt keresztény értelmiségiek hangosan, tisztán, egy amatőr kórust megszégyenítve énekeltek. Ezek után a házigazda, Lanczendorfer Erzsébet bemutatta Orbán Viktort, akit újra vastapsot kapott a közönségtől.

18.24
Alapos vizsgálat Orbánéknál - kép
További képekért kattintson!Fotó: Pályi Zsófia [origo]

 

18.26
Orbán beszéddel fog válaszolni egy kérdésre

A színpadon a házigazda mellett az asztal szélén ül Orbán Viktor, a másik oldalon Harrach Péter, a KDNP vezetője és Mráz Ágoston, a Nézőpont Intézet vezetője ül. A gerberacsokorral díszített asztal mellett egy, a miniszterelnök beszédein megszokott pulpitus áll, ami azt jelzi, a miniszterelnök nemcsak beszélgetni fog, de beszédet is mond. Egy helyi újságírónak a szervezők azt mondták, egy kérdésre fog beszéddel válaszolni Orbán. Egyelőre csak Lanczendorfer Erzsébet hálálkodik, a polgármestertől, a megyés püspöktől kezdve az aktivistákon át Istenig már mindenkinek köszönetet mondott azért, hogy eljöttek, és hogy a KÉSZ kétszázadik, jubileumi beszélgetést vezetheti ma le.

18.28
Rossz politika, rossz kormányzás

Magyarország nem egy normális ország, tönkretette egy rossz politika. A kormány megosztottságból épített hatalmat, "de még milyen hatalmat". A rossz kormányzás ott van a devizahitelek törlesztőrészleteiben, a rekordszinten lévő munkanélküliségben, a megoldhatatlan feladatnak tűnő hóviharban - sorolja Bajnai. A rossz kormányzás a reménytelenséget hozza magával. Egy év múlva dől el, marad-e a kilátástalanság, vagy jobb irányba fordítjuk az ország sorsát. Egyelőre még egyszer sem volt taps.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)