Háromnapos ülést tart az Országgyűlés, amelyen minden párt a kedvenc témájával jelentkezett. A Fidesz a Hajdú-Bét üggyel és a túlzottdeficit-eljárással foglalkozott, az MSZP tovább ütötte a kormányt a trafikokkal, a Jobbik pedig halálbüntetést szeretett volna kérni a súlyos bűnözőkre. Budai Gyula egy földpályázatokról szóló vitában tehénpaparazzinak nevezte Gőgös Zoltánt, Zagyva Gyulának elmagyarázták a fizetős városi parkolás lényegét, Navracsics Tibor pedig a szekszárdi trafikügy kapcsán azzal próbált érvelni, hogy egy párt belső ügyei nem biztos, hogy a közre tartoznak. Az ülés hátralevő részében a kormánypártok szupersebességgel tárgyalják az útdíjjavaslatot, és szavaznak arról is, hogy lehet-e a Nemzeti Dohányboltban fagyit kapni majd.

12.08
Zsiga Marcell a koronánál

A többek között a 47 ezer forintos kijelentéséről elhíresült fideszes képviselő, Zsiga Marcell a parlament hétfői ülése előtt egy kisebb látogatócsoportot kalauzolt. Amikor arra jártunk, a képviselő éppen a koronánál tartott kiselőadást.

12.17
Egy trafik, három EU

Napirend előtt négy felszólalást hallgathatunk meg. Az MSZP-s Tóth Csaba a trafikügyről, a jobbikos Volner János az EU Magyarország-politikájáról, Rogán Antal az uniós zárolás okairól, míg Harrach Péter az Európa Napról fog beszélni napirend előtt.

12.20
Legszörnyűbb korrupciógyanú

A DK-s Molnár Csaba "a legszörnyűbb korrupciógyanús botrányról", a trafikügyről beszél szokásos hétfői sajtótájékoztatóján. A Gyurcsány-párt alelnöke szerint politikai szempontok döntöttek a trafikok koncessziós jogáról. Molnár egy új kezdeményezést is bejelentett. A DK minden fideszes vezetőnek egy nyilatkozatot küld el, amelyben büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkozhatnak arról, hogy nem szóltak bele a trafikpályázatokba.

12.24
Orbán Viktor ma sem lesz itt

A miniszterelnök ezen a héten sem szerepel a parlamenti ülésen, ugyanis éppen Finnországban van hivatalos úton.

12.30
Sunyi, lopakodó áremelés

Az MSZP-s Tóbiás József hétfői parlamenti sajtótájékoztatóján nem a trafikügyről, hanem a vasúti jegyek pótdíjairól beszélt. A politikus szerint az utasok a pótdíjakért semmilyen pluszszolgáltatást nem kapnak, ezért a párt határozati javaslatot nyújtott be a parlamentnek. Azt szeretnék, hogy ne csak a képviselők, hanem a 65 év felettiek és a diákok is mentesüljenek a pótdíjak alól.

12.40
A hét parlamenti legjei

A parlament hétfői ülésének legizgalmasabbnak ígérkező pillanatairól itt olvashat egy előzetest.

12.55
Armageddon a Kossuth téren

A Kossuth tér átépítése miatt harmadik világbeli állapotok uralkodnak a környéken. Markolók, teherautók és kordonok mindenütt. Senki nem tudja, hogy hol szabad és hol nem szabad menni. A szálló por koncentrációja pedig 100 százalékos. Leshoto-alsó.

13.05
Kezdődik!

Öt perc késéssel ugyan, de megérkezett Kövér László házelnök is, így körülbelül fél házzal lassan kezdődik a parlament hétfői ülése.

13.08
Völner és Fónagy egyeztet

Fónagy János és Völner Pál, a fejlesztési minisztérium államtitkárai a parlamenti patkó közepén egyeztetnek valamiről. Elég valószínű, hogy a vasúti pótdíjak is szóba kerültek.

13.12
A KDNP miatt támadják Magyarországot

Harrach Péter az Európai Unió kezdeteit idézi fel az Európa Nap alkalmából. A KDNP frakcióvezetője Robert Schumant idézi, melynek lényege, hogy a nemzeti és az európai értékek egyensúlyban legyenek. "Szeretjük ezt az Európát!" - mondta Harrach, aki szerint ennek ellenére vannak problémák és javítani való dolgok. A frakcióvezető elmondta, hogy szerinte azért támadják Magyarországot, mert a kormány nem támogatja például a drogliberalizációt, az egyneműek házasságát vagy az eutanáziát.

13.14
A kormány Európa pártján áll

A kormány részéről Németh Zsolt külügyi államtitkár reagál, aki szerint egyértelmű, hogy a kormány Európa pártján áll. "Rugalmas Európára és nem egy falanszter Európára van szükség" - mondta Németh, aki szerint a nemzetállamok szokásait és hatásköreit is figyelembe kell venni.

13.20
MSZP: Foglyul ejtették az államot!

"Tovább dagad a trafikbotrány" - indítja napirend előtti felszólalását az MSZP-s Tóth Csaba, aki szerint megvalósult a foglyul ejtett állam modellje, ugyanis egyes érdekcsoportok javára dőltek el a koncessziós jogok. Az MSZP-s képviselő elmesélte, hogy elment a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt.-hez azért, hogy megnézze a pályázati anyagokat, üzleti terveket, szerinte ugyanis nem lehet úgy nyerni, hogy sem ingatlan-, sem termékbeszerzési tapasztalata nincsen például a pályázóknak. "Valamit nagyon takargatnak" - mondta, ugyanis nem adták oda neki az anyagokat, arra hivatkozva, hogy azok nem közérdekű adatok.

13.25
Nem a trafik, hanem az MSZP a botrány

"Nem a dohánykoncesszió, hanem önök az igazi botrány!" - vagdalkozott Fónagy János államtitkár, aki szerint az MSZP nem a kistrafikosokért, hanem a nagy multinacionális dohánykereskedelmi cégekért aggódik. Az államtitkár ismét úgy érvel, hogy koncessziós törvény miatt nem tudják kiadni a pályázati anyagokat. "A pályázat kiírása, elbírálása és lebonyolítása a törvényeknek megfelelő módon megy" - mondta a Fónagy, aki szerint a lényeg az, hogy a 18 éven aluliak ne kaphassanak dohánytermékeket, és az ebből befolyó haszon ne a multikhoz menjen.

13.28
Kormos Kata a vak komondorral - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

13.32
Rogán: Az EU kettős mércét használ

"Nem a meccsen vagyunk, és nem a kocsmában" - mondta a szigorú osztályfőnök, Kövér László az egyik MSZP-s képviselőre, aki beleóbégatott Rogán felszólalásába. A fideszes frakcióvezető a túlzottdeficit-eljárásról beszél. Szerinte Magyarországgal szemben további követeléseket támaszt az unió, holott más országok sokkal rosszabb számokat produkálnak, mégis kikerülhettek az eljárás alól. Rogán úgy véli, hogy ez azért van, mert a kormány nem támogatja a Brüsszel által javasolt megszorítási politikát. A jó számok ellenére újabb megszorításokra van szükség, ezért a kormány most magától próbál kezdeni valamit, hogy megmutassa: három évig 3 százalék alatt tud maradni a hiány. "Magyarország ellen nem túlzottdeficit-eljárás, hanem rezsieljárás zajlik" - utalt felszólalásának végén Rogán arra, hogy az ország ellen kettős mércét használnak.

13.40
Jobbik: Nem szabad megszorítani

A jobbikos Volner János szintén az Európai Unióról beszél. Elég nehéz követni az autodidakta közgazdász érvelését. Volner valami olyasmit mond, hogy a magyar gazdaság rossz helyzetben van, ami az MSZP hibája, de nem szabad újabb, az EU által kért megszorításokat csinálni. A jobbikos képviselő szerint anticiklikus gazdaságpolitikára lenne szükség, tehát válságban költeni kellene, jó időszakban pedig spórolni.

13.46
Fals dolgokon dilemmáznak az EU-ban

Cséfalvay Zoltán NGM-államtitkár egy Economist-cikket idéz, amely szerinte ugyanazt a bizonytalanságot jelzi, amelyet Volner felvázolt. Az államtitkár szerint ugyanakkor ez "egy fals dilemma", mert egyszerre kell reform és stabilizáció. Cséfalvay ezután felsorolja a szokásos érveket a kormányzati gazdaságpolitika mellett.

13.50
Kövér László-hadaróverseny

A házelnök most a háromnapos ülés napirendjéről elképesztő sebességgel szavaztatja a képviselőket. A képviselők alig győzik a kezüket emelni.

13.57
Spam!

Amíg Kövér László hadar, addig kéretlen reklámüzenetet továbbítunk. Elindult az [origo] Hírek rovatának Facebook-oldala! Ha nem akar lemaradni a fontos dolgokról, akkor lájk!

13.59
Még egyszer a pótdíjakról

Tóbiás József, az MSZP frakcióvezető-helyettese a vasúti pótdíjakról interpellálja az NFM-et. Szerinte azt az éj leple alatt próbálták becsempészni a szabályozásba. "Mikor vonják vissza ezt a rendeletet?" - kérdezi Tóbiás.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)