Orbán: A bicepszünk tovább nő - percről percre

2013.05.30., 09:02

Egy számjegyű szja, újabb rezsicsökkentés, borzasztóan vonzó magyar gazdaság - Orbán Viktor ezeket ígérte a kormányát értékelő beszédében. És végre az is kiderül, mi a magyar modell. A kormányfő a Századvég konferenciáján beszél, kövesse percről percre!

11.20 |

Habony Árpád sem hiányzott a rendezvényről - kép

Orbán Viktor tanácsadója is ott volt az eseményenFotó: Hajdú D. András - Origo

 

11.05 |

Andy Vajna telefonál - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]

11.00 |

Tapsviharban távozott Orbán

A beszéde végén elköszönt és nagy taps közepette távozott is a teremből Orbán Viktor. Itt olvashat egy összefoglalót az eseményekről.

10.47 |

Amiről most nem beszél Orbán

Orbán szerint nyilván mindenki azt várja tőle, hogy beszéljen arról is, hogy micsoda nagy siker, hogy kikerültünk a túlzottdeficit-eljárás alól. A kormányfő azt mondja, erről most nem beszél, de reméli, hogy "valaki egyszer megírja a történetét". Majd egy történetet mesél el arról, hogy Boross Péter odalépett egy nagy tekintélyű közgazdászhoz, és azt mondta, hogy "kedves Gyuri, azt eddig tudtam, hogy a történelem lírai műfaj, de hogy a közgazdaságtan is az, azt nem". Orbán még egyszer hangsúlyozza, hogy meg kell írni azt az akciódús történetet, ahogy kikerültünk a túlzottdeficit-eljárás alól.

10.43 |

Giró-Szász elmélyülten figyel - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]

10.41 |

Most kiderül, mi a magyar modell

Orbán ezután ismét rátér arra, hogy szerinte mit is jelent a magyar modell. Szerinte a magyar modell egy munkaalapú társadalom kialakítását, igazságos teherelosztást és az érdem szerinti előrejutás biztosítását jelenti.

10.38 |

Minden volt, csak közbiztonság nem

Orbán hosszan dicséri azokat az intézkedéseket, amelyeket a közbiztonság javításáért tett a kormány. Szerinte 2010 előtt az országban "minden volt, csak rend és közbiztonság nem". A kormánynak hála most már "nem lehet katonaruhában masírozni, nem lehet sorozatgyilkosságokat szervezni úgy, hogy a rendőrség nem tud semmit tenni, és a börtönben is többen vannak".

10.37 |

Egy számjegyű szja-t szeretne Orbán

Orbán szerint jó intézkedés az egykulcsos személyi jövedelemadó, amely egységesen 16 százalék lett. Kijelentette, hogy azt szeretné, ha a személyi jövedelemadó a jövőben egy számjegyű lenne, mert "filozófiailag azzal értek egyet, hogy az emberek ne akkor adózzanak, amikor keresnek, hanem amikor költenek". Orbán tisztában van azzal, hogy messze vagyunk az egy számjegyű szja-tól, de szerinte ezt kellene elérni.

10.34 |

Orbán dicséri a kormányt - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]

10.32 |

A bicepszünk tovább nő

Orbán a kormány érdemei között említi, hogy 1,8 millió adózó helyett most már 4 millióan fizetnek adót, illetve komoly érdem a rezsicsökkentés. "A rezsiköltséget befagyasztottuk, és ahogy nőtt a bicepszünk, csökkentettük is a rezsit. Most úgy tűnik, hogy a bicepszünk tovább nő, és további csökkentés várható" - büszkélkedik Orbán.

10.29 |

Az egyik legígéretesebb gazdaság vagyunk

A kormányprogram öt fontos feladatot jelölt meg, ezeket veszi most végig Orbán. Azt ígérték például, hogy talpra állítják a gazdaságot, és ez szerinte sikerült is, mert ma már nem az IMF pénzén élünk. "Szerintünk szégyen más pénzén élni, az előző kormányok szerint érdem" - jelenti ki Orbán, aki szerint Magyarország jelenleg az "egyik legígéretesebb gazdaság".

10.26 |

A győztesnek nem igaza, hanem feladata van

"A győztesnek nem igaza van, hanem feladata" - jelenti ki a kormányfő, aki felidézi, hogy 2010-ben nem mondták azt, hogy nem azt találták, amire számítottak, és nem sorolták, hogy mit miért nem lehet megcsinálni, hanem megalkották a Nemzeti Együttműködés rendszerét, amelyben nincsenek láthatatlan törvények és láthatatlan alkotmány.

10.24 |

Fekete György egy hasonló frizurájú hölggyel - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]

10.22 |

Vörösiszap és Mercedes

"Kimozdítottuk, kihúztuk az országot a bajból, ezt már ellenfeleink sem tagadják" - mondja Orbán, aki szerint a kormány értékelésekor meg kell említenie a vörösiszap-katasztrófát és az első Magyarországon gyártott Mercedest, amely neki, aki a Trabant korszakában nőtt fel, különösen sokat jelent.

10.19 |

Orbán populista

2010-ben az Orbán-kormány arra a politikai tettre vállalkozott, hogy közösséget épít, míg a szocialisták lerombolták azt. "Hogy populista legyek, az ellenfeleink azt mondják, ne vállalkozz, alkalmazkodj, fogd be a szádat; míg mi azt mondjuk: vállalkozz, állj ki, vállald a véleményed, és tiéd a jövő" - mondja Orbán.

10.16 |

A nemzeti kisszerűség politikája

Orbán szerint a kommunizmus által kialakított rendszert "a nemzeti kisszerűség politikájának" nevezhetjük, és ez túlélte a kommunizmust is. Szerinte a kommunista rendszer "az emberben rejlő rossz tulajdonságokra épített politikai konstrukciót", és azért bukott meg, mert elfogyott a pénzügyi fedezete. Orbán szerint az MSZP is éppen ezért bukott meg 2010-ben.

10.14 |

Mi a magyar modell?

"Mit jelent a magyar modell?" - teszi fel a kérdést Orbán, majd igyekszik megválaszolni, hogy "politikai szempontból mi az értelme". Lerombolni egy politikai közösséget politikai tett, felépíteni szintén politikai tett - fogalmaz Orbán. Szerinte a kommunizmus legnagyobb politikai tette, hogy lerombolta a közösséget, és kialakította "az irigység kultúráját, a nekünk úgysem sikerül politikáját".

10.10 |

Nem tudja, hogy jöttek ki ezek a számok

"Mindenki azt várja tőlem, hogy a kormány elmúlt három évét értékeljem, teszek majd erre kísérletet" - folytatja Orbán. A Nézőpont Intézet kutatását idézi, amely számszerűsítette a kormány teljesítményét. "Nem tudom, hogy jöttek ki ezek a számok, de miután kedvező, felolvasom" - mondta Orbán, és ezt a mondatát az eddigi legnagyobb nevetés követi.

10.07 |

Orbán nehezen érti a magyarokat

Orbán elmeséli, hogy tegnap este hosszan beszélgetett Aznarral, és megpróbálta leírni a magyarok sajátos észjárását. "Nehéz megérteni a magyarokat, ezzel én is küzdök gyakran" - mondja Orbánt, a közönség nagy nevetéssel díjazza.

Előző
  • 1
  • 2
Következő