Orbán: A bicepszünk tovább nő - percről percre

2013.05.30., 09:02

Egy számjegyű szja, újabb rezsicsökkentés, borzasztóan vonzó magyar gazdaság - Orbán Viktor ezeket ígérte a kormányát értékelő beszédében. És végre az is kiderül, mi a magyar modell. A kormányfő a Századvég konferenciáján beszél, kövesse percről percre!

10.04 |

Csak egy ember nem sumákolt

Miután Aznarék legyőzték a spanyol baloldalt, Orbán szerint a Fidesz elleste a módszereiket, hogy legyőzze a magyar baloldalt. Orbán ezután egy történetet idéz fel. A 2000-res évek elején zajlott a vita, hogy az európai alapdokumentumba belekerüljenek-e a keresztény értékek. Orbán szerint a politikusok közül "mindenki sumákolt, és csak egy ember nem sumákolt, Aznar", aki jelezte, hogy nem érti a vitát.

10.02 |

Orbán a Népszabadságban figyelt fel Aznarra

"Attól, hogy egy nemzet szorult helyzetbe kerül, meg kell őrizni a méltóságát" - kezdi Orbán, aki szerint ezt kell ellesnünk a spanyoloktól. Orbán szerint Aznar "nagy harcos", és akkor figyelt fel rá, amikor a Népszabadság 1994-ben megírta, hogy milyen veszélyt jelent Aznar a spanyolokra.

10.00 |

Gyors helycsere

Orbán Viktor gyorsan helyet cserél Aznarral, és már tisztelettel köszönti is Aznart és a közönséget. Aznar "jelenléte súlyosabb dolog és nagyobb jelentőségű nekünk, mint gondolná" - mondja Orbán.

09.57 |

Aznar önmagát dicséri

Aznar önmagát dicséri hosszan. Azt mondja, hogy kormányzása alatt növekedett a spanyol gazdaság, sokkal többen dolgoztak, és ez olyan nyolcéves jóléti időszakot jelentett a spanyoloknak, amilyen még nem volt a történelmükben. Csak elképzelni tudjuk, mit szólna ehhez egy spanyol baloldali politikus, ha itt lenne.

09.51 |

Az euró és az ablak nélküli ház

Aznar szerint az euró létrehozása az Európai Unió megalakítása utáni második legfontosabb döntés volt, és még akkor is fontos volt ezt megtenni, ha a gazdasági válság miatt az euró is válságba került az elmúlt időszakban. Az unió vezetői folyamatosan kezelik a problémát, de Aznar szerint eddig ötvenszázalékos a siker, és ez ahhoz hasonlít, mint ha egy házon nem lenne még ablak vagy tető, azaz nem lehet benne élni.

09.44 |

Mi kell ahhoz, hogy a legjobbak legyünk?

Aznar felsorolja, mire van szüksége Magyarországnak és Spanyolországnak ahhoz, hogy a legjobbak legyenek: a gyökerek, a hagyományok ápolására, a versenyképesség növelésére, rugalmasságra, nyitott társadalomra például.

09.40 |

Kettő vagy három igazi vezető

Aznar szerint kevés az igazi vezető, a világos utat kijelölő vezetés, kettő vagy három igazi vezetőt tudna megnevezni a volt spanyol kormányfő. De nem nevez meg végül senkit.

09.39 |

Orbán lila nyakkendőben érkezett - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]

09.34 |

Buenos días, Mr. Prime Minister

Aznar így köszöntötte Orbán Viktort, aztán nem spanyolul, hanem angolul folytatja. Az európai sikertörténetről beszél, de a hangját a hátsó sorokban elnyomja a zuhogó eső kívülről beszűrődő hangja.

09.31 |

Orbán jegyzetel és sugdolózik

A kormányfő a beszédek közben folyamatosan jegyzetel, időnként odasúg valamit a volt spanyol miniszterelnöknek, José Maria Aznarnak, akit már fel is konferál a Széll Kálmán Alapítvány kuratóriumi tagja.

09.27 |

Borókai filmes párhuzammal jön

Az első beszéd tényleg rövid volt, már következik is Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője, az előző Orbán-kormány szóvivője, aki szerint nem jártunk úgy az Orbán által képviselt magyar modellel, mint "a magyar naranccsal" A tanú című filmben. A magyar modell ugyanis szerinte működik, "nagyot kellett álmodni, el kellett szakadni az Európában otthonos sémáktól, sok támadást kapott, de most azt lehet látni, hogy sikeresen működik".

09.24 |

Csökkennek az aránytalanságok

Lánczi András, a szervező Századvég Alapítvány elnöke nyitja meg a konferenciát,. Arról beszél, hogy Magyarországon és Európában is rengeteg aránytalanság alakult ki a munka, a gazdaság és a politika területén. Mostanában viszont szerinte csökkennek ezek az aránytalanságok. Közben Orbán a tolmácskészülékét babrálja.

09.22 |

Esőben érkeznek a vendégek - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]

09.21 |

Megjött Orbán, egyből csend lett

Megérkezett a miniszterelnök, ezt onnan lehetett észrevenni, hogy rögtön csend lett a teremben.

09.20 |

Nézőket küldenek ki

Egyelőre még mikrofonpróba zajlik, húszperces a késés. Egy hölgy az előbb bemondta a mikrofonba, hogy "aki kényelmesebben szeretné nézni", az menjen ki az előtérbe, ahol kivetítőn követheti a beszédeket. A terem valóban tele van, és akkora a sajtóérdeklődés, hogy a mellettem ülő rádiós kollégának ki akarták húzni a magnója kábeljét.

09.11 |

Schmidt Mária az első sorban

A Terror Háza Múzeum főigazgatója, Schmidt Mária az első sorban kapott helyet, Andy Vajna kormánybiztos viszont a teremben cikázva keresi a helyét.

09.03 |

Kormánytagot alig látni

Most már alig van hely a nagyjából kétszáz fős teremben, de kormánytagoknak semmi nyomuk. Egyedül Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkárt láttuk, ő részt is vesz a délelőtti kerekasztal-beszélgetésen.

08.57 |

Fekete György és Stumpf már itt van

Folyamatosan érkeznek a budai rendezvényterembe a meghívottak, köztük sok közéleti személyiség üdvözli és karolja át egymást boldogan. Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke Makray Katalinnal, Schmitt Pál feleségével beszélgetett. A volt államfőt egyelőre nem láttuk. Tőlünk pár lépésre mosolyog viszont Stumpf István alkotmánybíró.

08.53 |

Orbán tavaly a pornót is megemlítette

Orbán Viktor tavaly is ezen a konferencián értékelte a kormányát. A miniszterelnök akkor azt mondta, hogy Magyarországot már egy válság utáni világra kell felkészíteni, és itt jelentette ki, hogy "a középosztály olyan, mint a pornó: nehéz lenne pontosan definiálni, de aki látja, az biztosan tudja, hogy ez az".

08.50 |

Fókuszban a nemzeti érdek

Ez a címe a konferenciának, amelyen a program szerint háromnegyed órás beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök. A rendezvény rövid köszöntő beszédekkel kezdődött, majd felszólal José Maria Aznar volt spanyol miniszterelnök is.

Előző
  • 1
  • 2
Következő »