Óriási felhőszakadást jelez előre az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára az ország középső részére. A Duna folyamatosan emelkedik, Budapestnél már néhány centi, és víz alá kerülnek az alsó rakpartok. Orbán, Tarlós, Pintér és Bakondi a Rómain jártak, és megnézték a védekezést, ám előtte a miniszterlnök kihirdette a veszélyhelyzetet az országban. Több dunamenti faluban kitelepítésekre kell felkészülni, és a legtöbb helyen várnak önkénteseket is. Külföldön több halálos áldozatot is követelt az áradás, a német kancellár azonnali pénzügyi segítséget ígért az árvízkárosultaknak. Pozsonyban rendkívüli állapotot hirdettek, Prágában viszont már apadásnak indult a Moldva.. Ha árvíz által sújtott területen tartózkodik, és szívesen megosztaná velünk helyszíni tapasztalatait, vagy képet küldene, kérjük, írjon a hirugyelet@origo.hu címre!

06.15
Innen folytatjuk

Rekordméretű árvíz közeleg Magyarországon, 860 centiméter környékén tetőzhet a Duna Budapesten, országszerte 4-5 ezer emberrel védekezik a vízügyi hatóság. Kiemelten védik a Margitszigetet, Csillaghegyen evakuálásra lehet számítani. Egy 2011-es jelentés a fővárosi védművek rossz minőségére hívja fel a figyelmet. Közép-Európa többi részén is gondokat okoz a magas vízállás, Ausztriában vasútvonalakat mosott el a Duna, Prágában az óváros víz felett tartásáért küzdenek, Passauban ötszáz éves rekordot döntött meg a vízállás, és még nincs vége. A hétfői nap eseményei.

06.20
Romlott a helyzet Regensburgnál

Romlott az árvízhelyzet hétfő éjszaka a németországi Regensburg városában, ahol a Duna a Regen folyóval találkozik. A helyi önkormányzat szóvivőjének tájékoztatása szerint a vízállás a vártnál is némileg magasabbra, 6,7 méterre emelkedett, és a folyó több utca elárasztásával fenyeget. Ezeket óvatosságból este lezárták.

06.24
Ma zárják le a rakpartokat

A Duna vízszintjének folyamatos emelkedése miatt várhatóan kedden lezárják a budai és a pesti alsó rakpartot - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs hétfőn éjjel. A jelenlegi adatok alapján a Duna Budapesten várhatóan vasárnap tetőzik, 875 centiméterrel. Az eddigi legmagasabb vízszint a fővárosban 860 centiméter volt, 2006-ban.

06.35
Most rekordokra állunk

A Szigetközben péntekre várják a tetőzést a nagybajcsi vízmérce 890 centiméteres vízállásánál. Ott korábban a legmagasabb vízszint a 2002-ben mért 875 centiméter volt. Ugyancsak pénteken tetőzik a víz Komáromnál, ahol 820 centiméteres vízállásra számítanak, ami szintén meghaladja az eddigi legmagasabb, 801 centimétert. Esztergomnál és Nagymarosnál szombaton várható a legnagyobb vízállás, előbbinél 785 centiméteren, utóbbinál 730 centiméteren várják a tetőzést, ezek ugyancsak rekordszintek.

06.52
Passauban drámai a helyzet

Az osztrák határ közelében fekvő Passaunál éjjel is drámai maradt a helyzet. A Duna, az Inn és az Ilz találkozásánál található bajor városban már korábban leállították az ivóvíz-szolgáltatást, a víz alá került történelmi városmagot a villanyhálózatról is lekapcsolták, a lakosság negyedét pedig kitelepítették. Pozitív fejlemény viszont, hogy az Inn vízszintje a hétfőn elért csúcsmagasságról valamelyest visszahúzódott.

06.59
Nem fizetik vissza a vonatjegyet

A Duna áradása miatt a Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között kedden reggel 8 órától lezárják a folyóhoz közelebbi vágányt, míg a másik vágányon a vonatok lassabban, váltakozó irányban közlekednek. A Budapest-Hegyeshalom vonalon utazóknak előreláthatólag 20-30 perces átlagos késéssel kell számolniuk minden vonatnál. Tekintettel arra, hogy az árvíz vis maiornak számít, az ezeken a vonatokon utazóknak átalány-kártérítést a vasúttársaság nem fizet.

07.09
Hidakat zártak le Csehországban

További néhány ezer embert kellett kitelepíteni lakóhelyéről keddre virradóra a csehországi áradások miatt az ország északi részén. Ústí nad Labembem lezárták a folyón átvezető két közúti hidat - kettévágva ezzel a százezres várost -, és 1700 ember kitelepítését rendelték el.

07.23
A határon dolgoznak a gátak Prágában

Prágában délelőttre várják a Moldva tetőzését. Kora reggel a folyó vízhozama 3200-3300 köbméter volt másodpercenként, a mobilgátak számítások szerint legfeljebb 3700 köbméteres vízhozamig állhatnak ellen a víznyomásnak.

07.34
Fiatal pár küzd az elemekkel - fotó

Forrás: MTI/AP/CTK/Roman Vondrou
A zacskóban három kiscica van

07.41
Minden harmadik metróállomást lezártak Prágában

Súlyos problémát jelent a közlekedés Prágában, miután a metróállomások harmada le van zárva, így a metró csak nagyon korlátozottan működik. A kedd reggeli csúcsforgalomban ismét nagy a káosz. A víz által elöntött déli városrészek tömegközlekedési eszközökkel továbbra is megközelíthetetlenek, de másutt is gondok vannak, az autóbuszok, villamosok mindenütt túlzsúfoltak.

07.54
Három évig vártak

Utak újultak meg Onga Ófalu és Ócsanálos elnevezésű részein, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen még a 2010-es árvíz okozott károkat. A településen 70 millió forintos támogatásból nyolc út kapott szilárd burkolatot, és helyreállították a megrongálódott csapadékvíz-elvezető rendszert is.

08.01
Négyszáz katonát vetünk be

Kedden négyszáz katona kezdi meg munkáját az árvízi mentésben - mondta Benkő Tibor honvéd vezérkari főnök kedden az M1 Ma reggel című műsorában. Elsőként az aktív katonai szolgálatban állókat vetik be, szerdától viszont az önkéntes védelmi és az önkéntes műveleti tartalékosokat is bevonják.

08.13
Hattyúk Prágában - fotó

Forrás: AFP/Michal Cizek

08.21
Passauban már apad a Duna

Túl van az utóbbi ötszáz év legsúlyosabb árvizének legnehezebb szakaszán Passau, az árvízi védekezést irányító válságstáb kedd reggeli adatai szerint a Duna vízszintje majdnem fél méterrel csökkent az éjjel.

08.26
Kihirdethetik a veszélyhelyzetet

A rendkívüli árvízveszély miatt kedd reggel 8 órakor Budapesten összeült a Kormányzati Koordinációs Tárcaközi Bizottság, és megkezdte működését a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelő Központ, amelyben valamennyi érintett minisztérium és szervezet képviselteti magát. A kormányzat várhatóan délelőtt dönt majd arról, hogy veszélyhelyzetet hirdet a Duna által fenyegetett térségekre, illetve településekre.

Komárom-Esztergom megye több településén zajlik a gátrendszer megerősítése és magasítása. Győr-Moson-Sopron megyében az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna áradása jelenthet veszélyt. A fővárosban a Margitszigeten és a Római-parton folyik jelenleg jelentősebb védekezés.

08.28
Viszik a homokzsákokat

Pest megye területén is már számos kritikus helyre szállítottak ki homokzsákokat; Érdre 40 ezer, Vácra 20 ezer, Dunakeszire és Kisorosziba 5-5 ezer, Tahiba és Leányfaluba 3-3 ezret. Eddig 52 ezer homokzsákot raktak le országszerte a kritikus pontokon.

08.32
Az emberek nyugodtak Prágában

Az [origo] helyszíni tudósítója szerint továbbra is nyugodt a hangulat Prágában, az idő is kitisztult, és a nap is süt. A belváros egyes részein a Moldva már elérte a mobilgátak szintjét, de így is méterekre van attól, hogy elérjen akár a mobilgátak, akár a rakpart tetejéig. Látszólag minden ember teszi a dolgát, sok a nézelődő.

08.41
Kőzuzalékot visznek Komáromba

A Duna áradása miatt 15 tehervagonnyi kőzúzalékkal erősítik meg a vasúti pályát a Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között.

08.46
Csütörtökön tetőzhet a Duna Pozsonynál

Erőteljesen tovább emelkedett a Duna és a Morva vízszintje kedd reggelre a folyók szlovákiai szakaszán, Pozsonynál már harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A vízszint tetőzése a szakemberek szerint szerdáról csütörtökre várható. Kedd reggelre a Duna vízszintje Pozsonynál elérte a 846 centimétert, a Morva pedig Dévényújfalunál a 709 centiméter magas.

08.55
Már apadhat a Moldva

Egy prágai rendőr azt mondta az [origo] helyszíni tudósítójának, hogy már apad a Moldva, de az az időjárás függvénye, hogy ez így is fog-e maradni a jövőben. Egészen szürreális, ahogy a kíváncsiskodók ellepik a Moldva partját, mindenki fényképez, még az apácák is.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)
Ezek is érdekelhetnek
hirdetés
hirdetés
hirdetés