Rászakad az országra az ég - percről percre

2013.06.04., 06:26

Óriási felhőszakadást jelez előre az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára az ország középső részére. A Duna folyamatosan emelkedik, Budapestnél már néhány centi, és víz alá kerülnek az alsó rakpartok. Orbán, Tarlós, Pintér és Bakondi a Rómain jártak, és megnézték a védekezést, ám előtte a miniszterlnök kihirdette a veszélyhelyzetet az országban. Több dunamenti faluban kitelepítésekre kell felkészülni, és a legtöbb helyen várnak önkénteseket is. Külföldön több halálos áldozatot is követelt az áradás, a német kancellár azonnali pénzügyi segítséget ígért az árvízkárosultaknak. Pozsonyban rendkívüli állapotot hirdettek, Prágában viszont már apadásnak indult a Moldva.. Ha árvíz által sújtott területen tartózkodik, és szívesen megosztaná velünk helyszíni tapasztalatait, vagy képet küldene, kérjük, írjon a hirugyelet@origo.hu címre!

23.55 |

Mára ennyi

Mára befejeztük árvizi tudósításunkat, holnap folytatjuk. Ha lát valami árvízzel kapcsolatos érdekességet, írjon vagy küldjön képet a hirugyelet@origo.hu címre!

23.52 |

Az amerikaiaknál sem jó a helyzet

Missouriban átszakadt egy gát, ezért a környékéről 300 helyi lakost kitelepítettek. A Kansas, Missouri, Oklahoma és Arkansas államban zajló és a következő napokban is folytatódó esőzések miatt a Missouri és a Mississippi egyaránt megáradt. A magas vízállás miatt az uszályforgalom kedden szünetelt a Mississippi megáradt szakaszán. St. Louis és nyolc másik folyami csomópont kikötője hétfő óta zárva tart. A Mississippin és annak mellékfolyóin az amerikai gabonaexport mintegy 60 százaléka jut el a Mexikói-öböl partvidékére, de nagy fontosságú ezeknek a vízi utaknak a használata a műtrágya, a szén, a kőolaj és az acél szállításában is.

23.42 |

Útzárak Esztergom környékén is

Komárom-Esztergom megyében a 11325-ös jelű Pilismarót-Basaharc összekötő úton (komphoz vezető úton) a 0+000 és 1+005 kilométer szelvények között, valamint a 11326-os jelű Mária Valéria hídhoz vezető úton is teljes pályás útzár van érvényben a Duna áradása miatt a 0+300 és 1+600-as kilométerszelvények között, a híd egyelőre önkormányzati úton megközelíthető. A 11-es főúton Esztergomnál a 62+900-as kilométerszelvénynél mintegy 200 méteren van félpályás forgalomkorlátozás - írja a Magyar Közút.

23.40 |

Kiöntött a Nógrád-patak is

A Nógrád-patak kiöntése miatt lezárták a 2109-es jelű utat is a 13-as kilométer szelvénynél, Verseg és a megyehatár között - írta a Magyar Közút.

23.33 |

Lezárták a mecséri hidat

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője azt írta, hogy az árvízi védekezési munkálatok miatt a mecséri Mosoni-Duna hidat teljes szélességében lezárták, így a 1401-es út felől Mecsér településre a rendőrség a forgalmat már nem engedi be. A községet már csak az 1-es főút irányából lehet megközelíteni.

23.24 |

Gönyüben is várják a segítséget

Gönyüben 24 órás ügyeletet tartanak a polgármesteri hivatalban. A polgármester önkénteseket vár, és arra kéri a lakosságot, mindenki ellenőrizze a gátat a háza közelében. A hivatal folyamatosan hívható az árvízvédelmi készültség ideje alatt a 06-20/381-7353, a 06-20/381-6558 és a 06-20/381-6252 számokon.

23.13 |

A népművészet rögtön lecsap

Orbán, Pintér, Tarlós és Bakondi római-parti terepszemléjét rögtön feldolgozta a Tumblr egyik animgif pápája, Részegbróker.

Forrás: reszegbroker.tumblr.com

23.03 |

A cipőket ellepte az ár

Forrás: Olvasónk felvétele

22.54 |

Happy End Pozsonyban

A Bumm.sk kalandos történetet írt le délutáni tudósításában. Egy külföldi turistákkal teli Pozsonyi turistahajó mindenkitől el volt szigetelve, nem lehetett a partra lépni, mivel a hidat elöntötte a víz, az egyik utasnak azonban haza kellett jutnia egy váratlan családi tragédia miatt. A sodró árban végül a tűzoltók küldtek utána egy csónakot és sikerrel kihúzták a partra.

22.48 |

Buzgárokra vadásznak

A Kisalföld egyik olvasója arról számolt be, hogy Nagybajcson a védett oldalon a szolnoki vízügyes szakemberek bejáráson ellenőrzik, hogy nincsenek-e feltörő buzgárok. Éjjel nappal tart az ellenőrzés - írta.

22.40 |

Az EU is segít a cseheknek

A cseh kormány 5,3 milliárd koronát fordít az árvíz okozta károk felszámolására - mondta Petr Necas miniszterelnök kedden este a közszolgálati televízióban. A csehek azonnal tárgyalásokat kezdeményeznek Brüsszellel, hogy Csehország segítséget kaphasson az Európai Unió szolidaritási alapjából is. Az igényelt összeget azután pontosítják, hogy az árvíz után befejeződik a kárfelmérés. Az Európai Unió már jelezte, hogy kész segítséget nyújtani az árvíz sújtotta Csehországnak, Ausztriának és Németországnak.  A cseh kormány az árvíz miatt vasárnap este szükségállapotot hirdetett ki az ország majdnem egész területére, s jóváhagyott egy azonnal használható 300 millió koronás segélyalapot is. A miniszterelnök szerint ezt az alapot is meglehet növelni.

22.34 |

Tetőre rakták a hűtőt

A nagymarosi kompnál található Maros étterem mindent a ház tetejére menekített. Hűtők, székek, asztalok kerültek az étteremre - képek az Időképen.

22.23 |

Az OKF is várja a segítséget

Katasztrófavédelem munkatársai várják azok jelentkezését, akik a Duna komáromi, neszmélyi, táti illetve esztergomi szakaszán lévő árvízi védekezésben önkéntesként szeretnének részt venni. Az önkéntes részvétel lehetőségéről és módjáról a Veszélyhelyzet-kezelési Központnál a 34/512-079-es telefonszámon lehet érdeklődni.

22.16 |

Az ökumenikusok várják a segítséget

Az Ökumenikus Segélyszervezet június 4-én komplex árvízi segélyprogramot indított, melynek első napján egy idősek otthona kitelepítésében segített Tahitótfalun, illetve nagyteljesítményű szivattyúkat adott át Dunabogdány és Nyergesújfalu önkormányzatának. Továbbra is várják a támogatásokat. A 1353-as adományvonalon 250 forinttal lehet támogatni, a www.segelyszervezet.hu oldalon online adományozással lehet csatlakozni az összefogáshoz, csekket a 06 (1) 205 39 55-ös telefonszámon lehet kérni, átutalással pedig a 11705008-20464565-ös számlaszámra, 'árvíz' megjelöléssel lehet eljuttatni az adományokat. Az Ökumenikus Segélyszervezet a folyamatosan várja önkéntesek jelentkezését is az onkentes@segelyszervezet.hu címen.

22.10 |

A meg nem épített gátak szentje

Nagy Péter olvasónk felvétele
A képet olvasónk küldte a Rómairól

22.04 |

Orbánné is segít

Élelmiszer és higiéniai csomagokat visz Lévai Anikó a sződligeti speciális otthon kitelepített lakóinak. Az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete Sződligeten a Viktor Speciális Otthon kitelepített lakóinak ellátásába kapcsolódik be szerdán az szervezet munkatársaiból és önkénteseiből álló csapat tagjaként. A kitelepítés időszakának átvészeléséhez segítséget jelentő élelmiszerek és higiéniai cikkeket holnap adják át a sződligeti általános iskolában.

22.00 |

Két kritikus pont van Pesten

A fővárosban 20 helyszínen folyik nagy erőkkel a védekezés, két kiemelt terület a Margitsziget és a Római part. A Margitszigeten megkezdték a védmű kiépítését, ahová 3 ezer köbméter homokot és 300 ezer homokzsákot vittek ki. A védelmi bizottság rendkívüli ülésen Pesti Imre, a Védelmi Bizottság elnöke azt mondta: ugyan a helyi védelmi bizottságok gyakorlatok révén már felkészültek a kialakult helyzetre, "most komoly vizsgát kell tenniük éles körülmények között".

21.55 |

Árvízvédelmi ülést tartottak

A közlemény szerint Budapest Főváros Védelmi Bizottsága a rendkívüli ülésen kihirdetett veszélyhelyzetből következően átvette az árvízvédelmi védekezés irányítását, amielyet a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósággal (FKI), a Helyi Védelmi Bizottságokkal, a civil szervezetekkel, a mentőszolgálatokkal és az önkormányzatokkal együttműködve lát el. Döntöttek a Védelmi Bizottság Operatív Törzs felállításáról, amely többek között a védekezéssel kapcsolatos legfrissebb információk napi többszöri frissítésével, lakossági tájékoztatással és az önkéntesek bevonásának ütemezésével foglalkozik. Varga Ferenc dandártábornok, a Védelmi Bizottság elnökhelyettese tájékoztatta a bizottságot, hogy a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján regisztrációs felületet hoztak létre az önkéntes közreműködők jelentkezéséhez.

21.47 |

Dunaszegre is lehet menni tölteni

Holnapra (június 5.) ismételten várjuk a segítőket, reggel fél 8-ra aki tud, kérjük jöjjön a Dunaszegi Polgármesteri Hivatalhoz - írja polgármester a település honlapján.

Előző
Következő