Egész éjjel folyik a munka - percről percre

2013.06.05., 06:50

Szerdán az egész ország homokzsákokat pakolt, most úgy néz ki, hogy egészen hétfőig nem lehet majd leállni a munkával. Észak-Magyarországon rekordszintű árvízre készülnek, főleg a Dunakanyarban. Megjelentek az árvízi helyzetet kihasználó csalók, Budapesten biciklisek száguldoznak az elöntött rakparton, a Margitszigetet kiürítik. Politikusok és önkéntesek együtt dolgoznak.

23.51 |

Vége a közvetítésnek

Szerdán az egész országban dolgoztak a Duna gátjain, és nem lesz ez máshogy csütörtökre virradó éjszaka sem. A szerdai nap közvetítése véget ért, de nem maradnak árvízes hírek nélkül sokáig, csütörtökön korán folytatjuk.

23.05 |

Nincs megállás

Az érsekvadkerti földrengés nem befolyásolja a fővárosi árvíz elleni védekező munkát, egész éjszaka folytatják a védvonalak építését - közölte az MTI-vel Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője

22.47 |

Tornamutatvány - fotó

Forrás: olvasónk, Niartom felvétele

22.43 |

Budai Gyula is dolgozik

A Vidékfejlesztési Minisztérium tíz munkatársa és Budai Gyula parlamenti államtitkár szerda éjjel a komáromi vasútállomás melletti depóban homokzsákokat töltésével segíti az árvízi védekezést.

22.22 |

Kitelepítések lesznek Budafokon

Csütörtöktől péntek délig kétszázhuszonegy embert telepítenek ki Budapest XXII. kerületében a fővédvonal és a Duna közötti hullámtérből. az ott lakókat a Gyár utcából és a Horgász-telepről kell ideiglenesen kitelepíteni. Az érintetteknek a nagytétényi Bartók Béla két tannyelvű iskolában biztosítanak szálláshelyet. A kitelepítettek között 25 gyermek is van.

22.03 |

Nem okoz gondot a földrengés

A vízügyi szolgálat munkatársai a földrengésről értesülve azonnal megkezdték a dunai árvízben érintett töltések, gátak átvizsgálását. A vízügyi szakemberek valószínűsítik, hogy a ma esti földmozgás semmilyen károsodást nem okozott a védművekben - közölte az OMIT.

22.01 |

Érd és Szigetszentmiklós kész

Érden és Szigetszentmiklóson felkészülten várják a Duna tetőzését, felmérték a veszélyeztetett épületeket, hogy szükség esetén kitelepítsék az ott élőket. T. Mészáros András (Fidesz) érdi polgármester elmondta: a városban 2007-ben volt a legmagasabb a Duna vízszintje, akkor 856 centimétert mértek, most várhatóan 10-20 centiméterrel magasabb lehet majd a vízállás. Kiemelte, hogy a gátak jó állapotban vannak, és felállították az ügyeleti rendszert is.

Szabó József (Fidesz-KDNP), Szigetszentmiklós polgármestere közölte, az utolsó információk szerint hétfőn tetőzik majd a folyó nagy dunai ága a városnál, előreláthatólag 905 centiméterrel, ami az utóbbi évek legmagasabb árvízi szintjét 40 centiméterrel meghaladja.

21.46 |

Skimboard a rakparton - videó

21.42 |

Kivonul a KIM is

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, több államtitkár, valamint a szaktárca többi vezetője és több mint kétszáz önkéntes munkatársa is bekapcsolódik az árvíz elleni védekezésbe csütörtökön és pénteken. A tárca dolgozói a Dunakanyar legveszélyeztetettebb településein segítenek, hozzájuk csatlakozik a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal, valamint több más tárca kormánytisztviselője is.

21.15 |

Lehetnek elzárt települések

Az Országos Műszaki Irányító Törzs friss adatai szerint jelenleg 687 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon. Az elkövetkezendő napokban lehetnek elzárt, megközelíthetetlen települések is.

21.04 |

Épülnek a nyúlgátak

Győr-Moson-Sopron megyében tizenhárom szakaszon védekeznek a dunai árvíz ellen. Mecséren magasítják az ideiglenes védműveket, valamint nyúlgátat építenek, Győrújfaluban, Győrzámolyon építik és magasítják a gátakat. Utóbbi feladatot végzik Győrladaméron, Koroncón és Ásványrárón is.

Dunaszentpálon három és fél kilométeres szakaszon homokot zsákolnak, fóliáznak, a gátat építik, erősítik. Ott délig 50 ezer homokzsákot építettek be, a katasztrófavédelem pedig további 20 ezret szállított a faluba. Dunaszegen a védekezésben ötven katona és kétszer ennyi önkéntes, a gát magasításában negyven helyi lakos vesz részt. Győr Bácsa városrészében kétszázan töltik és rakják kocsira a homokzsákokat, ötven katona mellett százötven önkéntes dolgozik itt.

20.45 |

Vízügy: Kész lesznek a gátak

Még a dunai árvíz tetőzése előtt befejeződik a közvetlenül érintett települések védelmi rendszerének kiépítése - közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerda este. Az este hat órai adatokból készült tájékoztatóban az áll: Nagybajcsnál várhatóan szombat reggel éri el a csúcsmagasságot a víztömeg, ekkor 890 és 910 centiméter közötti szint várható. A szakemberek a folyó visszaduzzasztó hatása miatt Győrnél 830-850 centis maximális szintet várnak szombat estére; a városi védművek 890 centis vízmagasságig védik meg a megyeszékhelyet.

 

20.42 |

Kivezényelték a diákokat

Három rendészeti szakközépiskola diákjai és tanárai is részt vesznek az árvízi védekezésben csütörtöktől Győr-Moson-Sopron megyében. A fiatalok szerdán megérkeztek Győrbe. Az országos rendőrfőkapitány utasítására az ország három rendészeti szakközépiskolájából 388 hallgatót, valamint 19 tanárt rendeltek be a megyei árvízi védekezésben való közreműködésre. Körmendről 104 diák, illetve három tanár, Miskolcról 199 tanuló, valamint 12 tanár, Szegedről 85 hallgató és négy tanár segíti a munkát.

20.26 |

350 liter tea, 2300 adag étel

Mintegy 2300 adag ételt, 350 liter teát és 190 liter ásványvizet szállított a gátakon dolgozó embereknek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A szeretetszolgálat elsődleges feladata az árvízi védekezésben részt vevő egységek ellátása; a gátakon homokzsákot töltő embereket élelmiszerrel és innivalóval szolgálják ki.

20.14 |

Egymillió liter Unicum

Egymillió liter Unicumot szállítanak el az árvíz miatt, mert a Soroksári úton, egy pincében tárolják. 33 ezer liter fér egy kamionba, hétfő óta viszik két kamionnal váltva, most vannak a felénél - jelentette tudósítónk.

19.56 |

Kíméletes hajózást kértek

"Kíméletes hajózásra" szólította fel az érintetteket szerdán a Nemzeti Közlekedési Hatóság Útügyi, Vasúti és Hajózási Hivatal a Dunán - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A hajók és hajókötelékek a partoktól nagyobb távolságban, a megváltozott áramlási viszonyok figyelembevételével, a lehető legkisebb hullámkeltést okozva, úgynevezett "völgymenetben" a lehető legkisebb sebességgel közlekedhetnek - áll a tájékoztatóban.

19.52 |

Iskolák, könyvtárak víz alatt

Továbbra is kritikus az árvízhelyzet az észak-csehországi Ústí nad Labemben és Decínben, míg Melníkben és Lovosicében már sikerült stabilizálni a gátakat, s megszűnt a gátszakadás veszélye.

Ústí nad Lademben és Decínben is az Elba vízszintje délután már meghaladta a tíz métert, s várhatóan 11-11,5 méteres szinten az éjjeli órákban tetőzik. Ústíban víz alatt van a vasútállomás és a regionális bíróság épülete, amelyet délután kiürítettek. Decínben az ár elöntött néhány iskolát és a megyei könyvtárt is.

19.49 |

Szakadni fog az eső holnap

Négy nyugati megye kivételével csütörtökre az ország egész területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a várható felhőszakadás miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Vas, Veszprém, Zala és Somogy megyék kivételével az országban bárhol számítani kell olyan záporokra, zivatarokra, amelyek során rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

19.31 |

Orbán Komáromban segít

A komáromi térségbe érkezett szerda délután Orbán Viktor kormányfő, ahol személyesen irányította az árvízi védekezés munkálatait - közölte a miniszterelnök sajtófőnöke. A kormányfő Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató, Czunyiné Bertalan Judit megyei kormánymegbízott és Molnár Attila komáromi polgármester társaságában járta be az árvíz sújtotta területeket.

Előző
Következő