Szerdán az egész ország homokzsákokat pakolt, most úgy néz ki, hogy egészen hétfőig nem lehet majd leállni a munkával. Észak-Magyarországon rekordszintű árvízre készülnek, főleg a Dunakanyarban. Megjelentek az árvízi helyzetet kihasználó csalók, Budapesten biciklisek száguldoznak az elöntött rakparton, a Margitszigetet kiürítik. Politikusok és önkéntesek együtt dolgoznak.

16.42
Pozsonyban megdőlt a rekord

Pozsonyban néhány perccel ezelőtt megdőlt a vízszintrekord - írta egy pozsonyi olvasónk. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet jelentése szerint Duna vízállása 992 centiméter, ami meghaladja a folyam 2002-es, valaha mért legnagyobb magasságát. "Tizenegy évvel ezelőtt a víz elöntötte a pozsonyi belváros egy részét, a Duna akkor 991 centiméteren tetőzött. Az azóta felszerelt mobilgátak most egyelőre megakadályozták, hogy nagyobb kár érje az óvárost" - tette hozzá.

16.44
Gyorsan nő a vízszint Nagybajcsnál

A Győr-Moson-Sopron megyei Nagybajcsnál 4 óra alatt 31 centiméterrel emelkedett a Duna vízállása - derül ki az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szerda délután az MTI-hez eljuttatott közleményből. A településen 11 órakor még 716 centiméteres, délután 3 órakor viszont már 747 centiméteres vízmagasságot mértek. Az OMIT összesítése szerint valamennyi helyen emelkedett a vízszint. Budapestnél legutóbb 681 centiméter volt a víz magassága.

16.55
Már Tolnában is készülődnek

Megkezdte Tolna megyében az árvíz elleni megelőző védekezést a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - közölte a megyei katasztrófavédelmi szóvivő szerdán az MTI-vel. Bátán, Pakson több mint harminc ember részvételével magasítják a töltéseket, és eltömítik az átereszeket. Bátára tizenötezer homokzsákot szállítottak ki, és eddig ötszázat használtak fel a töltések magasításához - tette hozzá.

A Duna Tolna megyei szakaszán június 10. és 13. között várható az árhullám tetőzése, az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint a vízszint mindenütt meghaladja az eddigi legnagyobb vízállást. A tetőzés Paksnál és Sió-árvízkapunál harmadfokú készültség elrendelését teszi szükségessé. Jelenleg a Duna Tolna megyei árvízvédelmi szakaszain elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, ami azt jelenti, hogy figyelőszolgálatot látnak el a katasztrófavédelem munkatársai.

16.57
Száguldás az árvízben

Fotó: Fabók Bálint - Origo

17.07
Derékig a folyóban a fiatalok

Az Origo tudósítója szerint a budapesti rakpartokon több olyan fiatalt is látni, akik a Dunába gázolva bicikliznek. Mások derékig besétálnak a folyóba, sokan pedig a partról nézik az árvizet.

17.09
Pozsonyban vége a fotózásnak

Lezárta a rendőrség a Duna-korzót a két központi híd között Pozsonyban - írta olvasónk. A rendfenntartók megelégelték, hogy bámészkodók százai támaszkodnak a mobilgátakra és fényképezőgép-állványnak használják azokat. Most egy kordon mögül figyelhetik a hömpölygő Dunát.

17.20
Egy házsor veszélyben Nagymaroson

Soha nem látott mértékű áradásra, kitelepítésére készülnek Nagymaroson, Kismaroson és Szobon - mondták az érintett független polgármesterek szerda délután az MTI-nek. Petrovics László, Nagymaros polgármestere azt mondta, hogy noha most is több százan erősítik a gátat, minden erőfeszítésük ellenére legalább egy házsor komoly veszélybe kerül, az ott lakóknak átmenetileg költözniük kell, mert a várható, 7,3 méteres vízszint 16 centiméterrel meghaladja majd az eddig mért legmagasabb értéket. Az evakuálás a 12-es út és a folyó között elterülő üdülőövezetben nyolc állandó lakost és az ideiglenesen ott tartózkodókat érintheti majd.

17.22
Nem akarnak költözni Kismaroson

Poldauf Gábor, Kismaros polgármestere úgy fogalmazott, a valaha tapasztalt legsúlyosabb árvízi helyzetet éli meg a település. "Éjjel-nappal építi a gátat 90-130 ember, ott vagyok magam is, de a szombatra jelzett, 7 métert bőven meghaladó vízszint ellen nehéz felvenni a harcot" - mondta. Néhány család már megkapta a kitelepítésről szóló határozatot, ám egyelőre nem akarnak kiköltözni - jegyezte meg Poldauf Gábor.

17.24
42 házat elönt a Duna Szobon

Remitzky Zoltán, Szob polgármestere is azt mondta: a mostanihoz hasonló mértékű veszélynek még sohasem voltak kitéve. Hatalmas erőkkel védekeznek, ám mivel Szob kavicsos alapra, sóderpadra épült, a víz alulról mossa alá a várost. Ezért azt a módszert alkalmazhatják, hogy minden veszélyeztetett ingatlant körberaknak homokzsákokkal. Negyven vagy 42 házat így is elönt majd a Duna. Az önkormányzat már elvitette a zeneiskolába az érintett családok bútorait, két házból ki is költöztek a lakók, ha pedig jön a víz, a többiek is el kell hagyniuk lakhelyüket. Az érintettek rokonokhoz vagy önkormányzati férőhelyre mehetnek majd. A Duna 2-2,2 méterrel a parti sétány fölött csap át hamarosan, holott 3 méterrel alatta szokott lenni - érzékeltette a várható víztömeg nagyságát Remitzky Zoltán.

17.28
62 embert kellett kitelepíteni
Országszerte 62 embert kellett kitelepíteni a Duna áradása miatt, jelenleg egy sződligeti otthon 80 lakóját költöztetik ki - mondta Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója szerda délután a Margitszigeten. Egyelőre erőszakkal senkit sem kellett lakhelyének elhagyására kényszeríteni - tette hozzá.

Eddig több mint 800 ezer homokzsákot helyeztek ki, de több millió van még. Az elmúlt éjjel kétezer ember dolgozott a gáterősítéseken, nappal pedig ötezren országszerte, de ez a szám nőni fog. Az OKF főigazgatója szerint nyolcezer ember áll rendelkezésre a honvédségnél és még ugyanennyi a katasztrófavédelemnél, továbbá 3600 rendőr, sok vízügyi dolgozó és önkéntes segítségére is számíthatnak. A katasztrófavédelemnek további 102 ezer kiképzett, polgári védelmi szolgálatra kötelezettje van - tette hozzá.
17.34
Gátépítés a Szentendrei-szigeten

Forrás: MTI/Mohai Balázs

17.41
Gyűjtés az árvízkárosultaknak

Gyűjtést rendeznek az árvízkárosultak javára a Gombold újra! Közép-Európa című öltözéktervezési pályázat döntőjén szombaton a budapesti Millenáris parkban. A pályázat általában hátrányos helyzetű gyerekek javára gyűjt, de a rendkívüli helyzetre való tekintettel most kiszélesítették a támogatottak körét.

17.46
A németeket nem kell félteni

Nem fogja vissza a német gazdaság növekedését az ország déli és keleti részén pusztító árvíz a német iparszövetség elnöke szerint. Németország hazai összterméke (GDP) 0,1 százalékkal nőtt az idei első félévben a tavalyi utolsó három hónaphoz képest, amikor 0,6 százalékkal esett a kibocsátás.

17.51
Leáll a vasútvonal-építés

Az árvíz a Budapest-Esztergom vasútvonal fejlesztési munkálatait is hátráltatja - közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A Pilisvörösvár-Piliscsaba vasúti vonalszakasz kivitelezési munkálatait a 4. számú vasútvonal, valamint a 12-es út lezárása akadályozza.

17.55
Műveleti terület lett Pozsony

A korábbinál lassabb ütemben, de tovább áradt a Duna Pozsonynál szerda délután, a folyó vízszintje négy óra után megdöntötte a 2002-ben itt mért több mint százéves rekordot.

A fokozódó árvízveszélyre való tekintettel szerdán műveleti területté minősítették és lezárták a hatóságok az óvárosi rakpartot és a vele párhuzamos, mintegy hat-hétszáz méteren húzódó dunai sétányt Pozsonyban. Olvassa el pozsonyi riportunkat.

18.02
Pozsony víz alatt - fotó

Forrás: AFP

18.06
Ezt látta a drón Tát felett
18.15
Védik a vizet Dunaújvárosban

A megemelkedett vízszint veszélyezteti a Szalki-szigeten az áramszolgáltató transzformátorát, amely létfontosságú Dunaújváros ivóvízellátása szempontjából, mert innen biztosítják az áramot a városi szivattyútelepnek. Az áramellátás biztosítására megtették az előkészületeket - közölte a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

18.19
Parkolókat zártak le Győrben

Fizetőparkolókat zártak le Győrben az árvízi védekezés érdekében. Az Árpád úton az Aradi vértanúk útja és a Baross Gábor út közötti szakaszon lévő fizetőparkolókat az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kérésére zárták le, így ezek a parkolóhelyeket most az árvízi védekezésben részt vevő járműveknek tartják fenn.

18.24
Kitelepítések Esztergomban

Mintegy 40 embert kellett kitelepíteni az árvíz miatt Esztergomban a Prímás-szigetről. Számukra a Kőrössy kollégium nyitotta meg kapuit. Pilismaróton az üdülőövezetet kiürítették, a mintegy 70 érintett számára megnyitották a faluban lévő melegedőhelyet. A kormányhivatal felmérése szerint egy nagyobb kiürítéshez a Vértes Volán 283 buszt tud mozgósítani.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)
Ezek is érdekelhetnek
hirdetés
hirdetés
hirdetés