Győrújfalunál egy gát megcsúszott, de a szakemberek urai a helyzetnek, csak a védekezési munka lassul le kicsit. Orbán Viktor egy győri laktanyában tölti az éjszakát, egy szlovákiai performansz-művész pedig a Dunában állt egy esernyővel és egy aktatáskával. Budapesten a korábban várt 875 centiméterrel szemben 885 centiméteren tetőzhet a Duna vízszintje hétfőn. Az ár levonulása az Országos Műszaki Irányító Törzs tudományos tanácsaszerint előreláthatólag sehol nem okoz majd kritikus, kezelhetetlen helyzetet. A legrosszabb forgatókönyv szerint 85 ezer embert telepíthetnek ki.

06.20
885 cm lesz a Duna

Budapesten a korábban várt 875 centiméterrel szemben 885 centiméteren tetőzhet a Duna vízszintje hétfőn. Csütörtök hajnalra tovább emelkedett a víz szintje. az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) friss adatai szerint: Budapestnél 5 órakor 713 centimétert mértek a négy órával korábbi 699 centiméter után.

06.25
A legfrissebb vízjelentések

A legutóbbi vízjelentés szerint a folyó Nagybajcsnál 23 centiméterrel 809 centiméterre emelkedett, a Győr-Moson-Sopron megyei településnél a tetőzést 900 centiméter körül várják szombaton. Komáromnál hajnalban 20 centivel állt magasabban a víz, mint éjszaka, most 704 centiméter, a tetőzés ott vasárnap reggelre várható. Esztergomnál a vízmérce hajnali ötkor 649 centiméteres vízállást jelzett, az elmúlt órákban 19 centimétert emelkedett, a tetőzés vasárnap estére prognosztizálható. Nagymarosnál a vízállás 574 centiméterre nőtt hajnali ötre, a folyó ott várhatóan hétfőn hajnalban éri el a legmagasabb szintjét.

06.30
Összeül a tudományos tanács

Csütörtökön délelőtt összeül az OMIT Tudományos tanácsa, amelyet a 2000. évi rendkívüli tiszai árvízvédekezés alkalmával hívtak össze először a védekezés kritikus helyzeteinek elemzéséhez és a szükséges megelőző, illetve operatív beavatkozások döntéseinek előkészítéséhez. A testület javaslattevő, véleményező szerepet tölt be az OMIT mellett.

06.45
Nem várnak kritikus helyzetet

Az Országos Műszaki Irányító Törzs szerint az ár várható levonulása az emberi erőforrások és a technikai eszközök bevetésének köszönhetően előreláthatólag sehol nem okoz majd kritikus, kezelhetetlen helyzetet. 

06.55
Készültség több mint 700 km-en

Az OMIT tájékoztatása szerint már 707,7 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon. I. fokú védekezés van 371,7 kilométeren (a Dunán Budapest alatt Ercsitől az országhatárig, a Marcal középső szakaszán). II. fokú védekezés van 82,4 kilométeren (a Duna Budapest alatti szakaszán a jobb parton Érdig, a bal parton Soltig), és III. fokú a védekezés 62,4 kilométeren (a Rába Győr-Árpási, Győr-Koroncói szakaszán, a Marcal Győr-Koroncói, valamint a Koroncó-Mórichida árvízvédelmi szakaszán). Rendkívüli védekezés folyik 191,2 kilométeren (a Győr-Moson-Sopron megye területén a Duna-menti és Mosoni-Duna menti, Komárom-Esztergom megye és Pest megye Budapest feletti területén a Duna-menti állami védvonalakon). A védekezésben 13 önkormányzat vesz részt.

07.03
Lezártak Győrben egy szigetet

Győr városüzemeltetési társasága lezárta a belvárosi Radó-szigetet az áradás miatt. Élet- és balesetveszély miatt a területre sem gyalog, sem járművel nem lehet behajtani az ár levonultáig. A szigeten tartózkodók a vízpartról a sáros, vizes füvön könnyen becsúszhatnak a vízbe, és a megáradt folyóba fulladhatnak.

07.15
Feszült a helyzet Ausztriában

Továbbra is feszült az árvízi helyzet Ausztriában az áradó Duna mentén, a Bécstől keletre és nyugatra eső szakaszokon. A csütörtök reggeli jelentések szerint Bécstől keletre tovább emelkedett a folyó vízszintje, Gross-Enzersdorf település és a szlovák határhoz közeli Hainburg között, és egy 35 kilométeres szakaszon a víz mindössze 30 centiméterrel a gátak pereme alatt hömpölygött. Hainburgban, ahol előző nap a település egy részét elöntötte az ár, folyamatosan szivattyúzzák a vizet a házakból. Bécstől nyugatra már tetőzött a Duna. Krems környékén azonban aggodalmat okoz még a Dunába ömlő Krems folyó átázott földgátja. Szerdán megerősítették a töltést, és folyamatosan ellenőrzik az állapotát.

07.25
Gyorsabb az áradás Pozsonynál

A korábban vártnál gyorsabb ütemben áradt a Duna Pozsonynál csütörtökre virradó éjjel, a folyó vízszintje reggel hét óra előtt már csaknem elérte az estére várt szintet. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet korábbi előrejelzései azzal számoltak, hogy a Duna vízszintje Pozsonynál csütörtök este tetőzik, de a folyó ezt a szintet már reggelre elérte és tovább árad.

A 10,2 méteres vízszint csaknem 30 centiméterrel több, mint a 2002-ben Pozsonynál mért eddigi 9,9 méteres rekord. A csütörtökre vonatkozó előrejelzés pesszimistább a korábbinál. Bár a Duna rakpartjain elhelyezett mobil védőgátaknak már jelenlegi magasságukban is elégséges védelmet kell nyújtaniuk, mégis úgy döntöttek, hogy megemelik őket, továbbá növelték a készenlétbe helyezett tűzoltók és katonák számát is.

07.30
Ötezren a gátakon Győr megyében

Közel ötezren vesznek részt Győr-Moson-Sopronban az árvíz elleni védekezésben. Eddig a megyében összesen 420 ezer homokzsákot építettek be a gátakba. Az éjszaka folyamán kilenc helyszínen folyt árvízi védekezés. Vámosszabadin a magas vízszint miatt lezárt, Szlovákiába vezető ártéri hidat 200 tonna mart aszfalttal terhelték le estére; itt 700 méteres szakaszon 30 centiméteres védművet emeltek 20 ezer homokzsákból. Gönyűn az árvízi védművek 95 százalékának kiépítésével végeztek estére. A szigetközi Győrladamér és Dunaszeg között estére a tervezett szinten összeért a gát homokzsák-magasítása. A karitatív szervezetek és az önkéntesek mellett a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet is segített a munkálatokban, homokzsákok töltésével.

07.35
Nem javult a helyzet az Elbán

Továbbra is katasztrófával fenyeget az árvíz Németországban az Elba és mellékfolyói mentén, a helyzet nem javult csütörtök reggelre. A hetekig tartó esőzések után az Elbán Csehország felől érkező árhullám várhatóan csütörtök délután tetőzik a kelet-németországi Drezdánál. Csak a hét végére hömpölyög le az ár az ország északnyugati részén fekvő torkolatvidékhez, ezért elhúzódó védekezésre kell felkészülni.

A folyó felső szakaszán, Szászországban Pirna, Meissen és Riesa városának több negyedét elöntötte az Elba. Egyik mellékfolyója, a Saale a Szász-Anhalt tartományi Hallét fenyegeti, a Mulde pedig Bitterfeldet.

A Duna bajorországi szakaszán csökken a vízállás, de a Deggendorf járás területén történt gátszakadás miatt több településen továbbra is csak a házak teteje látszik ki a vízből.

07.45
241 kitelepített Pest megyében

Pest megyében eddig 241 embert kellett kitelepíteni az árvíz miatt, és húsz településen van védekezés. A Duna áradása miatt Budakalászon 100, Dunabogdányban 2, Szentendrén 1, Sződligeten 115, Szobon 15, Halásztelken 8 embert kellett kitelepíteni. Az érdi kirendeltség illetékességi területén 2, a vácin 18 településen folytatnak árvízi védekezést: Vác, Zebegény, Sződliget, Szob, Verőce, Nagymaros, Kismaros, Budakalász, Göd, Dunakeszi, Dunabogdány, Kisoroszi, Leányfalu, Pócsmegyer, Szentendre, Szigetmonostor, Tahitótfalu, Visegrád, illetve Százhalombatta és Szigetszentmiklós területén.

07.50
Épül a nyúlgát a 2-es útnál

Dunakeszin 75 ember vesz részt a védekezésben, a vízügyi szakemberek irányításával folyamatosan építenek ki a 2-es út Dunakeszitől délre eső szakaszán egy több mint 600 méter hosszú nyúlgátat. Éjjel 20 ezer homokzsákot szállítottak a helyszínre, a munka éjszaka is félpályás útzár és rendőri biztosítás mellett zajlott. A 2-es út Dunakeszitől délre fekvő részén az árvízi védekezés miatt félpályás útlezárás van, a főváros felé tartókat a rendőrség eltereli.

07.57
Víz alatt a budai alsó rakpart
Forrás: Vámossy Csilla

 

08.10
Vonat helyett buszok

A Komárom-Esztergom vonalon azonban továbbra sem járnak a szerelvények a Duna magas vízállása miatt, az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják. Komárom és Szőny közötti mintegy 4 kilométeres szakaszon 800 katona és 100 önkéntes, valamint 5 dízelmozdony, 35 kőzúzalékkal rakott tehervagon és további 13 vasúti kocsi áll rendelkezésre az árvízvédelemhez.

A munkálatok miatt bevezetett sebesség- és forgalomkorlátozás miatt a Budapest-Hegyeshalom-Rajka vasútvonalon nincs egyelőre nagyobb késés, de a nap folyamán 10-15 perccel hosszabb menetidőre kell számítaniuk a belföldi vonatok utasainak.

08.15
Dömös a helikopterről
Dömös a helikopterrőlFotó: Tuba Zoltán - Origo

 

08.24
Bírták a gátak az Elba nyomását

Csekély mértékben a várt szint alatt - mintegy 10,7 méteren - tetőzött csütörtökön kora reggel az Elba az észak-csehországi Ústí nad Labemben és Decínben. A hidrometeorológiai előrejelzések több mint 11 méteres vízzel számoltak. Helyszíni jelentések szerint a gátak kibírták a nyomást, és délelőtt a vízszint csökkenésével lehet számolni. A 2002-es, tehát az eddigi legnagyobb árvíz idején az Elba Ústínál és Decínnél 11,96 centiméteres szinten tetőzött. Normálisan a folyószint három méter körül mozog.

A víz mindkét városban elárasztotta a folyó menti utakat és az utcákat, illetve Ústí nad Labem Strekov nevű külvárosát. A régióban 11 ezer ember volt kénytelen elhagyni lakóhelyét, s továbbra is mintegy 7500 háztartás van áram nélkül. A városban akadozik a közlekedés, mert az Elbán átívelő közúti hidak le vannak zárva. Zárva tartanak az iskolák is.

Az Elba völgye Észak-Csehországban autóval gyakorlatilag járhatatlan. Problémás a vasúti közlekedés is. Az árvíz miatt a nemzetközi vonatok is 3-4 órás késéssel érkeztek a régióból Prágába. Ústí régióban az árvíz több mint ötven települést érintett. A károk jelentősek, de várhatóan nem haladják meg a 2002-es nagy árvízkárokat.

08.30
Kilenc veszélyes szakasz a Dunánál

Kilenc, a dunai árvíz miatt leginkább veszélyeztetett területet sorolt fel Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök reggel a Belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatóján: ezek között van Mecsér és környéke, Komárom és térsége, az egyik vörösiszap-tározója miatt Almásfüzitő, a táti térség, Esztergom, Szentendre, Kisoroszi, valamint Budapest és Dunaújváros környéke.

08.35
A Batthány tér csütörtök reggel
A Batthyány térFotó: Magócsi Márton - Origo

 

08.43
Körbezárja a víz Kisoroszit

Várhatóan délelőtt lezárják a Tahitótfaluból Kisorosziba vezető utat a Duna áradása miatt, így a Szentendrei-sziget csücskében fekvő település szárazföldön megközelíthetetlenné válik. A Duna rövid időn belül körbezárja a települést, jóval az egyetlen odavezető út fölött csap majd át, de 910 centiméteres vízszintig a gát megvédi a lakókat, a házak nem kerülnek veszélybe. A vízügyi szakemberek ebben a térségben 885 centiméteres tetőzést jeleztek. Jelenleg is legalább százan dolgoznak a töltésen, hogy a belterületet megóvják, ám ha a Duna 910 centiméternél is magasabbra emelkedne, akkor a honvédség segítségét kéri a község.

A csaknem ezer lakosú Kisorosziba az út lezárása után Visegrádról komppal szállítják majd át az élelmiszert, az orvosi ellátást helyben biztosítják, az esetleges kórházi kezelésre helikopterrel vihetik a betegeket a váci kórházba.

08.50
Kilenc halott Csehországban

A cseh hatóságok szerint a természeti csapásnak eddig kilenc áldozata van, és országszerte több mint 20 ezer embert telepítettek ki. Több ezer ember csak néhány nap múlva tud visszatérni otthonába.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)