Komáromnál, Esztergomnál és Győrújfalun már megindult az apadás, de a Duna csak most érkezik a leginkább lakott településekre. Budapesten vasárnap este tetőzik. A víz nemcsak felülről érkezik:  csatornafedeleken át is felszínre tör, máshol megemeli az úttesteket.

08.13
Nagybajcsnál már apad

Nagybajcsnál 7 centimétert apadt a Duna az elmúlt négy órában, az Országos Műszaki Irányító Törzs legutolsó mérése szerint szombaton 23 órakor 887 centiméter volt a vízszint, 20 centiméterrel alacsonyabb a hajnali tetőzésnél, de még 15 centiméterrel magasabban az eddigi legnagyobb, 2002-ben mért szintnél.

 

08.14
Forgalmi korlátozások I.

Budapesten a főpolgármester utasítására több helyen korlátozzák a közlekedést és módosítják a tömegközlekedést vasárnap az árvízi védekezés miatt. Mindenkit arra kérnek, hogy az autója helyett válassza a közösségi közlekedés járműveit, melyeket a főbb vonalakon a sűrített menetrenddel közlekednek.

A Budapesti Közlekedési Központ honlapján (www.bkk.hu/arviz) elérhető információk szerint lezárták a Batthyány téren a metróállomást, illetve az aluljárókat is. Az állomáson az M2-es metrószerelvények nem állnak meg. A Batthyány tér a Széll Kálmán térről az "M2-H5" jelű pótlóbusszal érhető el.

A H5-ös hév Margit híd alagúti szakaszának lezárása miatt a H5-ös HÉV-ek Békásmegyerről és Szentendréről csak a Margit híd budai hídfőig, a felszíni HÉV-állomásig közlekednek, a Szentlélek tér H és a Batthyány tér között pótlóbusz jár. A Margit hídtól a Batthyány tér felé a 86-os autóbusszal és az M2-H5 pótlóbusszal lehet közlekedni. Az összevont HÉV és metrópótló autóbuszok a Széll Kálmán tér M - Batthyány tér M+H - Margit híd, budai hídfő H - Szépvölgyi út H - Tímár utca H - Szentlélek tér H útvonalon közlekednek.

08.15
Komáromnál is apad

Komáromnál 3 centimétert apadt a Duna az elmúlt órákban, az Országos Műszaki Irányító Törzs legutolsó mérése szerint vasárnap 5 órakor 842 centiméter volt a vízszint, 3 centiméterrel alacsonyabb a szombat 23 órai 845 centis tetőzésnél.

A vasárnap 4 órai adatok szerint Esztergomnál 813 centimétert mutatott a vízmérce, 3 centiméterrel kevesebbet, mint egy órával korábban, és egy centiméterrel kevesebbet a szombat 23 órainál. Nagymarosnál a szombat késő estihez képest 5 centiméterrel, 748 centiméterre emelkedett a víz szintje.

08.16
Győr környékén is apad

Lassú apadásra kell számítani a Duna Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán, ahol eddig összesen 254 lakót kellett kitelepíteni, és szombaton 182 ezer zsákban 2600 köbméter homokot építettek be a töltésekbe.

08.17
Betört a víz Nagymaroson

Ismét betört a Duna a nagymarosi Váci utcába, ahol a víz három-négy házat kerített körbe, a lakókat kimenekítették - közölte a település polgármestere vasárnap reggel az MTI-vel.

Petrovics László elmondta, hogy a vízbetörés a Váci út és a Csillag utca kereszteződésénél történt. A vízzel körbevett házak közül egyet szivattyúzással "tehermentesítettek", a többiből kiköltözték a lakókat. Egy idős asszony hajnalban akkor észlelte a bajt, amikor már ingatlanja falainál állt a víz, őt az egyik rokonához vitték el - tette hozzá a polgármester.

08.22
Orbán: Nem volt haláleset

Orbán Viktor a vasárnap reggeli helyzetjelentésben elmondta: haláleset és személyi sérülés eddig nem történt, eltűnt személyről sem tudnak. A Duna most Esztergomnál tetőzik, már órák óta nem emelkedik a szintje. A legnehezebb napok azonban most következnek, mert most ér az árhullám a legsűrűbben lakott területekre.

08.28
Ma este tetőzik Budapesten

Budapesten szombaton, a délutáni órákban megdőlt az eddig mért legmagasabb vízszint. Az előrejelzési számítások szerint Budapesten június 9-én az esti órákban a budapesti vízmérce 895 cm-es vízállásának közelében fog bekövetkezni a tetőzés (ez 35 centivel több, mint a 2002-es, 860 centis rekord). Az árhullám szintje Budapest felett mindenhol meghaladta a valaha mért legmagasabb vízállás értékét és várhatóan Budapest alatt is lesznek majd olyan szakaszok, ahol megdől a valaha mért legmagasabb vízállás.

08.36
Marad a veszélyhelyzet

Meghosszabbítja a parlament a dunai árvíz miatt kihirdetett veszélyhelyzetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi esztergomi sajtótájékoztatóján, jelezve: az árhullám Budapesthez közeledik.

08.46
819 kilométeren védekeznek

Továbbra is 819 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vasárnap reggel az MTI-vel, hozzátéve, az előrejelzek szerint a Duna Budapesten vasárnap este 895 centiméter közelében tetőzik, ez 35 centiméterrel haladja meg a 2006-os rekordot.

09.01
Apad már Győrújfalunál

Apad már a Mosoni-Duna Győrújfalunál; a kora délutáni tetőzés óta csaknem húsz centimétert csökkent a vízszint - közölte a legveszélyeztetettebb szigetközi település polgármestere vasárnap reggel.

09.07
Kavarog a víz - fotó

Fotó: Szabó Balázs - Origo

09.18
Orbán Budapesten irányít

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a Duna-kanyarban és Budapesten irányítja az árvízvédelmi munkálatokat - közölte a kormányfő sajtófőnöke. A Belügyminisztériumban egy vezetői értekezleten várhatóan este kilenc órakor elemzik a helyzetet, amit a miniszterelnök sajtótájékoztatója követ.

09.20
Ilyen most a Szabadság hídnál

Fotó: Szabó Balázs - Origo

09.35
Biztosan állnak a gátak

Biztosan állnak a gátak Budapesten, vasárnapra virradóra sem a Római-partról, sem a Margitszigetről nem érkezett jelentés a nyúlgát hibájáról, megrongálódásról. Orbán Viktor szerint Budapesten leginkább a Fővárosi Csatornázási Műveken múlik, meg tudják-e védeni a várost, mert nem egyszerűen a vízoszlop magassága jelenti a problémát, hanem a bonyolult közműrendszer is, "amelyen keresztül mindenfajta gondok és bajok történhetnek".

09.44
Szobnál már tetőzött a Duna

Szobnál vasárnap reggel 6 órakor 732 centiméteres rekordvízállásnál tetőzött a Duna - tájékoztatta a Pest megyei város polgármestere az MTI-t.

Remitzky Zoltán közlése szerint még szombat reggel kiköltöztették az ártér szélén lévő Rév utca, Park utca, Sport utca és a Széchenyi sétány 64 lakóját, mivel várható volt, hogy ezt a településrészt elönti a Duna (noha a korábbi árvizeknél ez még sohasem történt meg). Az aggály jogos volt, mert az érintett házakba betört a víz, és most 30 centiméter magasan áll - magyarázta a polgármester.

Hozzátette: 52-en rokonokhoz, ismerősökhöz mentek, a többieket a helyi Szent László gimnázium és az idősek otthona fogadta be.

 

09.51
Forgalmi korlátozások II.

A Batthyány téri állomás lezárása miatt a BKK a 11-es és 111-es autóbuszokat a Széll Kálmán tér M végállomásra tereli, míg a 160-as és 260-as buszokat a Margit hídon át a Nyugati pályaudvar M végállomásra.

A Clark Ádám téri, Lánchíd alatti villamos-aluljáró lezárása miatt mind a 19-es, mind a 41-es villamosok módosított útvonalon, Dél-Buda felől a Széll Kálmán térig közlekednek. A villamosokat a Szent Gellért tértől irányítják a 18-as villamos vonalára. A kimaradó szakaszon a 86-os autóbuszokkal lehet utazni, melyeket sűrűbben közlekedtet a BKK.

Az árvízi védekezés miatt a Bem rakpart Batthyány tér és a Margit híd közötti szakasza mindkét irányban le van zárva, erre a szakaszra csak a BKK buszjáratai hajthatnak be.

Dél-Buda és Észak-Buda között sem a lezárt alsó rakparton, sem a lezárt felső rakparton (Bem rakparton), sem a BAH-csomópont - Alkotás utca - Margit körút - Bem tér útvonalon nem lehet közlekedni az árvízi védekezés befejeztéig. Az autósoknak javasolt útvonal Dél-Buda és Észak-Buda között az M0 körgyűrű vagy a Hungária-körgyűrű.

10.15
1200 embert telepítettek ki

Hat megye 28 településéről 1200 embert telepítettek ki eddig, és 44 utat kellett lezárni a Duna áradása miatt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vasárnap délelőtt az MTI-vel. A fővárosban eddig 215 embert kellett kitelepíteni, közülük 46-ot a III., negyvenet a IV., 97-et a XIII., kettőt a IX., harmincat pedig a XXI. kerületből.

10.22
Elárasztott Tahitótfalu

Forrás: MTI/Mohai Balázs

10.39
Robbanóanyag a homokban

Egy robbanóanyagot tartalmazó ködgyertyát találtak az árvízi védekezéshez vitt homokban Leányfalunál vasárnap délelőtt. A két kilogrammos magyar gyártmányú pirotechnikai eszköz az árvízi védekezéshez szállított homokból került elő a Móricz Zsigmond úton, egy benzinkút mellett. A töltőállomáson tartózkodó két embernek, illetve a környéken lévőknek el kellett hagyniuk a helyszínt, amelyet négyszáz méteren egy időre le is zártak.

11.03
Baranya készen áll

Baranya megyében befejeződtek a dunai árvízi védekezés előkészületei - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetője vasárnap az MTI-t. Az ideiglenes védművek elkészültek, azoknál a következő napokban figyelőszolgálat tart ellenőrzést. Baranyában az árvíz szempontjából kritikus pontnak számít Mohács, Újmohács, Sárhát, Dunaszekcső, Kölked, Bár és Homorúd. Mohácsnál vasárnap reggel másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget, mert a folyó vízállása egy nap alatt 45 centiméterrel emelkedett, s a vízmérce 855 centimétert mutat. Újmohácson kilenc embernek kellett elhagynia úgynevezett lábon álló ártéri nyaralóját.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)