A föld alól tamad a Duna - árvíz percről percre

2013.06.09., 08:17

Komáromnál, Esztergomnál és Győrújfalun már megindult az apadás, de a Duna csak most érkezik a leginkább lakott településekre. Budapesten vasárnap este tetőzik. A víz nemcsak felülről érkezik:  csatornafedeleken át is felszínre tör, máshol megemeli az úttesteket.

00.08 |

Később tetőzik az ár Budapestnél

A korábbi előrejelzésekkel szemben mégsem vasárnap este tetőzött a Duna a fővárosnál, hanem később - akár napok múlva fog. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ügyeletese az Origo érdeklődédésére vasárnap éjfélkor azt mondta: a legfrissebb adatok szerint csak 891 centiméternél áll a folyó, és legalább 9 centimétert várnak még. Ezt a vízszintet azonban állítása szerint néhány órán belül biztosan nem éri el a folyó. Az eddigi legmagasabb vízállás - 2006-ban - 860 centiméter volt.

23.52 |

A belvíz is gond a Szigetközben

Az árvíz mellett a belvíz is egyre inkább gondot okoz a Szigetközben. A Pannon-Víz Zrt. arra kéri  az ár- és belvízzel érintett területek lakosait, hogy ellenőrizzék a telkeiken belüli csatornatisztító nyílásokat és lehetőség szerint  akadályozzák meg, hogy a belvíz ezeken keresztül a csatornába folyjon.

23.36 |

Rogán Antal a Széchenyi térnél

Rogán Antal belvárosi polgármestr nyilatkozik este a Széchenyi térnél.Fotó: Magócsi Márton - Origo

 

23.28 |

Speciális forgalmi rend hétfőtől

Autók helyett a közösségi közlekedés használatára intett és speciális forgalmi intézkedésekre figyelmezetetett vasárnap késő esti közleményeben Tarlós István főpolgármester.

Néhány fontosabb forgalmi változás:

A budai alsó rakpart, a Bem rakpart és a Fő utca lezárása miatt csak Pesten keresztül lehet eljutni Dél-Budáról Észak-Budára. A Lánchíd és a Margit híd között a Fő utca és a Bem rakpart, illetve az Árpád fejedelem útja belső szakasza kizárólag a hatóságok és a buszok számára járható.

 A 11-es, 39-es és 111-es autóbuszok a Batthyány tér helyett a Széll Kálmán téri végállomásra járnak. A 9-es, 86-os, 160-as és 260-as autóbuszok terelt útvonalon közlekednek.

A közösségi közlekedés segítése érdekében az  M1-M7-es autópálya közös, budapesti bevezető szakaszán az Egér út és a mai buszsáv kezdete között a városközpont felé a leállósáv helyén buszsávot alakítanak ki a közösségi közlekedés járatai számára. 

Rendkívüli buszsávot jelölnek ki a Hegyalja úton az Avar utca és a Döbrentei tér között, az Erzsébet híd budai hídfőjéig centrum irányban. A Hegyalja úton így csak egy sáv lesz járható az Erzsébet híd felé, az intézkedés célja a 8-as, 112-es és 239-es autóbuszok előnyben részesítése.

 

A további változásokról a www.bkk.hu/arviz oldalon olvashat részletesen.

23.16 |

Újabb mentőcsapatok indultak

Újabb hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoportok indultak el Tolna, Fejér és Komárom-Esztergom megyébe az ország különböző pontjairól - közölte a honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Az OKF összesítése szerint eddig 32 településről 1342 embert kellett kitelepíteni. Árvíz elleni védekezés 74 településen, 96 helyszínen zajlik.

A Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóságának 22 órai adatai szerint a Duna Nagymarosnál, a 20 órai tetőzésnél 1 centiméterrel alacsonyabban, 749 centiméteren állt.

23.01 |

Magányos fa Dunabogdánynál

Magányos fa Dunabogdány határábanForrás: Rácz Gergely

 

22.52 |

Kormányzati konvoj Tahitótfalun

30-40 kormányzati és/vagy rendőrségi autó - zömmel fekete Skoda és Mercedes -, és a Terrorelhárítási Központ (TEK) két Ikarus-busznyi rendőre haladt át a tahitótfalui hídon a település irányába - jelentette a helyszínről tudósítónk. A mentésben részt vevők közben igen látványosan, fáklyákkal világítják a gátat. Munkatársunk kérdésére azonban sem ők, sem a közelben dolgozó mentőegység tagja nem tudta megmondani, hogy hová tart és milyen céllal a népes delegáció.

22.39 |

Hat halálos áldozat Ausztriában

Holtan találtak meg vasárnap Ausztriában egy fiatal nőt, aki egy héttel ezelőtt tűnt el az áradások idején. Ezzel hatra emelkedett az árvíz megerősített halálos áldozatainak száma Ausztriában.

A 23 éves nő holttestére Neualm bei Hallennél, a Salzach folyóban talált rá egy járókelő. A nő egy másik fiatal nővel együtt egy gépkocsiban utazott, amikor előző vasárnap egy sárlavina belesodorta őket egy megáradt patakba Taxenbach mellett, Salzburg tartományban. Mindketten ki tudták szabadítani magukat az autóból, de csak egyikük menekült meg végül.

Továbbra sem találnak egy ötven év körüli férfit, aki szintén Taxenbachnál tűnt el a múlt vasárnap. Őt a traktorjával együtt sodorta bele egy megáradt patakba egy sárlavina. A két eltűnt ember után szombat este fejezték be a kutatást. Az áradásoknak öt további halálos áldozata van az országban.

 

22.29 |

Átmeneti szállás Szigetmonostoron

Horányból kitelepített férfi a Szigetmonostoron kialakított befogadóhelyen.Forrás: MTI/Mohai Balázs

 

22.24 |

P+R nyílik a Bah-csomópontnál

Tarlós István főpolgármester és Pokorni Zoltán, Hegyvidék polgármesterének megállapodása alapján holnaptól néhány napig P+R parkolóként fog működni a BAH-csomópont szomszédságában, a Jagelló úton található parkoló - téjékoztat vasárnap esti Facebook-bejegyzésében a Budapesti Közlekedési Központ.
A közlemény szerint a rendkívüli árvízhelyzetre tekintettel hétfő reggel 6 órától a Jagelló úti parkolóban 350 Ft/nap áron tudnak parkolni azok, akik a közösségi közlekedést választják a gépkocsi helyett. Ezt a kedvezményes parkolási díjat az Önkormányzat hétfőn, kedden és szerdán biztosítja a gépkocsival közlekedőknek.
22.15 |

Gátat erősítettek a Lánchídnál

Elkészült a fővárosban az I. kerület kritikus részének, a Batthyány tér és a Lánchíd közötti szakasznak a megerősítése. Blázsovics Lívia, a kerület sajtóreferense vasárnap este arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az önkormányzat irányításával a rakparti mellvédfalnál több ezer homokzsákot helyezett el több száz önkéntes, a polgárőrség, a kerületi közterület-felügyelet és az önkormányzati képviselők, és megakadályozták az összes szivárgást. A munkálatokat koordináló Nagy Gábor Tamás (Fidesz-KDNP) polgármester köszönetét fejezte ki a résztvevőknek.

Emberek nézik a tetõzés közeli Dunát a Lánchídról.Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

 

22.00 |

Biztonságos a víz Győrben

A vezetékes víz továbbra is biztonságos és fogyasztható Győrben és a város környéki településeken - közölte a szolgáltató Pannon-Víz Zrt. vasárnap az MTI-vel.

A vezetékes vizet az árvízhelyzet miatt továbbra is szigorúan ellenőrzi a társaság. Folyamatos a kontroll a kutaknál és a vízellátó rendszernél. A szakemberek véleménye szerint egyelőre még biztonsági klórozásra sincs szükség - írták a közleményben.

A Pannon-Víz a katasztrófavédelemmel együttműködve kidolgozta annak megoldását, hogy egy esetleges töltésszakadás esetén is működni tudjon a győri és a Győr környéki vízellátó rendszer - olvasható a közleményben.

21.45 |

Három kényszer-kitelepítés kellett

A kormánymegbízott összegzése szerint a megyében eddig csaknem 600 embernek kellett elhagynia otthonát, de mindössze három embert kellett hatósági segítséggel kitelepíteni - közölte vasárnap esti tájékoztatóján Tarnai Richárd kormánymegbízott, a Pest megyei védelmi bizottság elnöke. A védelmi bizottság elnöke szerint Pest megye déli része jobb helyzetben van. Szigetszentmiklóson néhány embernek ugyan ki kellett költöznie otthonából, de lakott területet nem veszélyeztet az ár.

 

21.36 |

Kerülőutakra int a BKK

A Bem rakpart és a Fő utca mellett az Árpád fejedelem útja teljes hosszban és szélességben zárva. A Margit hídra Óbuda irányából nem lehet felhajtani. Kérünk mindenkit, kerülje el a bel-budai térséget az Erzsébet híd és az Árpád híd között - írja vasárnap esti facebook-bejegyzésében a Budapesti Közlekedési Központ.

Az autópályákon dél felöl (M1, M5, M6, M7) érkezőket a BKK arra kéri, hogy amennyiben úticéljuk a pesti oldalon vagy Észak-Budán található, válasszák az M0 autópályát, még akkor is - írják - ha nagy is a kerülő.

21.28 |

Greenpeace-tüntetés a Dunában

Greenpeace aktivisták tüntettek a klímaváltozás ellen az elárasztott széchenyi téri villamosmegállónálForrás: AFP/Kisbenedek Attila

 

21.21 |

BRFK: Járható a Margit híd

A rendőrség nem zárta le a Margit-hidat, csak a budai hídfő Bem rakpart felé vezető lehajtó forgalmát korlátozta ideiglenesen - adott ki pontosítást korábbi, a hídlehajtó lezárásáról szóló híréhez a Budapesti Rendőr-főkapitányság, miután elterjedt, hogy a híd egészét lezárták. 
21.13 |

Ötszáz rendőr felügyeli Győrújfalut

Ötszáz rendőr felügyeli a rendet a péntek este az árvíz miatt kiürített szigetközi Győrújfalun - mondta a Győrújbaráton elhelyezett kitelepítetteknek tartott tájékoztatón a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti főkapitány-helyettese.

Németh Lajos ezredes tájékoztatása szerint normális esetben az egész Szigetközben 150 egyenruhás teljesít szolgálatot. Miközben a falu fölött köröző helikopter által közvetített képeket vetítették, Németh Lajos a tucatnyi, zömében idős kitelepített előtt arról beszélt, hogy a védekezés kezdete óta az egész Szigetközből nem jelentettek bűncselekményt.

A Győrújfalu településre kiadott teljes behajtási tilalmat vasárnap kora este bizonyos korlátozások mellett közben feloldották: a 1401-es számú összekötőúton Dunaszentpál, Dunaszeg, Győrladamér, Győrzámoly és Győrújfalu lakói behajthatnak a szigetközi út Győrújfalu és Dunaszentpál közötti szakaszára, a lakcímkártyát azonban fel kell mutatniuk.

Az árvízi védekezésben és az alapellátásban részt vevő szervezetek gépjárművei ugyancsak behajthatnak, Győrújfalu területén azonban közbiztonsági okokból megállni és várakozni tilos.

21.02 |

Most Nagymarosnál tetőzik az ár

Jelenleg Nagymaros térségében tetőzik a dunai árhullám - jelentete az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT). A szervezet tájékoztatása szerint Budapesten vasárnap este 890-892 centiméteres vízállással fog tetőzni a folyó, a legutóbb 890 centimétert mértek.

20.57 |

Befejeződött Horány kitelepítése

Befejeződött annak a 162 embernek a kiköltöztetése a Szigetmonostorhoz tartozó Horányból, akinek azért kellett elhagynia otthonát, mert a település Szentendre felőli részén egy magaspartot átlépett a Duna, utat törve a lakott terület felé - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelem szóvivője vasárnap este az MTI-t. Spitz Alexandra közlése szerint a csaknem 100 házból a családok többsége rokonoknál, ismerősöknél oldja meg szállásgondját, míg 35-en gyalog sétáltak el a helyi iskolába, ahol fogadóhelyet alakítottak ki számukra, és biztosítják teljes ellátásukat. A veszélyeztetett házak közelében, illetve ott, ahol átbukott a folyó, egy- egy gátat építenek (ez utóbbi fő védvonal már 70 százalékos készültségű) a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársainak és tűzoltóknak a közreműködésével - tette hozzá.

Homokszállító katonai helikopter Horány felettFotó: Tuba Zoltán - Origo

 


  

Előző
Következő