Budapesttől délre még csak kezdődött a veszély, néhány óra alatt centikkel dagadt a vízszint hétfőn. A gátak nyögtek a terhelés alatt, bár több helyen alacsonyabb volt a tetőzés, mint korábban becsülték. Délután ráadásul kitört a vihar, ezért az önkénteseket leparancsolták a gátakról. A parlament Pintér Sándor indítványára megszavazta a veszélyhelyzet meghosszabbítását. Dunaföldvárnál komolyabb gondok nélkül tetőzött a Duna, a folyam északi részén már nyílnak a lezárt határátkelőhelyek.

06.25
Budapestnél csökkent a vízszint

Nyolc óra tetőzés után hétfő hajnalban csökkenni kezdett a Duna vízszintje Budapesten. A hajnali 4 órás adatok szerint a folyó a vasárnap esti 891 centiméterhez képest egy centimétert apadt, 6 órakor pedig újabb egycentis csökkenést mértek.

Nagymarosnál 6 órakor 744 centiméter volt a vízállás, éjjel 2 órához képest 3 centimétert apadt a Duna. Esztergomnál 795 centiméter volt a víz szintje, 5 centivel alacsonyabb a négy órával korábbinál.

Komáromnál is folytatódott a nagyobb ütemű apadás, az éjjel 2 órás 812 centiméterhez képest 10 centimétert csökkenve, hat órakor 802 centiméteren állt a Duna. Nagybajcsnál 20 centiméterrel lett alacsonyabb a vízállás négy óra alatt, reggel 6 órakor 782 centimétert mutatott a szintjelző. Esztergomnál éjfélkor 802, hajnali 4 órakor pedig 797 centiméteren állt a Duna.

Győrújfalunál a tetőzéshez képest már legalább hatvan centimétert apadt a Mosoni-Duna - közölte a település polgármestere, Nagy Imre Attila hétfőn reggel. Azt mondta, a korábbinál kevesebb új buzgár keletkezett a gátnál.

Várhatóan másfél méteres vízszintcsökkenésre lesz szükség ahhoz, hogy a védelmi bizottság engedélyezze a lakók visszatérését a másfél ezer lakosú, pénteken este kitelepített településre - értesült az MTI a védekezésben részt vevőktől.

06.40
Megnyitották a 11-es utat

Felfüggesztették a 11-es út zárlatát vasárnap éjféltől a munkába járás, az áruszállítás, a lakossági ellátás biztosítása érdekében - közölte honlapján a Pest megyei katasztrófavédelem. Varga Lászlónak, a városi védelmi bizottság elnökének a határozatában az is szerepel, hogy ha a védekezés indokolttá teszi, ismét lezárhatják az eredetileg szombaton lezárt utat.

06.50
Újraindult az 5-ös HÉV

Hétfőn reggel részben újraindult a HÉV-közlekedés a Szentlélek tér és a Margit híd között a szentendrei vonalon - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán. Minden második szerelvény csak a Szentlélek térig közlekedik, de a reggeli csúcsidőben továbbra is közlekednek a pótlóbuszok is. A HÉV-ek közlekedését vasárnap késő este kellett korlátozni.

07.10
Újabb árvizek Csehországban

Újabb több száz családi házat öntött el a víz hétfőre virradóra Közép- és Észak-Csehországban. A kiadós esőzések következtében számos kisebb folyó és patak megáradt. A közép-csehországi Kladno és Melník, az észak-csehországi Louny, illetve a dél-csehországi Cesky Krumlov és Tábor környékén a helyi patakok kerteket, házakat, pincéket, gazdasági ingatlanokat öntöttek el. Ugyanakkor országos szinten a helyzet javul, a nagy folyók, így a Moldva és az Elba vízszintje folyamatosan apad.

07.20
Védekezés csak mentőmellényben

A Margit-szigeten biztonsági intézkedések léptek életbe, senki más nem vehet részt a védelmi munkálatokban az ott dolgozó honvédeken és a tűzoltókon kívül. Ők is csak mentőmellényben végezhetik a feladataikat.

07.25
A Váci út fele lezárva

Az árvíz miatt a Váci út újpesti szakaszán az Árpád útnál a Duna felé eső sávokat lezárták, így jelenleg rendőri irányítással egy 150 méteres szakaszon befelé 2 sáv, kifelé 1 sáv járható - közölte a BKK. Budán az alsó rakpart, valamint a Bem rakpart és a Fő utca továbbra is le van zárva. Óbuda és a Szépvölgyi út felől Pest kizárólag az Árpád hídon érhető el! Az Árpád fejedelem útjára dél felé csak a buszok hajthatnak be a Komjádi Uszodánál.

07.30
Teljes útlezárás 62 helyen

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 6 órai összesítése alapján összességében 82 szakaszon, több mint 185 kilométernyi országos közúton van érvényben forgalomkorlátozás az állami úthálózaton, ebből 62 helyszínen teljes pályás lezárást kellett bevezetni az elmúlt napokban.

07.55
Orbán: A csizmát elviszem

Újabb Facebook-videót forgatott a kormányzati kommunikáció Orbán Viktor árvízi védekezéséről. Mindenki köszöni a kiszolgálást, de a katasztrófaturisták túl sokan vannak. A miniszterelnöknek két helyszín meglátogatása között arra is jutott ideje, hogy tableten megnézze az Attraction londoni győzelmét.

 

08.00
Vasútvonalat mosott alá a víz

Almásfüzitő és Dunaalmás között 250 hektáron elöntötte az ártéri területet a víz, miután vasárnap alámosta az Almásfüzitő-Esztergom vasútvonal töltésének egy részét; ember és lakóingatlan nincs veszélyben - tájékoztatta a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Stolczenberger Klára hétfőn az MTI-t.

A 200 méteres szakaszon kiömlő víz miatt az 1-es főúton Almásfüzitő és Tata között 400 méter hosszan, 2-3 zsák magasságú nyúlgátat építettek. A Nyír Mentőcsoport az elárasztott területről egy őzgidát és egy őzsutát mentett ki. A búvárok kézben hozták ki az állatokat, később a nemzeti park szakemberei az őzeket a veszélyeztetett területtől távol szabadon engedték.

08.12
Istállót is bekerített a víz

Tahitótfaluban egy külterületi részen megjelent a víz a gát fölött, hajnalban három embert kellett kiköltöztetni. A víz mintegy egyhektárnyi területet öntött el. Egy házat is körbekerített a víz, a tulajdonos - aki több nagy értékű lovat is tart istállójában - azonban nem kért segítséget. Három munkacsoport folyamatosan szemlézi a területet, és méréseik szerint az elárasztott terület vízmagassága órák óta nem növekedett.

Százhalombattán ellennyomó medencét alakítottak ki a megsérült út buzgárja elleni védekezésül, a feltörő vizet homokzsákokkal körülkerítették. Szentendrén a mobil árvízvédelmi fal tartja a víztömeget, a csurgásokat, szivárgásokat folyamatosan ellenőrzik.

Verőcén a házak bejáratait homokzsákokkal zárták el, három utcában folyamatos a védekezés, a szennyvíztelepet lezárták. Dunabogdányban a Kossuth úton és a kerékpárúton kell védekezni homokzsákokkal a szivárgás ellen.

08.18
Rekordok dőlnek a fővárostól délre

A Duna Budapesttől délre fekvő területein is - ahol még árad a folyó - rekordmagasságú a vízállás a Belügyminisztérium Vízügyi Felügyelőség hétfő reggeli adatai szerint.

Adonynál 761 centiméteren állt a Duna reggel 7 órakor, az eddigi legmagasabb vízállás itt 739 centiméter volt.
Tassnál 900 centimétert mértek, korábban 888 centiméter volt a rekord.
Dunaföldváron 703 centiméteres a Duna vízállása, ez pontosan annyi, mint a korábbi legmagasabb érték.
Paksnál 870 centimétert mértek, ez 2 centiméterrel alacsonyabb a legmagasabb vízszintnél.
Bajánál 938 centiméteren áll a folyó, az eddigi legnagyobb víz 976 centiméter volt.

08.25
Orbán: Stabilak a fő védvonalak

Stabilak a fő árvízi védvonalak Budapest alatt Orbán Viktor tájékoztatása szerint. A miniszterelnök hétfői sajtótájékoztatóján a tassi zsilipet, Bátát, Kisapostagot, Baját és a dunaföldvári híd környékét sorolta a fővárostól délre eső dunai veszélypontok közé.

Orbán Viktor a Római-parton tájékoztatta a sajtótFotó: Pályi Zsófia - Origo

 

08.33
Nagymaroson 2 napig nincs tanítás

Két napig nem lesz tanítás a nagymarosi iskolában, mert a konyha kapacitásának egy részét az árvízi védekezők ellátása köti le. A város mentén éjfél óta körülbelül 6 centimétert apadt a Duna - közölte a település polgármestere hétfő reggel az MTI-vel.

Petrovics László azt mondta, a tankerületi igazgatóval egyeztetve döntöttek arról, hogy hétfőn és kedden nem lesz tanítás, ami körülbelül 400 gyermeket érint. Az iskolában ugyanakkor ügyeletet biztosítanak. A napközis konyhán most főként a gáton dolgozó csaknem 300 embernek, továbbá az óvodásoknak, az időseknek, valamint az épület egyik szárnyában elhelyezett kitelepítetteknek főznek - mondta a polgármester.

Nagymarosnál éjféltől reggelig 6-7 centimétert csökkent a Duna vízszintje, és igen lassan tovább apad a folyó. A gáton dolgozók jelenleg a védmű karbantartására és a figyelőszolgálatra összpontosítanak - közölte Petrovics László.

08.45
Így apad a Clark Ádám térnél
Így apad a Clark Ádám térnélForrás: MTI/Illyés Tibor

 

08.50
Dugó a Margit körúton

Torlódás alakult ki Budapesten a Szent István körúton, ezért a Margit hídon a Buda felé vezető két sávból csak az egyik járható. A Váci úton is erre kell számítani hétfő délelőtt - közölte a Budapesti Közlekedési Központ a Facebook-oldalán.

Dugóra kell számítani Újpesten is, mivel az árvízi védekezés miatt a rendőrség lezárta a Váci út egy részét az Árpád út és az Árva utca között. Itt csak egy-egy forgalmi sáv járható.

08.53
Zsákot töltenek a kajakos gyerekek

Nincs még egy olyan sportág Magyarországon, amelyet annyira sújtana a Duna áradása, mint a kajak-kenut. A Magyar Kajak-kenu Szövetség tagszervezeteinek a fele Duna-menti szakosztály, a létesítmények, hajótárolók és csónakházak nagy része ártéren, a folyó partján fekszik, így sportolók, edzők, szülők százai harcolnak azért, hogy ne tegyen nagy kárt minden idők legnagyobb árvize az ingatlanokban.

08.56
Tovább apadt a Duna Pestnél

Hétfő reggel 8 órakor 888 centiméter volt Budapestnél a Duna vízállása, egy centivel alacsonyabb a reggel hét órakor mért szintnél.  A vasárnap esti, 891 centiméteres tetőzés óta 3 centimétert csökkent a folyó vízszintje.

Nagymaroson a tetőzéshez képest reggelre 6-7 centimétert, Esztergomnál 10 centimétert apadt a Duna. Komáromnál már 20 centi a különbség, Nagybajcsnál pedig nyolc óra alatt 809 centiméterről 771-re csökkent a vízállás.

09.10
Ausztria: egy hét alatt a második

Heves zivatarok okoztak áradásokat Ausztria északi részén, részben korábban már árvíz sújtotta falvakban - jelentette hétfőn az osztrák rádió (ORF). Felső-Ausztria több körzetében és Salzburg tartomány északi részén egy hirtelen jött, heves zivatar, jégeső és erős szél következtében pincéket és garázsokat öntött el a víz vasárnap este. Egy utat le kellett zárni, mert sziklaomlás torlaszolta el.

Salzkammergut egyes falvaiban egy héten belül másodszor öntöttek ki a hegyi patakok. Háromszáz tűzoltó közel száz házhoz vonult ki bevetésre. Helyenként másfél méter magasan állt a víz a pincékben, máshol kidőlt fákat kellett eltávolítaniuk. A hét első két napjában további viharok várhatóak az ország nyugati részén. Vorarlbergben és Tirol északi részén ezért ismét megnövekedett a földcsuszamlások és kőomlások veszélye.

Az ország más részein múlt csütörtök óta mindenhol apad a folyók vízállása, az árhullám elvonulása után már a helyreállításra összpontosítanak. Az áradásoknak hat halálos áldozata volt, egy ember eltűnt.

09.16
Adonynál tetőzik a Duna

Két-három órája ugyanazt a vízszintet mérik az adonyi vízmércénél. A Duna Fejér megyei szakaszán a gátaknál különösebb problémák eddig nem voltak - közölte  a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Fejér megyei szakaszmérnökségének vezetője hétfő reggel.

Az adonyi vízmércénél hétfő reggel 6 órakor 762 centimétert mértek, ami 23 centivel haladja meg a valaha mért legnagyobb vízállást. A kiépített védműveknél magassági problémák nincsenek, helyenként átszivárgásokat tapasztalnak, de azok nem okoznak komolyabb problémákat.

Az ideiglenes védművek is bírják a nyomást. Egyedül Kisapostagnál akadt probléma éjjel, amikor egy helyen átszakadt a gát. A víz házakat nem öntött el, a gátat a szakemberek kijavították.

09.45
Dunaföldvárnál jár az ár

Az Országos Vízügyi Igazgatóság adatai szerint hétfő hajnalban Dunaföldvárnál érte el az eddigi legmagasabb, 703 centiméteres vízállást a Duna. Reggel nyolc órakor már 708 centiméter volt a vízszint. A város térségében a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság előrejelzése alapján hétfő este 720 centiméteres vízállással tetőzik a folyó. Lakóház nincs veszélyben a településen.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)
Ezek is érdekelhetnek
hirdetés
hirdetés
hirdetés