Győzelemre állunk az árvíz ellen

2013.06.12., 08:46

Szerdán Bátánál és Bajánál tetőzik az ár, Baranyában több helyen még a gátakat magasítják. Miközben Gemencen átszakadt egy gát, Komáromnál hamarosan megszüntetik a rendkívüli készültséget, Budapesten pedig már takarítanak. Orbán Viktor szerint győzelemre állunk.

22.35 |

Vége mára

A közvetítést a szerdai napra lezárjuk.

21.24 |

3000 háztartás áram nélkül

Észak-Csehország árvíz sújtotta vidékein továbbra is több mint 3000 háztartás van áram és mintegy 900 gáz nélkül  - jelentette be a régió önkormányzata szerdán.

20.36 |

8 milliárdos segélyalap

A német kormány a 2002-es árvíz után létrehozott segélyalapnál nagyobb, összesen 8 milliárd eurós újjáépítési alap létrehozását tervezi szerdai sajtóértesülések szerint.

A szövetségi kormány 4 milliárd euróval támogatná az Elbán és a Duna bajorországi szakaszán levonuló árhullám miatt keletkezett károk felszámolását, a tartományok pedig együtt további 4 milliárd eurót fizetnének be az alapba a kormányzati elképzelés szerint.

20.34 |

Nem kell tartani csapadéktól

Csütörtökön a Duna magyarországi szakaszán sem erős szél, sem csapadék nem várható - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat árvízi időjárási előrejelzésében szerdán. Közölték: szerdán az esti óráktól mindenütt megszűnik a csapadék. Csütörtökön sok napsütésre lehet számítani, csak kevés gomoly-, illetve fátyolfelhő lehet az égen, csapadék nem valószínű. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 15 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 24 és 28 fok között várható.

19.41 |

Duna sétány

Duna sétány - DunakesziForrás: AFP/Isza Ferenc

 

19.30 |

Három méter apadás

Szerda délután 4 órára Nagybajcsnál a tetőzés óta már több mint három métert apadt a Duna. Itt múlt péntek este 907 centiméteren tetőzött a folyó, szerda délután 593 centiméteres volt a vízállás.
Budapesten már több mint egy métert csökkent a vízszint a tetőzés óta. Itt hétfőre virradó éjjel 891 centiméteren tetőzött a folyó, míg szerda délután 780 centiméteres vízállást rögzítettek. Baján a hajnali 5 órai, 989 centiméteres tetőzés óta 2 centiméterrel csökkent a vízszint. Mohácson csütörtökön 965 centiméteren várják a tetőzést. Itt szerda délután 960 centiméteres volt a Duna vízszintje. A vízmagasság megközelíti, de várhatóan nem éri majd el a Dunaszekcsőn 1965-ben mért 992 centiméteres és a Mohácson regisztrált 984 centiméteres rekordmagasságot.

19.22 |

Ételosztás Baján

A vöröskereszt munkatársai ételt osztanak a védekezésben résztvavő katonáknak BajánForrás: AFP/Kőhalmi Péter

 

19.13 |

Sikeres szendvicsgyár

Közleményt kaptunk egy civil összefogástól, akik egy szendvicsgyárat alapítottak az árvízi védekezésben dolgozóknak. A Mosonyi utcai szendvicsgyár vasárnap óta 4,5 millió forint értékben továbbított adományokat. A szerveződés mögött semmilyen párt, szervezet vagy egyház sincsen, kizárólag magánemberek összefogásából született. Eddig közel 16 000 szendvicset állítottak össze és juttattunk el a gátakra, élelmeztek Budapesten több száz katasztrófavédelmist, honvédet és tűzoltót is. A munkát holnap reggel 8-tól folytatják tovább az adományok erejéig a Mosonyi utca 1-es szám alatt - írták a közleményben.

19.04 |

Dunakeszinél apad

Egy család áll dunakeszi házuk teraszánForrás: AFP/Isza Ferenc

 

18.55 |

A TEK Baján pakol

A Terrorelhárítási Központ kedden hajnalban 221 fővel csatlakozott az árvízvédelemben résztvevőkhöz Baján. Hajdu János tábornok, a TEK főigazgatója személyesen irányítja a helyszínen a védekezést. Az árvízvédelmi feladatok végrehajtására berendelt állomány megfeszített erővel dolgozik a helyszínen. 

18.45 |

Híd Bajánál

Híd BajánálForrás: ORFK/H. Szabó Sándor

 

18.36 |

Lopott, elkapták

Közveszély helyszínén elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség a Győri Járásbíróságon B. István ellen. A büntetett előéletű és kedd óta őrizetben lévő gyanúsított június 7-én Dunaszentpálon ellopta a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság árvízi védekezésben közreműködő munkatársának tűzoltózubbonyát. B. István csomagjának átvizsgálásakor előkerült a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 15 ezer forint értékű zseblámpája is, amelyet a dunaszentpáli polgármesteri hivatal elől lopott el. A gyanúsított kedd hajnalban, szintén Dunaszentpálon, a Lovas panzióban az árvízi védekezésben részt vevőket ellátó vendéglátó-ipari egységben - az alpolgármesterre hivatkozva - "számlát nyitott", és hitelbe kért két üveg sört és két pohár fröccsöt. Mindezek alapján az ügyészség csütörtökön gyorsított eljárás keretében a Győri Járásbíróság elé állítja.

18.28 |

Bajai ufók

Baja június 9-énForrás: ORFK/H. Szabó Sándor

 

18.20 |

Százhalombatta védve van

Estére 8 méter alá süllyed a Duna vízszintje Százhalombattánál, ez a hétfői tetőzéshez képest körülbelül egyméteres apadást jelent. Az elmúlt napokban bőségesen hulló csapadék hatására az árhullám csak lassan vonul le, de mostanra a város túl van a nehezén. Az ár sem az épületekben, sem az egyéb értékekben nem okozott jelentős kárt a rekordáradás. A védekezés még folytatódik, csaknem ötvenen dolgoznak a gátakon, az esetleges szivárgások megfékezéséhez pedig kétezer megtöltött homokzsák áll rendelkezésre.

18.13 |

Klórozni kell a vizet

Baranya megyében az árvízzel veszélyeztetett területen a szolgáltatók megemelték az ivóvízhez adagolt klór mennyiségét, emellett a hálózatot szorosan felügyelik, monitorozzák. Fejér megyében közegészségügyi, járványügyi szempontokat is mérlegelve eddig hét egység működését függesztette fel az egészségügyi hatóság. Ezek között strand, vendéglátóhely, szálláshely is található. Dunaújvárosban visszatérő problémát okoz, hogy az Alsó-Duna-parton a fertőzésveszélyre figyelmeztető feliratok ellenére is többen belemennek a vízbe.

18.07 |

Bátán sok a munka

Tolna megyében az árvízi védekezés Bátán adja a legtöbb feladatot. A védekezésben részt vevők étkeztetését a helyi általános iskola főzőkonyháján oldják meg, ahol a közegészségügyi feltételeket megfelelőnek találták. A befogadóhelyként működő sportcsarnokban észlelt hiányosságokat is azonnal orvosolták. Bátán egyelőre ivóvíz korlátozás elrendelésére nem volt szükség - írta az ÁNTSZ.

17.59 |

Bács-Kiskun is rendben

Bács-Kiskun megyében is zavartalan az ivóvízellátás, a szolgáltatást csak egyes üdülőövezetekben kellett felfüggeszteni. Közegészségügyi szempontból folyamatosan ellenőrzik az ideiglenes befogadólyeket, ahol a védekezésben részt vevőket, illetve azokat helyezték el, akiknek el kellett hagyniuk otthonukat. 

17.51 |

Zacskós vizet isznak

Dömösön, Pilismaróton, valamint a Pest megyei Dobogókőn továbbra is zacskós vizet osztanak. Az ivóvíz Budapesten biztonsággal fogyasztható, a hatósági minták eddigi eredménye szerint nem találtak a hálózatban beszivárgásra utaló jelet. 

17.42 |

Komárom is rendben

A komáromi Selye János Kórház igazgatójának tájékoztatása szerint a helyzet kedvező változására tekintettel a kórház alagsorában működő kardiológiai, gasztroenterológiai és gyermek-pulmonológiai szakrendelések visszaköltöztetése megtörtént. Az aktív reumatológiai osztályon, az egynapos sebészeti és nőgyógyászati részlegen, valamint nappali kórházi részlegen a betegfelvételi zárlatot feloldották és újra  fogadják a betegeket. A város központjában lévő rendelőintézetben a szakrendelések rendben elindultak.

Előző
Következő