Szerdán Bátánál és Bajánál tetőzik az ár, Baranyában több helyen még a gátakat magasítják. Miközben Gemencen átszakadt egy gát, Komáromnál hamarosan megszüntetik a rendkívüli készültséget, Budapesten pedig már takarítanak. Orbán Viktor szerint győzelemre állunk.

08.27
Szerdán Bajánál tetőzik az ár

Annak ellenére, hogy az országot lassan elhagyja az árhullám, továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítani a védművek állapotára, a szükséges védekezési terv ellátására - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szerda hajnalban. A korábbi árhullámok tapasztalatai alapján a védekezés egyik legfontosabb időszaka az apadás idejére tevődik, ilyenkor a nagyrészt földből épült árvízi művek szilárdsága, állékonysága jelentősen csökken.

Magyarországon jelenleg 800 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség, ezen belül 540 kilométeren rendkívüli védekezés folyik. A szerda hajnali, négy órás adatok szerint Nagybajcsnál 597 centiméterre, Budapestnél 813 centiméterre csökkent a vízszint. Bajánál, ahol szerda estére 995 centiméter körülire várják a tetőzést, szerda hajnalban 988 centiméteres vízszintet mértek.

 

08.33
Fél nap alatt fél méter

Folyamatosan apad a Duna Komáromnál, fél nap alatt közel fél métert csökkent a vízszint. Várhatóan szerdán megszüntetik a korábban kihirdetett rendkívüli készültséget a városban. Molnár Attila (Fidesz-KDNP) polgármester szerint estére már csak elsőfokú lesz a készültségi szint. A Duna Komáromnál szombat este tetőzött 845 centiméteren, a szerda reggel hat órai vízállás ennél két méterrel alacsonyabb, 643 centiméter.

Komárom szőnyi városrészének védelmére 4640 méter hosszan három zsák széles és öt-hat zsák magas fóliázatlan gátat építettek. A több százezer homokzsákot kézzel töltötték meg, vasúti kocsikon vitték a helyszínre, és a vízügyi szakemberek irányításával csaknem kétszáz katona rakta le. A gát állta a vizet, káros árvízi jelenségek sehol nem fordultak elő - ismertette a polgármester.

08.38
Szivattyút cseréltek Dunaszekcsőn

Baranyában több helyen a gátak megerősítésére, magasítására volt szükség az elmúlt órákban a dunai árvízi miatt. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szerint a legintenzívebb védekezésre Dunaszekcsőn volt szükség, ahol 60 tűzoltó homokzsákokkal erősítette meg az 50 ingatlan védelmét szolgáló Széchenyi utcai földgátat. A Halász utcai idősek otthonánál szivattyúval próbálják megelőzni az épület elöntését. A település szennyvízhálózatának működtetéséhez egy, a korábbinál nagyobb teljesítményű szivattyút használnak.

Az éjszaka folyamán hazaérkeztek Pest megyéből azok a tűzoltók, akiket az elmúlt napokban vezényeltek a térségbe. Ők mostantól a baranyai védekezést segítik. Velük együtt 300 hivatásos és napi 150 önkéntes dolgozik a veszélyeztetett területeken. A Duna vízszintje Dunaszekcsőnél 963, Mohácsnál 952 centiméter, a tetőzést csütörtökre, 985 és 975 centiméterre várják. A rekordmagasság 984, illetve 992 centiméter, melyet 1965-ben mértek.

 

08.40
30 centin múlik majd Bátánál

A Tolna megyei Bátánál ma várható a dunai árhullám tetőzése, a községben szerdára virradóra is folytatták a megelőző védekezést - közölte a Tolna megyei katasztrófavédelem. Éjszaka 277-en, katonák, tűzoltók dolgoztak a gátakon, mert a vízügyi szakemberek szerint meg kellett erősíteni az ideiglenes védműveket. Az előrejelzések szerint szerdán 775 centiméteren tetőzik a Duna a településnél Bátánál, a vízszint 34 centiméterrel haladhatja meg a 2002-es árvíz idején mért eddigi legmagasabb, 741 centiméteres vízállást. Az 1700 lakosú településen két és fél kilométer hosszan építették ki a védművet, amely 30 centiméterrel magasabb a várható vízszintnél. A községben 90-100 házat veszélyeztet az ár, keddig több mint harmincan hagyták el ideiglenesen otthonukat.

Dunaföldvárnál és Paksnál apadásnak indult a Duna; az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint szerda reggel hat órakor Dunaföldvárnál 706 centiméter volt a vízállás, ez 15 centivel alacsonyabb a kedd reggeli, tetőző vízszintnél. Paksnál szerda reggel hat órakor 883 centiméteres vízállást mértek, ez nyolc centis csökkenést jelent a kedd délelőtti tetőzéshez képest.

08.47
Beltenger lett az Elbából

Szerda reggelre Hamburg közelébe ért az Elba árhulláma Németországban. A folyó az alsó szakaszon sokkal szélesebb és mélyebb mederben folyik, mint az ország keleti részén. Hamburgot a tenger felől érkező vihardagályok miatt rendkívül kiterjedt gát- és csatornarendszer védi, a több mint másfél millió lakosú városban ezért várhatóan nem okoz nagyobb gondot az árhullám. A Hamburgtól alig 40 kilométerre lévő Lauenburgban viszont kritikus a helyzet, a belvárosban 30 centiméter magasan áll a víz, és 400 embert kitelepítettek. Feljebb, Szász-Anhalt tartományban az utóbbi napokban történt gátszakadások miatt a folyóból beltenger alakult ki, több mint ezer négyzetkilométer áll víz alatt, ami csaknem akkora terület, mint a Balaton kétszerese.

 

08.50
Bakondi felel a helyreállításért is

Árvízi helyreállítási megbízottnak nevezte ki a kormány Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgatót - közölte Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggeli győrújfalui sajtótájékoztatóján. A kormányfő szerint értesítették az önkormányzatokat, hogy várják a helyreállítási igényeiket, a gátrendszer állapotának felmérése megkezdődött, és az árvíz utáni megerősítési tervek is készülnek már. "Ma van az a nap, amikor először kimondhatjuk azt a mondatot, hogy győzelemre állunk" - mondta Orbán Viktor, megjegyezve, hogy egy "csata" van még hátra a Duna mentén, Bajánál.

08.58
A bal parton a TEK védekezik

Egy "csata" van még hátra szerda este a Duna mentén, Bajánál - közölte szerdai sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök.  A fővárosban jelenleg 813 centiméteren áll a folyó vízszintje, és várhatóan délre apad le nyolc méter alá, amikor "Budapesten fel lehet lélegezni" - mondta a miniszterelnök, aki szerint a déli Duna-szakaszokon "a védekezés százszázalékosan kiépített", a bal parton a Terrorelhárítási Központ, a jobb parton a katasztrófavédelem végzi a munka irányítását, a Petőfi-szigetnél pedig négyszáz katona vár bevetésre. A helikoptereket is a térségbe vezényelték. Orbán Viktor figyelmeztetett, gátszakadások gyakran az apadáskor történnek, ezért Esztergomtól lefelé továbbra is megfeszített erőre és figyelemre van szükség.

09.02
Csütörtökön felszabadulhat Kisoroszi

Szabaddá válhat csütörtök reggelre a Kisorosziba vezető egyetlen út, mivel a számítások szerint addigra 720 centiméterre apad a Duna - közölte Molnár Csaba (független), a község polgármestere. Molnár szerint - aki több nagy árvizet megélt már - 725 centiméteres vízállásnál már meg lehet nyitni az utat. A település múlt hét csütörtök óta csak vízi, vagy légi járművel közelíthető meg, komppal szállítanak friss kenyeret és tejet. Az emberek már nagyon várják a nyitást, a fővárosban dolgozóknak a korábbi gyakorlat szerint a polgármester állít majd ki igazolást a hiányzásról.

09.08
Elmarad Hacsaturján balettje

Elmarad a Seregi László emlékére a Magyar Nemzeti Balettel közösen tervezett szabadtéri Spartacus balett bemutatója a Margitszigeten a belvízi veszélyhelyzet miatt - közölte a szervező. A megváltott jegyek július 15-ig becserélhetők a Budapesti Nyári Fesztivál más előadásaira, vagy visszaválthatók.

09.46
A Dunába hajtott egy török sofőr

Figyelmen kívül hagyta az árvíz miatt lezárt területet jelző táblát egy török férfi a Komárom-Esztergom megyei Dömösnél, és szerdára virradóra autójával belehajtott a fél méteresnél mélyebb vízbe - közölte a megyei rendőrség. A férfi nem értett magyarul, ezért nem tudta, mit jelent az "Árvíz! Behajtani Tilos!" feliratú tábla. Miután a víz betört az utastérbe, a sofőr hívta a rendőröket, akik kiszabadították az autóból, majd egy honvédségi teherautó száraz helyre húzta a kocsit. A török férfi nem sérült meg, éjszakára a település polgármestere elszállásolta a községházán, és ellátták meleg étellel, itallal is.

09.50
Elmarad a bajai triatlonverseny

A dunai árvíz miatt elmarad a triatlon Magyar Nagydíj jövő hétvégére kiírt, bajai fordulója, a VIII. Mogyi Triatlon. Borbély Miklós, a házigazda Mogyi SE klubvezetője szerint új időpontban - várhatóan a nyár végén vagy az ősz elején - tudják megrendezik a viadalt.

09.53
Orbán Viktor Győrújfaluban
Forrás: MTI/Krizsán Csaba

 

10.17
Bontják a védműveket

A Duna folyamatos apadásával Komárom-Esztergom megye gátjain védekezési munkálatokra már nincs szükség, néhány településen még figyelőszolgálat működik, valamint szivattyúznak - közölte a megyei katasztrófavédelem. A más megyéből érkezett tűzoltók pihennek, hogy a Duna alsóbb szakaszain részt tudjanak venni a védekezésben. Táton megkezdték az ideiglenes védmű elbontását a 10-es út forgalmi rendjének visszaállítása érdekében. Az almásfüzitői vörösiszap-tározót továbbra is óránként ellenőrzi a Tatai Környezetvédelmi Zrt., de eltérést, szivárgást, egyéb elváltozást nem tapasztaltak. A Dunán még hajózási tilalom van, és vannak lezárt útszakaszok is a megyében.

A megyei főkapitányság közölte: 107 rendőr vesz részt az árvízvédelem rendőrségi feladatainak ellátásában, biztosítja a védekezésben résztvevők munkáját és közlekedését. Pilismarót üdülőövezetéből és Esztergomban, a Prímás szigetről összesen 146 személyt telepítettek ki. Az övezetet a rendőrség lezárta, járőrök vigyáznak a házakra. A kitelepítettek sérelmére elkövetett bűncselekmény nem jutott a rendőrség tudomására.

10.27
Szakadt a vadvédő gát
Átszakadt Érsekcsanádnál a Veránka-sziget 350 hektárnyi erdős területét védő vadvédő körgátForrás: MTI/Ujvári Sándor

 

10.51
Veszélyes fák a szigeten

A Margitszigeten a talaj felázása miatt fakidőlésekre is lehet számítani - figyelmeztetett az Országos Műszaki Irányító Törzs, amely szerint hiába vonult már vissza a víz Budapest több, árvízzel érintett részén, továbbra is indokolt egyes területek, utak, közterek lezárása. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság legfrissebb adatai szerint Budapesten szerda délelőtt 10 órakor 796 centiméter volt a Duna vízállása, azaz a tetőzés óta 95 centit apadt. 

11.03
Erősítés Baranyába

A belügyminiszter jelentős védelmi erőket csoportosított át Baranyába a dunai árvíz miatt. Polgárőrök, tűzoltók, katasztrófavédelmi szakemberek, rendőrök és önkéntes mentők érkeznek a megyébe. A megyei védelmi bizottság elnöke elrendelte, hogy a Mecsek Mentőcsoport területi polgári védelmi szervezetének hét tagja is vegyen részt a védekezésben Dunaszekcsőn. A Duna vízszintje folyamatosan emelkedik a térségben, csütörtökön Dunaszekcsőnél várhatóan 980, Mohácsnál 965 centiméteres magasságon tetőzik. A rekordmagasság 992, illetve 984 centiméter, melyet 1965-ben mértek.

11.27
Gátak között a folyó
Árvédelmi töltésekkel védett folyóvölgy keresztmetszeteForrás: MTI

 

11.30
Tarlós takaríttat

Megkezdődött az árvíz utáni takarítás, a homokzsákok elszállítása Budapesten - közölte a főpolgármesteri hivatal, amely szerint Tarlós István főpolgármester kérésére a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. kedd este kezdték a Bem felső rakparton a Jégverem utca és Margit híd közötti szakaszon a védekezéshez kihelyezett homokzsákok elszállítását, miután a víz levonult az érintett területről. Az FKF Zrt. jelenleg a III. kerület, Mozaik utcának a Hajógyári-szigetre vezető K-híd és az Árpád híd közötti szakaszának, továbbá a III. kerületi, Pók utcai lakótelep takarítását végzik söprőgépekkel.

11.48
Víz alatt a Veránka-sziget

Átszakadt a gát szerdán a Duna Baja feletti szakaszán fekvő, Gemenchez tartozó Veránka-szigeten, a víz elárasztott 200 hektárt, de lakott területet nem veszélyeztet. Kárt várhatóan az erdőállományban okozhat, ingatlan, gép, műszaki eszköz nem kerülhet veszélybe. A szigeten lévő vadállomány nagyobb része a 8 kilométer hosszú gátrendszerre, valamint a mesterséges vadmentő dombokra menekült, ahol átvészelheti a vízbetörést, takarmánnyal is ellátják őket. A gemenci erdőgazdaság 15-18 ezer hektáros területének tartozik nagyobb része víz alá került. A Duna ártéri területén még egy 300 hektár nagyságú szigetet védenek az ártól.

11.50
Baja: 990 cm

Bajánál szerda délelőtt 10 órakor 990 centiméteres vízmagasságot mértek. A Duna tetőzése rövid időn belül várható.

15