Nem kérünk gyámot Magyarországnak

2013.07.02., 14:57

Európa jövőjét veszélyezteti Orbán Viktor szerint, ha az Európai Parlament elfogadja a magyar kormány jogalkotási munkáját bíráló jelentést. Orbán a jelentésben felvetett problémákra nem reagált, viszont kommunistázott, a kormány bírálóit Magyarország ellenségeinek bélyegezte, és az uniót a Szovjetunióhoz hasonlította. Orbán saját magát jelölte meg az antiszemita támadások célpontjául. Az EP-képviselők pedig most sem voltak mindig képben a főleg politikai szlogenek vagdalkozásából álló vitában. Így védte Orbán a magyar kormány becsületét.

17.45 |

Vége a vitának

Rui Tavares felszólalásával véget ért a strasbourgi vita. A jelentésről holnap szavaz az Európai Parlament. Köszönjük a figyelmet!

17.41 |

Tavares: Ahol nincs jog, ott nincs haza

A vita zárásaként Rui Tavares szól, aki a portugál diktatúrával kapcsolatos emlékeivel indít. Tavares a jelentéssel kapcsolatos tényszerű megjegyzést nem hallott, és szerinte a koppenhágai bizottság megoldást kínál majd pártsemleges módon a felvetett problémákra. "Ahol nincs jog, ott nincs haza, ennek szellemében kell az unióban közös hazát építeni mindannyiunknak" - zárta felszólalását a portugál jelentéstevő.

17.37 |

Morvai: Mondjon nemet, miniszterelnök úr!

"Az erőszatevő szeretné teljes irányítása alá vonni az áldozatot" - mondta Morvai Krisztina, aki szerint nem szabad az erőszaktevő kedvére tennie az áldozatnak. "Miniszterelnök úr, mondja ugyanezt a magyar nép nevében" - zárta felszólalását Morvai.

17.34 |

Zimmer: Miért jött el Orbán úr?

Gabrielle Zimmer a német kommunisták részéről nem érti, hogy miért jött el Orbán Strasbourgba. Szerinte Orbán egy konfrontatív helyzetet épített fel, amikor azt mondta, hogy aki a Tavares-jelentés mellett szavaz, az Magyarország ellen szavaz. Zimmer szerint a demokrácia azt is jelenti, hogy foglalkozni kell a kisebbségekkel is, és ezt Orbánnak pontosan tudnia kéne.

17.30 |

Cohn-Bendit: Még a magyarok is tévedhetnek

Daniel Cohn-Bendit, a zöldek frakcióvezetője szerint a demokrácia nem az, hogy a többség diktál. Alexis de Tocqueville-t idézve azt mondja, hogy a többségnek tiszteletben kell tartania saját határait. "Az én családom 56 után segített a magyaroknak, miután az oroszok megszállták önöket" - mondta Cohn-Bendit, aki szerint sokan tettek a szabadságért, és nem Magyarország a szabadság központja. "Még a magyar nép is tévedhet, még Orbán úr is tévedhet" - mondta.

17.27 |

Verhofstadt: Demokratúra van

Guy Verhofstadt szerint Orbán már sokszor bizonyította, hogy más a demokráciafelfogása, mint Eurpóa többségének. A liberális frakcióvezető szerint a többség nem uralhat mindenkit, majd Konrád Györgyöt idéz, és demokratúrázik. "Ön csak a saját politikai érdekeit nézi" - zárta felszólalását a belga liberális.

17.23 |

Swoboda: Másokat is vizsgálni fogunk

Hannes Swoboda, a szocialisták frakcióvezetője szerint a románok és a bolgárok tekintetében is támogatni fogják a hasonló eljárást, mint ami most Magyarország ellen zajlik. 

17.15 |

Orbán: Nem vonhatnak gyámság alá minket

"Méltatlannak érzem, hogy a magyar pártok bal- és jobboldal közötti vitájukat az EP-ben folytatják" - mondta Orbán, aki szerint nem csak a saját erénye miatt kapott kétharmadot, hanem az MSZP-s kudarcok miatt is. "A Szovjetunió időszakában nem mondhattam el a véleményemet, ezért feltételezhető, hogy az EU és a szovjetek között nincs párhuzam" - mondta Orbán, aki szerint mégis van egy párhuzam, jelesül, hogy a magyarok feje felett döntenek a magyarokról. "Minden politikai határozat legitim, de ez most elfogult baloldali határozat lesz. A vádló és a bíró ugyanaz lesz, ezért nem áll módomban elfogadni a határozatot" - jelentette ki a miniszterelnök, aki nem fogadja el, hogy az országot gyámság alá vonják.

17.13 |

Orbán a házasságról

"1990-et követően nyertem és vesztettem is, ezért nem szorulunk kioktatásra demokráciából" - mondta Orbán a demokráciakritikákra, és az antiszemitizmusról is beszélt. "Magyarországon az antiszemita támadások középpontjában én állok, mint a zsidó közösség védelmezője. Engem támadnak, és csak utánam zsidó honfitársaimat" - mondta. "Magyaroszágon egyértelmű szabályozás van a házasságról. A házasság férfi és nő között van. Mindegyikből egy, ami egy négyezer éves tradíció. A magyar alkotmány senkit nem bánt, de világosan fogalmaz" - mondta Orbán.

17.12 |

Orbán: Folytatjuk a különadóztatást

Orbán Viktor szerint a Tavares-jelentésre részletesen válaszolt a kormány, a választ el is küldte a jelentéstevőnek. Swobodának a beruházásokkal kapcsolatban azt mondta, hogy növekednek. "Van, akinek nem tetszik a magyar gazdaságpolitika. Ezek bankárok, és a közműszolgáltatók, mert őket megadóztatjuk a méltányos közteherviselés érdekében, amit továbbra is folytatni fogunk" - mondta.

17.10 |

A jogállamiságra mindenkinek figyelnie kell

Viviane Reding, a bizottság alelnöke azt mondta, hogy a bizottság már többször foglalkozott a magyar jogállamisággal a szerződés őreként. A bírói kényszernyugdíjazást, valamint az adatvédelmi hatóság függetlenségét vizsgálták. Az egyiket már módosították, a másikban még tart az eljárás - idézte fel Reding a kötelezettségszegési eljárásokat. A bizottság érdeklődéssel kísérte a Tavares-jelentés vitáját, és arra kérték a magyar kormányt, hogy kezdjen párbeszédet az EP-vel. Reding egy elemet emelt ki a Tavares-jelentésből. "Mit lehet tenni, ha egy tagállam sérti meg a tagállami kötelezettségét?" - kérdezi a Reding, aki felsorol egy sor jogi lehetőséget. A bizottság párbeszédet kezdeményez arra vonatkozóan, hogy mit lehet tenni a koppenhágai dilemmának nevezett kérdésre. Ebben a vitában a bizottság ismerteti majd saját álláspontját is. "A bizottság meg van győződve arról, hogy a jogállamiságra minden EU-s intézménynek figyelnie kell" - zárta felszólalását Reding.

17.00 |

Orbán úr, a nagytőke utálja önt!

"A nagytőke utálja önt, mert olyan törvényeket hozott, és a szocialisták is utálják önt, mert diktatúraként határozta meg a szocializmust" - mondta egy lengyel képviselő, míg egy másik képviselő a jelentéssel kapcsolatban szólt kritikusan. "Én nem szeretném megkérdőjelezni a demokratikus alapelveket, de a Tavares-jelentésben az EP-t nyomozóvá, ügyésszé és bíróvá teszi" - mondta.

16.58 |

Emelkedjünk felül

A belga szocialista Marc Tarabella kicsit csapongó felszólalásában arról beszél, hogy felül kell emelkedeni a pártküzdelmeken, és hogy fel kell szólalni az alapjogok érdekében.

16.55 |

Tavares nem konstruktív, nem objektív

A lengyel Jacek Protasiewicz beszél a Néppártból. Szerinte az EU nem ugyanaz, mint a Szovjetunió, de a Tavares-jelentésben leírt szankció, hogy képviselők egy csoportja felügyelje Magyarországot, nem vet jó fényt az EP-re. "Tavares nem objektív, nem konstruktív" - mondta a lengyel képviselő, aki párhuzamot von a véres török tüntetések és a 2006-os zavargások között.

16.51 |

Tabajdi: Elég nagy csapás az Orbán-kormány

Az MSZP-s Tabajdi Csaba Mark Twainnel indít. "Minden körülmények között támogatom a hazámat, ám kormányomat csak akkor, ha az megérdemli" - mondta Tabajdi, aki szerint a demokráciát az Orbán-kormánytól kell megvédeni. Tabajdi úgy véli, nincs szükség szankciókra, mert elég nagy csapás a magyar népnek, hogy el kell viselnie az Orbán-kormányt.

16.48 |

Spanyol öröm

A spanyol néppárti képviselő, Jaime Mayor Oreja örül annak, hogy Orbán eljött az EP-be, mert nem sok miniszterelnök teszi tiszteletét Strasbourgban. 

16.46 |

Autoriter az Orbán-kormány

"Az alapjogok erősítésével nem gyengítjük, hanem erősítjük az EP hírnevét" - kezdte felszólalását a  brit munkáspárti képviselő, Michael Cashman. Szerinte hasonlóan járt el az unió Ausztria vagy Törökország esetében is, a magyar kormány pedig autoriter rezsimekre jellemző törvényeket hozott, amikor a LMBT (azaz leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek) kisebbségnek nem adták meg jogaikat.

16.42 |

A Tavares-jelentés egy ítélet

A fideszes Gál Kinga másként látja a vitát. Szerinte a baloldal bíróságot játszott, a Tavares-jelentés pedig maga az ítélet, amely tévedésekkel, csúsztatásokkal van tele. "Engedélyt kellett volna kérnünk, hogy törvényt hozzunk?" - kérdezte Gál, aki szerint az EP belegázol az ország szuverenitásába. Ezután a képviselő a baloldali összeesküvésről beszél, amelyik el akarja lehetetleníteni a kormányt. 

16.38 |

Göncz: Orbán nem demokratikus

Az MSZP-s Göncz Kinga egy magyar választó levelét idézi, aki szerint Orbán nem demokratikus, mert Orbánnak már saját köztársasági elnöke, alkotmánybírósága és parlamentje van. "A magyar embereket ma nem ön védi, hanem öntől és önöktől kell megvédeni" - mondta Göncz, aki szerint politikai eszközként használják az alkotmányt.

Előző
Következő