Európa jövőjét veszélyezteti Orbán Viktor szerint, ha az Európai Parlament elfogadja a magyar kormány jogalkotási munkáját bíráló jelentést. Orbán a jelentésben felvetett problémákra nem reagált, viszont kommunistázott, a kormány bírálóit Magyarország ellenségeinek bélyegezte, és az uniót a Szovjetunióhoz hasonlította. Orbán saját magát jelölte meg az antiszemita támadások célpontjául. Az EP-képviselők pedig most sem voltak mindig képben a főleg politikai szlogenek vagdalkozásából álló vitában. Így védte Orbán a magyar kormány becsületét.

14.30
Biogazdaság Orbán előtt

Orbán Viktor pellengérre állítása előtt az Európai Parlamentben még a szövetkezetekről és a biogazdaságokról is szó volt. Körülbelül fél három körül az ülést vezető elnök szünetet rendelt el.

14.35
Mi az a Tavares-jelentés?

Reggel írtunk egy összefoglalót arról, hogy mi is az a Tavares-jelentés, és milyen viták voltak körülötte. A cikket itt olvashatja.

14.41
Nagyágyúk a ringben

A több mint egyórásra tervezett vitában olyan nagyágyúk is meg fognak szólalni, mint Barroso bizottsági elnök, Viviane Reding, a bizottsági alelnök vagy Hannes Swoboda, az EP szocialista frakcióvezetője. A magyarok közül Gál Kinga és Szájer József fideszes, Göncz Kinga és Tabajdi Csaba MSZP-s, valamint Morvai Krisztina jobbikos képviselők fognak felszólalni. A magyar politikában ismeretlen német, cseh és más nemzetiségű EP-képviselők is hozzászólnak majd a vitához.

14.47
Időmilliomosoknak

Ha valaki szereti az uniós jogi nyelvezetet, és nagyon sok ideje van, az végigrághatja magát a Tavares-jelentésen itt.

14.50
Teremszolgák pakolnak

Tíz perccel a vita kezdete előtt már a vicces jelmezben rohangáló teremszolgák készítik elő a terepet. A teremszolgák ott nem sima öltönyben vannak, mint Magyarországon, hanem jó frakkban, a nyakukból pedig egy medalion lóg.

14.57
Szállingóznak a képviselők

A képviselők már jövögetnek befelé a parlamentbe, bár nincsenek még sokan. Eközben a fotósok középen smúzolnak. Vajon pontosan érkezett Orbán gépe Strasbourgba?

15.00
Cohn-Bendit és Barroso mókázik

A terem első sorában helyet foglaló Daniel Cohn-Bendit már megérkezett az ülésterembe, és éppen Barroso bizottsági elnökkel viccelődik valamin. A bizottság elnök még a fotósoknak is elereszt néhány poént.

15.02
Horvát zászló

Vajon a horvát csatlakozás előtt is kint volt az EP-ben a horvát zászló? Nem tudom, hogy a csatlakozásra váró országokét kitűzik-e. Mindenesetre most előkelő helyen, eléggé középen áll.

15.04
Szájer is viccelődik

Szájer József, a fideszes EP-delegáció vezetője most éppen Joseph Daullal és José Manuel Barrosóval viccelődik a strasbourgi parlamenti patkó első sorában.

15.06
Itt van Orbán!

Megérkezett Orbán Viktor is, akit Szijjártó Péter kísért el. A miniszterelnököt köszöntötte a bizottsági elnök, valamint a parlament elnöke, Martin Schulz is.

15.07
Ügyrendi ismertető

Martin Shulz most éppen a napirendet és a jelentésről szóló vita menetrendjét ismerteti. Orbán a Tanácsnak kijelölt helyen ül, de nem azt képviseli.

15.13
Magyarul kezd Tavares

Az unió az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a
jogállamiság, valamint az emberi jogok - ideértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogait -
tiszteletben tartásának értékein alapul - kezdi Rui Tavares tört magyarsággal a felszólalását. Az idézet  az EU alapjogi chartájának II. cikkelye, mert Tavares szerint ez nem puszta szöveg, hanem mindannyiunk alapértékei. A képviselő ezután röviden felsorolja a jelentésben kritizált pontokat: bírósági áthelyezés, alaptörvény-módosítás, közmédia stb. Tavares szerint ez most egy párbeszéd, amit a magyar kormánnyal együtt folytatnak. "Cél, hogy a demokratikus értékeket védjék, mert ez nemcsak demokráciák klubja, hanem a demokráciák uniója."

15.17
Barroso értékel

Az Európai Bizottság elnöke, Barroso felidézi, hogy a bizottság milyen aggályokat fogalmazott meg a negyedik alkotmánymódosítással kapcsolatban. A bizottság szerinte nagyon aktív volt az alapjogi charta őrzésének területén, mert három kérdésben kéréssel fordult a kormányhoz. A három kérdésből kettő miatt már módosítják (ügyáthelyezés és rendkívüli adóztatás) is az alkotmányt - mondta Barroso, aki reméli, hogy meg is fognak szűnni ezek a problémák. Az elnök azt mondta, hogy a politikai hirdetések területén folytatják a munkát, amelyet elkezdtek, és reméli, hogy Orbán továbbra is hajlandó lesz együttműködni. "Az a célunk, hogy az unió minden jogszabálya kompatibilis legyen mindenkiével, így a magyar alaptörvény is"  - jelentette ki Barroso, aki más, folyamatban levő kötelezettségszegési eljárásról is beszélt. "A jogállamiság minden európai intézmény közreműködését igényli" - összegzett Barroso, aki a tagállamoktól is elvárja a demokratikus elkötelezettséget.

15.26
Orbánnak nincsenek illúziói

"Nincsenek illuzióim a holnapi szavazást illetően, mert a szocialista, a liberális és a zöld képviselők majd Magyarország ellen szavaznak" - mondta Orbán Viktor, aki hozzátette, hogy biztos abban is, hogy az ország barátai majd mellette fognak szavazni. A miniszterelnök szerint a Tavares-jelentés súlyosan sérti Magyarországot, mert mélyen igazságtalan, kettős mércét alkalmaz. "A magyarok nagy erőfeszítéseket tettek, hogy kijutottak a csődből" - kezdte a szokásos történetet Orbán a kormány válságkezeléséről. 

15.30
Orbán: A jelentés Európára veszélyes

Orbán sorolja a gazdasági eredményeket: csökken a munkanélküliség, nőnek a bérek stb. "A beterjesztett jelentés komoly veszélyt jelenet Európára, Európa jövőjére" - mondta Orbán, mert szerinte a javaslat sérti az unió egyik alapértékét, ugyanis gyámság alá vonna egy tagországot és megkerülné az uniós intézményeket. Orbán ezután a kommunista időszakkal von párhuzamot, mert szerinte most ugyanaz történik, mint a Szovjetunió gyámsága idején. "Nem akarunk olyan Európát, amely kettős mércét alkalmaz" - mondta Orbán, aki elmondta, hogy a szabad nemzetek Európai Unióját szeretné látni, nem pedig alávetettséggel tarkítottat.

15.32
Weber: Bízunk Magyarországban

Manfred Weber, az Európai Néppárt német frakcióvezetője azt mondta, hogy nincsen szükség monitoringeljárásra, mert szerinte ez már csak politika. A családügyek nemzeti jogkörbe tartoznak - példálózott a képviselő a magyar alkotmány kapcsán, amely férfi és nő kapcsolataként határozza meg a házasságot. A képviselő szerint az országokról szóló vitában politikai alapon döntöttek a szocialisták, akik leszavazták a Romániával és Bulgáriával kapcsolatos döntéseket. "Bízunk Magyarországban" - zárta felszólalását Weber.

15.38
Egyre több a Horthy-szobor

A szocialisták frakcióvezetője, Hannes Swoboda szerint az a kérdés, hogy miért hagyják el olyan sokan Magyarországot, ha olyan jól megy minden, és miért kerülik el az országot a beruházók. "Egyre több Horthy-szobrot állítanak az országban, és nő az antiszemitizmus is" - mondta Swoboda, aki szerint Orbán nem tért ki a Tavares-jelentés pontjaira, ehelyett elítélte azokat, akik támogatják a jelentést. A szocialista képviselő tiszteletre méltónak nevezte Orbán kommunizmus elleni küzdelemben viselt szerepét, de most szerinte pont ő az, aki lebontja a szabadságjogokat.

15.40
Nem érdemes befektetni

Hannes Swobodától Szájer József azt kérdezte, hogy honnan vette azt, hogy csökkent a beruházások száma Magyarországon. Swoboda szerint Európában és az USA-ban is tényként kezelik azt, hogy nem érdemes Magyarországon befektetni, mert nincs jogbiztonság.

15.43
Orbánnak nincs joga így beszélni

Guy Verhofstadt, a liberálisok frakcióvezetője beszél most. Szerinte Magyarországon arra használják az alkotmányt, hogy napi politikai célokat érjenek el vele. "Nincs joga azt mondani, Orbán úr, hogy mi Magyarország ellen lépnénk fel. Mi az ön érdekeit sértjük a magyar érdekekért" - mondta Verhofstadt.

15.49
Miért tüntette ki Szaniszlót?

Az osztrák zöldek részéről Ulrike Lunacek beszél. Szerinte Orbán nem olvasta a Tavares-jelentést, mert nem tért ki egyetlen pontjára sem. "Ez a jelentés szükséges bírálata az ön kormányának, nem a magyar nép ellen szól" - mondta az osztrák képviselőnő, aki a Haider-éra idején is támogatta az Ausztria elleni szankciókat, mert ezek közös értékek. "Miért tüntették ki díjjal azt a tévériportert, aki szamaraknak nevezte a romákat?" - kérdezte a képviselő Orbánt a Szaniszló-ügyről, aki szerint Orbán szembemegy az európai értékekkel, ezért új mechanizmusokra van szükség.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)