Ebben a parlamenti szezonban ezen héten ülésezik utoljára az országgyűlés. Bár sosem lehet tudni, ugyanis ezt a két ülésnapot sem tervezték előre. Azért van szükség extra ülésre, mert a Fidesz át akarja rajzolni a választási körzeteket. A napirendi pontok között még az Európai Parlament elítélése is szerepel. Orbán Viktor őszi rezsicsökkentést ígért, és az EP túlhatalmáról beszélt.

14.10
Miért kell összeülni?

Márciusban változtattak utoljára a választási törvényen. Akkor arról döntöttek, hogy az egyéni kerületek határait csak a választási évet megelőző év június 30-áig lehessen változtatni. Múlt héten egy újabb módosító indítványt nyújtottak be, amely szerint újabb tizenöt nappal tolnák ki ezt a határidőt, míg egy másik iromány pedig hét fővárosi választókerület határait finomítja. A módosítók nem a választási csalást készítik elő, csak apróbb technikai pontosításokat tartalmaznak.

14.15
Napirend előtt Orbán

Napirend előtt a főműsorszám Orbán Viktor Európai Parlamentet gyalázó felszólalása lesz. Minden bizonnyal ugyanazt a szöveget fogja elmondani, mint amit az EP keddi Tavares-jelentésről szóló vitáján mondott.

14.17
Futottak még

Orbán mellett napirend előtt szól a házhoz még Szíjjártó Péter, aki új frizurája mellett egy európai sikertörténetről fog beszélni. Lehet, hogy Orbán negatív üzenetét akarja majd ellensúlyozni az unió felé? Nem tudjuk, mindenesetre utána beszélni fog az MSZP-s Gőgös Zoltán a káoszról és a mutyiról, a KDNP-s Varga László a kuláküldözésről, míg a jobbikos Magyar Zoltán a földtörvényről.

14.20
Benyújtották a határozatot

A parlament honlapjára feltöltötték az Európai Parlamentet elítélő határozati tervet. Ennek részletei itt olvashatók, de a lényeg ugyanaz, mint amiről Orbán Viktor beszélt kedden: az EP túllépett hatáskörén, ránk akarnak erőltetni egy többségi, politikai alapon hozott új eljárásrendet. A legmókásabb rész azért talán mégis az, ahol azt írják: "Nem akarunk többet olyan Európát, ahol a nagyobb visszaél a hatalmával, ahol megsértik a nemzetek szuverenitását, és ahol csak a kisebbnek kell tisztelnie a nagyobbat."

14.25
Gyűlnek már

Gyűlnek már a képviselők. Főleg a fideszesek nyüzsögnek, jobbikosból pedig még egy sincsen.

14.29
Orbán még nincs bent

Orbán Viktor miniszterelnök még nem érkezett meg. A miniszterek közül Németh Lászlóné és Balogh Zoltán ül a helyén.

14.33
Latorcai a Házban

Az ülést Latorcai János vezeti, aki tájékoztatja az képviselőket Katona Tamás halálhíréről. A történész-politikus az MDF majd az MDNP színeiben volt képviselő 1998-ig, négy évig pedig I. kerületi polgármester. A képviselők egyperces néma vigyázállással emlékeznek meg.

14.37
Dorkota off

Latorcai azt is bejelenti, hogy Dorkota Lajos lemondott képviselői mandátumáról, mert ő lett az Energiahivatal vezetője.

14.40
Szünettel kezdenek
A ülést vezető házelnök a Fidesz kérésére tíz perc szünetet rendelt el. Azt gyanítjuk, hogy a napirend előtti felszólalásra jelentkezett Orbán Viktor valami halaszthatatlan közfeladata miatt nem tudott ideérni időben. Bár mintha láttuk volna fekete furgonját a parlament parkolójában.
14.46
Orbán is itt

Megérkezett Kövér László, és már Orbán is a helyén.

14.50
PM-es intermezzo

Orbán az elnök előtti pulpitosról beszél. A miniszterelnök a Tavares-jelentésről kezd beszélni, mire a PM-es képviselők transzparenst feszítettek ki az ülésterem közepére. Sajnos nem tudtuk elolvasni a hosszú szöveget, mert a teremszolgák hamar kivezetik őket.

14.52
Orbán és a magyarok

Orbán szerint a liberálisok, a zöldek és a szocialisták az ország ellen, míg a Néppárt többsége az ország mellett szavazott. "Azért mentem ki, hogy hallassam a magyar emberek hangját" - magyarázkodik Orbán, aki szerint a jelentés igazságtalan, önkényes kritériumokat állapít meg, és csorbítja egy tagállam csorbítását. "Az EP-ben átléptek egy olyan határt, amire nem volt még példa, mert semmibe vették az uniós alapszerződést" - ismétli meg a keddi EP-vitában elhagzott érveket a miniszterelnök, aki szerint a döntés mögött üzleti lobbiérdekek húzódnak meg. Orbán szerint a rezsicsökkentés sérti az üzleti érdekeket, és a Bizottság is azt akarja, hogy ne szabályozza a kormány az árakat.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

14.55
Összefogás kell

"Volt az elmúlt két napnak egy szomorúbb tanulsága is, mert azt hittem vége azoknak az időknek, hogy magyar politikusok Magyarország ellen fordultak" - mondta Orbán, aki szerint magyar képviselők azokat segítették, akik korlátozzák az ország önállóságát és el akarják venni a családok pénzét. "Amikor az ország biztonsága a tét, akkor csak az összefogás lehet a megoldás" - mondta a miniszterelnök, és arra kérte a képviselőket, hogy az árvízhez hasonlóan most is zárjanak össze.

15.00
Köszönet az MSZP-nek

Az MSZP részéről Mesterházy Attila reagál. "Ön nem egyenlő a magyar néppel és nem egyenlő Magyarországgal sem" - kezdi felszólalását Mesterházy, aki szerint az EU-ban senki nem támadja a magyar embereket, mert a kritika csak az Orbán-kormányt érinti. Az MSZP frakcióvezetője felidéz egy Orbán által támogatott néppárti döntést is, ahol Burkina Faso és Kuba mellett Magyarországot is elítélték az emberi jogi aggályok miatt. "Önnek meg kellett volna köszönni az Európai Szocialisták és az MSZP munkáját, mert mi küzdöttünk azért, hogy a szankciók kimaradjanak a jelentésből" - mondta Mesterházy, aki azt a költői kérdést teszi fel Orbánnak, hogy "nem akkor lettünk gyarmat, amikor elfogadtuk a joganyagot, akkor nem vagyunk gyarmat, amikor az uniós forrásokat, más pénzét köljük?".

15.06
Népszavazást!
Vona Gábor szerint valóban igazságtalan volt a jelentés és sérti Magyaroszág szuverenitását, de nem ez az egyedüli dolog, ami sérti a szuverenitást. "Ez nem más, mint egy szimpla hatalmi harc, amit mindenki a nemzetközi kapcsolatait felhasználva vív" - mondta Vona, aki szerint "ez egy win-win üzlet, mert mindenki el tudta játszani a szerepét". Vona szerint itt az Európai Egyesült Államok épülnek, mert csak piac kell nekik és olcsó munkaerő, ezért népszavazás kell az uniós tagság felülvizsgálatáról.
15.11
Libanoni Szerződés

"Én amellett az Európa mellett teszem le a voksomat, amit kereszténydemokraták alapítottak" - mondta Harrach, aki sem a baloldali sem az euroszkeptikus érvelést sem tud elfogadni. A KDNP-s frakcióvezető szerint is politikai, gazdasági és ideológiai okok húzódnak meg a jelentés mögött. Harrach nagy kacajt váltott ki az ellenzéki padsorokból, amikor Lisszaboni Szerződés helyett Libanoni Szerződést mondott.

15.14
Kösz Orbán!

"Köszönöm a Fidesz és minden jóérzésű magyar nevében, hogy a miniszterelnök megvédte Magyaroszág érdekeit" - kezdi felszólalását Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője. Rogán szerint példa nélkül áll az, hogy európai parlamenti képviselők a nemzete ellen szavaznak. A frakcióvezető név szerint is felsorolja az öt EP-képviselőt, aki megszavazta a jelentést. "Minden családban ügyelnek arra, hogy a családon belüli vitákat ne vigyék ki az utcára" - mondta Rogán, aki szerint a döntés mögött ugyanúgy gazdasági érdekek húzódnak, mint minden egyéb támadás idején. "Magyarország ellen rezsieljárás zajlik" - foglalja össze a fő üzenetet a frakcióvezető.

15.20
Orbán és a rezsidémon

Orbán viszontválaszában azt mondja, hogy megfontolandó az, hogy üzleti viták helyszínévé teszik-e a parlamentet. "Ha ez lesz, akkor az nem sok jóval kecsegtet" - mondta a miniszterelnök, aki ezután felsorolja az államosított közműveket és az angoloktól elvett Fradit, aki szerint ez a közvagyon gyarapítása volt. A földtörvényről azt mondta, hogy "az okosan kombinálja az európai országokban szokásos földvédelmi szabályokat". Orbán szerint mindhárom jelentős uniós testületben támadják Magyarországot a rezsicsökkentés miatt, de ezt megvédik minden áron. "Megvédtük a magyar álláspontot, az igazunk nyilvánvaló" - mondta Orbán, aki elismétli a napirend előtti felszólalásában elmondott érveket az EP-ről és a Tavares-jelentésről. "Az EU széthullása egy kataklizmával lenne egyenlő" - reagált Orbán Vona kérésére, aki szerint az uniós pénzek nem ajándék, hanem a piacnyitásért cserébe nyújtott járadék. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy amióta jogállam a jogállam, nem szoktak különbíróságot felállítani, főleg olyat nem, ahol a vádló és a bíró ugyanaz.

 

15.30
Haveri aranybányák

"Önök, amihez nyúlnak abból nem arany lesz, hanem a haveroknak aranybánya" - indított Gőgös Zoltán, aki az iskolagyümölcs-program körüli visszaélésekről, a háztáji krumplival kapcsolatos mutyiról, valamint a földpályázatokról beszél. Az MSZP-s agrárpolitikus kicsit szétcsúszott felszólalásában az elmúlt három év minden mezőgazdasági korrupciógyanús ügyébe belekapott, amit nem nagyon tudunk követni.

15.36
Budai reagál

Budai Gyula VM-államtitkár reagál a kormány részéről. Budai szerint Gráf József alatt a kistermelőket kiszorították az iskolagyümölcs-programból. "Káosz akkor volt, amikor önöktől átvettük a kormányzást" - mondta Budai, aki azt állítja, hogy az MSZP-kormány a gazdáknak nem fizették ki a támogatásokat, a LEADER-programból kilopták a pénzt, a nagy MSZP-s agrárcégek nyerték a földpályázatokat

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)
Ezek is érdekelhetnek
hirdetés
hirdetés
hirdetés