A parlament hétfői ülésén mindenki elítélte a Szolidaritás vasárnapi Orbán-szobor-döntését. Az MSZP elhatárolódik, a Fidesz szerint ezzel meggyalázták az '56-osok emlékét, Rétvári Bence szerint pedig ilyet még a Jobbik sem csinált volna. A Jobbik normatívabűnözésről, az MSZP kormány közeli offshore-lovagról, a Fidesz pedig ismét a rezsicsökkentésről beszélt. A parlament kétnapos ülésén két új jegyzőt választanak a képviselők, és megszavazzák a Nemzeti Választási Bizottság új tagjait. Varga Mihály pedig benyújtotta 2014-es költségvetést.

12.25
A DK szobor helyett rendszert döntetne

Vadai Ágnes, a DK alelnöke tartott sajtótájékoztatót nem sokkal dél után a Parlamentben, ahol túl sok izgalmas dolog nem történt. Talán csak annyi, hogy egy újságíró kolléga megkérdezte, mit szól a kínos vasárnapi szobordöntögetéshez a DK, mire Vadai azt mondta, hogy "a DK nem Orbán szobrot, hanem Orbán-rendszert szeretne dönteni".

12.40
Mesterházy: Nem az én ízlésemnek megfelelő

Mesterházy Attila is beszélt a hétfői ülés előtt. Az MSZP elnöke gyakorlatilag elismételte a párt aktuális üzeneteit. Elmondta, hogy az MSZP differenciált rezsicsökkentést szeretne, energiahatékonysági programot indítana, csökkentené az alapvető élelmiszerek áfáját, valamint eltörölné az egykulcsos adót. Mesterházy a vasárnapi szobordöntésről is beszélt. "Nem az én ízlésemnek megfelelő, nem tetszik" - mondta.

12.50
Új jegyzők jönnek

Nem egy, hanem rögtön két jegyzőt is választ a parlament hétfőn. Tíz helyett ugyanis most csak nyolc jegyző van, ketten különböző okok miatt lemondtak a napokban. A múlt héten Szilágyi Péter PM-es képviselő jelentette be a lemondását a jegyzői posztról, de ezzel csak megelőzte, hogy lemondassák, az LMP-frakció újjáalakulása miatt ugyanis az LMP-nek jár ez a poszt. Schiffer András frakcióvezető elárulta, hogy Osztolykán Ágnest jelölik. A másik távozó, a KDNP-s Vejkey Imre, aki csak pár hónapja lett jegyző. Helyette Spaller Endre lehet a befutó 

12.55
Jönnek a választási guruk

Hétfőn választják meg a képviselők a Nemzeti Választási Bizottság új tagjait - az eddigi testület, az Országos Választási Bizottság ezzel megszűnik. Áder János köztársasági elnök pénteken őket javasolta NVB-tagoknak: Tóta Áronné Zentai Ildikó, Patyi András, Csenterics Ferenc, Boda Pál és Fábián Adrián, illetve az eddigi OVB-tagok közül Bozsóki Éva és Sasvári Róbert. Ők pedig póttagok lehetnek: Bodnár Eszter, Lugossy-Sági Krisztina és Rádi Péter. Kétharmad kell a megválasztásukhoz, de ha valamiért ez nem sikerülne kétszer, harmadik alkalommal elég a feles többség is. Ha a parlament hétfőn megválasztja őket, akár aznap alakuló ülést tarthatnak, amelyen megválasztják maguk közül a testület elnökét és elnökhelyettesét. A parlament által választott tagok mandátuma kilenc évre szól. 

12.52
Napirend előtt

Napirend előtt minden frakció kihasználja a lehetőséget, hogy valami fontosról beszéljen. Kormánypárti beszédeket hallhatunk majd a siketek világnapjáról (Tapolczai Gergely) és a nők jogairól (Harrach Péter), míg a rezsit szokatlan módon nem a Fidesz, hanem Vona Gábor hozza szóba. Az LMP-s Lengyel Szilvia felszólalásának rejtélyes címe van, így fogalmunk sincs, miről fog szólni (Az "irányított szerencse", avagy a jó elvtársak mindent megkaphatnak?), míg az MSZP-s Tóbiás József aktuális kérdésekről fog beszélni.

12.58
Lesz új Normafa

Hétfőn szavaznak a képviselők a Normafa-törvényről, amely szabályozza, milyen körülmények között lehet fejleszteni a területet, és milyen épületeket lehet építeni a Normafára. A fejlesztés egyik legnagyobb visszhangot kiváltó épületéről, az engesztelő kápolnáról végül azt írja a javaslat, hogy legfeljebb ötszáz négyzetméter lehet az alapterülete, és 15 méter magas lehet a kápolna.

13.06
Késnek

Mint legtöbbször, így most sem sikerül időben elkezdeni az ülést. Nincsenek is bent olyan sokan.

13.16
Irányított szerencse

Fény derült a rejtélyes című felszólalás tartalmára. Az LMP-s Lengyel Szilvia a különböző korrupciógyanús ügyekről beszél nagyon indulatosan, mintha felhúzták volna. Szerinte ezekben az ügyekben az irányított szerencse módszerével döntenek. Ilyenek a földpályázatok ügye vagy a trafikügy is. "A fölpályázati rendszerrel a lakosság nagy többségét cserbenhagyják, miközben kevesek érdemtelenül előnyhöz jutniuk" - mondta Lengyel Szilvia, aki szerint a helyi fiatal pároknak kellene földhöz jutni. "Az országnak olyan kormányra van szüksége, ami nem téveszti össze a magánérdeket a közérdekkel. Lépjen végre a politika helyébe a szakmaiság a földügyben" - zárta felszólalását az LMP-s képviselő.

13.24
Új reménység

A Fidesz új reménysége, a VM új államtitkára, a fiatal Bitay Márton reagált az LMP-s kritikákra. Válaszában a földpályázatok kapcsán szokásos kormányzati paneleket puffogtatja, miközben higgadtságra inti az indulatos Lengyel Szilviát. Szerinte a kormány a kisgazdaságokat támogatja a nagybirtokkal szemben.

13.28
Torlasz a Házban

Piros szalagokkal és egy táblával torlaszolta el a Párbeszéd Magyarországért Párt a parlament üléstermének egyik bejáratát, hogy tiltakozzon a hajléktalanok fővárosi utcákról való kitiltása ellen, amelyről hétfőn szavaznak. A torlaszt hamar elbontották. A hírt itt olvashatja.

Forrás: Együtt-PM/Járdány Bence

13.32
Jelbeszéd napirend előtt

Nem emlékszünk rá, hogy volt-e valaha olyan a Parlamentben, hogy valaki egy napirend előtti felszólalást jelbeszéddel mondon el. Most ez történt, ugyanis fideszes Tapolczai Gergely jelbeszéddel méltatja a kormány siketekért tett lépéseit a Siketek Világnapja alkalmából. A felszólalást a következőképpen kell elképzelni: a siket képviselő jelel, miközben egy erősen dohányos női hang fordítja a beszédet.

13.35
Soltész is megemlékezik

Soltész Miklós reagál a kormány részéről. Ő is sorolja, mennyi mindent tett a kormány a siketek közösségéért, "ráadásul az EP-ben is ül egy magyar siket képviselő" - mondta az EMMI szociális államtitkára, aki külön felhívja a figyelmet a siketvakok közösségére is.

13.40
Harrach: Ez alpári volt

"Ez a baloldali kampány eddigi mélypontja volt, alpári dolog volt. Bajnai nagy szívességet tett baloldali riválisainak" - kezdte felszólalását Harrach, aki eredetileg nem a szobordöntögetésről, hanem a nők egyenjogúságáról akart beszélni. De nem is húzza sokáig, rögtön rátér eredeti témájára. Szerinte alaptalan, hogy a kormánypárti képviselőket tahónak tartják. "Mi a nőket tiszteljük, az egyenjogúság elismerése mellett a különbözőséget is tiszteljük" - mondta Harrach, aki ezzel az anyaságra utal. Szerinte az anyaság a nő önmegvalósításának legbiztosabb útja, majd a kormány családpolitikáját méltatja.

13.50
Vona: Önöket licencelték

A Fidesz lenyúlta a Jobbik programját - nagyjából így foglalható össze Vona Gábor pártelnök felszólalása, aki egy 2010-es jobbikos közleményt idézett, ami a közszolgáltatók államosításáról szól. "A Jobbik mindent támogat, amit a nemzeti érdeket szolgálja, de ezt nem" - mondta Vona, aki az E.ON-vásárlást kritizálja, és azt, hogy az MSZP visszavonulút fújt a vizsgálóbizottság felállításától. (Az MSZP előbb támogatta, majd visszavonta a támogatását az E.ON felvásárlását vizsgáló bizottság felállítására. Az MSZP azért nem támogatta, mert nem akart összeállni a Jobbikkal.) "Önöket nemzetközi licenc alapján hozták létre" - kritizálta a Fideszt a Jobbik elnöke, aki szerint a Jobbikot nem mások hozták létre, hanem az emberek, akiknek elege lett az elmúlt húsz évből.

13.55
Ne Berlinben és Moszkvában döntsenek!

A kormány részéről Fónagy János reagál. Szerinte azért döntöttek az E.ON felvásárlásáról, mert tarthatatlan volt az az állapot, hogy az ország gázellátásáról egy orosz és egy német óriáscég dönt Moszkvában, illetve Berlinben. Az NFM államtitkára ezután a rezsicsökkentést méltatja: az emberek támogatják, lesz újabb csökkentés, új, fogyasztóközpontú szemlélet lesz a közszolgáltatásokban.

14.00
Már papír is van a csalásról

"Aki háborút hirdet, annak nincs ideje az építkezésre" - kezdte felszólalását az MSZP-s Tóbiás József, aki ezzel a Fidesz-kongresszuson is hangoztatott rezsiharcra utalt. Tóbiás szerint érdekes, hogy a kormánypárt gyűlésén nem volt szó az 500 ezer éhező gyermekről, a tömeges elbocsájtásról, az elmaradt nyugdíjemelésről. Tóbiás a bajai választást is szóba hozta. "Kimondatott, hogy önök felrúgták a választási törvény legszentebb passzusát, és erről most már papírjuk is van" - mondta a képviselő, aki szerint a következő választáson "a kormányt leváltani fogjuk, és nem ledönteni, mert mindaz, ami a hétvégén történt, az vállalhatatlan a szocialisták számára, nem adjuk a nevünket hozzá".

14.07
Rétvári: Ez durva volt

"Ez a Jobbiktól is durva lett volna" - reagált Rétvári Bence Tóbiás felszólalására, aki úgy véli, hogy a vasárnapi akciókkal meggyalázták többek között az '56-osok emlékét is. "Azok a pártok, amelyek szólásszabadságért kiáltanak, azok most hungarocellfejeket rugdosnak a földön" - mondta Rétvári, aki szerint Baján "egyértelmű volt az állampolgárok döntése, de mi nem fordultunk a törvényszékhez, mert furcsa lenne, ha a győztes fordulna bírósághoz". Rétvári egy kicsit elmúltnyolcévezett is a végén: az MSZP emelte a gáz árát, csökkentette a nyugdíjakat, nem emelte a minimálbért.

14.19
Lenyúlták a takarékokat

Az MSZP-s Tukacs István a Takarékszövetkezetek lenyúlásáról interpellálja az NFM államtitkárát. Tukacs röviden felvázolja az államosítás történetét, de szerinte ez az egész nem szól másról, minthogy magánszemélyeket hozzanak helyzetbe. A képviselő arra kíváncsi, hogy miért van szükség erre az egészre, miért kellett megsérteni a tagok jogait, és mit csinál a Magyar Posta tulajdonosként.

14.24
Nem működtek jól a takarékok

Fónagy János szerint azért volt szükség a takarékszövetkezeti rendszer átalakítására, mert egyszerűen nem működött jól az egész. "Igaz az, hogy a kormány jogszabállyal igyekezett garantálni azt, hogy a kkv-k megfelelő hálózatból juthassanak hitelhez" - ismerte be kissé eufemisztikusan az erőszakos államosítást az államtitkár, aki ezután tovább magyarázta a magyarázhatatlant (erről itt olvashat bővebben). Tukacs István nem fogadta el a választ, a parlament viszont igen.

14.30
Kiakadt az ígéretszámláló

A jobbikos Apáti István kiakasztotta az Origo virtuális ígéretszámlálóját. Interpellációjában 30 százalékos rezsicsökkentést, tűzifaáfa-csökkentést és élelmiszeráfa-csökkentést követelt a kormánytól. A mindig higgadt Cséfalvay Zoltán NGM-államtitkár röviden annyit reagált, hogy "amit itt a képviselő úr csinált, az kimeríti a bruttó agymosás fogalmát". Apáti nem, a parlament viszont elfogadta a választ.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)