A Parlament a bajai videóval, az állami tankönyvterjesztéssel kapcsolatos káosszal, valamint a Kishantosi TSZ-szel indította a napot. Ezután megválasztották az új kisebbségi jogokkal folgalkozó ombudsmanhelyettest, Tállai András BM-államtitkár pedig a Republic együttes egyik dalát idézte a budapesti Bálnára vonatkozó kérdésre adott válaszában. Parlamenti hétfő.

12.20
A nap legjei

Kíváncsi arra, hogy ki mondja a hét legkampányszagúbb beszédét? Kié a legnagyobb ellencsapás? Vagy esetleg ki a legnagyobb vádaskodó? Olvassa el a parlament eheti legjeit itt

12.30
Napirend előtt Bajáról

Napirend előtt minden frakció saját aktuális témáját próbálja erőltetni. Rogán Antal az állítólagos bajai választási csalásról szóló videóról fog beszélni, ahol vélhetően az MSZP-vel próbálja majd összefüggésbe hozni a felvételt. Az MSZP-s Hiller István a tankönyvpiacon levő fejetlenségről beszél majd, míg a jobbikos Z. Kárpát Dániel a Jobbik október 23-i tüntetését próbálja majd promótálni. A Jobbik ünnepi megemlékezését kormánykárosultak demonstrációjának nevezték el. Erről beszél majd a képviselő. A KDNP, szokásához híven megpróbál elrugaszkodni a napi politikai adok-kapoktól, és a mártíromságról fognak beszélni. Az LMP-s Széll Bernadett a már hetek óta hangoztatott témát, a Kishatosi TSZ ügyéről beszél.

13.06
Késve indul a nap

Kis késéssel indul a nap a Parlamentben. Rogán is megérkezett, aki nemrég sajtótájékoztatót tartott a bajai videó ügyben.

13.11
Kishantos nemzeti büszkeségünk

A napirend előttiek sorát az LMP-s Széll Bernadett kezdi, aki a magyar birtokméretekről és a Kishantosi TSZ-ről beszél. A képviselőnőre nem nagyon figyelnek a képviselők, a zaj miatt kénytelen fennhangon elmondani a beszédét, Kövér többször is belecsilingel. Évente többszáz gazdának adják át a különleges tudást, nemzeti büszkeségünk, amely világítótoronyként mutatja nekünk az utat - méltajta a képviselő a veszélybe kerülő Kishantosi TSZ-t. Széll szerint egy salgótarjáni vállalkozó kapta a föld egy részét, míg a valódi nyertes egy nagyüzem, így nem igaz a kormány érvelése a helyi gazdák támogatásáról. "Kishantos tönkretétele örökre ráég majd a Fideszre" - fenyegetett Széll.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

13.18
"Nem találtam Kishantos terméket"

A kormány részéről Bitay Márton VM-államtitkár reagál. "Én végigjártam egy sor bioboltot, de sehol nem találtam olyan terméket, amit a Kishantos gyártott" - mondta az államtitkár, aki szerint az LMP egy olyan céget véd, ami nemzetközi kapcsolatait felhasználva csinál egy oktatást, aminek semmilyen nyoma nincs. Bitay beszédébe többször beleszóltak, az LMP-s Széll Bernadett például azt mondta folyamatosan, hogy "Szégyen!".

13.20
Mártírra emlékezik a KDNP

A KDNP-s Lukács Tamás a most boldoggá avatott Sándor Istvánt méltatja ötperces, kissé csapongó beszédében.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

13.25
Ki az a Sándor István?
Sándor István 1914-ben született Szolnokon. 1936-ban belépett a szalézi rendbe, mint laikus testvér. 1940 és 1949 között nyomdászként dolgozott a rákospalotai szalézi nyomdában. Lakhelye és működésének fő színhelye a rend újpesti székhelye, a Clarisseum, a legszegényebb családok iskolás gyermekeit befogadó fiúnevelő intézet volt. 1950 tavaszán betiltották a rendek működését, de Sándor István továbbra is találkozott a fiatalokkal, kirándulásokat, összejöveteleket szervezett, hittant tanított. 1951. február végén a hatóság tudomására jutott Sándor István illegális tevékenységének egy része. 1952 júliusában társaival együtt letartóztatták, és koholt vádak alapján elítélték. Sándor Istvánt kötél általi halálra ítélték, és az ítéletet 1953. június 8-án végrehajtották. Legnagyobb valószínűséggel a Rákoskeresztúri köztemető 30l-es parcellájában hantolták el. A Sándor Istvánra kiszabott halálos ítéletet csak 1994-ben semmisítették meg.
13.24
Kövér rendre inti a kormányt

A felszólalást követően Kövér László már rátért volna az MSZP-s felszólalására, de a kormány részéről mégis jelentkezett az egyházügyi államtitkár, aki egy előre megírt szöveget olvasott fel Sándor Istvánról. "Ha a kormány egy felszólalásra reagálni szeretne, ne nekem kelljen keresnem a szemkontatkust" - dorgolta le a kormánytagokat Kövér.

13.29
Hiller: Ez rombolás

Az MSZP-s Hiller István a tankönyvhiányról beszél. A képviselő, volt oktatási miniszter szerint nem részproblémáról van szó, hanem az egésszel van gond, mert a kiadók szerint is zűrzavar van a tankönyvek körül. Hiller azt mondta, hogy még múlthéten is volt olyan hely, ahol 170 gyereknek nem volt tankönyve, nekik fénymásolatot adnak a Klik pénzén. "Ez a magyar közoktatás rombolása, leromboltak egy jól működő piacot" - mondta Hiller, aki szerint ez szégyen.

13.30
Pesti és Semjén
Fotó: Hirling Bálint - Origo
13.34
Hoffmann: Némi elmaradás van

"Nem is tagadtuk, hogy a mindent eluraló piac helyett az állami szerepvállalást kell erősíteni a közszférában" - mondta Hoffmann, aki szerint nincs szó se káoszról, sem rombolástól, csak "némi elmaradásról". Az államtitkár ezután a különböző pótlási folyamatokról beszélt, és szerinte a mai napon csak 2 ezrelék az elmaradás. Hoffmann egy kicsit magyarbálintozik is: az érettségi-botránnyal tompítja a tankönyvek körüli problémákat, amiért felelősek a tanárok, a szülők és a kiadók is.

13.38
Rétvári Mansfeld Péteres pólóban

Fotó: Hirling Bálint - Origo

13.41
Jönnek a kormánykárosultak

A jobbikos Z. Kárpát Dániel a párt október 23-i tüntetését promózza. A "Kormánykárosultak demonstrációjára" várják a devizahiteleseket, a kisemmizett kisboltosokat, a földhöz nem jutó gazdákat és a munkát kereső fiatalokat is. Z. Kárpát a devizahitelesek helyett föleg a fiatalok kivándorlásról beszél, mert szerinte még a szomszédos román régiókban is jobban alakulnak a munkanélküliségi számok. "A bankok visszaéléseinek gátat szabni vagy a trafikügyet visszacsinálni, nem kerülne pénzbe" - mondta Z. Kárpát, aki a felszólalása végén azért elmondja a tüntetés helyszínét és időpontját.

13.45
Számháborúznak a Házban

A kormány részéről Cséfalvay Zoltán válaszol. Az államtitkár szokásához híven számokkal, statisztikákkal vág vissza. Nincs az a politikus, aki le tudná győzni Cséfalvay-számait, mert tudjuk az örök igazságot, hogy bárki, aki számokat sorol, hitelesebb, mint, aki nem. Cséfalvay Z. Kárpát ekézése helyett azonban inkább az MSZP felé fordul, és arra kéri őket, hogy korrekt számokat mondjanak a létminimum alatt élők adatairól.

13.48
Rogán: Bizonyítékot hamisítottak
A rendszerváltozás óta először keveredett bele bizonyítékhamisítási ügybe egy parlamenti párt - mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a bajai videóról, aki szerint tegnap még az MSZP tagadta, de mára kiderült, hogy először a párt Jókai utcai székházába került a felvétel. A Fidesz ezért arra szólítja fel az MSZP-t, hogy tisztázza magát, tudott-e videóról a párt annak megjelenése előtt, hozzanak nyilvánosságra mindent arról, amit a videóról tudnak. "Tudtak-e arról, hogy a videó egyik készítője a DK egyik tagja volt?" - kérdezte Rogán, aki szerint mindenki számára fontos dolog, hogy kiderüljenek a részletek. "Baloldali aktivista, ha bizonyítékot nem talál, akkor hamisít" - zárta felszólalását Rogán, aki reméli, hogy nem ez lesz az új jelmondat.
13.53
Kontrát: Megtudjuk, hogy kik voltak az átvevők

A kormány részéről Kontrát Károly reagál Rogánra, aki elismételte a rendőrségi sajtótájékoztatót: megrendezett videó volt, megrendelésre, lefoglalták a mobilt, a CD lemezt eljuttaták az MSZP-székházba, ahol két embernek átadták. Kontrát szerint a rendőrségi nyomozás remélhetőleg minden részletre fényt derít majd, többek között arra is, hogy kik voltak az átvevők.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

13.55
Hoffmann Hegedűsnével társalog

Fotó: Hirling Bálint - Origo

13.58
Napirendről szavaznak

A parlament most a napirendről dönt.

14.03
Helyettes ombudsmant választanak

Kállai Ernő eddigi nemzetiségi biztoshelyettes mandátuma szeptember 24-én járt le. Utódját a parlament választja most választja meg kétharmados többséggel. Az alapvető jogok biztosa, Székely László Szalayné Sándor Erzsébet egyetemi docenst, a Pécsi Tudományegyetem volt dékánját, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem intézetvezetőjét javasolta.

14.05
Szavazási szünet

A képviselők most titkos szavazással választják meg az új ombudsmanhelyettest. Kövér László házelnök ezért 14.40-ig szünetet rendelt el.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)